Dupa luni de suferinta, multiple tratamente pentru infectii urinare si 7-8 medici consultati, Luka Gabriel a a cunoscut-o pe dr. Cristina Ivan, medic specialist urolog la Spitalul Regina Maria din Cluj-Napoca, iar viata lui s-a schimbat complet. Povestea lui ne vorbeste despre importanta diagnosticarii timpurii, dar si despre cat de mult conteaza accesul la specialisti bine pregatiti.
Primele semne si un diagnostic greu de stabilit
Hipospadiasul este o malformatie congenitala caracterizata prin pozitionarea anormala a orificiului uretrei. Mai exact, deschiderea uretrei se afla pe partea inferioara a penisului sau in apropierea scrotului si nu nu se afla in varful penisului, asa cum este normal. Problema apare in timpul dezvoltarii intrauterine, in jurul saptamanilor 9-12 de sarcina. „De obicei, unul din 400 de baieti nou-nascuti este diagnosticat cu hipospadias, dar in ultimul deceniu incidenta a crescut considerabil”, explica dr. Cristina Ivan, medic specialist urolog.
Exista diferite forme de hipospadias, de la cele mai usoare care nu au nevoie de tratament chirurgical, pana la forme complexe care necesita mai multe interventii chirurgicale pentru a fi reparate. Potrivit statisticilor, aproximativ 90% din toate cazurile de hipospadias trebuie operate. In aceste cazuri, medicii specialisti recomanda realizarea interventiei chirurgicale incepand cu varsta de 6 luni, pentru a preveni complicatiile ulterioare.
Parintii lui Luka Gabriel au observat ca ceva nu este tocmai in regula cu baiatul lor prin iarna trecuta. Durerea intensa in zona abdominala si dificultatile la urinare au ridicat semne de intrebare, iar mama a cerut ajutorul medicilor din judetul Hunedoara. „Am fost la mai multi medici si toti ne spuneau ca e bine, ca nu are nimic sau il tratau de infectie urinara. Dar copilul se plangea ca-l doare burtica si de fiecare data cand urineaza. Dupa tratamentul pentru infectii urinare, il durea si mai tare. De cate ori mergea sa urineze, tremura de durere”, isi aminteste mama baiatului.
Dupa mai bine de opt vizite la diversi specialisti, familia a ajuns la Spitalul Regina Maria din Cluj-Napoca, la medicul urolog Cristina Ivan, care le-a explicat in detaliu ce se intampla cu Luka Gabriel. „Cand am primit diagnosticul, eram coplesita de emotii. Nu stiam ce ne asteapta, dar o sa-i multumesc toata viata doamnei doctor Cristina Ivan. Daca n-ajungeam la dansa nu stiu ce se intampla cu Gabriel”, ne-a explicat mama.
O interventie complexa si dificila, realizata cu succes
Obiectivele tratamentului chirurgical pentru hipospadias sunt repozitionarea deschiderii uretrei si indreptarea penisului daca este necesar. Chirurgia ramane singura modalitate de a corecta permanent aceasta malformatie.
Dupa o evaluare minutioasa, dr. Cristina Ivan le-a confirmat parintilor si tanarului de 10 ani ca aveau de-a face cu o forma complexa de hipospadias, care necesita o reconstructie completa a uretrei si a penisului. „Corectia chirurgicala pentru hipospadias este una dintre cele mai complicate operatii din domeniul urologiei. Este esential ca interventia sa fie realizata cu precizie, mai ales in astfel de cazuri severe”, sustine medicul urolog, adaugand ca in Spitalul Regina Maria din Cluj-Napoca toate operatiile pentru hipospadis sunt realizate in colaborare cu un chirurg pediatru.
In luna decembrie 2023, Gabriel a fost supus unei cistoscopii, pentru o examinare cat mai detaliata a vezicii urinare si pentru a ajuta la planificarea interventiei chirurgicale ulterioare. Operatia de reparare a defectului congenital a avut loc in luna februarie 2024. Totul a decurs conform asteptarilor, iar problema lui Luka Gabriel a fost rezolvata inr-o singura interventie chirurgicala. In timpul acestei operatii, echipa chirurgicala a realizat cu succes reconstructia uretrei si a penisului, evitand complicatiile suplimentare.
Dupa operatie, Gabriel a urmat sesiuni de kinetoterapie pentru a-si recupera planseul pelvin. La scurt timp, baiatul s-a intors la activitatile obisnuite, iar familia lui este recunoscatoare echipei medicale coordonata de dr. Cristina Ivan.
Suportul emotional si teama de operatie
Pentru Luka Gabriel, frica de operatie a fost un obstacol major. „Ma tot intreba: «Mami, o sa fiu bine? Sigur nu o sa mor?»”, isi aminteste masa lui.
Echipa medicala, alaturi de familie, a facut tot posibilul sa il linisteasca. Iar faptul ca doamna doctor Cristina Ivan i-a explicat cat mai detaliat fiecare etapa a operatiei a contribui semnificativ la invingerea temerilor dinainte de interventia chirurgicala.
Diagnosticarea tarzie - o problema larg raspandita in Romania
Dr. Cristina Ivan atrage atentia asupra faptului ca multe cazuri similare sunt diagnosticate tarziu, mai ales in zonele rurale sau in cele fara acces facil la centre universitare: “Cazul lui Gabriel este un caz din pacate tipic tarii noastre, in care copii din anumite zone ale Romaniei nu au acces atat de usor la un centru universitar si ajung mult prea tarziu pentru probleme care pot fi rezolvate mult mai elegant si mult mai usor din timp sau la nastere. De multe ori, copiii ajung prea tarziu cu astfel de probleme si de aceea este important ca astfel de patologii sau de situatii sa fie cunoscute, sa ridice un semn de alarma”.
Povestea lui Luka Gabriel este un exemplu graitor despre cum profesionalismul si accesul la specialisti pot schimba destine. Este, in acelasi timp, un apel pentru constientizare si actiuni preventive, astfel incat fiecare copil sa beneficieze de ingrijirea pe care o merita.
Consultant: Dr. Cristina Ivan, medic specialist Urologie