De obicei, prin fractura se intelege o discontinuitate la nivelul osului. Un os poate fi complet rupt sau partial fracturat in mai multe moduri: oblic, pe lungime, in cruce, etc.
Tipuri frecvente de fracturi:
- Stabila – capetele rupte ale osului sunt aliniate si nu prezinta risc de deplasare
- Deschisa - pielea poate fi strapunsa de os sau se poate rupe la momentul producerii fracturii. Rana poate fi usor infectata cu praf sua bacterii, iar osul poate sau nu sa fie vizibil.
- Inchisa – osul se rupe insa nu strapunge pielea
- Cu deplasare – osul se rupe complet, iar capetele celor doua bucati se deplaseaza unul in raport cu celalalt
- Fara deplasare – osul se rupe partial sau in doua bucati, insa capetele raman aliniate.
- Oblica – fractura are un anumit unghi de inclinare
- Cominutiva - osul este zdrobit in trei sau mai multe bucati
- Articulara - are loc in interiorul unei articulatii si este un semn al instalarii osteoartritei
- Patologica – se produce ca urmare a unei infectii, tumori beningne sau a unui neoplasm – afectiuni care reduc rezistenta osoasa
Fracturile osoase apar din cauza:
- Unei traume: o cazatura, un accident rutier, in timpul unui joc dur de fotbal
- Osteoporozei - boala afecteaza densitatea oasoasa si creste riscul de fracturi
- Efortul fizic/folosirea in exces – miscarile repetitive pot obosi muschii si pun presiune pe oase. Acest lucru poate duce la fracturi de stres, frecvente in randul sportivilor.
Cum recunosti o fractura?
Multe fracturi sunt foarte dureroase si, odata ce se produc, te impiedica sa te deplasezi sau sa misti zona in care au loc. Alte simptome comune:
- Inflamatie si sensibilitate in jurul zonei respective
- Invinetire
- Anomalii sau diformitati – atunci cand un membru isi schimba aspectul sau cand o parte a osului strapunge pielea
Fracturile piciorului
Se produc adesea ca urmare a unei lovituri si afecteaza degetele, oasele mijlocii ale piciorelor, oasele gleznei sau cele 2 oase rotunde, mici, aflate sub degetul mare. Cele mai intalnite sunt fracturile de la nivelul degetului mare.
Fracturi la degetele de la picioare
Apar atunci cand piciorul loveste un obiect dur, sunt destul de dureroase si rareori sunt tratate chirurgical. Ele se vindeca de la sine, prin repaus. De cele mai multe ori, fragmentele osoase trebuie realiniate.
Fracturi de glezna
O glezna rupta inseamna ca una sau mai multe dintre oasele care alcatuiesc articulatia gleznei sunt rupte. Fractura poate varia de la o simpla ruptura a unui os si care nu iti permite in continuare sa mergi pe jos, pana la fracturi multiple, care forteaza glezna din loc si care te poate impiedica sa pui greutate pe ea cateva luni. Cu cat sunt mai multe oase rupte, cu atat glezna devina mai instabila. De asemenea, pot fi deteriorate si ligamentele gleznei, care sustin oasele gleznei. In acest caz, vorbim de o entorsa.
Fracturi de gamba
Sunt produse de traumatisme puternice, violente, ca: accidente rutiere sau accidente in timpul practicarii sporturilor de iarna: schi, snowbord. Pot fi foarte grave si periculoase, in special daca sunt afectate pielea, muschii, nervii sau vasele de sange. In aceasta categorie intra:
- Fractura de tibie, necesita aplicarea unui ghips
- Fractura de diafiza femurala (os de mari dimensiuni, localizat deasupra genunchiului) – reprezinta o urgenta chirurgicala
Fracturi de genunchi (rotula)
Pentru ca rotula (patela) actioneaza ca un scut pentru articulatia genunchiului, acesta se poate rupe foarte usor. Cazaturile direct pe genunchi, de exemplu, sunt o cauza frecventa a fracturilor la nivelul rotulei. Aceste fracturi sunt leziuni grave si necesita adesea o interventie chirurgicala. Pe termen lung, pot provoca declansarea artritei la genunchi.
Fracturile de sold
O fractura de sold reprezinta o ruptura la nivelul osului din partea superioara a femurului (coapsei). Majoritatea apar ca urmare a unei cazaturi sau lovituri puternice si se trateaza, de obicei, chirurgical, printr-o interventie la nivelul oaselor si tesuturilor moi afectate.
Fracturi de col femural
Femurul este cel mai lung si cel mai puternic os din corpul uman. Prin urmare, este nevoie de foarte multa forta pentru a-l rupe. Accidentele auto, de exemplu, reprezinta principala cauza a acestor fracturi.
In acest tip de fracturi, deseori, apare intreruperea aportului de sange, care ingreuneaza vindecarea si poate duce la necroza de cap femural.
Fracturi de pelvis
Pelvisul sua bazinul este inelul robust al oaselor situate la baza coloanei vertebrale – oasele iliace. Conform literaturii de specialitate, fracturile bazinului sunt mai putin frecvente, reprezentand aproximativ 3% din totalul fracturilor la adulti.
Cele mai multe fracturi pelviene sunt cauzate de un eveniment traumatic puternic, cum ar fi un accident de masina. Deoarece bazinul se afla in apropierea organelor si vaselor de sange majore, fracturile de pelvis pot provoca sangerari extinse si alte leziuni care necesita tratament de urgenta.
Fracturile mainii
Pot avea loc fie la nivelul oaselor mici ale degetelor (falangele) sau ale oasele lungi (metacarpienele) sau ale oaselor incheieturii (carpiene), ca urmare a unei cazaturi, entorse (intindere de ligament), a unui accident sau in timpul practicarii unui sport.
Fracturi ale degetelor de la mana
Oasele mainii sunt mici, insa o fractura de deget nu este o leziune minora. Oasele mainii se aliniaza cu precizie si iti permit sa faci diverse lucruri, cum ar fi sa tii un pix in mana. Astfel, fracturarea unui deget te poate impiedica sa-ti folosesti intreaga mana. Netratat, degetul rupt poate ramane rigid.
Fracturi ale degetului mare de la mana
Rupererea degetului mare de mana este o leziune seriosa, deoarece te impiedica sa tii diverse lucruri. In plus, fracturarea degetului mare de la mana poate creste riscul de artrita.
Fractura de scafoid
Scafoidul este un os la nivelul incheieturii si este cel mai mare os al mainii. Acest tip de fractura apare cel mai frecvent dupa o cadere pe o mana intinsa. Simptomele unei fracturi de scafoid includ, de obicei, durere si sensibilitate in zona de la baza degetului mare si se pot agrava atunci cand incerci sa prinzi sau sa apuci ceva. Tratamentul poate varia de la punerea unui ghips la chirurgie.
Fracturile bratului
Includ fracturile aparute la nivelul antebratului si cotului si implica oricare dintre oasele care formeaza articulatia: radiusul, ulna si humerusul.
Fracturi de antebrat
Antebratul este format din doua oase, radiusul si ulna. In cele mai multe cazuri, in fracturile de antebrat se rup ambele oase.
Fracturile pot aparea langa incheietura mainii, la cel mai indepartat (distal) capat al osului, in mijlocul antebratului sau in apropierea cotului, in partea de sus (proximala) a osului.
Fractura de cot
Olecranul face parte din ulna, unul dintre cele trei oase care se unesc pentru a forma articulatia cotului. Pozitionat direct sub pielea cotului, fara a beneficia de prea multa protectie din partea muschilor sau a altor tesuturi moi, olecranul se poate rupe cu usurinta. Fractura poate fi foarte dureroasa si poate ingreuna mobilitatea cotului.
Fracturi de col radial
Fracturile de col radial (capatul superior al radiusului) sunt leziuni comune, reprezentand aproximativ 20% din toate leziunile acute produse la nivelul cotului. In majoritatea cazurilor, tratamentul consta in aplicarea unui bandaj elastic. Multe luxații de cot implica si fracturi de col radial.
Acest tip de fracturi este intalnit la persoanele adulte, dupa cazaturile pe brat intins. Fracturile de col radial sunt mai frecvente la femei decat la barbati.
Fracturile umarului
Fracturile umarului apar in urma accidentelor rutiere sau a accidentarilor din timpul practicarii unui sport, precum, calarie, schi, snowboard etc. Includ fracturile de omoplat (scapula), de humerus (partea de sus a osului bratului), de diafiza humerala sau de clavicula.
Fracturi de clavicula
Fracturile de clavicula sunt foarte frecvente si apar la persoane de toate varstele, dupa un impact puternic: accident de masina, cazatura de pe bicileta, role sau in timpul practicarii sporturilor de iarna.
Fracturi ale humerusului proximal
Fracurile humerului proximal apar ca urmare a unei cazaturi pe bratul intins si sunt mai frecvente la persoanele cu varste peste 65 de ani. Se manifesta prin durere locala si dificultate in a ridica bratul.
Fracturi ale diafizei humerale
Fracturile diafizei humerale apar dupa un traumatism violent, precum un accident rutier, accident la schi sau o cadere de la inaltime. In cele mai multe cazuri, tratamentul consta in aplicarea unui bandaj elastic sau a unui dispozitiv ortopedic.
Fracturi de omoplat
Omoplatul (scapula) este un os in forma triunghiulara, protejat printr-un sistem complex de muschi care il inconjoara. Fracturile de omoplat reprezinta mai putin de 1% din toate fracturile, iar multe dintre ele pot fi tratate prin aplicarea unui bandaj ortopedic si imobilizare la pat.