De cativa ani Diana stia ca se afla in perioada premenopauzei, dar simptomele s-au accentuat abia in vara anului 2023. Anxietatea, lipsa de concentrare, „ceata mintala” – “brain fog”, dar si o serie de modificari fizice neplacute, au facut-o sa simta ca nu mai are control asupra propriei vieti. Isi aminteste foarte clar acea perioada: „Am inceput sa ma simt tot mai obosita, fara energie, dar in acelasi timp, mintea mea era mereu intr-o stare de frenezie. Aveam dificultati in a ma concentra si, cel mai ingrijorator, am inceput sa ma simt din ce in ce mai anxioasa, fara o cauza anume. Era ca si cum viata mea se derula printr-o ceata groasa”.
Premenopauza este perioada de tranziție înainte de menopauză, ce poate dura între 5 și 10 ani, în care ovarele produc din ce în ce mai puțini hormoni, cum ar fi estrogenul și progesteronul. Printre simptomele caracteristice se numără modificările menstruale, bufeurile, insomniile, schimbările de dispoziție, scăderea libidoului, oboseala, precum și problemele de concentrare și anxietatea. Iar Diana a simtit pe pelea ei ei toate aceste simptome, dupa cum ea insasi ne-a marturisit: “nu cred ca exista un simptom pe care sa nu-l fi experimentat”.
A cerut ajutorul unui specialist in tratamentul menopauzei
Simtind ca ceva nu este in regula, Diana a hotarat sa caute ajutorul unui specialist. Asa a ajuns sa-l intalneasca pe dr. Calin Todoran, medic primar obstetrica-ginecologie, parte a echipei multidisciplinare a Centrului de Expertiza in Managementul Menopauzei Regina Maria din Cluj-Napoca. De la prima discutie, Diana a simtit ca a gasit o cale de iesire din lupta cu simptomele coplesitoare.
Dr. Todoran a ascultat-o cu atentie si i-a explicat ca simptomele sale erau specifice perioadei de tranzitie catre menopauza. In ciuda varstei relativ tinere, Diana se afla intr-o menopauza prematura. Aceasta confirmare a starii sale venit ca o eliberare, pentru ca, in sfarsit, stia clar cauza exacta a simptomelor sale.
„A fost o perioada in care nu ma mai recunosteam. Ma simteam pierduta si ma intrebam ce se intampla cu mine. Simteam ca nu mai sunt femeia din trecut – energica, optimista, plina de viata. Devenisem o persoana agitata, ingrijorata, care nu mai putea face fata presiunii zilnice. De multe ori, aveam momente cand simteam ca nu mai am control asupra gandurilor sau sentimentelor mele”, marturiseste Diana.
Dupa o evaluare amanuntita, dr. Calin Todoran i-a explicat ca hormonii joaca un rol crucial in aceste schimbari: „Premenopauza poate veni cu o serie de simptome complexe. Anxietatea, tulburarile de somn, lipsa de concentrare sau senzatia de „ceata mintala” sunt doar cateva dintre ele. Aceste simptome nu sunt doar un capriciu al varstei, ci schimbari fiziologice reale”.
👉 Procesul prin care menopauza se instaleaza prematur, adica inainte de implinirea varstei de 50 de ani, este, in general, declansat de mai multi factori, cum ar fi cei genetici, istoricul familal de menopauza timpurie, preexistenta unor afectiuni autoimune, precum tiroidita autoimuna, lupus, etc, administrarea anumitor tratamente oncologice (chimioterapia si radioterapia scad eficiența hormonala a ovarelor), dar si un istoric de histerectomie totala, interventia chirurgicala prin care sunt indepartate ovarele. Afla mai multe despre etapele menopauzei aici.
Terapia hormonala personalizata, adaptata nevoilor specifice ale pacientei
In urma unui set complet de analize si investigatii, dr. Calin Todoran i-a recomandat Dianei un tratament de substitutie hormonala personalizat, bazat pe hormoni bioidentici – o solutie mai blanda, dar extrem de eficienta. Iar Diana nu a fost reticenta absolut deloc la propunerea medicului. A fost chiar usurata sa afle
ca acest tratament nu era doar o „solutie de moment”, ci o metoda care urma sa-i restabileasca echilibrul hormonal si sa o ajute sa treaca peste perioada dificila.
Concret, tratamentul recomandat Dianei a inclus estrogen și progesteron bioidentici, vitamina D și acid folic, esentiale pentru sanatatea oaselor, avand in vedere riscurile osteoporozei asociate menopauzei premature. „De la primele doze de tratament, am simtit o schimbare semnificativa. Anxietatea mea s-a diminuat considerabil, iar „ceata mentala” care ma impiedica sa ma concentrez a inceput sa se risipeasca. Simteam din nou ca pot respira, ca sunt in control. Era ca si cum, in sfarsit, imi recapatasem viata”, povesteste Diana.
Ce sunt hormonii bioidentici?
Hormonii bioidentici sunt hormoni sintetici, creati sa imite hormonii produsi in mod natural de organismul uman, iar terapia hormonala bioidentica utilizeaza hormoni procesati care provin din plante. Dintre acestia, cei mai des utilizati sunt estrogenul, progesteronul si testosteronul.
Pentru a intelege cat mai clar cum functioneaza acesti hormoni bioidentici, trebuie sa intelegem modul in care functioneaza hormonii in general. Hormonii sunt substante chimice produse de glandele endocrine si ei transmit informatii catre diverse sisteme si organe. Prin urmare, chiar si cel mai mic dezechilibru poate provoca simptome care pot afecta calitatea vietii. Aceste simptome pot fi gestionate cu ajutorul terapiei de substitutie hormonala.
„Organismul produce niste hormoni endogeni, cum ar fi estrogenul si progesteronul. Dar exista si niste hormoni bioidentici, extrasi din plante si sintetizati in laborator, a caror structura este identica cu a hormonilor produsi de organism. Mai avem insa si denumirea de hormoni body-identical (n.r. – body identical hormones), care se refera la tratamente in compozitia carora se folosesc acesti hormoni bioidentici”, explica dr. Calin Todoran.
Medicul specializat in tratamentul menopauzei, un partener adevarat
De cand l-a intalnit pe dr. Calin Todoran, Diana a invatat sa-si asculte si mai mult corpul. Fiecare ajustare a dozelor, fiecare monitorizare a evolutiei simptomelor o faceau sa se simta mai increzatoare si mai protejata. „Nu este un drum usor, dar stiu ca am sprijinul unui specialist care intelege ce simt si ce am nevoie. Dr. Todoran nu este doar un medic, este un partener in aceasta calatorie”, spune Diana cu o voce plina de recunostinta.
La randul sau, medicul subliniaza ca menopauza nu este o etapa care trebuie „suportata”, ci una care poate fi gestionata cu ajutorul unui tratament personalizat: „Fiecare femeie este unica, iar tratamentele trebuie sa fie adaptate nevoilor fiecarei paciente. Asta inseamna o abordare holistica, in care se iau in considerare toate aspectele fizice si emotionale ale pacientei. Este important ca femeile sa nu se simta izolate sau neintelese. Ajutorul exista, iar impreuna putem face fata acestei perioade de tranzitie”.
In prezent, Diana se simte mult mai bine. Simptomele care o copleseau candva sunt mult mai usor de gestionat, iar „ceata mintala” aproape ca a disparut. „Am invatat sa am grija de mine si sa imi dau voie sa cer ajutor atunci cand am nevoie. Menopauza nu trebuie sa fie o povara. Poate fi o oportunitate de a invata mai multe despre corpul tau si despre cum sa ai grija de tine pe termen lung”, spune Diana, cu un zambet larg pe fata.
Mesajul Dianei este unul de speranta si incurajare pentru toate femeile care se confrunta cu simptomele premenopauzei sau menopauzei: „Nu sunteti singure. Exista solutii si exista sprijin. Meritati sa va simtiti bine, sa va regasiti si sa traiti din plin fiecare zi. Nu lasati menopauza sa va defineasca viata. Aveti puterea sa o depasiti cu ajutorul potrivit”.
Povestea Dianei reflecta experienta unei femei care a infruntat cu incredere, curaj si sprijin medical specializat simptomele premenopauzei. O femeie care a reusit sa preia controlul propriului organism cu ajutorul tratamentului adecvat.
Consultant: Dr. Calin Todoran, medic primar obstetrica-ginecologie