Boala Buerger: afecțiunea fumătorilor tineri
D.D. suferea de o formă rară de boală arterială periferică, numită tromboangeită obliterantă sau boala Buerger. Aceasta este o afecțiune inflamatorie a arterelor și venelor, care afectează în special bărbații tineri, fumători.
„Această afecțiune evoluează treptat, în ani și zeci de ani, pe măsură ce circulația sanguină se degradează progresiv,” explică dr. Anastasia Parnia. „Pacientul poate alege să caute ajutor pe parcurs sau să ignore simptomele, ceea ce duce inevitabil la complicații grave.”, mai spune medicul.
Doctorul Andrei Parnia completează: „La început, durerile apar doar la efort, dar progresiv devin insuportabile, chiar și în repaus. Pacientul ajunge în final să nu mai poată parcurge decât distanțe foarte mici, ceea ce îl invalidează.”
Durerile insuportabile care l-au adus la spital
D.D. a ajuns la spital într-o fază avansată a bolii, cu dureri greu de suportat și semne evidente de necroză. „Pacienți ca domnul D.D. ajung să nu mai doarmă noaptea din cauza durerilor, sângele nu mai ajunge în partea de jos a piciorului și mulți dintre ei au o viață chinuitoare: dorm pe fotolii sau își țin piciorul atârnat pentru a ameliora disconfortul.”, spune doctorul Andrei Parnia.
Primii pași înainte de intervenție: renunțarea la fumat și evaluarea completă
Decizia de a încerca salvarea piciorului a venit cu provocări imense. Pentru D.D., primul pas a fost renunțarea la fumat, o condiție esențială pentru succesul tratamentului. Medicii spun că, fără schimbarea stilului de viață, orice intervenție este sortită eșecului. De aceea, este important ca pacienții să înțeleagă acest lucru și să facă echipă cu medicii.
Imediat a urmat o evaluare detaliată a stării arterelor, folosind angiografia, o investigație imagistică avansată, care permite vizualizarea și verificarea arterelor pentru a identifica blocajele din circulația sanguină. Aceasta a arătat o situație critică: arterele din zona afectată erau aproape complet blocate, iar pacientului i s-au prezentat inițial de către medici din alte specialități un scenariu nefavorabil. Ei nu pledau pentru revascularizare, adică o procedură chirurgicală ce restabilește fluxul sângelui către zonele afectate. Ba mai mult, i-au spus pacientului: „Domnule, ăștia n-au ce să-ți facă, e cam nasol, pregătește-te de ce e mai rău.” Cei doi chirurgi – Andrei și Anastasia Parnia – au decis însă că vor să facă tot ce e posibil să salveze piciorul pacientului și au recomandat efectuarea unui bypass plantar.
„Chiar dacă totul părea descurajator, am ales să încercăm această intervenție pentru că era singura soluție posibilă să îmbunătățească statusul circulator al piciorului pacientului nostru și să îi amelioreze simptomele,” își amintește dr. Andrei Parnia. „Am vorbit cu pacientul. I-am dat toate informațiile și variantele posibile, l-am asigurat de susținerea noastră și a decis în cunoștință de cauză.”, completează specialistul.
Operația de bypass plantar: o intervenție delicată și complexă
Înainte de operație, D.D. a făcut o serie de analize de laborator, investigații cardiologice și consult preanestezic. A urmat apoi intervenția propriu-zisă, care a fost o provocare majoră. „Am folosit un grefon venos safen inversat pentru a crea un bypass către singura arteră plantară permeabilă. A fost nevoie și de realizarea unei fistule arteriovenoase pentru a îmbunătăți patența bypassului pe termen lung,” explică dr. Andrei Parnia.
Mai exact, această procedură chirurgicală ajută sângele să ocolească o zonă blocată a unei artere. Prin bypass, chirurgul creează o „rută ocolitoare” pentru sânge, folosind un alt vas de sânge sănătos, de obicei o venă luată din corpul pacientului. În cazul lui D.D., medicii au folosit o venă sănătoasă din piciorul său, venă safenă, cum explica și doctorul Parnia și au conectat-o astfel încât să transporte sângele dincolo de blocaj, direct către picior.
În plus, pentru a asigura că noua „punte” de sânge funcționează cât mai bine, s-a creat și o fistulă arteriovenoasă, adică o legătură între o arteră și o venă. Acest lucru poate să prevină blocajele viitoare.
Intervenția chirurgicală a durat mai bine de șase ore și a fost o muncă de echipă pentru că, așa cum spun cei doi soți Parnia, chirurgia este întotdeauna un sport de echipă. Alături de ei, în sala de operație au mai fost un medic anestezist și un chirurg cardiovascular.
Sigur că toți au intrat în operație cu emoții, dar și cu determinarea de a face tot ce este posibil pentru a salva piciorul acestui pacient. „Chirurgia vasculară este un domeniu plin de provocări, iar succesul necesită nu doar pregătire tehnică, ci și multă răbdare. Întotdeauna există un grad de îndoială și noi, chirurgii, știm foarte bine că pentru un rezultat bun, trebuie să avem o atitudine umilă în fața pacientului și a bolii. Pentru că în momentul în care plecăm la drum cu foarte mare încredere în reușită, lucrurile ne-au demonstrat în timp că nu se întâmplă mereu cum ne așteptăm. Noi facem lucrurile cât se poate de bine din toate punctele de vedere și avem în minte doar să nu facem rău și să ajutăm cât de mult putem pacientul.”, spune doctorul Andrei Parnia.
Rezultatele intervenției: un șoc pentru pacient
După operație, rezultatele au fost vizibile aproape imediat. „Pacienții cu astfel de probleme, care nu pot dormi și trăiesc în durere continuă, simt o îmbunătățire semnificativă după ce circulația sanguină este restabilită. Oamenii aceștia nu mai au nevoie să mai ia medicamente pentru durere, se odihnesc mai bine și este un mare câștig și un impact psihoemoțional uriaș. Domnul D.D. a reușit să doarmă normal în pat chiar din primele nopți.”, povestește doctor Anastasia Parnia.
Doctorul Andrei Parnia își amintește că lui D.D. îi era greu să se bucure. Nu îi venea să creadă că poate da uitării nopțile și zilele de chin. „Nu credea atât de mult că i se întâmplă acest lucru și că totul evoluează spre bine. Sigur că mai sunt niște reacții după intervenția : piciorul tinde să se mai umfle, să se înroșească din cauza fluxului de sânge mai puternic, dar beneficiile sunt net superioare.”
D.D. este bine acum și este recunoscător echipei care nu doar l-a salvat de la amputare, ci i-a redat și șansa la o viață cât mai normală. De altfel, acest caz ne arată încă o dată cât de importantă este diagnosticarea la timp și cât de mult contează stilul de viață. Cazul lui D.D. este o dovadă a puterii medicinei moderne, dar și un apel la conștientizare: sănătatea noastră depinde de alegerile pe care le facem zi de zi. Povestea este și un semnal de alarmă pentru toți cei care fumează. Fumatul afectează circulația sângelui și este un factor major în dezvoltarea bolilor vasculare. Decizia de a renunța la fumat salvează vieți.
Consultant medical: Dr. Anastasia Parnia, Medic specialist Chirurgie vasculara, Ponderas Academic Hospital și Dr. Andrei Parnia, Medic primar Chirurgie vasculara, Ponderas Academic Hospital
Autor: Monica Rădulescu