![](/sites/default/files/styles/image_full/public/articol/2025%3A02/10/melihan_bechir.jpg.webp?itok=w774s0YM 1x)
Supraspecializarea in reproducere umana asistata a fost pentru dr. Melihan Bechir mai mult decat o alegere profesionala – a fost o ambitie personala, ghidata de curiozitatea sa avangardista si fascinatia pentru tehnologie. Crede cu tarie ca nu trebuie sa te opresti niciodata din a invata si viseaza sa foloseasca inteligenta artificiala in sprijinul embriologiei, un domeniu pe care il considera captivant, care o fascineaza si pe care il practica zi de zi cu multa daruire la Fertility Institute, parte a Retelei private de sanatate Regina Maria.
Drumul spre embriologie - intortocheat, dar plin de satisfactii
Dupa ce a absolvit Facultatea de Medicina din Iasi, dr. Bechir a lucrat ca medic ginecolog la spitalul din Calarasi. A ales apoi ca timp de patru ani sa ajute la aducerea pe lume a copiilor intr-un spital din Yemen, dupa care s-a stabilit in Bucuresti. In 2005, pe cand lucra la Maternitatea Giulesti, a fost atrasa de o noua provocare: sa contribuie nu doar la nasterea copiilor, ci si la conceperea lor. Astfel, a inceput din nou sa studieze biologia celulara, biochimia si etica, pentru a se supraspecializa in infertilitate si reproducere umana asistata.
Trecerea de la ginecologie la embriologie nu a fost una usoara. O perioada a mers in paralel cu ambele domenii, lucrand mult si intr-un ritm alert. Monitoriza viitoarele mamici si se asigura ca bebelusii lor se dezvolta frumos si mergea si in laborator, unde ajuta la “producerea de vieti”, asa cum ii place sa spuna: “Atat timp cat eu, ca embriolog, gestionez situatia celulelor, in sensul ca injectez spermatozoizi la nivelul ovocitului si acel zigot, embrion ulterior, genereaza un blastocist si o sarcina, as putea sa zic ca produc vieti. Se intampla acest lucru cu voia lui Dumnezeu, eu sunt doar un instrument in mana lui”.
Deoarece munca in laborator necesita prezenta si intreaga atentie a medicului embriolog in momentele cheie ale evolutiei embrionului, dr. Bechir a ales sa se dedice cu totul embriologiei. Spune ca munca in laborator este solicitanta, necesita precizie, pasiune si o disponibilitate continua: “In laborator nu e cum vrei tu. Daca eu am injectat un ovocit la ora 1, la pranz, la ora 7 a doua zi trebuie sa fiu acolo, sa-l vad. Pentru ca daca ma duc tot la 1, l-am pierdut, nu mai vad daca s-a fertilizat normal sau anormal. Eu vad ce e fertilizat normal si ce e anormal, ii izolez pe cei fertilizati anormal, pentru ca procesul de diviziune ulterior este similar pentru toti embrionii, nu-i mai poti deosebi, si de aceea este important timpul”.
Nu regreta ca a renuntat la ginecologie si crede cu tarie ca formarea sa clinica i-a oferit un avantaj imens in munca de laborator, deoarece astfel are o imagine completa asupra ficarui caz, intelege cum a raspuns pacienta la tratamente si poate corela rezultatele obtinute in laborator cu realitatea clinica.
"Ma rog pentru embrionii mei"
Intre timp, dr. Bechir a ajuns embriolog senior, acrediat de Societatea Europeana de Reproducere Umana si Embriologie si este membru fondator al Societatii Romane de Medicina Reproductiva. Nu isi considera meseria doar o profesie, ci o vocatie.
„Si acum, dupa 15 ani, tremur pana ajung dimineata la serviciu, sa vad ce am in laborator. Ma rog pentru embrionii mei. Eu sunt baby-sitterul lor. Le si spun pacientelor ca pana sa ajunga la ele, ei sunt ai mei si tin la ei foarte mult. Iubesc atat de mult ceea ce fac si fac asta cu atata pasiune, responsabilitate si corectitudine, nici nu aveti idee”, explica dr. Melihan Bechir.
Rezultatele obtinute ii confirma ca modul ei de lucru functioneaza. Fiecare succes aduce bucurii nemarginite, cu atat mai mult in cazurile in care sansele de reusita par mici. A intalnit si cazuri uimitoare, care ii confirma credinta ca organismul uman nu are limite. Un exemplu in acest sens este cazul unei paciente care a obtinut primul rezultat pozitiv al testului beta HCG dupa 10 punctii ovariene. De asemenea, isi aminteste si cazul unei femei care nu a putut fi ajutata sa aiba un copil prin procedurile de reproducere umana asistata. Acesta femeie a facut, fara succes, numeroase FIV-uri, atat cu ovocitele proprii, cat si cu ovocite donate. Dupa ce a renuntat la fertilizare si a adoptat un copil, a ramas insa insarcinata in mod natural, la 5 ani distanta.
Excelenta romaneasca in reproducerea umana asistata
In ceea ce priveste munca din laboratorul de embriologie, dr. Bechir considera ca munca in echipa este extem de importanta si ca succesul procedurilor se datoreaza si in mare masura colaborarii stranse dintre embriolog si medicul clinician. “Colaborarea aceasta este obligatorie, iar ceea ce imi place mie foarte mult aici, la Columna (actualul Fertility Institute, n. red.), este inclusiv faptul ca discutam foarte mult pe cazuri. Eu furnizez informatia de laborator, iar clinicianul pe cea din clinica. De exemplu, cand am doi embrioni cu caracteristici diferite, intreb clinicianul care sunt conditiile de transfer, cum arata endometrul, in asa fel incat sa valorificam la maximum ce avem. Daca endometrul e ok, transferam cel mai bun embrion in acel moment, daca nu, il congelam si il transferam ulterior, in conditii mai bune. Intre timp, il valorificam pe cel de-al doilea”, explica dr. Melihan Bechir.
Contrar perceptiei generale, centrele de fertilitate din Romania functioneaza la standarde ridicate, comparabile cu cele occidentale. „La un workshop de biopsie embrionara la care am participat acum cativa ani, in Londra, cu colegi din lumea intreaga, am realizat ca, din multe puncte de vedere, suntem mult deasupra lor. Suntem, insa, foarte umili, avem impresia ca strainii sunt wow, insa si aici se fac lucruri extraordinar de bine. Suntem comparabili cu Europa, inclusiv la dotari, si suntem mult mai exigenti decat cei de afara, tinem foarte mult la anumite conditii de laborator, nu facem rabat de la norme si directive”, marturiseste dr. Melihan Bechir.
Un exemplu al avansului tehnologic din acest domeniu implementat in doar cateva tari din Europa, printre care si tara noastra este testarea genetica noninvaziva a embrionilor. Aceasta permite analiza materialului genetic pentru diferite afectiuni ereditare fara a afecta embrionul, crescand astfel sansele de succes ale procedurilor FIV. Acest screening genetic preimplantational a fost introdus la Fertility Institute si in Centrul de Fertilitate și FIV Regina Maria din Cluj-Napoca la initiativa si sub coordonarea dr. Melihan Bechir.
Nu exista meserie fara sacrificii
Ca orice meserie vocationala, embriologia implica sacrificii. Programul este imprevizibil, iar orele petrecute in laborator se adauga celor de documentare si invatare continua. Din pacate, familia si indeosebi copiii sunt cei care resimt cel mai mult efectele.
Desi in adancul sufletului, dr. Bechir stia ca celor doi copii nu le-a fost usor sa stea mai mult cu bunica, s-a intristat mult cand acestia i-au marturisit cat au suferit de dorul parintilor: “Foarte tarziu ne-au spus cat de greu le-a fost atunci. Intr-o perioada, eu aveam patru joburi, cu garzi la spital si munca in doua cabinete. Veneam franta acasa si stateam de vorba cu fiecare dintre ei inainte de culcare, ii intrebam cum le-a fost ziua. M-a durut tare sa aflu ca le-a fost greu in acea perioada, dar stiu ca nu aveam cum sa fac altfel”.