Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

31 mai 2017: Tutunul este o amenintare la adresa oricarei persoane - Ziua Mondiala Fara Fumat

31 mai 2017: Tutunul este o amenintare la adresa oricarei persoane - Ziua Mondiala Fara Fumat

Fumatul continua sa fie o problema majora de sanatate publica. Fumatul este raspunzator de unul din 10 decese produse anual la nivel mondial, conform unui studiu major publicat la inceputul acestui an in Lancet Medical Journal. Cercetarea arata ca in 2015 fumatul a produs 6,4 milioane de decese, dintre care 50% au avut loc in 4 tari: China, India, SUA si Rusia. 

Fumatul ramane al doilea cel mai mare factor de risc de mortalitate si dizabilitate, dupa tensiunea arteriala crescuta. In ciuda a mai mult de o jumatate de secol de dovezi clare privind efectele nocive ale tutunului asupra sanatatii, unul din patru barbati din lume fumeaza zilnic. La fel procedeaza si una din 20 de femei. Cercetarea arata clar ca eforturile noastre ale tuturor pentru un mai bun control al fumatului trebuie intensificate pentru a reduce prevalenta acestui viciu", sustine Dr. Emmanuela Gakidou, autorul principal al studiului care a analizat obiceiurile in materie de fumat din 195 de tari, in perioada 1990 – 2015. 

In ceea ce priveste Romania, statisticile furnizate de Ministerul Sanatatii la finalul anului 2016 aratau ca fumatul ucide anual 42.000 de romani. In prezent, aproximativ 5 milioane de romani fumeaza, iar 50% dintre copiii cu varste cuprinse intre 15 si 17 ani au fumat cel putin o data.

“Tutunul – o amenintare la adresa dezvoltarii” – tema Zilei Mondiale Fara Tutun 2017

In fiecare an, in ultima zi din luna mai - 31 mai - Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) marcheaza Ziua Mondiala Fara Tutun, o initiativa menita sa creasca nivelul de constientizare asupra efectelor nocive ale fumatului. “Tutunul – o amenintare la adresa dezvoltarii” este tema campaniei de informare din acest an, care sublinieaza riscurile asociate fumatului si face apel la dezvoltarea si sustinerea unor politici eficiente de reducere a consumului de tutun.

“Spune NU tutunului. Protejeaza sanatatea, combate saracia si sustine dezvoltarea” – este mesajul expertilor OMS catre populatia intregii lumi. In acest fel, acestia atrag atentia asupra impactului nociv al fumatului asupra sanatatii si economiei: decese premature, costuri uriase pentru tratarea bolilor cauzate de fumat (boli pulmonare cronice, cancer, boli cardiovasculare, diabet zaharat).

Obiectivele Zilei Mondiale Fara Tutun 2017:

  • Sa evidentiaze legatura dintre utilizarea produselor din tutun, controlul tutunului si dezvoltarea durabila
  • Sa incurajeze statele lumii sa includa controlul tutunului in masurile lor nationale pentru indeplinirea obiectivelor Agendei pentru Dezvoltare Durabila din 2030
  • Sa sprijinire statelor membre si societatea civila in combaterea interferentei industriei tutunului in procesele politice si, astfel, in cresterea nivelului de control al tutunului la nivel national
  • Sa incurajeze o participare mai larga a publicului si a partenerilor la eforturile nationale, regionale si globale de a dezvolta si implementa strategii si planuri de dezvoltare in domeniul controlului tutunului
  • Sa demonstreze modul in care fiecare persoana in parte poate contribui la crearea unei lumi durabile, fara tutun, fie prin luarea angajamentului de a nu se apuca de fumat niciodata, fie prin renuntarea la acest viciu.

Controlul tutunului poate ajuta la reducerea saraciei, poate contribui la stoparea foametei, la promovarea agriculturii durabile si a cresterii economice si la combaterea schimbarilor climatice. Cresterea impozitelor la produsele din tutun poate fi o posibila masura in atingerea acestor obiective. Atat guvernele, cat si fiecare cetatean in parte poate ajuta la intensificarea eforturilor pentru controlul tutunului. Fiecare persoana in parte poate alege sa nu consume produse din tutun si sa renunte la fumat, protejandu-si propria sanatate, precum si pe cea a persoanelor dragi, expuse la efectele nocive ale fumatului pasiv”, sustin expertii OMS.

Afla din articolele publicate in sectiunea “Traieste fara fumat” cate substante cancerigene contine fumul de tigara, care sunt efectele nocive ale fumatului pasiv asupra copiilor si adolescentilor, ce pasi poti urma pentru a renunta la fumat, care sunt beneficiile renuntarii la fumat, dar si povestile unor fumatori inraiti care au reusit sa se lase de fumat. 

Surse:

www.who.int
www.insp.gov.ro
www.theguardian.com

www.bbc.com