Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

„Cancerul de sân este o grea incercare. Dr. Simona Filip a luptat alături de mine și, în final, am învins”

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Șocul unui diagnostic de cancer mamar este major. Deseori, impactul emoțional este mult mai intens decât boala malignă. Sentimentele sunt amestecate. Este resemnare, dorință de la lupta, poate jenă și regrete și peste toate o panică intensă, imposibil de gestionat. Teama pentru ceea ce poate urma, teama de suferința fizică și, mai ales, teama pentru ce viitor vor avea cei dragi. 

Angela le-a experimentat pe toate acestea. Acum (mai - 2024), la doi ani de la operație de mastectomie și reconstrucția mamară este încă într-o etapă de refacere, dar este pe drumul cel bun și se poate afirma că a depășit cel mai mare obstacol pe care l-a avut în viață. Are 52 de ani, un copil în pragul adolescenței și multe planuri de viitor. 

De la diagnosticare i-a fost alături dr. Simona Filip, medic primar chirurgie generală, Chirurg de Excelență în Chirurgia Sânului, în Centrul de excelență în patologie a sânului, din Ponderas Academic Hospital. Povestea Angelei este în cea mai mare parte despre echipa formată de medic și pacientă, care împreună au parcurs toate etapele, de la trauma diagnosticului, la recuperarea sănătății.   
 

„Nu pot să-i las!”

Pandemia a fost o perioadă foarte intensă și stresantă pentru Angela. După ce lucrurile s-au relaxat a continuat să fie greu, iar rolul Angelei în familia ei era unul major. De ea depindeau cei dragi. Când, într-o zi, la duș a simțit ceva în plus în sânul drept i s-au înmuiat picioarele, dar pentru că nu o durea, și nu avea niciun semn suplimentar, dar mai ales pentru că „nu puteam să-i las pe ei, ca să mă ocup de mine”, a amânat primul control medical cu câteva luni. 

„Am fost la primul set de analize în ianuarie 2022. M-am dus având în minte faptul că voi începe un drum greu și complicat și, din păcate am avut dreptate. Au urmat pe rând, investigații imagistice, suspiciunea unui diagnostic sever, biopsia și apoi confirmarea: cancer mamar în stadiul II. Pot să spun că, deși oarecum mă așteptam, am sperat până în ultima clipă să aud: «nu ai nimic, du-te acasă»!” 

Angela a ales de la bun început, conștient, un centru integrat pentru bolile sânului. Pe de o parte pentru că ideea de a umbla din spital în spital pentru tot felul de investigații și analize era mai mult decât putea suporta, pe de alta pentru că avea o uriașă nevoie de suportul emoțional al medicilor. A optat pentru Regina Maria, pentru că mai interacționase cu medicii de aici și știa din experiență că putea să primească susținerea de care avea nevoie. 

„Este atât de mare trauma, este atât de greu de dus perioada aceea anterioară diagnosticului,  cand atat pacientul cat si medicii intuiesc diagnosticul  , dar urmează protocolul medical și așteaptă toate rezultatele, atât pentru certitudinea diagnosticului, cât și pentru a face cel mai bun plan de tratament, încât nu am cuvinte să povestesc cum a fost. Pot spune doar că dacă nu aș fi avut alături medicii excepționali, nu aș fi rezistat. Nu cancerul la sân mă ucidea, ci stresul, tristețea, spaima că trebuie să trec prin toate acestea. Îmi aduc aminte de ziua în care am făcut testele imagistice, RMN, ecografie, mamografie și biopsie… Nici nu mai știu exact câte și cum au fost. Am în minte, însă, medicul. Pe doamna doctor Nicoleta Cuturela, medic primar radiologie imagistică medicală care a stat efectiv jumătate de zi cu mine, alături de mine, după mine…”, povestește Angela.
a

Diagnosticul

Investigațiile au confirmat  temerile pacientei. Angela avea cancer mamar în stadiul II. Diagnosticul a fost unul dur: neoplasm mamar multicentric, ceea ce înseamnă că existau mai multe tumori maligne în sânul drept. Exista și o parte bună. Chiar daca sanul avea mai multe tumori  investigațiile imagistice arătau că ganglioni limfatici regionali nu fuseseră invadați de celule canceroase si nici metastaze la distanță nu au fost evidentiate, asadar cancerul afecta doar sanul. 

Carcinom mamar ductal invaziv de tip luminal este un tip comun și frecvent de cancer de sân, pentru care exista soluții terapeutice, dar a cărui agresivitate variaza de la caz la caz. 

Dosarul medical al Angelei a fost pus în discuția Tumor Board. Aici fiecare caz în parte este analizat de o echipă multidisciplinară din care fac parte medici chirurgi oncologi, chirurgi de chirurugie plastica si reconstructiva, oncologi medicali, radioterapeuti, imagisti, genetică medicala, ginecologi, Împreună stabilesc cel mai bun plan terapeutic pentru pacient. Pacienta nu are alaturi un medic, are o echipa medicala formata din medici cu expertiza in diagnosticul si tratamentul cancerului mamar. 

Din perspectiva chirurgicala 

„Pentru că sanul drept prezenta mai multe formațiuni tumorale maligne una dintre ele cu  afectare si a complexului areolomamelonar, singura soluție a fost mastectomia totală impreuna cu compexul areolomamelonar in schimb a putut fi pastrat invelisul cutanat.  Au fost extirpați și ganglionii santinelă, primii ganglioni care stau in calea celulelor tumorale plecate de la nivelul tumorii mamare. Decizia de reconstructie mamara imediata, adica reconstructia sanului in aceeasi interventie chirurgicala, a fost luata dupa o discutie preoperatorie in care am pus in balanta riscurile si sau beneficiile unei reconstructii mamare imediate Atunci când este posibila, cu riscuri minime si fara a intarzia etapele urmatoare de tratament consider ca reconstructia mamara imediata, este cea mai bună alegere, pentru că oferă un suport important psihologic pentru ca pacienta nu isi pierde sanul, nu se simte mutilata si nu necesita o alta interventie chirurgicala ulterioara de reconstructie”, explică dr. Simona Filip.  
 

Suportul emoțional

Dr. Simona Filip: „Este foarte delicat momentul în care stai de vorbă cu pacienta și-i confirmi diagnosticul. Impactul diagnosticului este un șoc, chiar dacă deseori sunt conștiente că o astfel de informație vor primi, pacienta totusi spera sa nu aibe cancer. Ce li se spune, cum li se spune este foarte important. Comunicarea deschisă este foarte necesară și trebuie să vină din partea medicului. Pe langa diagnostic ca medic trebuie sa  explici ca avem posibilitatea si armele de a trata aceasta boala, sansele de vindecare sunt mari in stadiile incipiente de boala cu un tratament coerent si correct condus . Este necesar să aduci pacienta în starea în care să înțeleagă că are intradevar un cancer dar are si posibilitatea de tratament, de vindecare, are în față un drum, care poate fi greu, dar că nu este o condamnare și că tot ce urmează are ca scop să fie bine. De asemenea nu este singura in aceasta lupta, are alaturi o echipa care lupta impreuna cu ea. Trebuie ca medic să înțelegi suferința pacientului, și nu doar pe cea fizică, și trebuie să ai multa răbdare, nu este usor pentru pacient sa accepte diagnosticul de cancer, sa accepte tratamentul si sa priveasca cu optimism viitorul. 

Inevitabil se naște o relație între medic și pacientă și este foarte bine că este așa pentru că este o luptă grea, dar una pe care o ducem împreună. În cancerele mamare, dar nu numai, este foarte important sa te adaptezi nevoilor fiecarui pacient, să vezi pacientul în întregul lui și să fii în mod real un sprijin. Eu așa văd terapia oncologică și suportul emoțional”
 

O operație 2 în 1

Reconstrucția mamară este din ce in ce mai mult indicata, chirurgia reconstructiva este din ce in ce mai performanta cu diverse modalitati de reconstructie folosind tesuturi proprii de vecinatate sau de la distanta si/ sau implanturi. Reconstructia sanului ofera suportul psihic fundamental necesar pentru pacientă, pasteaza aspectul fizic si  ajută implicit la etapele de recuperare. Momentul interventiei de reconstructie, indiferent cât este de complexă este ales in functie de etapele tratamentului oncologic, reconstructia trebuie inserata astfel incat sa nu modifice/ intarzie etapele tratamentului oncologic, stiind ca postoperator pot fi indicate chimioterapia adjuvantă, medicația hormonală, radioterapie.  

Dr. Simona Filip: „Mastectomia și reconstrucția mamară în același timp operator este o decizie pe care echipa o ia mereu împreună cu pacienta. Evident, discutăm despre această alternativă, sub toate aspectele, și o luăm în calcul doar dacă boala oncologică permite realizarea concomitentă a celor două etape chirurgicale. Uneori nu se poate deoarece nu facem nimic ce ar putea compromite tratamentul oncologic. În acest caz a fost posibil. Pacienta și-a dorit asta, mai ales de dragul copilului, pentru că nu a vrut ca acesta să fie afectat de aspectul fizic și să-și vadă mama cât mai aproape de normalitate.

Deciziile care sunt motivate astfel sunt impresionante. Te mobilizează și te emoționează. Nu ai cum să rămâi doar medic te apropii mult de pacient in incercarea de a il ajuta sa lupte si sa invinga boala. Reconstrucția în același timp cu chirurgia oncologică crește riscul complicațiilor. Dar acestea sunt asumate și reduse la minim prin respectarea protocoalelor pe care le avem, rigurozitatea tratamentului chirurgical, masurilor de asepsie si antisepsie, tehnologiei performante de care beneficiem in sala de operatie.

Reconstrucția mamară cu lambou musculocutan de latissimus dorsi 

In cazul pacientei noastre mastectomia a fost facuta in bloc cu complexul areolomamelonar pastrindu-se invelisul cutanat, reconstructia sanului a fost facuta cu implant pozitionat retropectoral si acoperit in portiunea inferioara de lambou musculocutanat de latissimus dorsi. 

Acest lambou muscular a fost adus din regiunea toracica posterioara si rotat la nivel toracic anterior cu scopul de a acoperi implantul in portiunea inferioara si a adus si o portiune de tegument la nivelul locului complexului areolomamelonar. 

Avantajul principal al acoperirii implantului cu un strat muscular este reprezentat de protejarea implantului mai ales in cazul in care radioterapia va fi indicata postoperator, astfel riscurile complicatiilor si de pierdere a reconstructiei si a implantului sunt mult reduse. 

„Recuperarea după acest tip de intervenție poate fi mai de durată, pentru că toată intervenția este mult mai complexă, dar totul a mers foarte bine, iar o parte din rezultatele bune au fost și ca urmare a faptului că pacienta a devenit zi după zi din ce în ce mai dornică să lupte și să depășească toate obstacolele”,  adaugă dr. Simona Filip.

Echipa medic - pacient a învins!

Cele două intervenții chirurgicale complexe, realizate în același timp operator, au avut nevoie de doar 3 zile de spitalizare postoperatorie. La finalul acestora Angela era cu o stare generala buna, s-a putut mobiliza, se putea hidrata si alimenta normal, avea nevoie de calmante obisnuite postoperatorii, de la externare a putut reveni la activitatile obisnuite cu restrictii doar la eforturi fizice mari 

„Nu am avut, până la diagnosticul de cancer, nici o problemă majoră de sănătate. Oricum nimic care să implice durere, plus că am convingerea că fac parte dintre cei cu un prag al sensibilității dureroase foarte scăzut, iar asta m-a făcut să simt că totul este foarte greu, foarte dificil. Asta a făcut ca suportul pe care l-am primit din partea doamnei doctor Simona Filip să fie cu atât mai important. Nimeni nu m-a încurajat așa cum a făcut-o dumneaei. Mi-a explicat pas cu pas, fiecare procedură, a fost foarte deschisă cu mine, am simțit că suferă și se bucură cu mine. 

Mi-a spus mereu că, în final, va fi bine, iar faptul că era încrezătoare în șansa mea, mi-a dat curaj, m-a ajutat să lupt. Am avut continuu sentimentul că suntem o echipă, că este o bătălie pe care o ducem împreună, chiar și mai mult, că luptă dumneaei și pentru mine. Am învins împreună! Toate acestea, la un loc, au fost adevărata terapie”, mărturisește Angela. 

Terapia post-chirurgicală

Rezultatele anatomopatologice ale țesuturilor excizate la operație au impus necesitatea terapiei adjuvante. Angela a suportat destul de dificil chimioterapia, dar se alimenta cu încredere de dragul băiețelului ei. În plus, controalele ulterioare au dovedit că boala fusese cu adevărat învinsă. 

„Sunt doi ani, deja. Țin foarte bine socoteala timpului care a trecut. Nu am cum uitat fie și doar pentru că operația de cancer a fost exact de ziua mea, când împlineam 50 de ani. Cancerul a fost învins și rezultatele investigațiilor de laborator și imagistice arată foarte bine. Chimioterapia a fost dificilă și am suportat-o greu, dar a avut efect. 

Am învățat să mă pun pe mine pe primul loc și să mare grijă de mine, iar doamna doctor Simona Filip a contribuit foarte mult la asta. Am optat pentru psihoterapie, pe lângă kinetoterapie și masaj. Psihoterapia m-a ajutat să-mi depășesc spaimele și să privesc cu încredere fiecare zi. Am depășit atacurile de panică și chiar dacă nu sunt perfect, mă simt bine. Și mă bucur de viață și de cei pe care-i am lângă mine”, încheia Angela. 

Una dintre dovezile că Angela se numără printre cei victorioși este tocmai sinceritatea pe care a avut-o atunci când și-a mărturisit limitele, spaimele, durerea, fie că a fost fizică sau psihică. Recunoașterea faptului că îți este greu, teamă și că ai nevoie de suport este una dintre cele mai importante gesturi de curaj și este cea mai pură formă de putere. După cum grija față de tine, este în fapt dovada supremă de dragoste pentru cei pe care-i iubești și calea prin care le ești alături.

Consultant: dr. Simona Filip, medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale, coordonator al Centrului de excelență în patologie a sânului, din Ponderas Academic Hospital. 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.