Obiectul strain nazal poate fi evident sau poate necesita un indice mare de suspiciune. Corpii straini nazali se prezinta adesea acut, dar pot fi omisi si raman saptamani, luni sau chiar ani dupa introducere. In aceste cazuri, indiciul poate fi o scurgere verde sau galbena urat mirositoare sau sangerare nazala (epistaxis) din una dintre narile copilului. Nasul poate fi, de asemenea, sensibil si umflat.
Cele mai frecvente obiecte ce pot fi introduse in nas sunt:
- Pietricele
- Margele
- Creta
- Guma de creion
- Baterii mici de ceas
- Bucati mici de jucarii
- Bucati de cauciuc
- Nuci si seminte
- Popcorn
- Boabe de fasole
- Inel de nas
- Alte obiecte mici
- Obiecte animate cum sunt mustele si ramele, primele fiind mai frecvente si mai agresive.
Semne si simptome
Unii corpi straini raman in cavitatea nazala fara sa provoce ranire, in timp ce alte obiecte pot cauza umflarea mucoasei, eroziuni, ulceratii si sangerare (epistaxis).
Acest lucru este de obicei observat in cazul obiectelor straine organice, ca de exemplu o boala de fasole sau o bucata de popcorn, deoarece acestea tind sa absoarba apa din mucoasa nasului si sa se umfle. Bateriile pot afecta in mai putin de 1 ora septul nazal, provocand perforarea septului deoarece cauzeaza un raspuns inflamator local asociat cu necroza tesutului.
Poate sa apara infectia la nivelul nasului si sinusurilor. Cu cat obiectul se afla de mai mult timp in nas, cu atat este mai probabil sa se dezvolte o infectie. Primul semn de infectie este de obicei cresterea cantitatii de secretii. De obicei, acestea sunt la nivelul unei singure nari. Secretia poate fi clara la inceput, dar apoi devine galbena, verde sau maro. Poate mirosi urat. Pe masura ce infectia se agraveaza, se vor dezvolta semne si simptome de sinuzita.
Primul ajutor in caz de obiect strain in nas
Daca un obiect strain se blocheaza in nas:
Mergi de urgenta la un consult la medicul specialist ORL
Un medic ORL-ist este un medic specializat in ingrijirea pacientilor cu afectiuni la nivelul nasului. Medicul va efectua o endoscopie nazala si va indeparta obiectul blocat.
- Mergi imediat la camera de garda a unui spital cu specific ORL sau spital de urgenta in urmatoarele situatii:
- Daca obiectul este un magnet, o baterie sau se poate expanda in umezeala normala din nas. Aceste obiecte pot provoca leziuni severe in doar cateva ore.
- Daca obiectul s-a blocat si nu il poti indeparta cu usurinta sau ai putut elimina doar o parte din el.
- Daca exista sangerare nazala (epistaxis) care nu poate fi oprita.
- Este un obiect ascutit, cum ar fi un inel de nas sau un ciob de de sticla sparta care poate intra in nas, de exemplu, in urma unui accident de masina cu spargerea parbrizului.
- Exista semne de infectie, cum ar fi o scurgere verde sau galbena urat mirositoare.
Ce nu trebuie sa faci
- Nu incerca sa inspiri profund pe nas. Asta poate duce la aspirarea si blocarea obiectului in caile respiratorii cu sufocare. In schimb, respira pe gura pana cand obiectul este indepartat.
- Nu impinge obiectul. Degetele, betisoarele de urechi si alte instrumente pe care ai fi tentat sa le folosesti pot provoca mai mult rau. Daca obiectul este impins mai adanc in nas, poate fi mai greu de indepartat si ar putea cauza sufocare.
- Nu spala obiectul. Te poti sufoca daca obiectul spalat ajunge in caile respiratorii. De asemenea, unele obiecte pot provoca leziuni mai mari atunci cand devin umede si umflate.
Sufla-ti nasul ferm
Sufla-ti nasul. Atunci cand iti sufli nasul, se creaza o presiune pozitiva a aerului expirat prin nari care ar putea elimina obiectul din nas. Nu sufla prea puternic sau constant. Daca obiectul este blocat intr-o singura nara, preseaza usor cealalta nara cu un deget. Apoi, sufla usor, dar ferm prin nara afectata. Fii atent sa nu inspiri pe nas. Asta ar putea deplasa obiectul in caile aeriene si ar putea cauza sufocare, care este o urgenta medicala.
Incearca „sarutul parintelui” in cazul unui copil. Aceasta tehnica functioneaza cel mai bine pentru obiecte mici si dure, cum ar fi margelele. Iata cum se procedeaza: in timp ce presezi cu un deget pentru a astupa nara libera a copilului, pune gura ta peste gura copilului, cat mai etans. Apoi pufaie scurt in gura copilului - forta insuflatiei tale ar putea fi suficienta pentru a forta obiectul sa iasa din nara. Dacă este necesar, procedura poate fi repetată de mai multe ori. Tehnica „sarutului parintelui” este eficientă în aproximativ 60% din timp și, chiar dacă nu are succes, poate îmbunătăți vizibilitatea corpului străin.
Incearca sa extragi obiectul cu o penseta
- Foloseste o penseta numai daca obiectul este vizibil si usor de apucat.
- Nu incerca aceasta metoda daca nu poti vedea sau prinde cu usurinta obiectul.
- Incearca mai intai sa sufli aer prin nas. Acest lucru ar putea elibera obiectul fara sa trebuiasca sa folosesti penseta.
Mergi imediat la medic daca nu poti elimina obiectul din prima incercare sau exista semne si simptome de infectie. Intarzierierea si incercarile multiple esuate de a indeparta un obiect blocat in nas pot favoriza infectia si lezarea mucoasei nasului.
Preventie
- Alege jucariile care sa fie potrivite varstei copilului tau (fii atent la jucariile care pot avea parti mici care pot fi indepartate).
- Incurajeaza copiii mai mari sa-si tina jucariile departe de copiii mai mici.
- Supravegheaza in permanenta un copil < 3 ani - mai ales cand este in contact cu obiecte mici, cum ar fi jucariile, anumite alimente sau se afla afara, in gradina.
Surse de informatie:
- www.mayoclinic.org
- www.healthpartners.com
- www.merckmanuals.com
- www.peacehealth.org
- www.webmd.com
- www.ncbi.nlm.nih.gov