Supla, mobila, capabila de efort, cu deplin control asupra propriei vieti. Era constienta de stilul de viata complet anormal pe care-l avea si de faptul ca era necesara o schimbare radicala. Pe 17 decembrie 2018 a urcat pe masa de operatie pentru o interventie de micsorare a stomacului si a devenit un alt om. Sau mai corect spus, a redevenit ceea ce de fapt era.
Dependenta de junk food
„M-am îngrășat peste orice limită după facultate, treptat, an dupa an. In fiecare an adaugam cateva kilograme. Uneori sapte, alteori 10. Aveam o munca statica, la birou, stateam ore intregi pe scaun si devenisem dependenta de fast food, pizza si băuturi carbogazoase. Traiam doar cu aceste alimente.
Mancam o data pe zi, dar numai carbohidrati. Am incercat la un moment dat o dieta si am renuntat la cateva zile, pentru ca in mod evident nu puteam respecta un plan alimentar cat de cat corect”, asa isi incepe povestea Marilena.
Azi are 47 de kilograme, o dieta sanatoasa si echilibrata, este multumita de felul cum arata si a redescoperit tanara mladioasa, care era inainte. In decembrie 2018 avea 95 de kilograme, 160 de centimetri inaltime si un indice de masa corporala de 35.5 kg/mp, fapt care ducea la diagnosticul de obezitate de gradul II. Tot efect al kilogramelor in plus erau si durerile cronice de spate si genunchi, dar si degenerescenta grasoasa a ficatului si gastrita cronica chinuitoare.
„Am decis ca trebuie sa fac ceva, brusc. O prietena trecuse printr-o interventia bariatrica si transformarea ei era incredibila. A fost momentul in care am inteles ca am o solutie si ca nu trebuie sa las sa treaca nicio zi fara sa fac, la randul meu, ceva radical pentru sanatatea si aspectul meu. Si am facut. Intre decizie si operatia in sine au trecut cred ca nu mai mult de 10 zile”, rememoreaza momentul Marilena.
Scopul bariatriei: imbunatatirea sanatatii
Pentru un pacient care are indicatii pentru chirurgie bariatrica, asa cum era si Marilena, decizia de a se supune interventiei este pasul esential. Protocoalele aplicate in Centrul de Excelenta in Chirurgie Metabolica si Bariatrica din Ponderas Academic Hospital sunt respectate strict si sunt in conformitate cu ghidurile europene si americane in domeniu. Centrul dispune de toate resursele necesare pentru tratamentul complet al obezitatii si problemelor asociate acesteia, iar echipa, cu specializari multiple, poate asigura toate investigatiile necesare inainte de operatie, tratamentul chirugical (laparoscopic) si programului de urmarire postoperatorie. In plus, asa cum este si firesc abordarea fiecarui caz este personalizata pentru o eficienta maxima a interventiei chirurgicale. O atentie speciala este acordata comunicarii directe dintre pacient si medic, asa cum a fost in cazul Marilenei care a devenit pacienta dr. Ionut Hutopila, medic primar chirurgie generala si Chirurg de Excelenta in Chirurgia Bariatrica si Metabolica.
„Trebuie sa fac o marturisire importanta pentru mine care ar putea fi de folos si altor persoane aflate mai mult sau mai putin in situatii similare cu a mea. Nu am fost deloc sustinuta de familie. Ba chiar din contra, ideea lor era ca interventia nu este necesara, ca m-ar pune in pericol. Fals! Sunt dovada vie a faptului ca interventia este pur si simplu salvatoare! Daca familia nu a fost alaturi de mine, am gasit suportul necesar in empatia si profesionalismul medicului Ionut Hutopila, in ceilalti medici si in asistente, care au fost pur si simplu fantastici! Oameni daruiti profesiei, profesionisti desavarsiti, asa ca interventia de gastric sleeve a fost un succes”, se confeseaza Marilena.
Scopul chirurgiei bariatrice este de a imbunatati starea de sanatate a pacientilor prin controlul greutatii si a bolilor asociate. Scaderea in greutate are ca rezultat modificarea aspectului corpului, ceea ce aduce si un beneficiu estetic interventiilor chirurgicale bariatrice. „Scopul chirurgiei bariatrice este de a imbunatati starea de sanatate a pacientilor prin controlul greutatii si a bolilor asociate. Scaderea in greutate are ca rezultat modificarea aspectului corpului, ceea ce poate atribui interventiilor chirurgicale bariatrice si un caracter estetic. Totusi acesta este un efect secundar prin care energia inmagazinata in tesutul adipos in exces de la nivelul abdomenului si coapselor se reduce prin dezechilibrarea balantei energetice. In situatia interventiilor bariatrice acest rezultat este mentinut pentru o perioada lunga de timp prin aportul energetic redus”, explica medicul Ionut Hutopila.
Referindu-se la interventia de gastric sleeve, una dintre cele mai utilizate interventii bariatrice, dr. Ionut Hutopila explica: „Tratamentul chirurgical al obezitatii este indicat atunci cand pacientul nu reuseste sa obtina scaderea in greutate prin dieta, activitate fizica sau/si medicatie, iar interventiile chirurgicale bariatrice in sine se realizeaza prin procedura laparoscopica, minim invaziva, cu incizii de mici dimensiuni (3-12 mm) la nivelul abdomenului. Acest tip de interventie ofera o recuperarea postoperatorie foarte rapida, au un risc extrem de redus de complicatii si lasa in urma cicatrici minime”.
Recuperare rapida
Marlinea a stat in spital doar trei zile, dintre care in postoperator, doua. „Nu am avut niciun fel de reactii neplacute in urma interventiei. Nici macar dureri. Tot ce-mi aduc aminte este sentimentul de eliberare si fericire. Au trecut doi ani si jumatate de la interventie si transformarea mea in bine este radicala. Am 47 de kilograme, mi-am schimbat complet stilul de viata si ma simt in cea mai buna forma a mea”, isi continua Marilena povestea personala.
„Chirurgia metabolica are ca scop revenirea pacientului la o greutatea cat mai apropiata de cea ideala, dar si ca acesta sa adopte un stil de viata cat mai sanatos. Interventia bariatrica de tip gastric sleeve este primul pas, acolo unde medicul intervine direct, dar ceea ce urmeaza depinde in foarte mare masura si de participarea totala a acestuia. Operatia il va ajuta sa controleze foarte usor poftele alimentare, foamea, astfel ca va manca putin, dar depinde si de pacient sa aleaga sa respecte un mod sanatos si de alimentatie, si de viata, iar asta implica inclusiv renuntarea la fumat, activitatea fizica si dieta diversificata.
In ceea ce priveste fumatul, in mod special, recomandarea, dupa bariatrie, este de a renunta, pentru ca este eliminat riscul unor complicatii cauzate exclusiv de continuarea acestui obicei”, completeaza medicul Ionut Hutopila.
Dupa interventie, Marilena si-a modificat complet stilul alimentar. Tranzitia de la alimentatia exclusiv pe baza de carbohidrati si bauturi carbogazoase, pe care pacienta a definit-o ca fiind „dependenta” la o alimentatie echilibrata, variata, unde accentul a fost pus pe proteine de calitate, legume si fructe, completate cu un aport corect de apa a fost usoara si fireasca. La fel de usoara a fost si renuntarea la cele 10-15 tigarete zilnice.
„As face din nou operatia, cu aceeasi incredere!”
„V-am spus ca nu am avut sustinerea pe care mi-o doream de la cei din familie. Suportul psihic, de care este firesc sa ai nevoie, a venit insa, practic de la sine, si coplesitor la modul benefic, de la echipa multidisciplinara din Ponderas Academic Hospital. Incepand cu infirmierele, continuand cu asistentele, medicii anestezisti, intreg personalul din Ponderas si terminand bineinteles cu medicul meu dr. Ionut Hutopila, toti m-au inconjurat cu atata atentie, grija si empatie incat m-am simtit permanent, in timpul zilelor de spitalizare, dar si dupa la controalele lunare in deplina siguranta. Trebuie sa spun ca medicul Ionut Hutopila a fost cel mai mare suport al meu. De la comunicarea totala, deschisa, pana la posibilitatea de a-l suna, dupa interventie, la orice ora, pentru orice. Eu am facut COVID, dupa operatie la cateva luni, o forma usoara de infectie, dar am avut nevoie de medicatie. Dr. Hutopila ma suna sa ma intrebe cum sunt si m-a ajutat sa depasesc usor infectia”, isi incheie povestea Marilena.
Chirurgie metabolica la Ponderas Academic Hospital
In Centrul de Exelenta in Chirurgia Bariatrica, grija si atentia pentru pacient incepe de la primul contact cu acesta si continua dupa externare.
Evaluarea completa inainte de operatie, circuitul dedicat si siguranta interventiei chirurgicale, folosite de intregul colectiv medical, ca parte a protocolului pacientului bariatric, asigura rezultatele excelente ale celor peste 13.000 de pacienti operati in Ponderas.
Programul de monitorizare al evolutiei fiecarui pacient, in echipa multidisciplinara, a fost dezvoltat de Ponderas Academic Hospital, astfel incat fiecare pacient sa se bucure de cele mai bune rezultate si pe termen lung si sa fie in contact permanent cu personalul medical, atat pentru controalele periodice, cat si de fiecare data cand acesta are nevoie.
Planuri de viitor: un copil sanatos
Mai este un aspect, care in contextul evolutiei pe care a avut-o Marilena merita mentionat. Unul dintre marile proiecte de viitor ale tinerei este acela de a avea o familie. Daca inainte de interventia bariatrica sarcina nu a fost posibila, dupe recuperare si revenirea la o viata sanatoasa tot ceea ce-si mai doreste este sa aduca pe lume un copil. „Ca sa implinim si visul acesta, tot la medicii din Ponderas Academic Hospital am venit… Si se pare ca suntem pe drumul cel bun”, ne-a soptit Marilena.
Este bine de stiut ca obezitatea este asociata cu o fertilitate redusa si deseori conceperea spontana poate fi o provocare, ca urmare a dezechilibrului hormonal care apare si care determina lipsa ovulatiei (anovulatie) sau scaderea semnificativa a ovulatiei (oligoovulatie). Obezitatea este asociata cu sindromul ovarelor polichistice, care este principala cauza de infertilitate anovulatorie, afectand una din cinci femei infertile.
Dupa chirurgia bariatrica sarcina poate evolua in siguranta si fara complicatii ale mamei sau ale fatului.
Medicii recomanda amanarea sarcinii pana cand procesul de scadere ponderala s-a incheiat, ceea ce inseamna 12-18 luni dupa operatie, pentru a preveni eventualele deficite nutritionale asociate cu scaderea rapida in greutate, ca efect al chirurgiei bariatrice.