Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dr. Diana Cocei: embriologia si pasiunea din spatele miracolului vietii

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
Putini oameni stiu ce isi doresc sa faca in viata din frageda pruncie, isi mentin alegerea pe masura ce cresc si fac tot posibilul pentru a-si implini visul. In opinia medicului Dana Cocei acest lucru este posibil daca gasesti pasiunea din spatele meseriei si daca urmezi acea pasiune.

De indata ce a ajuns medic, Diana Cocei si-a dedicat cariera pentru a ajuta cuplurile care se confrunta cu infertilitatea, transformandu-si meseria intr-o adevarata misiune. Cu o experienta de peste 25 de ani, embriologul senior acreditat ESHRE (Societatea Europeana de Reproducere Umana si Embriologie) isi desfasoara activitatea la Fertility Institute, parte a Retelei Private de Sanatate Regina Maria. Acolo, in laboratorul unde sperantele prind viata, fiecare procedura este un pas spre un vis implinit.

De la emotia nasterii la miracolul formarii vietii

Multi copii spun la un moment dat ca isi doresc sa devina medici. Putini, insa, spun acest lucru la 3 ani si probabil si mai putini reusesc sa simta aceasta chemare in perioada copilariei si adolescentei si chiar isi indeplinesc visul. Dr. Diana Cocei face parte din aceasta ultima categorie. Spune că pur si simplu si-a urmat pasiunea pentru medicina, asa cum au invatat-o parintii. „Mi-au spus tot timpul ca nimic nu conteaza in afara de pasiune si ca ei ma vor sustine indiferent de alegerile mele”, isi aminteste medicul embriolog.

Alegerea specialitatii a venit natural, datorita dragostei pentru copii. A urmat rezidentiatul in Obstetrica-ginecologie si, desi au trecut mai bine de 30 de ani, inca isi aminteste emotia pe care i-au transmis-o primele nasteri la care a asistat. „E greu sa descrii ce simti cand ajuti sa vina o viata pe lume. Este pur si simplu un miracol care se intampla sub ochii tai”.

Drumul sau profesional a luat o noua turnura in 1998, cand in timpul rezidentiatului la Maternitatea Giulesti, profesorul Bogdan Marinescu a deschis primul centru de fertilizare in vitro din Bucuresti. Incurajata de acesta si atrasa de complexitatea embriologiei, dr. Cocei a inceput o noua aventura. Pentru ca la noi in tara abia se puneau bazele embriologiei, pregatirea a facut-o intr-un laborator din Belgia. 

„Cand am vazut ce se intampla in laboratorul de embriologie din Belgia, m-am indragostit pentru totdeauna de embriologie. […] Vezi cu ochii tai tot procesul, de la inceput, cand din doua celule se formeaza un embrion, si pana la sfarsit. Acolo am invatat tot ce inseamna embriologie, precum si partea de clinica din FIV, de la pregatirea materialului seminal, pana la punctie, recuperarea ovocitelor, realizarea fertilizarii standard sau ICSI - injectia intracitoplasmatica, o procedura la care se recurge in caz de infertilitate masculina severa”, explica dr. Diana Cocei.

Dupa Belgia au urmat mai multe stagii de pregatire intensiva in tehnicile de reproducere umana asistata in SUA, Germania, Italia si Grecia.

„Copilul va cunoaste de cand era o celula”

Dr. Cocei isi va aminti toata viata prima fetita la nasterea careia a contribuit cu ajutorul procedurilor de fertilizare in vitro. Fetita ii poarta numele, insa intre ele exista o legatura aparte, legatura pe care a observat-o cu uimire chiar mama micutei in momentul in care a adus-o pe fetita in vizita.

„Cand avea 9 luni, mama ei a adus-o sa o cunosc si i-am cerut voie sa o iau in brate. M-a atentionat ca va plange, ca nu sta nici in bratele tatalui sau ale bunicii, insa cand am luat-o eu, s-a uitat fix in ochii mei, si-a pus capsorul pe umar si si-a lipit nasucul de gatul meu. Mama a ramas mirata. «Nu-mi vine sa cred ce inseamna sa va cunoasca de cand era o celula!»”, isi aminteste dr. Diana Cocei.

Provocari, emotii si sacrificii in laboratorul unde incepe viata

Fertilizarea in vitro este un proces plin de provocari, iar fiecare caz este unic. In unele situatii eforturile medicilor si sacrificiile cuplurilor dau roadele asteptate, alteori nu. Nu exista o formula general valabila care sa garanteze succesul tuturor procedurilor de fertilizare. Dr. Diana Cocei este sincera cu fiecare cuplu, explica ambilor parteneri optiunile si sansele de reusita ale fiecarei proceduri si ii sustine in alegerea pe care acestia o fac. „Nu vreau sa vand iluzii pacientilor”, spune medicul embriolog, explicand ca fiecare procedura are propriile variabile. De aceea, este esential ca medicul, embriologul si cuplul sa actioneze ca o echipa.

Isi aminteste cu emotie cazul unui cuplu care, dupa numeroase incercari esuate in tara si in strainatate, a reusit sa obtina un singur blastocist din 19 ovocite, adica foarte putin, dupa cum explica dr. Cocei. 

“Pacienta mai trecuse prin proceduri, stia care este problema, dar am incercat sa o pregatesc emotional, i-am spus ca e unul singur si ca e important sa nu cada psihic daca nu se va obtine sarcina. Dar ea, foarte tonica, mi-a spus: «Doamna doctor, daca am venit eu de acolo pana aici special pentru dumnevoastra, iar dumneavoastra mi-ati obtinut pentru prima data in viata mea un blastocist, sa stiti ca eu raman gravida cu el». Si am acum in fata, pe panoul cu pozele copiilor, aceasta fetita absolut superba, obtinuta din acel blastocist”, marturiseste dr. Diana Cocei, aratand spre panoul incarcat cu fotografii ale copiilor nascuti prin FIV la Fertility Institute.

Munca de embriolog nu inseamna doar precizie stiintifica, ci si mult sacrificiu personal. Interventiile nu tin cont de sarbatori sau weekenduri, iar familia este cea care resimte cel mai mult lipsa unui program fix, indeosebi copiii. 

„Nu e usor pentru familie, nu a fost usor nici pentru fetita mea care, mica fiind, le-a spus educatoarelor ca nu petrece timp cu mama ei, pentru ca sta mult la clinica. Pentru a face aceasta meserie, ai nevoie de toata sustinerea si intelegerea familiei si sunt convinsa ca fiecare dintre noi avem acasa oameni deosebiti care ne inteleg”, sustine dr. Cocei.

Pasiunea, cheia succesului in orice domeniu

Zi de zi, dr. Cocei alaturi de echipa sa, continua sa lupte cu dedicare si pasiune pentru a transforma imposibilul in posibil. Primeste fiecare caz, oricat de dificil sau complicat, ca pe o provocare, un puzzle a carui miza este nepretuita. 

Ma fascineaza procedurile complicate, cum ar fi un ICSI greu, in care cauti ore intregi un spermatozoid pentru injectie. Munca embriologului depinde mult de biologia celor doua celule si nu poti sa obtii mai mult decat ceea ce iti permit ele”, sustine dr. Diana Cocei, adaugand ca nu ar putea practica embriologia fara pasiune si fara sa aiba alaturi colegi care ii impartasesc aceasta pasiune. Cum este, de exemplu, biologul Monica Dascalescu, prietena si colega de laborator.

„Noi am inceput impreuna aceasta activitate, la centrul de la Giulesti, si am ajuns sa ne coordonam atat de bine incat e suficient sa ne uitam una la alta pentru a ne prelua o procedura si a o duce mai departe. Munca in echipa este esentiala, pentru ca nu poti sa duci singur un caz, nu poti lucra non stop 7 zile din 7, si e important ca oamenii pe care ii ai alaturi sa fie exact ca tine, la fel de pasionati, si sa ajungi sa te intelegi cu ei din priviri”, a completat dr. Diana Cocei, adaugand ca se bucura foarte mult cand vede entuziasmul tinerilor embriologi care aleg sa ramana in laborator oricat este nevoie pentru a observa o anumita procedura si pentru a invata. 

Dupa un sfert de secol dedicat embriologiei, pentru dr. Diana Cocei, fiecare copil venit pe lume prin fertilizare in vitro este mai mult decat un succes medical – este dovada ca, atunci cand stiinta si speranta se intalnesc, miracolele devin realitate.

“Ne bucuram ca niste copii pentru fiecare succes pe care il obtinem, oricat de mic. Sunt multe momente de bucurie, in functie de dificultatea si complexitatea fiecarui caz, insa rezultatul final si bucuria finala este atunci cand vad cuplul cu copilul in brate. Atunci spun: Da, procedura a fost un succes!”, conchide medicul embriolog.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.