Sarcina este o perioada de “furtuna” in corpul viitoarei mame:
- Furtuna hormonala, care se poate prelungi si in perioada de alaptare
- Furtuna imunologica, deoarece corpul mamei trebuie sa gazduiasca in conditii foarte bune o alta fiinta, doar partial genetic inrudita cu gazda, fiind posibila aparitia unor fenomene imune de rejet
In aceste conditii si pielea, cel mai vast organ al corpului, poate fi implicata in diverse “conflicte”, cu repercusiuni asupra gazdei - mama - si posibil si asupra fatului gazduit de trupul matern.
Ce alergii cutanate pot sa apara in sarcina?
Activarea sau declansarea unei dermatite atopice
Activarea sau declansarea unei dermatite atopice apare predominant la femeile care au atopie, adica o predispozitie genetica pentru boli alergice. Pielea devine uscata, pruriginoasa si pot aparea leziuni caracteristice de tip eczema in zone tipice pentru aceasta afectiune - fata, gat, in jurul articulatiilor cotului, pumnului si genunchiului. Este nevoie de o hidratare a tegumentelor corecta si intensiva, de regula prin folosirea zilnica a emolientelor, iar pentru ameliorarea pruritului, administrarea unor antihistaminice permise in sarcina,si a unor anumite tipuri de unguente cu hidrocortizon.
Episoade acute de urticarie
Pot sa apara episoade acute de urticarie, probabil ca urmare a unui trigger alimentar sau a unui focar infectios latent in organismul gravidei - adesea infectii urinare asimptomatice. Rareori urticarial se poate croniciza.
Urticaria gestationala
Urticaria gestationala denumita si eruptia polimorfa gestationala sau sindromul PUPPP (papulele urticariene pruriginoase si placardele urticariene din sarcina) este tipica pentru sarcina.
Eruptia apare frecvent in trimestrul trei de sarcina, frecvent la prima sarcina, cu fat masculin sau in sarcini gemelare, precum si in cazul femeilor care au in antecedente nasteri multiple prin cezariana. Niciodata nu pune in pericol viata mamei sau a copilului, dar poate fi extrem de neplacuta pentru mama prin pruritul intens, rebel, si prin faptul ca manifestarile pot continua pana la 4-6 saptamani dupa nastere.
Eruptia apare pe abdomen, fese, radacina membrelor, torace, de obicei cu respectarea fetei. Eruptia este in relief, cu o coloratie roz si centrul palid, poate conflua in placarde extinse si este extrem de pruriginoasa. Rareori poate aparea senzatia de arsura sau chiar de durere la nivel cutanat (in acest ultim caz, in biopsie cutanata se pot gasi urme microscopice din ADN-ul fetal si depunerea unei proteine din serul matern, respectiv o fractie de complement, indicand aparitia unui conflict imun intre corpul mamei si fat).
Tratamentul consta in special dintr-o hidratare cutanata corecta si intensa - hidratare, folosirea unei creme emoliente, de preferat bio, fara conservanti. Daca leziunile nu pot fi controlate doar prin hidratare, atunci se poate folosi un unguent cu hidrocortizon, de preferinta din clasele 1 si 2 de potenta, dar care nu produce subtierea tegumentelor.
Pentru controlul pruritului cutanat se pot folosi in cursul zilei Claritine si Cetirizina - antialergice nonsedative, si seara antialergice de generatie veche, sedative (clorfeniraminul sau hidroxizinul, pentru favorizarea somnului, in ciuda pruritului prezent). Aceste antialergice au primit aprobarea FDA, cel mai restrictiv for in ceea ce priveste folosirea medicatiei in cursul sarcinii si al alaptarii.
Text: Dr. Claudia Nechifor, Medic Primar Alergologie si Imunologie