Pielea bronzata ofera sentimente placute, te face mai frumoasa, mai increzatoare. Unele femei au nevoie ca pielea lor sa aiba mereu o tenta aramie, altele sunt, pur si simplu, indragostite de mare si de soare. Daca, in mod normal, soarele si unele produse artificiale de bronzare nu fac rau, atunci cand sunt respectate limite si sunt folosite corect, in timpul sarcinii, toate acestea trebuie abordate punand pe primul plan potentialul risc asupra sanatatii bebelusului. In cele ce urmeaza, vorbim despre autobronzante, solar si expunera la radiatii UV si soare in timpul sarcinii.
Autobronzantele si sarcina
Viata femeilor insarcinate continua, in cea mai mare masura, aproape normal, atata vreme cat toate activitatile sunt abordate cu prudenta. Pe langa restrictiile bine cunoscute, legate de consumul unor alimente, fumat, alcool si atentia maxima cand vine vorba despre medicamente, perioada de sarcina nu include ingradiri semnificative. Cu toate acestea, trebuie luate in calcul expunerea la radiatii UV, naturale sau artificiale, cosmeticele, in general, si produsele autobronzante, in special.
Lotiunile autobronzante sunt, in general, considerate sigure in timpul sarcinii, pentru ca substantele chimice pe care acestea le contin nu se absorb dincolo de primul strat al pielii, deci nu ajung in organism. Aceste produse contin dihidroxiacetona (DHA), un compus care interactioneaza cu proteinele din derm si genereaza culoarea specifica de piele bronzata.
Aceste cosmetice sunt prezente in diferite forme: creme, solutii, spray-uri. Si modul de aplicare difera. Dintre toate, cremele sunt considerate cele mai sigure, in timp ce produsele de autobronzare care se aplica prin pulverizare ar trebui evitate, pentru ca exista posibilitatea ca vaporii acestora sa fie inhalati.
Un alt aspect este reprezentat de cantitatea si frecventa utilizarii acestor produse. Folosirea ocazionala ramane in afara oricarui risc. Totodata, trebuie avut in vedere faptul ca dihidroxiacetona poate creste vulnerabilitatea pielii la expunerea efectiva la soare, astfel ca, in ciuda bronzului obtinut artificial cu un produs autobronzant, aplicarea solutiilor de protectie solara cu scopul de a proteja pielea de radiatiile UV ramane obligatorie.
In concluzie, se poate spune ca DHA este sigura, dar nu este exclus ca indicatia medicului sa fie aceea de a evita utilizarea produselor de acest tip, in primul trimestru de sarcina. Este bine de adaugat ca DHA este folosita in cosmetica din 1960, iar pana in prezent nu au fost identificate probleme care sa aiba legatura cu evolutia sarcinii.
Metode interzise de bronzare in sarcina
Este unanima opinia conform careia bronzarea la solar este daunatoare si, desi nu sunt studii care sa demonstreze ca solarul ar fi periculos pentru copil in timpul vietii intrauterine, exista foarte multe date care arata ca este cu adevarat foarte periculos pentru mama. Bronzarea artificiala la solar inseamna expunere la radiatii UV. Desi acestea sunt partial filtrate, astfel incat sunt eliminate cele foarte daunatoare, solarul, mai ales utilizat frecvent, creste dramatic riscul leziunilor de natura canceroasa ale pielii, indiferent daca esti sau nu insarcinata.
Exista studii care au aratat ca mersul la solar de zece ori intr-un an dubleaza riscul de a face melanom (cancerul de piele cel mai agresiv, cu mortalitatea cea mai ridicata). Mai mult, melanomul este singurul tip de cancer de piele care se poate raspandi la nivelul placentei, ceea ce ar avea efecte dezastruoase asupra mamei si copilului.
Un alt efect negativ al solarului in perioada sarcinii este ca poate creste temperatura corpului la un nivel riscant pentru embrion, in special in primul trimestru de sarcina. Daca in aceasta perioada de embriogeneza, temperatura corpului creste peste 38.9 grade C, apare ceea ce se numeste hipertermie si poate duce la malformatii ale creierului sau maduvei spinarii. Situatia este similara cu cea care se intampla la o baie fierbinte sau la sauna, iar femeile insarcinate stiu ca expunerea la temperaturi ridicate este un risc major in timpul sarcinii.
Bronzarea naturala, pe plaja
Riscurile pe care le implica bronzarea pe plaja pentru femeile insarcinate sunt similare cu cele ale utilizarii solarului. De data aceasta, exista si beneficii: soarele este un generator de vitamina D, aerul marin este sanatos, iar ambianta de pe plaja, relaxanta si utila pentru tonusul psihic al femeii insarcinate.
Este necesar de avut in vedere ca sarcina, din primele saptamani si pana la nastere, creste sensibilitatea pielii la radiatiile solare, iar riscul de a face urticarie sau eruptii cutanate, ca forme de alergie la expunerea la soare, creste. Si de data aceasta intervine riscul hipertermiei, cu daune majore pentru embrion si fat, de la malformatii la avort.
Sunt indicate utilizarea cremelor de protectie solara si protejarea impotriva caldurii. Femeilor insarcinate li se recomanda locurile umbrite, purtarea de palarii, utilizarea cremelor solare, hidratarea si expunerea la soare doar la orele in care intensitatea radiatiilor UV este minima.
Riscuri suplimentare ale radiatiilor UV
O preocupare legata de expunerea la soare sau solar, in timpul sarcinii, este efectul secundar al radiatiilor UV de a descompune acidul folic. Acesta din urma reprezinta un element esential pentru dezvoltarea normala a sistemului nervos al viitorul copil, de concentratia acestuia din sangele matern in perioada gestatiei depinzand evitarea malformatiilor tubului neural.
Intervalul cu risc ridicat pentru fat este cel din perioada organogenezei, ce are loc intre a doua si a saptea saptamana de sarcina (calculat din momentul ultimei menstruatii), precum si cel dintre a opta si a 15-a saptamana a evolutiei intrauterine. Mai mult, un studiu derulat pe mai multi ani a probat ca bebelusii nascuti de femei din Australia, care au fost expuse la niveluri ridicate de radiatii UV in timpul primului trimestru de sarcina, au avut o incidenta crescuta de aparitie a unor afectiuni degenerative nervoase.
Ar fi bine de luat in calcul si faptul ca femeile insarcinate sunt mult mai sensibile la expunerea la razele ultraviolete – atat la cele de la solar, cat si la cele naturale, ca urmare a hormonilor de sarcina, ceea ce le predispune la a dezvolta cloasma sau masca de sarcina, care se prezinta sub forma unor pete sau puncte pigmentare, ce apar in special la nivelul fetei.
Avand in vedere riscurile pe care le implica radiatiile UV, autobronzantele si bronzarea la solar nu ofera pielii niciun fel de protectie, in cazul expunerii directe la soare, iar utilizarea cremelor de protectie este o necesitate. Referitor la acestea din urma, este utila avertizarea ca unele contin oxibenzona. Experti in domeniul sanatatii sugereaza ca substanta ar putea reprezenta un factor perturbator al sistemului endocrin, cu efect daunator atat mamei, cat si fatului.
Un alt aspect este legat de necesitatea de a evita, pe parcursul sarcinii, produsele de machiaj si de ingrijire a pielii care contin retinoizi, respectiv compusi derivati din vitamina A. Exista indicii care arata ca, in doze mici, retinolul nu are efecte secundare, dar in doze mai mari, ar putea fi riscant pentru fat; de asemenea, unele autobronzante pot contine retinol sau alti derivati de vitamina A.
In concluzie, bronzarea naturala sau cu autobronzante, in timpul sarcinii, este considerata sigura pentru mama si fat, atata vreme cat produsele utilizate sunt conforme, nu apar supraincalzirea si deshidratarea, iar expunerea la solar si spray-urile autobronzante sunt evitate. In plus, soarele este o sursa de vitamina D, iar putina culoare pe piele va spori starea generala de bine.
Surse:
www.healthline.com
www.americanpregnancy.org
www.mothertobaby.org