Un accident incredibil
„S-a petrecut totul într-o clipa. Imi amintesc ca am calcat pe o zona cu pietris, cu piciorul stang, am alunecat si am cazut. Pe moment nu am simtit nimic, doar impactul cu solul, apoi, cateva minute mai tarziu, cand am pus piciorul in pamant am simit o durere cumplita, devastatoare, la nivelul gambei. Nu am putut sa o localizez exact, imi amintesc doar ca era de o intensitate maxima, aproape insuportabila. M-am prabusit. Din acel moment lucrurile sunt relativ neclare pentru mine… M-am limpezit cu adevarat doar la Timisoara, cand medicii de la ortopedie, din Spitalul Premiere, mi-au facut calmante ca sa poata investiga leziunea. Aveam dubla fractura de tibie si peroneu. Oasele erau pur si simplu sectionate”, rememoreaza pacienta.
Prima consultatie a avut loc la spitalul din Targu Jiu, unde s-a pus diagnostic de fractura dubla si indicatie de interventie chirurgicala de urgenta. Piciorul a fost imobilizat partial pentru a nu produce traume suplimentare si Elena a plecat, insotita de sotul sau, la Spitalul Premiere din Timisoara, unde putea beneficia, in regim de urgenta, de interventia care ii putea salva piciorul.
Dubla fractura de gamba
Tibia si peroneul (sau fibula) sunt doua oase lungi situate intre genunchi si glezna, in jumatatea inferioara a membrului pelvin. Tibia este al doilea ca marime, este lung, gros si plasat spre interiorul gambei, peroneul este mai scurt si subtire, in partea exterioara. Tibia are rol in sustinere, in timp ce peroneul stabilizeaza tibia si glezna si, impreuna, realizeaza structura de rezistenta a gambei, „impachetati” in musculatura si tendoanele adiacente. Cele doua oase lungi sunt strans legate intre ele printr-o membrana interosoasa dura de tesut conjunctiv, care contribuie la unitatea functionala a acestor doua oase.
Fracturile duble de tibie si peroneu nu sunt o raritate si pot sa apara in urma unor traumatisme care afecteaza gamba sau pozitia anatomica functionala a piciorului.
Fractura simultana se poate produce in doua situatii distincte. Prima este aceea a unei traume printr-un accident major, cum pot fi cele de circulatie, a doua in urma unui eveniment in care se produce o energie de intensitate mica, concomitent cu o miscare brusca de rasucire si/sau alunecare a piciorului, care genereaza un punct de tensiune intens la nivelul celor doua oase. Astfel de fracturi pot sa apara la sportivi, cum este cazul jucatorilor de tenis si baschet, la atleti, biciclisti si fotbalisti, in urma unei miscari gresite sau fortate.
Caracteristic fracturilor duble, produse cu energie redusa, cum sunt cele suferite de Elena Tanasie este ca cele doua oase raman aliniate, fara deplasare, sectiunea fiind cel mai des oblica, aproape la acelasi nivel si pentru tibie si peroneu.
O interventie de urgenta
La Spitalului Premiere din Timisoara pacienta a fost preluata de medicii de garda care au stabilizat-o si au realizat investigatiile necesare in vederea diagnosticului si pentru a stabili abordarea ulterioara.
Dupa radiografii, investigatii RMN si de laborator preanestezice, a urmat operatia. Echipa a fost formata din dr. Sorin Florescu asistat de medicul ATI Corneliu Cornea. Interventia a fost una complicata, dar in limitele celor specifice pentru fracturile oaselor lungi ale membrelor, rezultate in urma unor traumatisme si accidente, la pacienti fara o patologie preexistenta.
„Acum, cand privesc in urma imi vine sa zic ca am avut o sansa in plus ca eram in Romania. Eu locuiesc in Statele Unite si vin in fiecare vara la Targu Jiu sa-mi vad familia. Experienta prin care am trecut si atentia de care am avut parte la Spitalul din Timisoara merita toata lauda si recunostinta mea. De la prima persoana pe care am intalnit-o la receptie, pana la atentia pe care am primit-o de la dr. Sorin Florescu, si pana la grija care mi-a fost acordata de medicul Corneliu Cornea, ca sa nu ma doara, totul a fost uman, empatic si doar cu scopul de a ma ajuta”, continua povestea pacienta noastra.
Centrul de excelenta in chirurgia ortopedica
Centrul de excelenta ortopedica din Timisoara este, alaturi de cel din Bucuresti de la Ponderas Academic Hospital, varful de lance pentru tot ceea ce presupune aceasta specializare medicala. Dovada sta in acreditarea Surgical Review Corporation, obtinuta dupa ce protocoalele si abordarea terapeutica au fost evaluate, pentru mai multe luni de zile, dovedindu-se ca se ridica la nivelul standardelor europene, dar si al celor din Statele Unite ale Americii.
Statutul de centru de excelenta este rezultatul profesionalismului si experientei medicilor si a dotarii tehnice avansate, care include echipamente si tehnologii de ultima generatie, extrem de utile in diagnosticarea corecta si rapida a afectiunilor ortopedice, precum si in interventia terapeutica adaptata nevoilor fiecarui pacient in parte.
O echipa de asemenea anvergura profesionala este cu atat mai valoroasa atunci cand pacientul are posibilitatea de a accede la asistenta medicala de maxima calitate 24 de ore din 24, sapte zile din sapte, cu atat mai mult cu cat traumatologia este un domeniu cu foc continuu.
O trauma complexa, fara durere
Operatia a decurs fara probleme si a fost un succes. S-au montat doua placi din titan prinse in 14 suruburi compatibile cu tesutul osos, cate una pentru fiecare dintre cele doua oase ale gambei. Din fericire fractura a fost una „curata”, fara aschii, astfel ca reconstituirea osoasa se va face perfect.
„Interventia chirurgicala a fost complicata, dar s-a inscris in linia celor care au ca scop rezolvarea unor fracturi. Cea mai mare problema a acestor interventii nu este neaparat procedura chirurgicala in sine, desi si aceasta implica elemente de mare finete de care depinde recuperarea ulterioara deplina a pacientului, ci durerea. Intensitatea dureroasa, inainte si dupa operatie este una importanta, iar terapia durerii, vitala pentru succesul acestor interventii”, spune medicul ATI Corneliu Cornea, care a asigurat anestezia la interventie si a gestionat durerea pacientei postoperator.
Interventia chirurgicala a fost o reusita, finalizata cu repozitionarea anatomica a oaselor gambei si cu perspectiva unei recuperari totale a functiei membrului, fara o afectare musculara majora si fara sechele, ca urmare a profesionalismului echipei chirurgicale si a tehnologiei utilizate. Singura grija postoperatorie era legata de durerea locala, inerenta unei astfel de traume si a interventiei chirurgicale in sine.
„Durerea este inevitabila si este independenta de procedura chirurgicala. O leziune osoasa atat de importanta doare. Acesta a fost motivul pentru care, postoperator am folosit doua metode de analgezie care au dus la un bloc al nervului femural si al celui sciatic, astfel ca am oferit pacientei, dupa ce anestezia operatorie a trecut, mai bine de 24 de ore de liniste. Procedura a permis depasirea fazei dureroase cu foarte mare usurinta, fapt ce contribuie si la o recuperare mai rapida, un tonus psihic bun si o mobilizare, cu sprijin, mai rapida si eficienta. Managmentul durerii in spitalul Premiere începe din clipa internarii in spital, fiind necesar la pacientii cu traume ortopedice. Monitorizarea durerii se face pe toata durata internarii in spital de catre o echipa dedicata si se realizeaza prin tehnici moderne de analgezie, cat si printr-o gama larga de medicamente.”, explica dr. Corneliu Cornea.
Promisiuni onorate
Pacienta si-a putut incepe recuperarea foarte repede. In prezent aceasta s-a intors la familie, la Targu Jiu, poate merge cu sprijin si face regulat sedinte de kinetoterapie.
„Eu am nascut in America, intr-un spital de acolo. Am mai fost si cu alte probleme prin spitale in SUA, asa ca am termene de comparatie foarte clare despre conditiile, ingrijirea si atentia pe care am primit-o la Spitalul Premiere. Domnul doctor Florescu m-a sustinut moral, mi-a promis ca ma voi recupera, iar felul in care evoluez este cea mai buna dovada (n.a la momentul redactarii acestui material de la interventia chirurgicala trecusera doar opt saptamani), pot pasi aproape normal, ma misc fara durere. Mi-a fost foarte teama de durere, dar si aici a fost perfect. Mi s-a spus ca nu o sa ma doara si asa a fost, nu m-a durut! Fiecare gest dovedea ca le pasa, ca sunt empatici si ca scopul lor este doar pacientul”, ne-a povestit Elena Tanasie.
Laudele adresate asistentelor, infirmierilor, celor de la receptie si din serviciul de garda au continuat. A tinut neaparat sa scriem ca a fost impresionata de gentiletea personalului, de aparatura si, in general de conditiile si atmosfera oferite pacientilor si a incheiat spunand: „Am fost norocoasa ca accidentul acesta s-a intamplat aici, in Romania. Tot la Timisoara, la Spitalul Premiere am sa vin peste un an, cand va fi necesar sa fie scoase tijele si suruburile!”.
Consultant: Dr. Corneliu Cornea, medic Anestezie si Terapie Intensiva, Spital Premiere