Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Gripa nu este o simpla raceala. Protejeaza-te!

Gripa nu este o simpla raceala. Protejeaza-te!
Toamna aduce nu numai virozele banale, usoare sau cazurile imblanzite deja de COVID 19, dar este si sezonul in care isi face aparitia gripa. Desi in Romania, majoritatea cazurilor de gripa se cumuleaza in decembrie si continua in ianuarie si februarie, pregatirea pentru valul de infectii se face inca din luna octombrie, cand incepe  campania de vaccinare antigripala. 

Anual, cel putin o persoana din 10 este afectata de gripa, informeaza Institutul National de Sanatate Publica din Romania (5–10% dintre adulti si 20–30% dintre copii).  Este o infectie virala respiratorie contagioasa care provoaca in majoritatea cazurilor simptome moderate. Exista insa si cazuri in care gripa duce la complicatii severe, precum pneumonie si encefalopatie, in special la persoanele vulnerabile (copii, gravide, batrani, persoane imunodeprimate).

Este important sa inveti cum sa te protejezi pe tine si pe cei din jurul tau!

Vaccineaza-te antigripal in fiecare an.

Vaccinarea este cea mai eficienta protectie impotriva gripei. Vaccinul antigripal este recomandat anual tuturor persoanelor, incepand cu varsta de 6 luni.

Actualizare la 30 septembrie 2021: Ministerul Sanatatii a anuntat ca a distribuit un milion de doze de vaccin antigripal catre directiile de sanatate publica in cursul lunii septembrie, iar medicii de familie au inceput deja sa primeasca la cabinete cantitatile comandate.

Beneficiarii principali ai campaniei de vaccinare antigripala care va incepe din luna octombrie sunt pacientii cu afectiuni cronice, persoanele de peste 65 de ani, gravidele, copiii si batranii din centrele de ocrotire, precum si personalul medical sau de ingrijire din aceste centre. Insa, vaccinul este disponibil pentru orice persoana doreste sa se imunizeze contra epidemiei de gripa din acest an.

Medicii de familie atrag atentia ca in cazul copiilor cu varsta intre sase luni si opt ani  care primesc pentru prima oara in viata vaccinul gripal, imunizarea se face cu doua doze la interval de cel putin 28 de zile - 30 de zile. De aceea, pentru acestia, campania de vaccinare trebuie sa inceapa mai devreme cu o luna, astfel incat la sfarsitul lunii octombrie sa aiba schema de vaccinare finalizata. 
 

 

Adopta urmatoarele obiceiuri sanatoase pentru a limita raspandirea gripei:

1.Poarta masca de protectie corect atunci cand mergi la spital sau in alte spatii aglomerate.

  • Masca de protectie se poarta cu partea colorata in exterior, cu banda speciala pentru nas aplicata in zona nasului printr-o apasare ferma.
  • Barbia, gura si nasul sunt acoperite si ele, iar lateralele mastii sunt cat mai bine lipite de obraji.
  • Nu este corect ca aplicarea sa fie diferita daca pacientul este bolnav sau sanatos, aceasta este singura
  • modalitate corecta de purtare a mastii de protectie.
  • Masca se poarta o singura data. Cand devine umeda se arunca cu grija, cat mai impaturita.
  • Apoi se dezinfecteaza mainile.

2. Acopera-ti gura si nasul cu un servetel de unica folosinta cand tusesti sau stranuti. Daca nu ai la indemana un servetel, este recomandat sa tusesti sau sa stranuti in pliul cotului. Virusurile gripale se transmit pe calea aerului, prin tuse si stranut, pe o raza de 3 metri.

3. Spala-te pe maini des, cu apa si sapun, timp de 20 de secunde. Daca nu ai la indemana apa si sapun, poti folosi geluri antibacteriene sau o solutie pe baza de alcool.

4. Nu duce mana la ochi, nas sau gura. Germenii sunt deseori raspanditi atunci cand o persoana atinge o suprafata contaminata si apoi isi atinge ochii, nasul sau gura.

5. Evita contactul cu persoanele bolnave si fereste-te de spatiile aglomerate (de exemplu: spitale, mall-uri).

6. Stai acasa cand esti bolnav. Acest lucru va ajuta la prevenirea raspandirii bolii. Atunci cand esti bolnav, este recomandat sa pastrezi distanta de ceilalti pentru a-i proteja de gripa.

7. Pastreaza obiceiurile sanatoase. Curata si dezinfecteaza suprafetele atinse frecvent la domiciliu, la serviciu sau la scoala, in special atunci cand cineva este bolnav. Aeriseste incaperile de cel putin doua ori pe zi. Dormi mult, fii activ fizic, tine stresul sub control, bea multe lichide si adopta o alimentatie variata.

De retinut!

In cazul in care prezinti simptome de gripa, este important sa mergi la medic pentru o diagnosticare corecta si tratament aferent. Diagnosticarea gripei se poate face de medic in baza simptomelor.

In lipsa unui tratament adaptat starii pacientului, gripa se poate agrava ducand la pneumonie (infectie pulmonara), infectii ale sinusurilor si urechilor, deshidratare sau agravarea afectiunilor medicale pe termen lung, cum ar fi bolile pulmonare si de inima, astmul si diabetul. 

Alte posibile complicatii grave declansate de gripa pot include inflamatia inimii (miocardita), a creierului (encefalita) sau a tesuturilor musculare (miozita, rabdomioliza) si insuficienta multi-organica (de exemplu, insuficienta respiratorie si renala). 
 

Tratamentul pentru gripa se face cu recomandare medicala, folosind medicatie antivirala, care poate grabi recuperarea. Tratamentul este eficient daca este administrat in maximum 48 de ore de la debutul bolii.

Medicamentele antivirale sunt un instrument important atat in controlul gripei prin tratarea infectiei pacientului, cat si in prevenirea bolilor severe care pot rezulta din gripa, inclusiv pneumonia bacteriana. Atunci cand sunt luate prompt, medicamentele antivirale pot reduce severitatea celor mai grave simptome ale gripei si pot scurta durata bolii cu o medie de o zi. Administrarea timpurie a medicamentelor antivirale este deosebit de importanta pentru persoanele cu risc crescut de complicatii ale gripei, cum ar fi persoanele in varsta sau persoanele cu sistemul imunitar compromis.

Antibioticele nu sunt necesare si nu au niciun beneficiu in cazul racelii sau gripei, ele omorand bacterii, nu virusuri. Cu toate acestea, ele vor fi recomandate de medic in cazul in care gripa se complica cu o pneumonie bacteriana. 

Hidratarea, odihna, administrarea de antiinflamatorii, antipiretice si terapie de sustinere a sistemului imun constituie masuri suplimentare in cazul gripei.

Informatii actualizate in septembrie 2022.

Surse:

www.insp.gov.ro
www.cdc.gov