Bariatria nu era in plan
„Ma impacasem cu kilogramele mele in plus. Eram insa foarte afectata din cauza unor probleme la stomac si a neplacerilor pe care mi le producea colonul iritabil”, povesteste Alina.
Pacienta a hotarat sa se adreseze Centrului de Excelenta in Chirurgia Bariatrica din Ponderas Academic Hospital, iar dr. Simona Filip, Chirurg de Excelenta in Chirurgia Bariatrica, a ajutat-o sa ia decizia de a face interventia bariatrica pentru a-si recapata sanatatea si viata.
La 33 de ani, Alina avea peste 35 de kilograme in plus. Dietele si curele de slabire nu o ajutau, iar fiecare kilogram pierdut, revenea multiplicat. Tineretea ii oferea energie si o stare de bine, dar era constienta ca lucrurile nu sunt deloc bune. Avea clar tendinta de a evita sa-si vada corpul, obosea repede, durerile de spate si glezne erau constante si nu putea ignora incapacitatea de a se odihni bine. Concret, Alina suferea de obezitate de gradul I: avea 87 de kilograme, la o inaltime de 160 de centimetri si un indice de masa corporala de 34 kg/mp.
„Am folosit si eu calculatoarele de masa corporala si am vazut ca eram la doar doua kilograme distanta pentru a fi diagnosticata cu obezitate de gradul II. Stiam care sunt efectele, care sunt riscurile, dar imi spuneam mereu ca voi reusi, cumva, sa slabesc. Sa nu ma intrebati daca faceam efectiv ceva pentru asta, pentru ca nu puteam respecta nici o dieta. Stiam ca sunt lipsita de vointa de a tine un regim strict, stiam ca dupa o dieta ma ingras la loc”, se confeseaza Alina.
Suferinta gastrica a impins-o la medic pentru o serie de investigatii, un diagnostic si tratament. Acesta a fost momentul in care a cunoscut-o pe doamna doctor Simona Filip. In urma analizelor, s-a constatat ca excesul ponderal este principala cauza a afectiunilor si ca exista si afectiuni digestive, care au nevoie de tratament. Mai mult, dr. Simona Filip a indemnat-o sa slabeasca.
„Am fost foarte sincera pentru ca se crease o legatura intre mine si doamna doctor si simteam grija pe care o avea pentru mine ca pacient. I-am marturisit ca nu am capacitatea de a urma o dieta, dar si ca ma voi ingrasa rapid, la loc, daca reusesc sa slabesc. Atunci mi-a spus despre operatia de micsorare a stomacului, ca optiune de tratament”, povesteste Alina.
„Nu ma puteam gandi decat la operatie”
Alina si-a rezolvate problemele gastrice, dar ideea unei interventii care o poate scapa pentru totdeauna de kilogramele in plus nu i-a mai iesit din minte. Motiv pentru care a ajuns din nou la dr. Simona Filip, de data aceasta ca potential pacient bariatric.
„Am aflat totul despre interventie: de la beneficii, la riscuri, de la procedura in sine, pana la tipurile de interventii bariatrice. Stiam ca este cea potrivita pentru mine si am fost informata cu amanunte atat despre interventie, cat si despre perioada de dupa interventie.”, continua Alina.
In decembrie 2013, Alina s-a programat la investigatiile preoperatorii, analize necesare pentru evaluarea starii generale de sanatate.
In functie de rezultate, echipa multidisciplinara a Centrului de Excelenta in Chirurgia Bariatrica recomanda tipul de interventie care i se potriveste fiecarui pacient si decide, impreuna cu acesta, care este planul de tratament. Evaluarea preoperatorie se face in echipa multidisciplinara si include analize de laborator, consult cardiologic, preanestezic, endoscopie cu sedare, tranzit baritat si, nu in ultimul rand, consult chirurgical. Toate aceste investigatii se desfasoara pe perioada unei zile, iar la finalul investigatiilor, pacientul se intalneste cu medicul chirurg si stabilesc planul de tratament personalizat pentru fiecare pacient.
Alina a hotarat, impreuna cu dr. Simona Filip, ca cea mai buna solutie de tratament pentru ea este Gastric Sleeve.
Procedura determina o pierdere de peste 80% din surplusul de greutate in primul an de la interventie, dar rezultatele depind foarte mult si de implicarea pacientului. In cazul Alinei, de exemplu, lucrurile au evoluat catre greutatea ideala, foarte repede. Operatia de gastric sleeve se realizeaza minim invaziv, laparoscopic, iar pentru procedura sunt necesare 4-5 incizii mici, de maximum 1 cm, in abdomen, iar recuperarea postoperatorie este foarte rapida, usoara, cu dureri postoperatorii minime. In plus, pacientul se poate mobiliza la cateva ore dupa interventie, miscarea fiind recomandata dupa interventie.
„Pierderea in greutate poate varia si depinde de modul in care fiecare pacient participa la procesul care urmeaza dupa interventie. Operatia nu este finalul, ci inceputul procesului de pierdere a kilogramelor in plus. De regula in primele trei luni se topesc aproximativ 30% din excesul ponderal, iar in 6 luni aproximativ 50% din surplus”, sustine dr. Simona Filip.
Momentul potrivit
„Eu am trecut foarte usor si prin interventia in sine si prin etapa postchirurgicala. Am stat in spital doar trei zile si din primul moment m-am simtit foarte bine. M-am adaptat usor la noul stil de viata, dovada fiind faptul ca am slabit foarte mult si foarte repede, fara niciun fel de probleme”, povesteste Alina.
Decizia de a recurge la aceasta interventie este luata in urma unui proces lung, in care sunt analizate toate implicatiile interventiei. Este foarte important ca pacientul sa inteleaga intreg procesul si sa aiba alaturi de el o echipa de medici competenti pe tot traseul, de la investigatiile preoperatorii, la monitorizarea pe termen lung.
„Nu exista un moment ideal pentru a lua in calcul o interventie bariatrica. Pacientul decide care este contextul optim pentru a face ceva ce va aduce in mod cert o imbunatatire a vietii. Cand lipsa de energie, aspectul, complicatiile asociate il duc la concluzia ca nu mai poate singur, ca are nevoie de ajutor atunci este momentul potrivit pentru o interventie bariatrica. O interventie de chirurgie metabolica aduce beneficii majore pe toate planurile, cu atat mai mult cand este realizata pe pacienti tineri. Este solutia care poate preveni instalarea unor afectiuni severe cronice, atat metabolice, cum sunt dislipidemiile si diabetul, dar si a celor de natura cardiaca si vasculara, iar daca aceste afectiuni exista deja, chirurgia bariatrica le poate ameliora substantial si chiar vindeca”, explicat dr Simona Filip, Medic Primar Chirurgie Generala, doctor in stiinte medicale, Chirurg de Excelenta in Chirurgia Obezitatii.
O viata noua dupa gastric sleeve
Alina s-a recuperat foarte repede, au contribuit la recuperarea rapida atat varsta, dar si faptul ca inca nu avea alte afectiuni asociate obezitatii. La finalul lui februarie 2014, la doar două luni de la operatie, a slabit 24 de kilograme, iar la 6 luni, a slabit 33 de kilograme. Ulterior, s-a stabilizat la 52 de kilograme si a devenit o persoana normoponderala si sanatoasa.
„Sunt 9 ani de la interventie. Respect in continuare regimul alimentar si vin la controalele postoperatorii anual. Manac putin, variat si la ore regulate. O masa inseamna un polonic de ciorba sau un ou si o rosie ori un fruct. Mi-am mentinut greutatea, cu mici variatii si acum, privind in urma, pot sa spun ca perioada de după interventie a fost cea mai frumoasa din viata mea”, incheie Alina.
Mentinerea greutatii, pe termen lung, necesita schimbarea stilul de viata si responsabilizare personala. Acesta este una dintre sfaturile cele mai importante pe care pacientul, care a trecut printr-o interventie bariatrica, indiferent de tipul ei, o primeste de la medici. Chirurgia este doar un pas din tot procesul, te ajuta sa slabesti si sa ameliorezi sau sa vindeci afectiunile asociate, daca acestea sunt instalate, dar pentru a te mentine pe termen lung, este important ca pacientul sa respecte recomandarile echipei multidisciplinare.
„Dupa interventie regulile sunt mai usor de respectat pentru ca senzatia de foame dispare, satietatea apare foarte repede dupa un consum mic de alimente, dispar poftele de dulce sau de alte alimente, iar apetitul este extrem de simplu de controlat”, explica dr. Simona Filip.
In Centrul de Excelenta in Chirurgia Obezitatii din Ponderas Academic Hospital au fost tratati peste 13.000 de pacienti.
Am fost primul centru dedicat chirurgiei bariatrice si avem o echipa multidisciplinara dedicata pacientilor metabolici, pregatita pentru tratamentul complet al obezitatii si al problemelor asociate acesteia, asigurand intregul traseu al investigatiilor preoperatorii complexe, al tratamentului chirurgical propriu-zis si al programului de urmarire postoperatorie.
Consultant: Dr. Simona Filip, Chirurg de Excelenta in Chirurgia Obezitatii la Ponderas Academic Hospital