Intrebare: Sufar de hipertensiune arteriala si, de cand medicul mi-a adaugat un nou medicament la schema de tratament, mi-am masurat tensiunea mai des. Am observat ca in ultima vreme valorile au oscilat mult. De exemplu, intr-o dimineata tensiunea mea era 127/70, iar dupa-amiaza, 170/100. De ce se intampla acest lucru?
Raspuns: Probabil ca suferiti de ceea ce se numeste tensiune oscilanta, care inseamna ca valorile tensiunii arteriale fluctueaza mai mult decat de obicei. In cazul fiecaruia dintre noi, tensiunea creste si scade de multe ori in decursul unei singure zile, uneori chiar in decursul a cateva minute. Exista multi factori care contribuie la aceste modificari – poate fi vorba de activitate fizica, emotii, pozitia corpului, alimentatie (in special sarea si aportul de alcool au acest efect) si lipsa somnului.
Totusi, nu exista o definitie clara sau criterii standard de diferentiere intre fluctuatiile normale si cele anormale.
O cauza frecventa, insa subestimata, a tensiunii oscilante este administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), precum ipubrofen, naproxen si celecoxib (care este eliberat pe reteta). Medicamentele din categoria AINS au tendinta sa creasca tensiunea arteriala prin modificarea fluxului sanguin la nivelul rinichiului, determinand organismul sa retina mai mult sodiu si apa.
Prea multa cofeina are efect constrictor (contracta) vasele sanguine, crescand valorile tensiunii arteriale. Nu este cazul daca bei 1-2 cafele zilnic, ci in cantitati mai mari.
Anxietatea si stresul pot de asemenea sa creasca tensiunea arteriala. De fapt, starea de anxietate pe care unele persoane o experimenteaza in cabinetul medicului provoaca o forma de tensiune arteriala oscilanta denumita “hipertensiunea de halat alb”.
Unele persoane experimenteaza fenomenul opus – in care tensiunea arteriala este normala in cabinetul medicului, insa este crescuta in alte dati. Aceasta problema, cunoscuta ca “hipertensiune mascata”, este usor de ratat, motiv pentru care masurarea tensiunii arteriale la domiciliu este atat de importanta.
Adeseori, oamenii descopera ca tensiunea este mai putin controlata in anumite momente ale zilei, atunci cand medicamentele pentru tensiune isi pierd efectul. Utilizarea medicamentelor cu durata mai lunga de actiune, o data pe zi, poate sa ajute; o alta optiune pe care medicul o poate sugera este sa iei medicamentele seara.
Cea mai buna metoda de a diagnostica tensiunea oscilanta este monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale. Poti sa porti un dispozitiv care masoara automat tensiunea arteriala la fiecare 15-30 de minute pe timpul zilei si la fiecare 30-60 minute pe timpul noptii. Unele persoane isi fac griji ca nu vor putea sa doarma cu pompa care se umfla pe tot parcursul noptii, insa nu este atat de deranjant pe cat se crede. Rezultatele obtinute permit medicului sa identifice sursa varfurilor tensiunii arteriale.
Unele persoane experimenteaza diferite simptome cand tensiunea arteriala creste – durere de cap, palpitatii, bufeuri sau tiuit in ureche (tinitus). Cand se produc aceste simptome, medicul poate recomanda efectuarea unor analize de sange pentru a depista cauza care declanseaza tensiunea oscilanta, precum nivelul crescut de hormoni suprarenali.
Surse de informatie:
Consultant: Dr. Silvia Iancovici, medic specialist cardiologie, Policlinica Floreasca
Afla mai multe: