Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce este spondiloza cervicala si care sunt simptomele acesteia

Spondiloza cervicala

Spondiloza cervicala este cel mai des intalnita la persoanele cu varsta mai mare de 40 de ani, in special in cazul celor sedentare si supraponderale.

Spondiloza este denumirea generala care se refera la degenerarea coloanei vertebrale, indiferent de cauzele care au dus la aceasta. In cazul spondilozei cervicale vei resimti simptomele specifice mai ales in zona gatului, deoarece acesta sustine greutatea capului.

Un alt tip de spondiloza este cel lombar, caz in care este afectata partea inferioara a coloanei vertebrale.

Daca simptomele se resimt la nivelul partii superioare a spatelui si la mijlocul acestuia, poate fi vorba despre o spondiloza toracala.

Care sunt cauzele spondilozei

Spondiloza apare ca urmare a inaintarii in varsta deoarece oasele si ligamentele din coloana vertebrala se uzeaza, isi pierd din rezistenta. Pentru a contracara acest fapt, adesea coloana vertebrala va produce tesut osos in exces - acesta fiind cunoscut sub denumirea de osteofite, adica a unor formatiuni osoase care se dezvolta in zona articulatiilor sau in alte zone. Osteofitele sunt des intalnite in zona gatului, adica acolo unde se manifesta spondiloza cervicala.

In afara de cauza principala a declansarii spondilozei - imbatranirea - mai exista si alte motive care o favorizeaza. Printre acestea se numara:

  • cauze genetice - daca in familia ta exista cazuri de persoane cu spondiloza, exista sanse mai mari ca si tu sa suferi de aceasta afectiune
  • vatamari bruste sau neasteptate - ca urmare a unei activitati care necesita efort fizic, precum sportul, sau dupa ce ai suferit un accident rutier
  • fumatul sau consumul excesiv de alcool
  • obezitatea
  • sedentarismul
  • realizarea frecventa a unor miscari care supun coloana vertebrala la tensiune, precum conducerea masinii fara pauza pe parcursul mai multor ore sau ridicarea de obiecte foarte grele in mod constant.

Astfel, instalarea spondilozei poate fi, in unele cazuri, prevenita, dar in altele - cand este vorba despre cauze genetice, de exemplu - nu poti decat sa limitezi evolutia afectiunii si sa o mentii sub control.

 

Care sunt simptomele spondilozei cervicale

Primul semn care te poate duce cu gandul la faptul ca ai putea avea spondiloza este durerea. Aceasta poate fi cauzata de un disc intervertebral umflat sau de hernia de disc. In cazul spondilozei cervicale vei resimti durerea in zona gatului - a cefei. La inceput, aceasta poate fi mai intensa cand petreci mult timp in picioare sau cand esti obosit si poate disparea dupa ce te odihnesti. In timp, insa, durerea poate persista pentru perioade lungi daca este neglijata.

Alte simptome care apar daca suferi de spondiloza sunt:

  • dureri de cap
  • stari de ameteala
  • probleme in mentinerea echilibrului
  • intepenirea gatului, redoarea (rigiditatea) - dificultati in miscarea membrelor sau a coloanei vertebrale dupa o perioada mai lunga de repaus
  • parestezii - furnicaturi la nivelul bratelor, al umerilor sau al altor zone afectate.

Daca suferi de spondiloza cervicala este posibil ca, la un moment dat, sa iti dai seama ca forta bratelor tale a scazut deoarece aceasta afectiune poate genera si tulburari motorii. Din acest motiv, este recomandat sa nu ignori eventualele semne ale afectiunii si sa ceri parerea unui medic specialist, care sa diagnosticheze si, daca este cazul, sa trateze afectiunea.

Care sunt metodele de diagnosticare ale spondilozei cervicale

Daca recunosti cateva dintre simptomele de mai sus sau banuiesti ca ai putea suferi de spondiloza, ai nevoie de consultul unui medic pentru o diagnosticare corecta. Diagnosticarea spondilozei se face in urma unei examinari fizice si neurologice.

Examinarea fizica

Medicul iti va analiza cu atentie si in detaliu coloana vertebrala pentru a constata daca aceasta are sau nu forma normala. Pentru aceasta, va fi necesar sa te asezi in diverse pozitii, conform indicatiilor medicului - aplecat in fata, in lateral, in spate - astfel incat acesta sa poata observa orice neregularitate exista in cazul coloanei tale vertebrale. De asemenea, specialistul verifica prin palpare coloana pentru a afla daca exista zone mai sensibile sau dureroase, umflaturi si pentru a detecta zona inflamata.

Radiografiile

Radiografiile sunt necesare in stabilirea diagnosticului de spondiloza deoarece acestea semnaleaza prezenta osteofitelor sau subtierea discului intravertebral. Astfel, acestea ajuta la detectarea cauzei si la recomandarea unui tratament corect.

CT si RMN

In functie de concluziile examinarii fizice, medicul poate recomanda efectuarea unui CT, adica a unei tomografii computerizate, sau a unui RMN - rezonanta magnetica nucleara. Cu ajutorul acestora poate fi observat daca la nivelul tesuturilor moi ale coloanei vertebrale exista anomalii sau modificari. Medicul poate recomanda si alte investigatii, in functie de simptomele pe care le prezinti.

 

Care este tratamentul pentru spondiloza cervicala

Exista mai multe metode de tratare a spondilozei cervicale, iar medicul ti-o va recomanda pe cea care este cea mai potrivita pentru tine in functie de situatia in care te afli.

Fizioterapie si tratament kinetoterapeutic

Fizioterapia reduce durerile pe care le resimti din cauza spondilozei, tonifiaza musculatura vertebrala si contribuie la imbunatatirea mobilitatii coloanei cervicale. Prin fizioterapie, indirect, vei constata si o diminuare semnificativa a durerilor de cap. Sedintele de fizioterapie trebuie facute periodic pentru a avea efectul dorit.

Kinetoterapeutul iti va arata ce exercitii sa faci pentru a trata spondiloza deoarece miscarea imbunatateste circulatia, reduce durerea si ajuta la mentinerea sau redobandirea mobilitatii coloanei. Exercitiile vor fi adaptate in functie de conditia coloanei tale vertebrale.

Terapii alternative

Terapiile alternative de combatere a spondilozei au mai ales rol antiinflamator si de relaxare a musculaturii.

Prima dintre acestea este cea care foloseste laserul si care are efect rapid si eficient in diminuarea durerii si in decontractarea musculaturii.

Alte exemple sunt terapia cu curent diadinamic (foloseste curenti electrici) si terapia cu ultrasunete, care ajuta la dilatarea vaselor de sange, la reducerea inflamatiilor si la destinderea muschilor.

O alta terapie alternativa este cea cu curenti interferentiali, care stimuleaza circulatia sangelui si activitatea musculara.

Tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos este recomandat de medic pentru a reduce durerile pacientului, astfel incat acesta sa isi poata desfasura activitatile zilnice fara impedimente. Insa, dupa ce perioada cu tratament medicamentos se sfarseste, de cele mai multe ori este nevoie si de kinetoterapie. Primele medicamente recomandate sunt, de obicei, analgezicele - care calmeaza durerea -, antiinflamatoarele si medicamentele care favorizeaza relaxarea muschilor.

Interventii chirurgicale

De obicei, spondiloza cervicala nu necesita o interventie chirurgicala decat in cazuri exceptionale, atunci cand durerea este acuta sau cand afectiunea impiedica pacientul sa isi miste bratele.

Cand, totusi, medicul recomanda interventia chirurgicala, exista mai multe variante. Una dintre ele este foraminotomia cervicala, care presupune indepartarea unei cantitati de tesut pentru a extinde deschiderile pentru radacinile nervoase.

Un alt tip de procedura este indepartarea osteofitelor, prin care sunt indepartate formatiunile osoase care ating nervul, provocand dureri si starile de disconfort fizic pe care le are o persoana cu spondiloza.

Daca resimti efectele cauzate de spondiloza si nu ai suficient timp pentru a face o vizita medicului, poti recurge, temporar, si la cateva remedii naturiste, precum ceaiul de ghimbir, suplimente de gheara-diavolului sau extract din scoarta de salcie alba. Acestora li se atribuie efectul de a diminua durerile si inflamatiile. Totusi, trebuie sa acorzi atentie, deoarece, chiar daca este vorba doar de un ceai din plante, acesta poate sa aiba efecte nedorite - de exemplu sa interfereze cu actiunea unui medicament pe care il folosesti uzual, fiind prescris de medic.

 

Cum poti preveni spondiloza cervicala

Spondiloza este o afectiune degenerativa, ceea ce inseamna ca evolueaza odata cu trecerea timpului. Daca spondiloza ta este mostenita, nu ai cum sa o previi. Insa, in cazul in care in familia ta nu exista cazuri de spondiloza, poti preveni declansarea afectiunii prin adoptarea unui stil de viata sanatos, care sa evite sau sa amane instalarea spondilozei.

Pozitia incorecta a corpului, mentinerea gatului prea aplecat sau dormitul pe o perna prea inalta pot cauza dureri de spate si de gat si, implicit, pot favoriza aparitia spondilozei. Daca ai aceste obiceiuri, mai bine ar fi sa renunti la ele.

Nu ridica greutati foarte mari si nu iti supune des coloana si gatul la eforturi. Odihneste-te corespunzator si incearca sa iti mentii sub control greutatea. Toate acestea vor ajuta ca tensiunea asupra coloanei sa fie redusa, muschii sa fie relaxati si vor tine departe de tine durerile.

Durerile cauzate de spondiloza pot avea efecte negative asupra activitatilor tale de zi cu zi si, din acest motiv, cel mai bine este sa tratezi aceasta afectiune, in functie de recomandarile medicului.