Cand a ramas insarcinata a doua oara, Ana Eni nu se astepta la gemeni. Mai avea acasa o fetita de 3 ani si stia prea bine ce urma, iar asta o facea nespus de fericita. “Mereu am glumit cu sotul in privinta unei sarcini multiple, insa niciodata nu m-am gandit ca ar putea intr-adevar sa ni se intample, pana la morfologia primului trimestru, mai exact 11 saptamani si 4 zile, atunci am vazut clar pe ecranul ecografului doi bebelusi. Am avut un soc si mi-au dat lacrimile instant, deoarece avand experienta primului copil, am realizat deodata tot frumosul si greul care ne asteapta”, isi aminteste Ana Eni, a carei sarcina gemelara s-a transformat intr-o experienta rara si plina de emotii.
Inca de la inceputul sarcinii, gemenii au avut o diferenta de 5 zile in dezvoltare, care in timp a crescut semnificativ. Fiind vorba despre o sarcina monocoriala biamniotica, predispusa la multiple riscuri, cum ar fi restrictia de crestere, sindromul transfuzor-trasfuzat si nasterea prematura, medicul ginecolog Dragos Iuga i-a explicat mamei ca este nevoie de o monitorizare atenta a micutilor, din 2 in 2 saptamani.
Provocarile unei sarcini atat de speciale
Gemenii monocoriali biamniotici sunt frati care impart aceeasi placenta, dar fiecare are propriul sac amniotic. Este o conditie rara si complexa, ce apare in doar 3-4 cazuri din 1.000 de sarcini si este mai frecvent intalnita in cazul sarcinilor obtinute prin fertilizare in vitro (FIV). Conform statisticilor, 4% din aceste sarcini sunt monocoriale biamniotice. Situatia era cu atat mai rara in cazul Anei Eni, mai ales ca sarcina fusese obtinuta in mod spontan, natural.
“Sarcinile gemelare monocoriale pot fi mai periculoase, fiindca pot aparea tot felul de complicatii. Si doamna Eni a facut una dintre complicatii: o hipotrofie fetala selectiva. Unul dintre copii avea arondat un teritoriu placentar mai mare ca celalalt si a crescut mai mult. Acest fapt a inceput sa se manifeste dupa 20 de saptamani si s-a accentat mai tare dupa 30 de saptamani de sarcina, ajungand la diferente de dezvoltare intre feti pana la 3-6 de saptamani si in greutate la 1 kilogram”, a explicat dr. Dragos Iuga.
Monitorizarea atenta a fost esentiala in cazul Anei Eni. Iar cand diferenta de greutate dintre gemeni a ajuns la 1 kg, medicul ginecolog a decis ca micutii trebuiau evaluati saptamanal, pentru a preveni orice tip de complicatii.
O decizie critica: nasterea prin cezariana de urgenta
Ana Eni a urmat intocmai recomandarile medicului ginecolog si a reusit sa duca sarcina fara probleme semnificative pana la 36 de saptamani. Atunci, la un control de rutina, dr. Iuga a observat o problema de circulatie sangvina la copilul mai mic, ceea ce a determinat decizia de a realiza o cezariana de urgenta.
"Chiar daca eram pregatita pentru operatie si nu as fi avut posibilitatea sa nasc natural din cauza pozitiei bebelusilor, am avut multe temeri legate de aceasta, printre care frica de anestezie, de starea copiilor si a mea in timpul operatiei si de recuperarea postoperatorie. Insa, odata ajunsa in sala de operatie, fiind incurajata de echipa medicala, am reusit sa ma calmez si sa constientizez ca eram pe maini bune”, isi aminteste Ana Eni, care si-a adus pe lume primul copil printr-o nastere naturala.
Cezariana a fost realizata pe 16 februarie 2024. Iar primul primul nascut, Marius, avea 1.790 grame si 46 de cm, in timp ce fratele lui Damian, cantarea 2.790 grame si masura 52 de cm.
Desi are experienta semnificativa in sarcinile multiple si complexe, venirea pe lume a celor doi frati este o premiera pentru medicul ginecolog Dragos Iuga: “Am mai avut astfel de cazuri cu diferente de greutate de 300-400 grame. Dar nu așa mare diferenta. E primul caz din cariera mea cu o diferenta atat de mare”.
Primii pasi in viata ai gemenilor
Venind pe lume prematur, cei doi bebelusi au avut nevoie de sprijin medical. Damian a petrecut 5 zile pe masa radianta, timp in care s-a adaptat la viata extrauterina, iar Marius a stat 15 zile intr-un incubator performant. Nu a fost usor pentru Ana Eni sa paraseasca spitalul singura, insa stia ca baietii ei se afla pe cele mai bune maini. In plus, i-a vizitat zilnic la sectia de neonatologie, le aducea lapte matern si petrecea timp cu amandoi. Erau separati, insa gandul ca sunt sanatosi o consola.
“Unica dorinta a mea era sa fie ambii sanatosi si suficient de puternici pentru a se alimenta si a respira fara suport. Mare mi-a fost bucuria cand mi s-a comunicat ca ambii copii sunt sanatosi, doar ca sunt nascuti prematur si Marius trebuie sa stea in incubator pentru a adauga in greutate, iar Damian are nevoie de un pic de ajutor pentru a se adapta vietii extrauterine”, ne-a explicat mama.
Cu sprijinul echipei medicale, baietii s-au recuperat rapid. Doar in primele ore din viata au avut mici dificultati in a respira normal. “Ambii copii au avut mici dificultati de adaptare respiratorie imediat postnatal, aceasta insemnand ca au respirat cu efort. Simptomatologia respiratorie a disparut in primele 6-7 ore de viata, Damian fiind cel care a necesitat interventia noastra prin suplimentarea cu oxigen a aerului inspirat. Starea buna a copiilor a permis sa se inceapa din prima zi alimentatia cu lapte, prodominant matern”, ne-a explicat dr. Sorin Andreica, seful sectiei de neonatologie de la Spitalul Regina Maria Cluj, adaugand ca Marius, pentru ca era mai mic, a primit suplimentar si perfuzii cu nutrienti pentru aportul caloric.
Familia reunita, in cele din urma
Dupa externarea din spital, familia a fost in sfarsit impreuna. "Fetita noastra de 3 ani si jumatate abia astepta sa-si cunoasca fratiorii. Bucuria ei a fost nemasurata cand i-am adus acasa", a spus Ana Eni.
La trei luni de la nastere, inca persista diferenta de greutate de un kilogram intre Marius si Damian, dar ambii baieti sunt sanatosi si se dezvolta armonios.
Dr. Dragos Iuga subliniaza importanta alegerii unui medic cu experienta in astfel de cazuri: "Este crucial ca mamele sa aiba incredere in echipa medicala. Monitorizarea atenta si interventia la timp pot face diferenta intre complicatii grave si un final fericit".