Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Emotiile pozitive la birou: de ce si cum sa le cultivi

emotiile_pozitive
Exista tot mai multe dovezi care arata ca emotiile pozitive influenteaza variabilele esentiale productivitatii la locul de munca, precum convingerile pozitive, creativitatea, implicarea in munca, coping-ul pozitiv (n.red. efortul cognitiv si comportamental prin care o persoana face fata solicitarilor externe si/sau interne care ii depasesc resursele personale), sanatatea, munca in echipa si colaborarea, satisfactia clientilor, leadershipul si performanta.

Cei mai multi oameni nu au nevoie de rezultatele incurajatoare ale unor cercetari pentru a-si dori sa traiasca bucurie, multumire, satisfactie la birou. In mod natural, ne dorim sa simtim emotii pozitive si exista multe strategii prin care sa le cultivam.

Cand ne gandim la emotii pozitive legate de munca, cel mai adesea ne gandim la starile pe care le avem atunci cand ne atingem obiectivele, cand am finalizat un proiect dificil, cand am obtinut o marire de salariu, cand am primit promovarea mult dorita. Acest fel de a vedea lucurile ne conduce inspre o capcana a fericirii in care emotiile pozitive si starea de bine sunt legate de atingerea unor obiective punctuale si pragmatice. Indeplinirea dorintelor noastre este urmata de stari de bucurie, dar aceste emotii vin si trec. In curand, scopul atins este inlocuit de un alt tel, iar tinta care ar trebui sa duca la fericire se schimba mereu. Privind in urma dupa o vreme, putem realiza ca ne-am trait viata intr-o continua cursa.

Valorile si o viata cu sens

Mai multe abordari din psihologie ne propun o schimbare de perspectiva, cu focalizarea pe valori si pe o viata cu sens ghidata de acestea. Cand zi de zi, comportamentele mele sunt in concordanta cu ceea ce este mai valoros pentru mine, sentimentul de satisfactie si multumire apare ca o consecinta naturala, chiar si atunci cand am un esec sau cand eforturile mele nu sunt apreciate de cei din jur. Valorile functioneaza ca un ghid care ma ajuta sa perseverez in ciuda obstacolelor.

Ce sunt valorile?

Valorile sunt directii alese pe care persoana le defineste ca fiind importante si pline de sens. Pentru a intelege acest concept poate fi util sa facem o analogie intre valori si punctele cardinale.

Odata ce ai hotarat ca vrei sa te indrepti inspre nord, vei putea merge toata viata in acea directie fara sa ajungi vreodata la destinatie. Valorile ne arata cine ne dorim sa fim.

Ce nu sunt valorile?

Valorile nu sunt scopuri. Scopurile pot fi atinse, insa valorile reprezinta alegeri pe care le facem in fiecare moment. In aceasta clipa pot fi curioasa, dar nu pot niciodata obtine curiozitate.

Valorile se refera la comportamentul meu, nu la ceea ce obtin de la ceilalti. Pot sa valorizez perseverenta si sa incerc sa rezolv problemele si cand e greu, chiar daca cei din jurul meu nu fac la fel.

Mai jos pot fi gasite o serie de valori ce apar in munca:

  • Autocontrol: sa actionez in conformitate cu propriile mele idealuri.
  • Dezvoltarea de sine: sa continui sa cresc, sa avansez sau sa imi imbunatatesc cunostintele, abilitatile, caracterul sau experientele de viata.
  • Asertivitate: sa imi sustin cu respect drepturile si sa cer ceea ce imi doresc.
  • Contributie: sa contribui, sa ajut, sa asist sau sa fac o diferenta pozitiva pentru mine sau pentru altii
  • Cooperare: a fi cooperant si a colabora cu ceilalti
  • Creativitate: a fi creativ sau inovator
  • Curiozitate: a fi curios, deschis la minte, dornic de a explora si a descoperi
  • Deschidere:  a vedea lucrurile din mai multe puncte de vedere si a cantari dovezile in mod corect.
  • Independenta: a alege propriul mod de a face lucrurile
  • Incredere: a fi de incredere, loial, credincios, sincer
  • Ordine: a fi ordonat si organizat
  • Perseveranta: a continua hotarat, in ciuda problemelor sau dificultatilor.
  • Putere: a influenta sau a exercita autoritate asupra altora, de ex. a prelua conducerea, a conduce, a organiza
  • Rabdare: a astepta cu calm sa obtin ceea ce imi doresc
  • Respect: a fi respectuos fata de mine sau fata de ceilalti, a fi politicos
  • Responsabilitate: a fi responsabil pentru actiunile mele

Cum imi descopar valorile din domeniul muncii?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, iti propunem doua exercitii.

Exercitiul 1: Momentul meu special

Incerca sa iti amintesti un eveniment special petrecut la locul de munca. Vezi daca poti gasi un moment in care au aparut urmatoarele stari: conectare, prezenta, vitalitate, sentimentul ca esti complet implicat in ceea ce faci. Incearca sa iti amintesti in detaliu aceasta experienta si sa o retraiesti. Cine mai era acolo? Ce faceai? Ce simteai? Ce ganduri iti treceau prin minte?

Reflecteaza la acest episod si gandeste-te ce iti transmite ceea ce ai trait. In ce fel poate sa te ghideze aceasta experienta in selectia valorile?

Exercitiul 2: Probeaza o valoare

Rolul acestui exercitiu este de a te ajuta sa decizi care sunt valorile importante pentru tine.

  • Alege o valoare cu scopul de a o incerca timp de cel putin o saptamana
  • Creeaza o lista de comportamente legate de acea valoare.
  • Alege un comportament din lista sau un set de comportamente pe care sa le practici timp de o saptamana.
  • Fa-ti un plan. Noteaza ce vei face in fiecare zi, in ce moment al zilei, cu cine si unde.
  • Fa acel comportament si ia-ti un angajament sa iti respecti planul timp de o saptamana.
  • Pastreaza un jurnal al reactiilor tale. Poti nota acolo ganduri, emotii, senzatii fizice care au loc inainte, dupa sau in timp ce faci actiunea propusa.
  • Reflecteaza. Ce spune ceea ce ai observat despre potrivirea ta cu valoarea aleasa?

Una dintre cele mai arzatoare dorinte ale oamenilor este de a-si alege si urma in mod liber traiectoria vietii. Un sentiment clar de sens ne ofera o resursa inepuizabila de motivatie si de implinire.

Derutati de zgomotul vietii moderne si de presiunea societatii putem uita cu usurinta ce este cu adevarat important pentru noi.

Dar indiferent cat de tare ne-am ratacit, ne putem mereu intoarce la o viata cu sens, cu sentimente de satisfactie si implinire, pornind din nou in directia valorilor noastre.

Articolul a fost scris de Emilia Veresezan, psihoterapeut atestat in psihoterapii cognitive si comportamentale Clinica Oana Nicolau.

Mai multe despre expertiza psihoterapeutului, aici.

Surse de informatie:

Diener, Ed, et al. „Positive Emotions at work”. Annual Review of Organizational Psychology and Organizational Behavior, Vol. 7 (2005):451-477
Harris, Russ. „The Happiness Trap”. (2008)
Hayes, Steven. „A Liberated Mind – How to Pivot Towards What Matters”, 2019
Stoddard, Jill et al. „The Big Book of ACT Metaphors”, 2014