Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Menopauza: de ce infectiile de tract urinar (ITU) sunt mai frecvente la menopauza si ce poti face

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor

Multe femei cunosc aceasta senzatie: nevoia brusca de a urina insotita de arsura sau durere atunci cand urineaza. Acestea sunt simptome clasice ale infectiei de tract urinar (ITU), o infectie comuna la femei si chiar mai frecventa la menopauza. Cauza o reprezinta o combinatie intre modificarile hormonale cu scaderea nivelului de estrogen la menopauza si anatomia feminina pelvina.

De ce infectiile urinare apar mai des la menopauza?

Pentru femeile mai tinere, sexul frecvent este unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru o infectie urinara. Actul sexual poate determina bacteriile din vagin si rect sa intre in tractul urinar, datorita anatomiei din zona genitala a femeii, unde orificiile acestor structuri se afla in vecinatate apropiata.

Dupa menopauza insa, infectiile  de tract urinar sunt rareori cauzate de un nou partener, de cat de mult sex faci sau de incercarea unor noi pozitii sexuale, jucarii sau lubrifianti intravaginali. De asemenea, nu exista niciun motiv pentru a da vina pe cresterea in greutate. 

In aceasta perioada de viata a femeilor, infectiile de tract urinar sunt de obicei cauzate de scaderea hormonului estrogen care defineste menopauza. 

Menopauza este un proces biologic natural care marcheaza sfarsitul anilor reproductivi ai femeii. Reprezinta momentul in care ciclurile menstruale ale unei femei se opresc definitiv. Menopauza este definita ca absenta menstruatiilor (amenoree) timp de 12 luni fara o alta explicatie. Menopauza apare deoarece ovarele inceteaza sa mai produca hormonii estrogen si progesteron. Majoritatea femeilor experimenteaza tranzitia la menopauza intre 40 si 50 de ani, varsta medie de instalare a menopauzei fiind de 51 de ani.

De ce scaderea estrogenului favorizeaza aparitia infectiilor de tract urinar (ITU)? 

In mod normal, urina este sterila. Infectia de tract urinar apare atunci cand bacteriile, care provin de obicei din flora intestinala si traiesc pe pielea din apropierea anusului sau a vaginului, intra in uretra si cauzeaza o infectie la nivelul vezicii urinare (cistita). 

De exemplu, la menopauza, pierderea estrogenului slabeste muschii uretrei si ai planseului pelvin. Acest lucru inlesneste ca bacteriile sa intre in uretra si sa se deplaseze spre vezica urinara. Uretra la femeie este scurta, ceea ce miscoreaza distanta pe care bacteriile trebuie sa o parcurga pentru a ajunge la vezica urinara.

De asemenea, estrogenul mentine nivelul bacteriilor sanatoase care traiesc in mod normal in vagin (microbiom urogenital sau urobiom). Bacteriile sanatoase reprezinta mecanismul natural de lupta impotriva bacteriilor „rele”, care pot cauza infectii urinare. 

Lactobacillus este un tip de bacterie care colonizeaza un vagin sanatos inainte de menopauza. Peretii vaginali elibereaza un tip de glucoza numita glicogen. Lactobacilii fermenteaza glicogenul, producand acid lactic care scade pH-ul din vagin. Aciditatea mediului din vagin inhiba alte tipuri de bacterii sa se multiplice si sa convietuiasca la acest nivel. Altfel spus, prezenta lactobacililor creeaza un microbiom in vagin care poate proteja impotriva altor tipuri de bacterii si agenti patogeni. 

La menopauza, estrogenul scazut reduce nivelul de bacterii sanatoase din vagin si determina cresterea pH-ului, ceea ce creeaza un mediu care este mai succeptibil la infectie. 
 

Cum se trateaza infectiile urinare la menopauza

Tratamentul infectiilor de tract urinar (ITU) este identic indiferent daca infectia urinara a aparut inainte sau la menopauza. Medicul va diagnostica infectia urinara pe baza simptomelor si a sumarului de urina si va identifica bacteria patogena in urina (urocultura). 

Tratamentul consta din antibiotice si adesea simptomele dispar in 1-2 zile de la inceperea tratamentului. Este important sa continui sa iei antibioticul in doza si pe durata prescrisa de medic, chiar daca simptomele dispar, pentru a preveni aparitia rezistentei la antibiotice

O buna hidratare prin consumul de apa poate ajuta la ameliorarea simptomelor si la accelerarea recuperarii. De asemenea, urinarea frecventa ajuta la eliminarea bacteriilor daunatoare din aparatul urinar.
 

Cum pot fi prevenite ITU recurente 

Infectiile de tract urinar (ITU) sunt de obicei usor de vindecat, dar sunt dureroase. Si atunci cand apar des, iti pot perturba viata. Medicii numesc o infectie urinara "recurenta" sau "cronica" daca ai >/= 3 infectii de tract urinar intr-un an sau 2 infectii urinare intr-o perioada de 6 luni. 

Sansa de aparitie a ITU recurente creste la menopauza. Se estimeaza ca 25% din femeile inainte de menopauza au ITU recurente, iar acest procent creste la 55% la menopauza. 

Medicul ginecolog iti poate recomanda anumite medicamente pentru a preveni infectiile de tract urinar. Discuta cu medicul tau ginecolog pentru a intelege care sunt optiunile de tratament: 

Estrogen vaginal

Estrogenul vaginal poate fi o metoda eficienta pentru a preveni aparitia unei infectii urinare la femeia la menopauza. Exista diferite produse sub forma de creme, tablete sau inele care sunt introduse in vagin unde elibereaza cantitati mici de estrogen in tesuturile din vecinatate, ceea ce are ca efect restabilirea florei vaginale normale cu reducerea pH-ului si cresterea fluxului de sange local. 

Utilizarea estrogenilor intravaginali poate fi rezonabila la femeile aflate in perimenopauza care nu fac terapie de substitutie hormonala  cu estrogeni orali. Riscurile pentru terapia locala cu estrogeni sunt foarte scazute, cel mai frecvent efect secundar fiind iritatia locala.

Este nevoie de aproximativ 6-12 saptamani pentru a se obtine beneficii complete. Se estimeaza ca estrogenul vaginal poate reduce riscul de infectii urinare recurente cu peste 75%.

Doze mici de antibiotice

Medicul ginecolog poate prescrie antibiotice in scop preventiv care pot fi administrate timp de 6 luni sau mai mult. Sau daca infectiile urinare apar numai dupa actul sexual, poti lua o singura doza de antibiotic imediat dupa sex. Aceasta poate fi o strategie extrem de eficienta, dar exista riscul de aparitie a bacteriilor rezistente la antibiotice.

Probiotice cu lactobacilli si preparatele cu merisor

Metodele alternative, cum ar fi merisorul si probioticele cu lactobacilii, pot contribui la preventia ITU recurente la femeile aflate la menopauza, dar sunt necesare studii mai bine efectuate pentru a defini rolul si eficienta lor exacta.

Alte masuri de preventie

Urmatorii pasi simpli pot reduce riscul de infectii de tract urinar (ITU):

  • Fa-ti un bun obicei de urinare - aseaza-te pe toaleta cat mai confortabil posibil intr-o pozitie relaxata (nu ghemuita). Incepe sa urinezi prin relaxarea muschilor pelvieni, mai degraba decat sa te fortezi sa urinezi. Aloca suficient timp pentru ca vezica urinara sa se goleasca complet.
  • Goleste vezica urinara dupa activitatea sexuala - asta ajuta la spalarea bacteriilor care ar fi putut fi introduse in tractul urinar in timpul sexului.
  • Sterge din fata in spate zona genitala atunci cand folosesti toaleta, pentru a preveni ca bacteriile din rect sa ajunga la orificiul uretral.
  • Fa mai degraba dus in loc de baie. 
  • Evita spalaturile intravaginale.
  • Nu folosi spray-uri sau pudre in jurul organelor genitale.
  • Bea suficiente lichide - asta inseamna in medie 1.5-2 l/zi. Vei sti ca te hidratezi adecvat daca urina are culoarea galben-pai.

Surse de informatie:

  • www.acog.org
  • www.medicalnewstoday.com
  • www.ncbi.nlm.nih.gov 
  • www.urologytimes.com
  • www.health.harvard.edu 
     

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.