Despre rolul acestei investigații, dar și despre informațiile pe care le aduce scanarea cu ajutorul computerului tomograf a arterelor coronare, ne-a oferit explicații dr. Andrei Baz, medic specialist radiologie - imagistica medicală la Centrul de imagistică Pozimed din Constanța.
Radiologia și imagistica medicală este o specializare esențială în stabilirea unui diagnostic de precizie. Ce înseamna radiologia și imagistica medicală, prin prisma medicului care a ales această specializare?
Dr. Andrei Baz: Medicul radiolog este liantul între specialitățile medicale. Este nevoie de expertiza medicului radiolog pentru că interpretarea imaginilor obținute prin tehnicile de radio-imagistică, fie că este vorba despre computer tomograf sau rezonanță magnetică. Imagistica este esențială în stabilirea diagnosticului și ulterior în strategia terapeutică. Imaginea întregește tabloul clinic și paraclinic și contribuie la acuratețea diagnosticului. Radiologul „vede” înăuntru organismului pacientului și înțelege cel mai bine ceea ce vede. Un diagnostic complet va cuprinde examenul clinic, analize de laborator și eventual examen histopatologic. Toate acestea completează și, în final, întregesc și confirmă diagnosticul.
Diagnosticul este fundamental, indiferent de patologie, pentru că pe de-o parte fiecare individ este unic, pe de alta, tratamentul este unul de succes atunci când este aplicat pe un diagnostic corect și mai ales complet.
De ce este evaluarea arterelor coronare o investigație de maximă importantă pentru activitatea cardiacă?
Dr. Andrei Baz: Inima este organul cu activitate continuă, fără pauză. Într-o viață bate de peste 3 miliarde de ori și, pentru că uneori obosește, are nevoie de o evaluare completă, corectă și adecvată. Iar una dintre metodele care pot oferi informații extrem de importante despre starea inimii, despre eventualele patologii ale acesteia, este și imagistica cardiacă.
În mod particular evaluarea arterelor coronare prin angiografie CT este o investigație de maximă importanță pentru activitatea cardiacă din mai multe motive esențiale legate de prevenția, diagnosticarea și managementul bolilor coronariene. Nu mai este o noutate, dar cele mai multe decese survin în urma unor afecțiuni cardiace, iar bolile vasculare ale inimii sunt o cauză majoră de morbiditate și mortalitate la nivel global.
Examinarea angio CT a vaselor coronare identifică plăci aterosclerotice din cauza cărora lumenul arterial se îngustează sau blochează fluxul sanguin către mușchiul cardiac. Detectarea precoce, urmată de tratament poate preveni infarctul miocardic. Evaluarea arterelor coronare poate identifica plăcile de aterom vulnerabile, respectiv cele predispuse la ruptură care pot cauza evenimente cardiovasculare acute cu risc vital. Aceeași examinare angio CT poate clasifica de la scăzut, la moderat și înalt riscul cardiovascular al pacienților. În funcție de această evaluare pacienții primesc o medicație adecvată, din partea medicului curant, sunt monitorizați sau le este indicat tratament intervențional sau chirurgical în funcție de caz, pacienții putând beneficia de angioplastie cu stent și/sau bypass coronarian prin chirurgie vasculară intervențională
Examinarea angio CT are o componentă preventivă, pentru categorii specifice de pacienți, dar este și instrumentul optim pentru monitorizarea arterelor coronare pentru a vedea răspunsul la tratamentele medicale și poate ajusta planul terapeutic în funcție de progresia bolii. Și la pacienții care au suferit angioplastii cu stent sau bypass coronarian sunt necesare evaluări periodice.
Angio CT este o soluție de screening?
Dr. Andrei Baz: Angio CT de artere coronare poate fi o soluție valoroasă de screening doar pentru anumite grupuri de pacienți cu risc cardiovascular intermediar, care au simptome tipice/atipice sau unde există suspiciunea unei afecțiuni cardiace. Totuși, angio CT nu este metodă de screening în accepțiunea largă a termenului în sensul că nu este recomandat de prima intenție pacienților fără factori de risc, fără simptomatologie, fără istoric cardiologic.
Deși tehnologia a avansat și doza de radiații a fost redusă semnificativ, expunerea la radiații rămâne o preocupare, mai ales pentru populațiile mai tinere și pentru cei care necesită investigații repetate. Utilizarea agentului de contrast iodurat poate prezenta riscuri pentru pacienții cu alergii la iod sau cu insuficiență renală. În aceste condiții selecția pacienților și evaluarea individuală a riscului sunt esențiale pentru a maximiza beneficiile și a minimiza potențialele daune. În consecință, pentru angio CT recomandarea medicului cardiolog, care ia în calcul datele clinice ale pacientului, este obligatorie.
Când și cui este indicat angio CT pentru arterele coronare?
Dr. Andrei Baz: Investigația imagistică este indicată și deseori necesară pentru pacienții care prezintă factori de risc cardiovascular, de exemplu, diabet, hipertensiune, hipercolesterolemie, istoric familial de boală coronariană. Este recomandată și celor care sunt într-o categorie de risc intermediar, celor care prezintă simptome atipice, de exemplu, dureri toracice nespecifice, dispnee inexplicabilă.
Momentul realizării investigației este decis de medicul cardiolog. Acesta știe cel mai bine patologia pacientului, dar și ce are nevoie să cunoască despre statusul cardiac al acestuia, în general, și în mod special despre cel al arterelor coronare - componenta cea mai vulnerabilă a cordului.
Trebuie spus că tomografie computerizată coronariană este foarte utilă și în identificarea anevrismelor și a malformațiilor cardio-vasculare. Totodată imaginile obținute oferă medicului radiolog și cardiologului o evaluarea funcțională a inimii, pe lângă cea morfologică, care arată zonele problematice ale inimii și arterelor coronare.
Ce precizie, în stabilirea diagnosticului, are examinarea CT a arterelor coronare, comparativ cu alte proceduri (RMN, ecografia Doppler sau angiografia clasică)?
Dr. Andrei Baz: Angio CT de artere coronare oferă o combinație unică de avantaje în termeni de precizie, specificitate și utilizare clinică. Imaginile rezultate au o rezoluție spațială înaltă și permite vizualizarea detaliată a lumenului și peretelui arterial, identificând plăci aterosclerotice și stenoze. Procedura este rapidă, generează imagini detaliate într-un timp scurt și este non-invazivă comparativ cu angiografia coronariană clasică.
Comparativ cu RMN-ul cardiac, care are o serie de indicații principale și particularități, ce îl recomandă ca primă opțiune în anumite situații, angio CT este mult mai util în evaluarea arterelor coronare, mai rapid și poate furniza imagini foarte clare, mai ales în cazul unor pacienți care sunt într-o fază acută. Examinarea CT poate furniza rapid un diagnostic, astfel că tratamentul se instituie imediat. Ecografia Doppler are o rezoluție limitată pentru arterele coronare și nu oferă detalii la fel de precise despre lumenul arterial și plăcile aterosclerotice, dar este foarte utilă în a evalua valvele cardiace și camerele inimii.
O limitare a angio CT față de angiografia coronară clasică este ca aceasta din urmă, permite realizarea de intervenții terapeutice, la nivelul arterelor coronare, cum ar fi angioplastia cu stent, în timpul aceleași proceduri. Totuși, este important de completat că angio CT este complet neinvaziv, spre deosebire de angiografia clasică care este minim invazivă.
Medicul cardiolog știe exact ce informații îi sunt necesare pentru pacientul său, dar și care sunt elementele specifice pentru fiecare dintre metodele de imagistică, iar alegerea unei variante optime depinde de contextul clinic specific și de nevoile individuale ale pacientului. De regulă, sunt luați în calcul factori de risc, simptomele, istoricul medical și resursele disponibile și cât de rapid este necesară obținerea unui diagnostic.
Se poate spune că investigația CT este mai bună decât cea RMN, sau invers?
Dr. Andrei Baz: Și una și alte dintre procedurile imagistice au beneficii și limitări. Uneori este nevoie de ambele scanări ale pacientului, alteori este suficientă una dintre ele. Examinarea CT aduce informații importante asupra riscului pacientului cu o boală a arterelor coronare, pentru că pune în evidență placa de aterom, suferința mușchiului cardiac. CT furnizează informații relevante despre modificările morfologice, de unde rezultă patologia funcțională, iar în marea majoritate a cazurilor examenul arterelor coronare CT este suficient pentru diagnostic și, ulterior, pentru strategia terapeutică.
RMN este foarte util când este evaluat miocardul și este investigația importantă, de exemplu, după un infarct de miocard pentru a vedea profunzimea afectării mușchiului în urma absenței vascularizației provocate de blocajul arterei coronare. Aceste detalii nu pot fi identificate prin electrocardiogramă sau angio CT.
Nu se poate spune că CT este mai bun decât RMN sau invers, pentru că deși ambele sisteme pun în evidență o boală cardiacă, identifică detalii diferite. Din nou, medicul cardiolog este cel care decide pentru una sau alta dintre proceduri.
Radiologia este una dintre specializările unde inteligența artificială este din ce în ce mai mult utilizată. În cazul angiografiei CT pentru vasele coronare AI se aplică și dacă da, ce utilitate are?
Dr. Andrei Baz: Softurile de inteligență artificială sunt o realitate în radiologie și au multiple beneficii pentru pacienți. Aș menționa reducerea dozei de radiații la care sunt expuși pacienții în timpul procedurilor imagistice, inclusiv pentru angio CT de artere coronare. Algoritmii optimizează tehnicile de imagistică, protocolul de scanare, îmbunătățesc calitatea imaginilor și prin aceasta reduc necesitatea de a repeta scanarea și fac posibilă achiziția de imagini de înaltă calitate cu expunere minimă la radiații.
Un alt element unde AI intervine este calcularea scorului de calciu. Scorul de calciu coronarian este o măsură cantitativă a depunerilor pe pereții interiori ai arterelor coronare. Prezența calciului în peretele coronarelor este un indicator al prezenței plăcilor aterosclerotice. Acesta este principalul factor care crește riscul de evenimente cardiovasculare.
Scorul de calciu este identificat printr-o scanare fără substanță de contrast, utilizând algoritmul Agatston, care ia în considerare densitatea și volumul depozitelor de calciu.
Scorul de calciu cuantifică și oferă o monitorizare eficientă a progresiei aterosclerozei. Algoritmi AI reușesc să facă această evaluare foarte bine, rapid și corect, ceea ce îmbunătățește precizia, consistența și eficiența acestei evaluări, inclusiv prin eliminarea riscului erorilor umane.
AI mai poate integra informații suplimentare din istoricul medical al pacientului și alte date clinice, poate furniza rapoarte detaliate, accelerează tot procesul de interpretare al imaginilor și reprezintă un suport decizional avansat pentru mediul radiolog, cu avantaje certe pentru managementul preventiv și terapeutic al pacienților cu risc cardiovascular.
Există dezavantaje, riscuri sau limitări pentru acest tip de examinare CT.
Dr. Andrei Baz: Totul este perfectibil și nimic nu este perfect, ceea ce este bine pentru că ne obligă să progresăm. Examinarea coronarelor prin imagistică CT este o procedură complet neinvazivă și sigură.
Pentru a obține imagini foarte clare folosim substanță de contrast. Unii pacienți pot avea reacții alergice la agentul de contrast pe bază de iod, dar acestea sunt situații excepționale.
Limitările există și ele. Acuratețea imaginilor poate să nu fie foarte bună în cazul unor tulburări de ritm extreme sau infiltrări aterosclerotice difuze grosiere. În acest caz va fi mai eficientă coronarografia clasică. Pot exista și situații în care stresul pacientului, anxietatea acestuia să afecteze examinarea. În situații de acestea empatia și comunicarea au darul să liniștească, să ofere încredere pacientului și, în final, duc la o investigație corectă, un diagnostic de certitudine și la o terapie eficientă.
Există și contraindicații. Examinarea CT este interzisă femeilor însărcinate, iar substanța de contrast trebuie folosită cu mare grija și cu un plan terapeutic bine pus la punct in prealabil în cazul celor alergici sau cu o suferință renală severă.
Înainte să vă mulțumesc pentru toate informațiile, vreau să vă întreb de ce ați ales radiologia medicală.
Dr. Andrei Baz: Radiologia și imagistica medicală este o pasiune veche, crescută lent, pe parcursul anilor, petrecuți în facultatea de medicină. În anii clinici, când am început să mergem în spital, în fiecare secție, am avut contact direct cu tot ce înseamnă activitatea medicală de la momentul intrării pacientului pe ușa spitalului și până la plecarea acestuia. Am realizat că fiecare specialitate are nevoie de imagistică, care poate fi foarte complexă și totodată supra specializată și țintită. A fost domeniul care mi se potrivește cel mai mai bine și am ales această specializare. Medicul radiolog ridică suspiciuni de diagnostic și împreună cu echipa medicală curantă a pacientului participa la rezolvarea cazului medical.