Alege sectiunea

Hemangiom hepatic gigant, operat cu succes la Spitalul Regina Maria Brașov

Experiența prin care a trecut Daniela Istrate este încă o dovadă a importanței controalelor de screening periodice, adică să mergi la medic, nu pentru că ai o problemă care te supără, ci doar ca să-ți verifici starea de sănătate. În cursul unui astfel de control de rutină a fost identificată o afecțiune severă, cu risc vital, complet asimptomatică. A fost vorba despre un hemangiom hepatic, de mari dimensiuni, care s-ar fi putut rupe în orice moment, provocând o hemoragie internă masivă, care iar fi pus viața în pericol.

Rezolvarea a venit de la dr. Decebal Fodor, medic specialist chirurgie generală, doctor în științe medicale, la Spitalul Regina Maria Brașov, atunci când Daniela nu credea să mai găsească o soluție.

Un diagnostic grav

Daniela Istrate a descoperit la o ecografie de rutină că există o formațiune cu aspect neidentificat la nivelul ficatului. Pentru că era vorba despre o structură anormală, de mari dimensiuni, au fost necesare investigații clinice și paraclinice pentru a se stabili un diagnostic precis. Din fericire, nu era vorba despre o tumoră malignă, ci despre un hemangiom. Deși intra în categoria suferințelor benigne, acesta reprezenta un risc major pentru pacientă din cauza dimensiunilor foarte mari. Abia după diagnostic, Daniela Istrate a înțeles că ceea ce simțea la nivelul pielii, în zona ficatului, nu era un depozit de grăsime, așa cum crezuse, ci efectul hemangiomului uriaș de la nivelul ficatului. 

„A fost descoperit întâmplător. Nu aveam simptome, nu mă durea. Cu totul ocazional aveam o senzație de jenă în partea dreaptă, dar era trecătoare și nu i-am dat importanță. După ce s-a stabilit exact diagnosticul și mai ales volumul acestui nod de vase de sânge, m-am speriat cu adevărat. Oricine s-ar fi putut panica, atunci când medicul îți spune că ar fi bine să ai mare grijă ce mișcări faci, pentru că dacă se rupe, practic, nu mai ai nicio scăpare”, povestește Daniela Istrate, în vârstă de 60 de ani. 

Pentru că este o fire activă, energică a refuzat să devină un sedentar timorat de mișcare, așa că a făcut ceea ce ar face oricine într-o asemenea situație: a căutat o soluție. Sfatul unanim al medicilor a fost: intervenția chirurgicală, dar niciunul nu s-a arătat dispus să efectueze operația. „Era o intervenție riscantă și complicată, cu risc major de hemoragie, așa că am fost refuzată de mai mulți medici. Sau dacă nu mă refuzau direct, era clar pentru mine că se eschivau. Nu mă doreau ca pacienta. Mi se spunea că, dacă sunt atentă pot sta așa cum sunt, deși era clar pentru mine că aceasta nu era o opțiune”,  completează femeia. 

Pentru că există mereu o soluție, sfatul fratelui Danielei a fost cel care i-a deschis drumul către reluarea unei vieți normale, fără grija că în orice moment i s-ar putea întâmpla ceva. „Fratele meu a fost operat de dr. Decebal Fodor și toată experiența lui a fost una excelentă. Așa că am mers pe urmele lui și m-am programat la același medic, la Spitalul Regina Maria Brașov. Și tot ceea ce a urmat dovedește că am luat o decizie bună pentru că am beneficiat de tratament la cel mai bun medic”, completează Daniela.

Un medic curajos 

Dr. Decebal Fodor este un specialist în chirurgia abdominală și hepato-pancreato-biliară, cu o experiență solidă construită în cele mai renumite centre din acest domeniu. Din 2006, participă anual la stagii de perfecționare la Institutul de Chirurgie și Transplant al Universității Semmelweis din Budapesta, unde a lucrat îndeaproape cu profesorul Laszlo Kobori, o autoritate recunoscută în chirurgia hepato-pancreato-biliară și de transplant. Aceste stagii, împreună cu sutele de intervenții la care a asistat sau pe care le-a realizat, au contribuit la formarea sa profesională și la îmbunătățirea continuă a performanțelor.

Având la activ peste 150 de cazuri de transplant hepatic, 460 de cazuri de transplant renal și mii de alte operații din sfera chirurgiei oncologice, inclusiv în domeniile hepato-pancreato-biliar și colo-rectal, experiența dr. Decebal Fodor era certă.

„Nu știu dacă a fost cel mai mare hemangiom operat, dar cu siguranță a fost printre cele mai dificile, pentru că pe lângă dimensiune avea multiple conexiuni cu structuri vasculare hepatice importante care generau un risc suplimentar ce nu putea fi ignorat, ceea ce ar fi dus la o hemoragie masivă, cu risc vital. Clar era nevoie de o intervenție chirurgicală, și încă una care trebuia făcută cât mai repede”, explică dr. Decebal Fodor.

Totodată acesta a adăugat că o astfel de operație trebuie foarte bine pregătită înainte, pentru a elimina orice surprize ar putea să apară în cursul intervenției.

O echipă multidisciplinară dedicată

Investigațiile preoperatorii au constituit o parte esențială și importantă a procedurii, iar pentru asta a fost nevoie de o echipă multidisciplinară. „Nu puteam rezolva singur, ci era nevoie de o echipă multidisciplinară. Colegii care au contribuit, în egală măsură, la rezolvarea cazului au fost dr. Paul Silviu Biriș, medic primar radiologie - imagistică medicală, cu competențe RMN și dr. Luminița Cîmpeanu, medic primar ATI - șef secție și director medical al Spitalului Regina Maria Brașov.  Mai mult, m-am consultat și cu profesorul Kobori și, în final, am stabilit că  abordarea sigură este chirurgia deschisă, soluția cu cele mai puține riscuri pentru pacientă”, completează dr. Decebal Fodor. 

Un pacient cu o asemenea patologie are nevoie de o evaluare imagistică care să identifice cele mai fine și mici detali, inclusiv raporturile anatomice ale tumorii cu structurile vasculare de vecinătate toate aceste informații fiind absolut necesare chirurgului pentru a avea garanția unei intervenții reușite.

„Patologia pacientei s-a încadrat printre cele care sunt descoperite întâmplător. În acest caz aveam de-a face cu o structură tumorală vasculară foarte mare care ocupa aproape jumătate din volumul hepatic total. În general, hemangioamele sunt destul de ușor de diagnosticat prin ecografie, computer tomograf sau rezonanță magnetică, dar cele gigant ca și în cazul pacientei noastre pot fi confundate de către medicul imagist cu o tumoră malignă, astfel că sunt obligatorii investigații suplimentare și o analiză foarte atentă a imaginilor. Cel mai bun rezultat - din punct de vedere al detaliilor anatomice ale hemangiomului - obține prin combinarea imagisticii CT cu cea RMN”, a precizat dr. Paul Silviu Biriș, medic primar radiologie-imagistică medicală la Spitalul Regina Maria Brașov.

Concomitent cu investigațiile imagistice, pacienta a parcurs un set complet de analize, importante pentru stabilirea exactă a stării generale de sănătate, dar și pentru pregătirea efectivă a operației, considerată una dificilă și de durată. 

Dr. Luminița Cîmpeanu, șefa secției ATI, a avut mai multe ședințe de lucru cu echipa chirurgicală coordonată de dr. Decebal Fodor, pe baza datelor medicale ale Danielei Istrate. S-a discutat strategia chirurgicală și cea anestezică, s-au luat în calcul posibilele momente critice și s-a stabilit un plan al operației, astfel încât cei implicați - chirurg și anestezist - să poată colabora perfect spre binele pacientei

Operația 

„Nu mi-a fost teamă, deși știam că situația este dificilă. Încă de la prima întâlnire cu domnul doctor mi-a dat încredere. Chiar și faptul că m-a sfătuit să mă decid pentru operație cât mai repede, a fost în măsură să mă facă să mă simt bine. Nu am avut nicio reticență și am fost convinsă că trebuie să mă operez și că asta este cea mai bună decizie”, spune Daniela Istrate.

Unul dintre elementele care au făcut-o să se simtă confortabil a fost comunicarea deschisă și toată atenția pe care a primit-o de la dr. Decebal Fodor. „Mi-a spus că se poate rezolva, că are experiență cu astfel de situații și că are convingerea că va fi bine. Mi-a explicat exact ce am, ce va face și cum. Apoi, când am văzut cum are grijă de mine echipa, ce riguros se pregătesc, a fost confirmarea că sunt în centrul atenției și că se face totul pentru binele meu. Dar cel mai important suport a fost încrederea în doctorul Fodor. Aveam sentimentul că sunt cineva drag, nu doar un pacient, atât de cald se purta cu mine”, povestește Daniela.

Intervenția chirurgicală a fost dificilă. A durat peste patru ore, dar nu au existat niciun fel de complicații intraoperatorii. „Hemangiomul ocupa în totalitate segmentele II și III ale ficatului cu efect compresiv asupra segmentului IV și îngloba vena hepatică stângă, una dintre cele 3 vene care colectează sângele din ficat și se varsă în venă cava inferioară. Chirurgia hepatică este o chirurgie cu risc mare de sângerare, datorită friabilității ficatului. Controlul vascular intraoperator a fost absolut necesar, dar pentru că pregătirea a fost minunțioasă, totul a mers perfect. 

Momentul culminant al intervenției a fost realizarea rezecției și ligatura pe venă hepatică stângă, înglobată în hemangiom. Am reușit să finalizăm rezecția fără pierderi semnificative de sânge. Pacienta a pierdut circa 300 ml, în condițiile în care volumul de sânge restant, în hemangiom era aproape dublu. Postoperator pacienta a rămas cu suficient țesut hepatic necesar unei vieți normale și funcționării în parametrii optimi a organismului”, a detaliat dr. Decebal Fodor.

Recuperarea

Volumul hemangiomului a fost de 20x18x15 cm. Ca urmare a dimensiunii și pentru a putea reface vascularizația organului a fost necesară și rezecția unei părți din ficat, dar fără să afecteze fiziologia hepatică, cu atât mai mult cu cât are capacitatea de a se regenera. 

„N-am avut nicio durere după operație, deși tăietura era foarte mare. Îi mulțumesc domnului doctor pentru tot. A făcut minuni. Este cel mai bun medic pe care l-am cunoscut. Cineva acolo sus m-a iubit foarte tare, și pentru că m-am făcut bine, dar și pentru că am ajuns să-i fiu pacientă”, își amintește Daniela. 

Încă din ziua operației a început mobilizarea precoce, reluarea alimentației, inițial cu lichide, ulterior și cu alimente solide. „A fost o operație dificilă, lungă, care s-a încheiat cu bine, fără complicații intraoperatorii și o evoluție postoperatorie impecabilă. A fost monitorizată și s-au aplicat metode moderne de nursing respirator, mobilizare activă supravegheată, nutriție conform principiilor de recuperare rapidă postoperatorie. În plus, a fost sub control al durerii. Concluzia acestei intervenții dificile, cu risc, este că evaluarea atentă și pregătirea preoperatorie, comunicarea în sala de operație între echipele chirurgicală și anestezică și coordonarea în echipă a îngrijirii perioperatorii au condus la acest rezultat foarte bun”, este de părere medicul ATI, Luminița Cîmpeanu. 

La controlul de la un an de zile după intervenție, ficatul Danielei Istrate era în parametri normali, starea generală era una bună, dovedită de investigațiile imagistice și de laborator. Și, deși analizele pe care le-a făcut nu au putut măsura această constantă, femeia era fericită și plină de viață. 

Hemangiom hepatic

Hemangiomul hepatic este cea mai frecventă tumoră benignă a ficatului, fiind de obicei descoperită întâmplător în timpul investigațiilor imagistice, cum ar fi ecografia sau tomografia computerizată (CT). Se estimează că hemangioamele hepatice afectează între 5% și 20% din populație, cu o prevalență mai mare la femei decât la bărbați, raportul fiind de aproximativ 5:1.

Dimensiunile hemangioamelor hepatice variază semnificativ, de la câțiva milimetri până la aproximativ 20 cm. De regulă, un hemangiom hepatic este considerat mare dacă depășește 4-5 cm în diametru, iar în literatura de specialitate, termenul de „hemangiom gigant” se folosește pentru tumori de peste 10 cm.

Originea hemangiomului este legată de o malformație vasculară congenitală, deși nu se știe exact care este cauza care duce la apariția și evoluția lor. Se crede că anumite modificări hormonale, cum ar fi cele apărute în timpul sarcinii sau tratamentele cu estrogen, ar putea influența creșterea hemangioamelor hepatice. Totuși, această legătură nu este complet clarificată și nu toți pacienții sunt afectați de acest aspect.

Deși, în majoritatea cazurilor, acestea rămân asimptomatice și inofensive, în situații mai rare, hemangioamele hepatice pot provoca complicații severe, cum ar fi ruperea spontană, ceea ce poate pune viața pacientului în pericol. 

Cazul Danielei Istrate exemplifică un astfel de risc. Tumora a crescut în timp de la 7 cm la 20 cm, ceea ce a reprezentat un pericol din cauza dimensiunii sale și a posibilității de compresie asupra structurilor învecinate. Conform datelor din literatura medicală, evoluția în dimensiune a hemangioamelor hepatice este observată în mai puțin de 40% din cazuri, dar atunci când apare, este necesar un management medical atent și rezecția acestuia prin intervenție chirurgicală.

Consultant: Dr. Decebal Fodor, medic specialist chirurgie generală, Spitalul Regina Maria Brașov