Inecul se produce atunci cand persoana cade in apa si nu stie sa inoate, la care se poate adauga aparitia socului prin contactul corpului cu apa foarte rece. Caile respiratorii sunt inundate cu apa si se produce stopul respirator, urmat apoi de stop cardiac.
Cand cineva a cazut in apa
Asigura-te ca nu te pui in pericol cand incerci sa scoti pe cineva din apa:
- Nu intra in apa si nu merge pe gheata decat daca esti absolut sigur ca este sigur.
- Foloseste un bat, o ramura lunga sau o franghie atasata de un obiect plutitor, cum ar fi un colac de salvare sau o vesta de salvare. Arunca-i-l persoanei, apoi trage-o la mal.
- Retine ca este posibil ca persoana care au cazut in apa rece sau inghetata sa nu poata apuca obiectele aflate la indemana lor sau sa nu poata sa se tina de acestea in timp ce este trasa afara din apa.
Anunta salvamarul, daca este pe aproape. Daca nu, suna imediat la 112 si urmeaza pasii de mai jos:
Daca persoana nu respira
- Daca persoana nu respira incepe respiratiile de salvare cat mai curand posibil. Acest lucru inseamna adesea inceperea respiratiei de salvare de indata ce victima si salvatorul au ajuns la un dispozitiv de plutire, cum ar fi o barca, o pluta sau o placa de surf sau sunt in apa suficient de putin adanca.
- Continua sa efectuezi respiratiile de salvare la fiecare cateva secunde in timp ce tragi persoana pe uscat.
- Odata ajuns pe uscat, aseaza victima pe spate si incepe efectuarea manevrelor de resuscitare cardiopulmonara (RCP). Victima are nevoie de RCP daca este inconstienta si nu respira.
- Ai intotdeauna grija cand muti o persoana care s-a inecat. Traumatismele la nivelul gatului si coloanei vertebrale sunt mai putin frecvente la persoanele care supravietuiesc inecului, cu exceptia cazului in care au fost lovite la cap sau prezinta alte semne de ranire, cum ar fi sangerari si taieturi la nivelul capului. Leziunile gatului si ale coloanei vertebrale pot aparea atunci cand persoana s-a aruncat in apa care este putin adanca. Ar trebui sa incerci sa mentii capul si gatul persoanei cat mai stabile si aliniate cu corpul in timpul scoaterii din apa si efectuarii RCP. Poti sustine gatul plasand prosoape rulate sau alte obiecte in jurul acestuia.
Daca persoana este constienta si respira
- Aseaza victima culcata pe sol in pozitia laterala de siguranta.
- Trateaza hipotermia. Scoate-i hainele reci si umede si acopera persoana cu ceva calduros, daca este posibil.
Ce sa nu faci:
- Nu incerca singur sa salvezi pe cineva care se ineaca in timp ce inoata, decat daca esti instruit ca salvamar si poti face acest lucru fara a te pune in pericol.
- Nu intra in ape agitate sau turbulente care te pot pune in pericol.
- Nu merge pe gheata pentru a salva pe cineva. Daca poti ajunge la persoana intinzand bratul sau cu un obiect lung, fa acest lucru.
- Manevra Heimlich Nu face parte din salvarea de rutina a unei persoane care s-a inecat. Efectuarea manevrei Heimlich creste sansele ca persoana inconstienta sa vomite si apoi sa se sufoce cu lichidul de varsatura.
Preventie
- Nu bea alcool si nu folosi alte droguri atunci cand inoti sau te plimbi cu barca.
- Respecta regulile de siguranta in apa.
- Urmeaza un curs de siguranta in apa.
Preventia inecului in cazul copiilor
In Statele Unite ale Americii, inecul este principala cauza a decesului cauzat de accidentarile neintentionate la copiii cu varsta intre 1-4 ani.
Prevenirea inecului la copii necesita precautii suplimentare. Iata cateva masuri de siguranta:
- Pune gard in jurul tuturor piscinelor si bazinelor cu apa.
- Nu lasa niciodata jucarii in piscine (acest lucru poate face ca un copil mic sa vrea sa-si recupereze jucaria).
- Nu permite niciodata copiilor sa inoate singuri sau nesupravegheati, indiferent de abilitatea lor de a inota.
- Inoata cu copiii mici la distanta de un brat.
- Nu lasa niciodata un copil singur intr-o cada.
- Inecul poate aparea in orice vas cu apa. Nu lasa apa in bazine, galeti, cufere de gheata, piscine pentru copii sau cazi de baie sau in alte zone in care un copil mic poate intra. Intoarce bazinul cu fata in jos si acopera vasele ca sa previi ca apa de ploaie sa se acumuleze.
- Asigura capacele scaunelor de toaleta cu un dispozitiv de siguranta pentru copii.
- Nu lasa niciodata copiii singuri pentru nicio perioada de timp si nu-i lasa sa iasa din aria ta vizuala atunci cand se afla in jurul unei piscine sau unui vas de apa. Inecul poate avea loc atunci cand parintii pleaca „doar un minut” sa raspunda la telefon sau la usa.
- Daca copilul a disparut, verifica imediat piscina.
- Tine copiii departe de fantani, parauri, canale, iazuri si paraie.
Surse de informatie:
- www.sja.org.uk
- www.webmd.com
- www.medlineplus.gov
- www.redcross.org.uk
- www.healthline.com