O transformare radicala
„Pentru mine transformarea a fost radicala si foarte rapida. A fost suficient un an de zile pentru a ajunge la normal, in ceea ce priveste greutatea. Asta a fost foarte important, dar la fel de mult valoreaza si starea mea psihica. Acum sunt fericita. Ma privesc cu drag in oglinda, asa cum este normal sa faca orice femeie de 31 de ani. Si asta este o sursa continua de bine pentru mine. Practic, recuperez acum tot ceea ce am adunat neplacut, frustrant si apasator in ultimii 10-12 ani din viata mea, cand acumulam continuu kilograme de care nu mai puteam sa scap, indiferent ce as fi facut”, marturiseste vesela Alexandrina.
Inainte de interventia bariatrica, Alexandrina avea 105 kg si un indice de masa corporala (IMC) de 37.6 kg/mp, ceea ce insemna obezitate de gradul II. Cea mai mare parte a depozitelor adipoase erau in zona abdominala, pe coapse si fese, fapt care genera o presiune crescuta la nivelul coloanei vertebrale lombare. Analizele preoperatorii au pus in evidenta suferinta hepatica si pancreatica, ca urmare a acumularii de grasimi si afectare gastrica. In plus, Alexandrina obosea foarte repede, avea dureri de spate, nu putea sa se odihneasca bine, totul completat cu un nivel al stimei de sine foarte scazut si anxietate.
„Am fost operata si tratata de doamna doctor Bogdana Banescu, in Centru de Excelenta in Chirurgie Metabolica si Bariatrica din Ponderas Academic Hospital. In urma consultatiei pe care am avut-o inainte de operatie, mi-am dat seama cat de severa era situatia in care ma aflam, nu doar fizic, ci si ca stare generala din punct de vedere psihic. Mancam mult, aveam o senzatie de foame intensa, despre care mai tarziu am inteles ca era o reactie a disconfortului psihic si a nemultumirii legate de felul in care aratam.
Eram dependenta de dulciuri, aveam nevoie de ele, iar mancarea era un refugiu…”, isi aminteste pacienta despre perioada frustranta din viata ei.
Viata inainte de interventia bariatrica
Lupta cu kilogramele in plus nu a avut un inceput anume. A fost mereu „plinuta”, apoi supraponderala. La 18 ani avea 90 de kilograme si 168 de cm inaltime si un indice de masa corporala (IMC) de 28, corespunzator persoanelor supraponderale, in conditiile in care IMC 30 este limita inferioara a obezitatii de gradul I.
Alexandrina are un istoric lung concentrat mereu pe efortul de slabi. In urma cu cativa ani inainte de interventie, a reusit sa slabeasca 35 de kilograme, cu o dieta severa, respectata strict pe parcursul a doi ani. In momentul in care a renuntat la regim a revenit foarte repede la greutatea anterioara, dar a acumulat si alte kilograme in plus. Atunci a ajuns la 120 de kilograme.
La mijlocul lui 2021, analizele realizate la Ponderas Academic Hospital in vederea interventiei bariatrice au pus in evidenta o masa corporala cu aproape 30% peste normal.
„Obezitatea este o suferinta si un stres organic si psihic major. Investigatiile au aratat un diagnostic complex. Pacienta dezvoltase steatoza hepatica de gradul I, intr-o forma difuza, avea gastrita, hernie hiatala si un ulcer duodenal, pozitiv la testul pentru Helicobacter Pylori. La toate acestea se adauga un real disconfort psihic care alimenta starea generala”, explică doctor Bogdana Banescu.
A luat decizia de a face operatia bariatrica
„Am decis ca trebuie sa fac ceva. Era o frustrare continua. Purtam haine XXL si aveam cert sentimentul ca nu am niciun rost. In martie 2021 am fost la Ponderas Academic Hospital unde am cunoscut-o pe doamna doctor Bogdana Banescu. A fost, cumva, norocul meu. Mi-a explicat in amanut ce inseamna interventia bariatrica, care sunt efectele, la ce trebuie sa ma astept. A fost primul moment in care am inteles ca se poate face ceva ca sa eliberez omul care era ascuns in kilogramele in plus pe care le duceam cu mine peste tot. Doua luni mai tarziu eram pe masa de operatie”, spune Alexandrina.
Decizia de a face un anume tip de interventie bariatrica se ia in functie de greutatea pacientului de dinainte de operatie, dar si de valoarea ideala a acestuia, raportata la varsta si inaltime. Se tine cont si de starea generala, varsta, tipul obezitatii si abordarea pe termen lung pentru fiecare caz in parte. Este o decizie luata de echipa multidisciplinara, iar in cazul de fata gastric sleeve era tratamentul ideal.
„Gastric sleeve, procedura de micsorare a stomacului, este una dintre cele mai utilizate interventii bariatrice laparoscopice. Aceasta consta in sectionarea stomacului de-a lungul sau, pentru a indeparta portiunea dorsala, unde sunt localizati centrii foamei. Astfel, 80% din volumul stomacului va fi eliminat.
Decizia o luam impreuna cu pacientul, in functie de rezultatele investigatiilor preoperatorii si luam in calcul de unde pornim si unde vrem sa ajungem. Obezitatea este o boala hormonala, determinata hormonal de multitudinea de celule secretoare aflate la nivelul stomacului. Rezectia gastrica, ca procedura bariatrica, intervine benefic asupra acestui aspect si genereaza o scadere semnificativa a senzatiei de foame.
Gastric sleeve inlatura exact protiunea laterala a stomacului raspunzatoare de inducerea si mentinerea senzatiei de foame”, precizeaza medicul Bogdana Banescu.
Dupa operatie. Revenirea la o viata sanatoasa
„Din punctul meu de vedere, operatia a fost un restart. Am fost hotarata ca trebuie sa fac aceasta interventie. Am mers in sala de operatie cu inima deschisa, fara nicio teama, sigura ca este cel mai bun lucru pe care-l fac pentru mine. Prezenta calda, sincera a doamnei doctor Banescu mi-a fost cel mai important suport. Am avut incredere deplina”, isi continua povestea Alexandrina.
Operatia a decurs fara niciun fel de incidente, iar pacienta a fost externata cateva zile mai tarziu. „Nu mi-am imaginat ca va fi atat de usor. A doua zi dupa operatia m-am trezit la terapie intensiva dar nu aveam nicio durere, nicio senzatie de disconfort. Imi era atat de bine incat imi aduc perfect aminte ca am intrebat-o pe doamna doctor Banescu, care venise sa ma vada, daca operatia a avut loc cu adevarat. A doua zi dupa eram in picioare. Apoi a inceput incredibila mea transformare. Eliberarea, cum spun eu!”, isi amintește Alexandrina.
Revenirea la normalitate a fost rapida si fara niciun fel de probleme pentru Alexandrina. Aceasta a urmat intocmai indicatiile medicului si vine cu regularitate la toate controalele postoperatorii. Adaptarea la un nou stil de viata a fost usoara, iar faptul ca a ajuns la 62 de kilograme este dovada cea mai buna a eficientei acestei interventii.
Programul de urmarire postoperatorie din Centrul de Excelenta in Chirurgia Obezitatii din Ponderas Academic Hospital include consiliere, investigatii si recomandari personalizate de nutritie si se intind pe tot restul vietii pacientului, interventia fiind una care schimba radical viata - de la aspectul fizic, scadere ponderala mare, scaderea masei de grasime viscerala, imbunatatirea functiilor organismului si cresterea calitatii vietii.
Recuperarea a adus si beneficii ale starii psihice, la fel de importante, pentru o femeie tanara, ca si scaderea importanta in greutate. „Ma plac, am energie, sunt pozitiva, ma respect pe mine, ma bucur de trupul meu cel nou, eliberat acum din capcana kilogramelor in plus. Este greu de explicat in cuvinte ceea ce simt. Starea generala de sanatate s-a imbunatatit considerabil, problemele hepatice au disparut. Sunt un alt om! Doamna doctor Bogdana Banescu mi-a schimbat viata in bine”, incheie Alexandrina.
Obezitatea ca trauma fizica si psihica
Excesul ponderal este un factor de risc pentru sanatate fiind asociata cu o incidenta crescuta a afectiunilor metabolice si, in principal, a diabetului de tip 2, hipertensiunii arteriale si bolilor vasculare, precum si a suferintelor hepatice si renale. La aceasta se adaugă efectul de crestere al markerilor inflamatorii cu impact negativ asupra sistemului imunitar. Practic, toate afectiunile cronice severe sunt favorizate si agravate de Indicele de masa corporala (IMC) care depaseste intervalul unei greutati sanatoase.
Alaturi de aceste probleme fiziologice, excesul ponderal are un impact sever asupra calitatii vietii si echilibrului psihic. Incapacitatea fizica de a face unele lucruri, genereaza bariere sociale si duce la izolare si insingurare. Indiferent cat de tolerant ar fi mediul, prejudecatile nu pot fi ignorate, iar de aici incepe discriminarea. Desi problemele legate de greutate sunt una dintre cele mai acute chestiuni de sanatate publica, obezitatea fiind o veritabila epidemie, societatea are o perspectiva negativa asupra excesului ponderal. Exista si sunt perpetuate stereotipuri legate de persoanele supraponderale, care duc la un comportament neprietenos fata de acestia. Efectul cumulat al acestora se traduce prin afectarea stimei de sine, esec social si profesional.
Desi este unanim acceptat faptul ca obezitatea nu este o vinovatie ci o suferinta, excesul ponderal afecteaza bunastarea emotionala, generaza anxietate, depresie si stres cronic. Nu de putine ori, cel in cauza, va refula in alimentatie compulsiva pe fond emotional. Se construieste un cerc vicios, in care individul este prins ca intr-o capcana. Mai mult, deficitul de serotonina legat de o stare de spirit depresiva, tiparele de somn afectate si anxietatea sunt factori care determina cresterea apetitului pentru carbohidrati un element care nu face decat sa accentueze cresterea in greutate. Si pentru ca tabloul sa fie complet mai trebuie adaugata si lipsa de energie specifica celor deprimati, care ca efect accentuarea unui stil de viata sedentar ce amplifica problemele de greutate.
De ce sa te operezi in Ponderas Academic Hospital?
In Centrul de Exelenta in Chirurgia Bariatrica, grija si atentia pentru pacient sunt importante inca de la prima vizita si nu se opresc in momentul externarii.
Evaluarea completa inainte de operatie, circuitul dedicat si siguranta interventiei chirurgicale, folosite de intregul colectiv medical, ca parte a protocolului pacientului bariatric, asigura rezultatele excelente ale celor peste 13.000 de pacienti operati in Ponderas.
Programul de monitorizare al evolutiei fiecarui pacient, in echipa multidisciplinara, a fost dezvoltat de Ponderas Academic Hospital, astfel incat fiecare pacient sa se bucure de cele mai bune rezultate si pe termen lung si sa fie in contact permanent cu personalul medical, intotdeauna atent la nevoile acestuia.
Consultant: Dr. Bogdana Banescu, Medic Primar Chirurgie Generala la Ponderas Academic Hospital