Vaccinurile sunt recomandate in functie de varsta, vaccinari anterioare, stil de viata, ocupatie, precum si factorii de risc in cazul anumitor categorii de varsta. Iata care sunt acestea:
Vaccinul anti-gripal – 1 data pe an
Vaccinarea de rutina este recomandata in cazulor tuturor persoanelor care au peste 6 luni si care nu au contraindicatii. Au fost aprobate anumite vaccinuri impotriva gripei in cazul pacientilor cu alergie la ou sau al varstnicilor care prezinta raspuns imun puternic. Si vaccinul tetravalent intranazal poate fi o varianta pentru categoria de varsta 2-49 de ani,
Vaccinul pentru tetanos, difteria si pertussis – 1 data la 10 ani
Indiferent de intervalul de timp care a trecut de la ultima vaccinare, persoanele de peste 19 ani, inclusiv femeile insarcinate, care nu au fost vaccinate ar trebui sa efectueze acest vaccin.
Vaccinul pentru varicela – 2 rapeluri la persoanele care nu au imunitate la boala
De asemenea, vaccinarea impotriva varicelei ar trebui luata in considerare de cei infectati cu HIV si care nu prezinta anticorpi pentru aceasta afectiune.
Vaccinul pentru rujeola (pojar), oreion, rubeola (ROR) – 1 sau 2 rapeluri, in functie de recomandarea medicului
Copiii trebuie sa primeasca 2 doze de vaccin ROR – prima, la 12-15 luni, iar a doua, la 4-6 ani.
Adolescentii si adultii trebuie de asemenea sa fie la zi cu vaccinarea ROR.
Copiilor li se poate administra de asemenea vaccinul RORV, care protejeaza impotriva a 4 boli – rujeola (pojar), oreion, rubeola si varicela (varsat de vant). Acest vaccin poate fi administrat exclusiv copiilor de 12 luni-12 ani.
In cazul adultilor nascuti dupa 1957, se recomanda 1 sau 2 rapeluri. Adultii din categoria 19-59 de ani trebuie sa efectueze al doilea rapel la interval de 28 de zile, mai ales daca prezinta risc crescut. Adultii peste 50 de ani si varstnicii au nevoie de 1 singur rapel.
Vaccinul HPV – 2 sau 3 rapeluri, in functie de varsta vaccinarii initiale sau de afectiunea preexistenta
Adolescentii si adultii din categoria 15-26 de ani au nevoie de 2-3 rapeluri (in functie de istoricul de vaccinare), daca seria de imunizari nu a fost complete in timpul copilariei (de exemplu, intre 9 si 14 ani. Nevoia de vaccinare in cazul adultilor de 27-45 de ani depinde de decizia medicului curant.
Vaccinul pentru Zona Zoster - 1 sau 2 rapeluri
Se recomanda administrarea a doua rapeluri la interval de 2-6 luni la adultii de peste 50 ade ani, indiferent daca au prezentat sau nu un episode de boala.
Vaccinul pneumococic – 1 rapel
Acesta se recomanda ca vaccinare de rutina persoanelor de peste 65 de ani – 1 rapel. In cazul in care vaccinul a fost administrat inainte de 65 de ani, se impune un nou rapel la cel putin 5 ani de la doza precedent. Vaccinarea se mai recomanda in cazul adultilor de peste 19 ani cu sistem imunitar imunocompromis ca urmare a unor afectiuni precum scurgere de lichid cefalorahidian sau implant cohlear.
Vaccinul pentru hepatita A – 2 sau 3 rapeluri
Vaccinarea de rutina impotriva hepatitei A este recomandata tuturor persoanelor de peste 1 an, indeosebi daca prezinta infectie cu HIV si indiferent de gradul de afectare a sistemului imun.
Vaccinul pentru hepatita B – 2 sau 3 rapeluri
In cazul acestui vaccin, femeile insarcinate au risc de infectare sau de reactii adverse ca urmare a sarcinii – prin urmare, acestea au fost incluse in categoria de pacienti vulnerabili, care pot beneficia de vaccinare. Unele forme de vaccin sunt insa sigure in perioada sarcinii.
Vaccinul pentru meningita - 1,2 sau 3 rapeluri, in functie de recomandari
Persoanele de peste 10 ani care prezinta o anomalie a sistemului imunitar, care urmeaza tratament pentru aceasta boala, cele care sufera de asplenie (lipsa congenitala a splinei sau ca o consecinta a unui traumatism), dar si personalul medical specializat in microbiologie trebuie sa primeasca 1 rapel de vaccin la 1 an de la completarea primei serii. Dupa aceea, au nevoie de doze booster (doza care creste sau extinde eficienta vaccinului) la fiecare 2-3 ani daca riscul este crescut. De asemenea, vaccinarea poate fi luata in considerare la persoanele de 16-23 de ani chiar daca nu prezinta risc crescut de boala meningococica. Persoanele de peste 10 ani care au risc crescut ar trebui sa primeasca o doza booster daca a trecut 1 an de la incheierea serii de vaccinuri primare.
Surse:
reference.medscape.com
emedicine.medscape.com
www.cdc.gov