Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Impactul diagnosticului de cancer mamar si rolul terapeutului

Nimeni nu poate fi pregatit pentru primirea vestii unui diagnostic de cancer mamar. Acesta aduce cu sine un carusel de emotii si trairi ce pot influenta semnificativ atat imaginea, cat si stima de sine a femeilor. In plus, impactul este devastator si asupra membrilor familiei acesteia, in special a copiilor, multe femei avand o varsta activa si tanara la momentul diagnosticarii cu aceasta boala impovaratoare.

In Centrul Integrat pentru Patologia Sanului din Ponderas Academic Hospital, fiecare pacienta cu cancer de san are parte de un tratament personalizat nevoilor ei, oferit de o  echipa multidisciplinara. O echipa compusa din medici de diferite specialitati -oncologie, chirurgie, genetica, anatomie patologica, radioterapie, nutritie, psihologie - si navigatori medicali contribuie la elaborarea unui plan de tratament individualizat, etapizat si adaptat fiecarui caz clinic in parte. Niciun element nu este neglijat, pentru ca batalia in cazul oricarei afectiuni oncologice este, adesea, de durata, iar sinergia si coeziunea echipei, puterea de adaptare si de reactie in fata unui inamic imprevizibil si redutabil sunt cruciale. 


„Cel mai mare avantaj este faptul ca toate serviciile sunt profesionale si se afla in aceeasi locatie, echipa comunica permanent si cunoaste in detaliu fiecare caz.  De la diagnostic, la tratament si apoi pe toata perioada de recuperare si de supraveghere post-terapeutica, am beneficiat de toata gama de servicii medicale fara sa fie nevoie sa alergam dintr-o parte in alta”, spun pacientele.  
 

Aflarea diagnosticului - unul din cele mai grele momente

Impactul psihologic determinat de cancerul de san si raspunsul emotional fata de acesta sunt extrem de variate si se pot extinde de-a lungul unui continuum, de la sentimente obisnuite de vulnerabilitate, tristete si frica pana la probleme de natura medicala, precum depresia sau anxietatea. 

Toate acestea influenteaza evolutia bolii, capacitatea de adaptare, cat si abilitatea persoanelor afectate de a participa la tratament.

Unitatea Minte-Emotie-Corp in abordarea medicala

Aspectele psihologice si psiho-sociale asociate cancerului mamar, cat si unitatea minte-emotie-corp s-au bucurat de o atentie tot mai mare in ultimii ani. Acestea aduc in campul medicinei o abordare a bolii dintr-o perspectiva multifactoriala, unde se pune accent si pe aspectul de ansamblu al fiecarui individ, aspect ce include istoria sa unica de viata, insertia acestuia in mediu, intelegerea particularitatilor psihologice si a personalitatii umane. 

Stresul si emotiile puternice pot determina modificari la nivelul sistemului imunitar afectand raspunsul organismului la terapia oncologica. 

Abordarea medicala ramane vitala atunci cand ne confruntam cu un astfel de diagnostic, dar incluzand si psihoterapia putem optimiza rezultatele acesteia prin ajutarea pacientelor sa identifice mecanismele de coping cele mai eficiente pentru propria persoana, astfel incat sa faca fata realitatii cu care se confrunta.     

Implicarea psihologului in tratamentul cancerului de san are ca avantaj ameliorarea reactiilor de tip anxietate si depresie ale pacientelor, la un nivel controlabil, intrucat simptomele acestora pot afecta luarea unei decizii adecvate, implicarea in tratament, calitatea vietii si bunastarea lor generala. 
 

Raspunsul pacientelor la aflarea diagnosticului de cancer

Nu exista o reactie tipica sau normala la aflarea diagnosticului de cancer mamar. Adesea, femeile aflate in fata unui astfel de diagnostic trec de la negare la furie si la a se simti coplesite. Tipul de personalitate al fiecarei paciente, cat si capacitatea personala a fiecareia de a face fata problemelor determina nivelul de suferinta psihica. 

Rolul psihologului in echipa multidisciplinara de abordare integrata a patologiei mamare este foarte important, incepand cu aflarea diagnosticului si continuand pe toata traiectoria bolii.

Persoanele diagnosticate cu cancer mamar pot avea raspunsuri diferite, de tipul:

  • Negare – aceste paciente resping evidentele si par retinute in a se angaja intr-o discutie detaliata cu privire la diagnostic. 
  • Spiritul de luptator – acele paciente care prezinta o atitudine optimista, luptatoare si care au tendinta de a solicita cat mai multe informatii despre diagnostic si tratament. 
  • Acceptarea stoica sau fatalista – unde atitudinea este aceea de: ’’Ce va fi, va fi’’. De obicei, aceste paciente primesc diagnosticul si tratamentul cu detasare si urmeaza toate instructiile medicale.
  • Acceptarea anxioasa-depresiva – in care pacientele au tendinta de a vedea totul pesimist. 
  • Lipsa de speranta – aceste paciente au senzatia ca nimic nu le va putea ajuta si vad viitorul cu un pesimism extrem.

Distresul Psihologic

Primul pas important in tratarea pacientelor cu cancer mamar il constituie evaluarea corecta a distresului resimtit de catre acestea. 

Dincolo de interviul clinic, evaluarea starii emotionale este realizata si cu ajutorul intrumentelor de screening a distresului emotional, pe care terapeutul le are la dispozitie. Acestea sunt Termometrul Distres si Termometrele Emotionale, ele avand rolul de a ne crea o imagine de ansamblu a starii afective a pacientei, ce ajuta psihologul in pregatirea interventiei psiho-oncologice sau in a face recomandari cu privire la alte resurse specializate de suport, cum ar fi medicul psihiatru, implicand in acest proces si medicul curant, fie chirurg sau oncolog.  
 

Interventiile psihologice la femeile recent diagnosticate cu cancer

Fiecare persoana isi dezvolta un sistem propriu de opinii cu semnificatie generala in ceea ce priveste convingerile, valorile, scopurile si imaginea de sine, sistem care persista de-a lungul vietii si care este unic si caracteristic persoanei. Aceasta semnificatie generala se modifica, insa,  in cazul trairii unui eveniment cu potential traumatic cum ar fi diagnosticul de cancer, eveniment care are o semnificatie situationala. 

Pentru desfasurarea cat mai optima a tratamentului, pacientele aflate in primele trei categorii de raspunsuri (negarea, spiritul de luptator si acceptarea stoica) vor fi ghidate, in procesul terapeutic, catre armonizarea semnificatiei generale cu cea situationala prin valorificare si revalorificare, utilizand ca metode: rezolvarea de probleme, controlul emotional si crearea unei semnificatii asupra bolii. Scopul acestui proces este crearea unui echilibru intre general si situational, ceea ce permite continuarea adaptarii. 

Persoanele care au o reactie lipsita de speranta sau o atitudine anxioasa in fata bolii primesc suport psihologic pentru a intelege acele reactii emotionale si afective  care este normal sa apara in aceasta etapa, si sa descopere acele resurse personale ce pot fi utile pe parcursul tratamentului si tin de capacitatea de a face situatiei. 

Prima etapa este aceea de a restabili calmul si echilibrul interior al persoanei, gasirea unor ancore interioare sau exterioare pentru care sa se mobilizeze activ in demersul terapeutic. Acestea sunt ajutate sa dezvolte o serie de mecanisme de coping eficiente, ce vor servi drept sprijin pe toata traiectoria bolii oncologice. Cele mai importante dintre aceste resurse sunt spiritul de luptator, perspectiva realist optimista asupra bolii, confruntarea intr-o maniera activa si directa cu boala. 
 

Interventiile psihologice inainte si dupa interventia chirurgicala

In etapa pre si postoperatorie psihologul mentine contact apropiat cu medicul chirurg si ofera acestuia informatii cu privire la terenul de personalitate, particularitatile psihologice si starea emotionala a pacientelor si are un rol activ in:

  • Reducerea distresului emotional al pacientelor inainte si dupa intervetia chirurgicala.
  • A sustine pacienta in a-si autoregla emotiile.
  • Reducerea durerii raportate, folosind tehnici de relaxare.
  • Cresterea satisfactiei pacientei fata de actul medical. 
     

Interventiile psihologice in faza activa a bolii

In faza activa a tratamentului, psihologul mentine contactul permanent cu medicul oncolog informandu-l cu privire la starea emotionala a pacientelor pe durata tratamentului, ofera informatii cu privire la particularitatile de personalitate ale acestora, modalitatile cele mai eficiente de interactiune si necesitatea implicarii serviciilor de psihiatrie. 
In relatia cu pacientele, psihologul: 

  • Ajuta la reducerea distresului afectiv asociat tratamentului si efectelor adverse ale acestuia.
  • Ofera suportul emotional in directia reducerii trairilor afective negative disfunctionale asociate bolii sau tratamentului. 
  • Sprijina gestionarea adecvata a efectelor secundare ale tratamentului.
  • Ajuta la cresterea aderentei la tratament. 
  • Sprijina dezvoltarea factorilor protectivi pentru sanatatea mentala – autoeficicacitatea,
  • Ghideaza pacientele in identificarea convingerilor functionale si disfunctionale in situatia data.

Rolul psiholgului in echipa multidisciplinara 

In cadrul Centrului de Excelenta in Patologia Sanului din Ponderas Academic Hospital, scopul psihologului nu este doar de a ajuta pacienta sa se adapteze la prezenta cancerului, ci si acela de a ii oferi suport, astfel incat ea sa-si mobilizeze emotiile, resursele si abilitatile pentru a gestiona intr-un mod cat mai potrivitfiecare etapa a tratamentului pe care-l urmeaza. 

Din experienta pacientelor care s-au confruntat cu aceasta boala dura, sprijinul oferit de psiholog a fost de nepretuit, a dus la rezultate mult mai bune in complianta fata de terapie, o atitudine mult mai optimista in faza bolii si la increderea in demersul echipei multidisciplinare de a gasi solutii pentru vindecarea sau stabilizarea bolii

Consultant: Adrian Dumitrescu, psiholog, spitalul Ponderas Academic Hospital

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.