Un studiu amplu, efectuat pe aproape 2 milioane de oameni, cel mai mare de acest gen, arata ca persoanele care se vaccineaza anual impotriva gripei au un risc redus de a dezvolta Alzheimer si alte forme de dementa. Concret, rezultatele cercetarii (publicate in 2022, n. red.) evidentiaza o scadere semnificativa, de pana la 40%, a incidentei bolii Alzheimer la persoanele care s-au vaccinat antigripal in mod constant.
👉 Stiai ca tulburarile neurocognitive se dobandesc, adica nu ne nastem cu ele? Afla cand se declanseaza declinul cognitiv si cum se manifesta diferitele tulburari neurocognitive, inclusiv dementa.
Cum ne protejeaza vaccinul antigripal creierul?
Descoperirea oamenilor de stiinta de la Universitatea UTHealth din Texas, Houston, deschide noi orizonturi in intelegerea impactului vaccinarii asupra sanatatii generale, dincolo de prevenirea infectiilor sezoniere si a complicatiilor asociate. In ciuda rezultatelor promitatoare, nu este foarte clar modul in care vaccinul antigripal a dus la o reducere semnificativa a riscului de a dezvolta Alzheimer.
O posibila explicatie oferita de cercetatori este ca vaccinurile contribuie la reducerea inflamatiei si la prevenirea bolilor care pot provoca inflamarea creierului atunci cand ne protejeaza impotriva infectiilor. Gripa, pneumonia, infectiile tractului urinar si COVID-19, de exemplu, sunt asociate cu debutul si agravarea problemelor de memorie si gandire. Potrivit unui studiu realizat la Institutul de Cercetare in Stiinte Sociale de la Universitatea Duke, vaccinarea impotriva pneumoniei intre 65 si 75 de ani reduce riscul de Alzheimer cu pana la 40%. Rezultate similare au fost gasite si in studii care au analizat efectele vaccinarii impotriva tetanosului, difteriei, pertussis (Tdap), hepatitei sau zonei zoster.
O alta teorie care explica efectul benefic al vaccinului in reducerea riscului de a dezvolta Alzheimer este ca vaccinurile imbunatatesc capacitatea sistemului imunitar de a actiona impotriva proteinelor beta-amiloid, eliminand depunerile de placi amiloide, care intrerup comunicarea intre neuroni si favorizeaza declinul cognitiv.
“In creier, exista o interactiune complexa intre celulele numite astrocite, microglii si oligodendrocite, care moduleaza nivelul de inflamatie. Multe medicamente pe baza de anticorpi monoclonali, aflate in curs de dezvoltare pentru tratarea bolii Alzheimer, stimuleaza sistemul imunitar sa indeparteze placile de beta-amiloid din creier. In mod similar, vaccinul antigripal ar putea activa aceste celule imunitare, eliminand placile de beta-amiloid”, a explicat dr. Paul Schulz, profesor de neurologie la McGovern Medical School si Universitatea UTHealth din Texas, Houston, adaugand ca exista dovezi ca mai multe tipuri de vaccinuri pot oferi protectie impotriva bolii Alzheimer.
Pe scurt, vaccinul antigripal influenteaza riscul de Alzheimer prin:
• reducerea inflamatiei cronice. Inflamatia este un factor-cheie in dezvoltarea placilor amiloide din creier, caracteristice bolii Alzheimer;
• antrenarea sistemului imunitar sa lupte mai eficient impotriva infectiilor, reducand episoadele de stres imunitar care pot afecta pe termen lung functionarea creierului;
• prevenirea complicatiilor severe asociate gripei, care pot avea un impact negativ asupra creierului, crescand riscul de declin cognitiv.
👉 Vaccinarea antigripala este accesibila, sigura si recomandata pentru intreaga familie, in special persoanelor dragi mult mai vulnerabile, cum sunt copiii si bunicii. Iar rezultatele noilor cercetari potrivit carora contribuie inclusiv la mentinerea sanatatii cognitive pot reprezenta un motiv in plus in favoarea imunizarii. Preventia gripei ar putea fi mult mai importanta decat am fi putut crede, atat pentru noi, cat mai ales pentru persoanele dragi din viata noastra.
Vaccinurile impotriva bolii Alzheimer – in curs de dezvoltare
La ora actuala, mai multe companii farmaceutice lucreaza la dezvoltarea mai multor vaccinuri special concepute pentru a ajuta la prevenirea bolilor neurodegenerative, inclusiv boala Alzheimer. 2 dintre cele 9 vaccinuri aflate in diverse stadii ale procesului de dezvoltare urmaresc activarea sistemului imunitar in a elimina placile de beta-amiloid, similar modului in care pare sa actioneze si vaccinul antigripal. Primul vaccin se numeste Vaxxinity si este creat pentru a antrena sistemul imunitar sa recunoasca acumularile de beta-amiloid pentru a stimula eliminarea placilor de beta-amiloid. Momentan au fost finalizate studiile de faza 2, iar studiile de faza 3 nu au fost deocamdata confirmate.
Cel de-al doilea vaccin impotriva bolii Alzheimer care tinteste placile amiloide este un vaccin nazal numit Protollin. Oamenii de stiinta testeaza in prezent capacitatea acestui vaccin de a stimula sistemul imunitar prin activarea monocitelor din ganglionii limfatici cervicali pentru a migra catre creier si pentru a elimina placile de beta-amiloid.
Procesul de dezvoltare a unui vaccin, la fel ca in cazul medicamentelor, este unul de durata si se poate intinde pe zeci de ani. Niciun produs farmaceutic nu este pus pe piata pana nu trece toate testele de siguranta. Prin urmare, vor mai trece cativa ani buni pana cand vom avea acces la unul sau mai multe dintre cele 9 vaccinuri impotriva bolii Alzheimer aflate in prezent in curs de cercetare.
Intre timp, ne putem bucura de beneficiile in reducerea riscului de dezvoltare a dementei Alzheimer oferite de vaccinul antigripal si alte vaccinuri incluse in schemele actuale de vaccinare. Bineinteles, acestea nu pot si nu trebuie folosite pentru a mentine sanatatea cognitiva, ci pentru a oferi protectie impotriva virusurilor gripale, acesta din urma fiind motivul pentru care au fost create. Ajuta, insa, sa stim ca pe langa protectia impotriva gripei si complicatiilor asociate, vaccinurile gripale ne pot proteja si sistemul nervos.
Surse:
https://mydoctor.kaiserpermanente.org/mas/news/flu-shot-may-lower-risk-of-alzheimers-disease-2297793
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.3233/JAD-220361
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35723106/
https://states.aarp.org/colorado/can-a-flu-shot-protect-your-brain-from-dementia
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1568163721002816
https://www.nature.com/articles/s41541-024-00841-z#Sec7
https://www.alz.org/news/2021/bonus-shot
https://www.beingpatient.com/flu-shot-helps-prevent-dementia/
https://ir.vaxxinity.com/news-releases/news-release-details/vaxxinity-announces-research-collaboration-active
https://www.alzforum.org/therapeutics/protollin
https://give.brighamandwomens.org/vaccine-transform-alzheimers-disease/