Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Primul lucru pe care îl spui după o operație pe creier e o glumă

Articol de Andra Năstase Senior Medical Editor
Cate tumori poti invinge intr-o viata? Dar intr-un an? Cristina F. a reusit sa invinga doua in doar 12 luni.

Mai intai, a luptat cu un cancer de colon. Apoi, cand se linistise si simtea ca a trecut cu bine peste aceasta incercare a venit vestea ca are o tumora gigant la baza craniului: un meningiom de 7 centimetri. I-a rapit vederea de la un ochi si, pentru scurt timp, capacitatea de a merge, dar nu a reusit sa ii ia optimismul si credinta ca va fi bine. “Mi-a fost frica rau, nu asa oricum”, isi aminteste, dar neurochirgul Robert Clement i-a insuflat atat de multa incredere incat a stiut ca impreuna vor reusi. Dupa o operatie de 6 ore, trezita din anestezie, era atat de bine incat spunea bancuri despre medici. A doua zi se simtea deja in putere sa plece acasa si nu mai avea rabdare. Iar peste o saptamana gatea in bucataria ei felurile preferate si povestea familiei cum a renascut la Ponderas Academic Hospital.

	articol-tumora-cerebrala3

Tumora “cat un bulgare de zapada strans in pumn” si operatia de care depindea totul

“Diagnosticul l-am primit acum 2-3 ani, intamplator. Nu prea mai vedeam cu ochiul drept si m-am dus la oftalmolog”, spune doamna Cristina F., acum in varsta de 70 de ani. Dupa un tratament cu picaturi, suspiciuni de glaucom si insistentele sale ca vederea nu revine, un RMN a indicat „o mica pata pe nervul ocular, avea cativa milimetri, mi-au spus sa o supraveghem, sa nu mai creasca”. Dar a crescut si, desi ea astepta simptome precum o mana pe care nu o mai poate controla sau un tremur, ca sa se opereze, necazul a venit dintr-o data: “n-am mai putut sa merg, pur si simplu. Familia m-a dus la spitalul Ponderas – unde mai trecusem printr-o operatie in ultimul an, de cancer de colon, si fusesem foarte multumita de echipa medicala”.

Cazul a fost preluat de doctorul Robert Clement, neurochirurg specializat la Paris si intors sa faca performanta in Romania. “Pacienta de 70 de ani s-a prezentat in urgenta la spitalul Ponderas cu alterarea starii generale, cecitate la ochiul drept – pierderea vederii, si, in urma investigatiilor facute i s-a detectat o tumora voluminoasa, giganta, de 7 centimetri, la nivelul bazei craniului, in vecinatatea unor artere foarte importante care iriga creierul, a nervilor optici si a celor care misca globul ocular. Tumora fiind benigna, speranta de viata a acestor pacienti este egala cu a oamenilor care nu au aceasta patologie, dar rezultatul depinde exclusiv de aceasta interventie chirurgicala, nu exista alte tratamente care ar putea sa o vindece. Calitatea rezectiei este cea care determina evolutia ulterioara a pacientilor”, explica dr. Clement.

Operatia, asadar, se impunea rapid, dar implica multe riscuri. Tumora se afla intr-o zona foarte sensibila, la baza craniului: “orice accident vascular ar putea sa atraga dupa sine niste consecinte nefaste. Riscurile erau importante – pacienta isi putea pierde vederea permanent, putea suferi o paralizie faciala, o hemoragie importanta care ar fi dus la pierderea controlului mainii stangi si a bratului stang, o hemiplegie, lucruri cu un impact negativ asupra calitatii vietii, dincolo de riscul de deces care era si el prezent, sigur. A fost nevoie de o tehnica microchirurgicala foarte, foarte, foarte speciala”, povesteste Dr. Clement.

Interventia prin “gaura cheii” si pacienta care dupa 24 de ore ar fi vrut sa plece deja acasa

“Eu intotdeauna am fost un om puternic, din tinerete am fost asa. Trebuie sa ai optimism orice ar fi, nu trebuie sa lipseasca, fiindca asta te tine - optimismul. M-am imbarbatat si am plecat hotarata spre sala de operatii, aveam asa o incredere in doctorul Clement!”, isi aminteste doamna Cristina F.

Interventia a durat 6 ore si a fost un succes total – neurochirugul Robert Clement a reusit sa inlature intreaga tumora de 7 centimetri, in ciuda zonei extrem de sensibile din care a extirpat-o, si fara sa afecteze niciun nerv sau vas de sange din apropriere.

“A fost o interventie minim invaziva, prin gaura cheii, cum se spune, sau “key hole”, asta inseamna ca eu nu am ras parul pacientei, incizia s-a situat la nivelul tamplei drepte, invizibila post-operator, cu un acces minim, deci fara a dauna deloc structurilor din jur, am scos meningiomul in totalitate, pacienta urmand in a doua zi sa fie apta sa faca orice activitate. A petrecut 3 zile cu noi, dar din prima zi post operator voia sa plece acasa, se simtea foarte bine”.

De altfel, pacienta s-a simtit bine inca de cand s-a trezit din anestezie si a facut echipa medicala de la terapie intensiva sa zambeasca la un banc despre doctori. “Cand m-am trezit din anestezie puteam sa ma si misc, nu am avut probleme, iar a doua zi m-am spalat singura, m-am imbracat singura. Dupa operatie, nu m-am mai simtit doar un om puternic, ci si un om norocos”, povesteste Cristina F.

Cum ar fi aratat operatia daca era facuta clasic, nu minim invaziv? “O diferenta ca de la cer la pamant”

Tehnica minim invaziva aplicata de echipa medicala a Ponderas Academic Hospital este o tehnica de ultima generatie care, alaturi de alte progrese tehnologice, schimba enorm sansele in cazul unui diagnostic de tumora cerebrala. Acum, tot acest progres permite o abordare mult mai putin agresiva chirurgical si asigura, astfel, o calitate a vietii mai ridicata.

“Daca va arat diferenta intre o interventie clasica pentru patologia doamnei F. si cea minim invaziva pe care o practicam acum la Ponderas, veti vedea ca este ca cea de la cer la pamant – incepand cu aspectul estetic. Pentru o femeie, faptul ca ii radem parul, are un impact major asupra increderii in sine, a constientizarii ca e bolnava, iar atunci cand nu avem un aspect care sa ne arate asta, deja avem mai multa incredere in noi. Apoi, interventia minim invaziva, in comparatie cu cea clasica inseamna mai putina sangerare, un risc de infectie mai scazut, o durata de spitalizare mai mica – una e sa stai 10 zile in spital, alta e sa stai 3 si sa pleci acasa pe picioare, mai bine decat te-ai internat. Fara aceasta tehnica minim invaziva, sansele aratau categoric diferit – pe langa riscul de deces, calitatea vietii ar fi suferit considerabil, cu deficite neurologice, iar cand acestea se instaleaza, toata viata se schimba: pacientul nu isi poate folosi mana sau piciorul cum trebuie, ori are o paralizie faciala, iar asta inseamna un stigmat”, descrie Dr. Clement avantajele tehnicii minim invazive folosita pentru a inlatura meningiomul gigant de 7 centimetri.

articol-tumora-cerebrala1

Prognostic: “o speranta de viata egala cu a unei persoane care nu a avut niciodata aceasta tumora gigant”

“Mie, toti oftalmologii – ca am mai umblat si eu pe la doctori cand am aflat ca este o tumora din cauza careia nu mai vad - mi-au spus ca daca fac operatie nimeni nu imi poate scoate tot, dar dr. Clement a reusit”, marturiseste Cristina F. Iar tocmai datorita acestei rezectii totale a tumorii, pacienta are acum aceeasi speranta de viata cu a oricarei persoane care nu a avut vreodata acest diagnostic. A fost externata intr-o forma excelenta, la doar 3 zile de la operatie, iar dupa 3 luni continua sa se simta foarte bine, si-a reluat in totalitate viata de dinainte si RMN-ul a iesit perfect. Va reveni periodic pentru control, dar, asa cum explica specialistul Regina Maria, dr. Robert Clement, riscul de recidiva este foarte mic. „Singura rezerva pe care am avut-o a fost cea legata de cecitate, scaderea acuitatii vizuale se petrecuse pe o perioada mai lunga de timp si recuperarea, in general, e mai anevoioasa, cateodata chiar deloc, pentru ca nervul optic e un nerv foarte sensibil. Am avut o surpriza placuta in consultatia de control, sa aud pacienta spunand ca incepe sa vada lumina  -  o evolutie pozitiva”.

O evolutie pozitiva, dupa un caz cu o incarcatura emotionala aparte. Pacienta a trecut prin operatia de extirpare a tumorii cerebrale gigant la cateva luni dupa o alta operatie, de cancer de colon. “Nu a existat o legatura intre cele doua tumori. Dar istoricul medical a facut cumva si mai sensibil cazul pentru ca dansa trecuse deja printr-o experienta neplacuta – sa afli ca ai un neoplasm de colon care iti ameninta viata este deja o treapta foarte importanta de urcat, iar apoi sa afli in urmatoarele luni ca ai si o tumora giganta la nivelul creierului -  presiunea a fost cu atat mai mare pentru pacienta”, spune Dr. Robert Clement.

Cum vede Cristina F. experienta dupa ce presiunea a trecut cu bine? “O experienta extraordinara! Vreau sa ii multumesc domnului doctor care inainte de a fi doctor e om, ceea ce conteaza foarte mult. Si vreau sa le multumesc tuturor celor care au avut grija de mine – asistente, brancardieri – am simtit ca ma ajuta din toata inima, nu numai pentru ca trebuie”.

Meningiomul - ce simptome da, ce il cauzeaza si de ce afecteaza mai des femeile

Meningiomul este o tumora benigna care poate aparea in orice parte a meningelui – acesta este invelisul creierului, ca o membrana. Meningioamele pot aparea la nivelul maduvei spinarii sau la nivel cerebral. In functie de localizare, desi vorbim despre o tumora benigna, ea poate fi o provocare chirurgicala importanta. Meningiomul Cristinei F. fusese diagnosticat cu 2-3 ani in urma, dar pentru ca pacienta nu avea simptome, nu a urmat niciun fel de tratament, doar s-a intors periodic la RMN sa ii vada evolutia.

“Cresterea meningioamelor nu este o crestere predictibila, unele pot creste timp de 2 ani foarte lent si, apoi, in urmatorul an pot exploda. Daca un pacient se prezinta cu un meningiom, intai se evalueaza daca exista un impact clinic -  daca are simptome. Daca nu are, si meningiomul e de talie mica-medie, se poate urmari, il rechemam in 3-6 luni la un RMN de control, daca intre timp apar simptome atunci da, trebuie operat, daca intre timp volumul a crescut, iarasi trebuie operat, pentru ca el va creste in continuare - cu cat este mai mic, cu atat riscurile operatiei sunt mai mici. Daca meningiomul este stabil putem continua urmarirea.

Meningioamele nu au crestere liniara, pot creste, se pot opri, cateodata pot scadea si unele se calcifica. Dar cel mai des cresc”, explica neurochirurgul Robert Clement.

Acest tip de tumori cerebrale nu este foarte frecvent. Desi, dupa cum am aflat de la dr. Clement, este mai frecvent decat in statisticile medicale, pentru ca multe nu sunt diagnosticate. Meningioamele pot fi asimptomatice, ceea ce inseamna ca sunt foarte multi purtatori de meningioame, care nici macar nu stiu ca le au. “In general, aceste tumori evolueaza insidios, silentios, ani de zile, pana cand ating un prag limita – cutia craniana e o cutie inextensibila, un spatiu ocupat de un anumit volum, iar in momentul in care incepe sa creasca ceva, evident va crea ceea ce se cheama hipertensiune intracraniana, pentru ca nu se poate extinde craniul - ramane in acelasi volum, dar cantitatea creste in interior si pacientii incep sa aiba simptome precum dureri de cap, ameteli si in momentul in care ating si nervi, incep sa apara simptome neurologice. Ele conduc la diagnostic si tratament. Dar dificultatea diagnosticului consta tocmai in asta – pacientii sunt asimptomatici ani de zile si le descoperim la 5-6-7 cm, ceea ce inseamna niste riscuri operatorii importante”, aflam de la doctorul Clement.

Cauzele aparitiei meningioamelor nu se cunosc bine inca. Medicii stiu doar ca exista sindroame genetice - in general la copii, fibromatoza - care ar participa la aparitia acestor tumori, dar cand vorbim despre pacienti care sunt in varsta, adica peste 70 de ani, teoria sindroamele genetice nu se mai aplica. Mai exista studii care arata ca femeile sunt mai predispuse la a avea meningioame – “cercetarile arata o influenta a hormonilor sexuali feminini care ar putea sa stimuleze proliferarea acestor tumori benigne, s-a observat in special la femeile care luau anticonceptionale pentru mai multi ani”, detaliaza neurochirurgul.

Cazul pacientei Cristina F. a fost unul cu deznodamant fericit – echipa Ponderas Academic Hospital a reusit sa inlature intreaga tumora gigant de la baza craniului. Ce se intampla insa daca nu poate fi excizata intreaga masa tumorala? “In anumite situatii suntem obligati, din cauza invaziei acestor meningioame, sa lasam o parte – nu-i nimic, o urmarim. Daca va creste o putem reopera. Daca acel rest ramane stabil, se poate intampla cateodata sa se micsoreze sau chiar sa dispara, deconectat fiind de sursa de vascularizatie – pentru ca meningioamele, de fapt, depind de o sursa de vascularizatie meningeala importanta, de asta sunt si asa hemoragice. Din fericire, tehnicile chirurgicale au evoluat atat de mult incat putine tumori sunt inoperabile. Dar sunt, intr-adevar, localizari ale anumitor bucati dintr-un meningiom plasate in zone mai sensibile – de pilda, tumora poate avea 7 centimetri, dar 2 centimetri sunt intr-un loc in care ajungem mai greu. Pentru acel rest tumoral, daca ramane, exista Gamma Knife, radiochirurgie Gamma Knife. Sunt tehnici care isi pot demonstra utilitatea in anumite tipuri de meningiom”, declara Dr. Clement.

Povestea pacientei Cristina F. s-a incheiat, asadar, cu bine la Ponderas Academic Hospital. Un spital care, prin modul de functionare si standardul de calitate, ii aminteste neurochirugului Robert Clement de spitalul din Paris unde s-a perfectionat. “Mi s-a oferit un post, dupa rezidentiat, intr-un spital foarte bun din capitala Frantei, au vrut sa ma pastreze, dar am vrut sa dau o sansa Romaniei, cu gandul ca ceea ce fac acolo pot face si aici. Si cred ca spitalul Ponderas poate sa imi ofere asta”, spune neurochirugul care i-a schimbat viata doamnei Cristina F.

Text: Andra Nastase, Senior Medical Editor
Consultant: Dr. Robert Clement, Medic specialist neurochirurg in Ponderas Academic Hospital

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.