Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Celule stem

Celule stem

 
Tehnologia celulelor stem

Vindecarea organismului prin resurse proprii a reprezentat visul medicinei din cele mai vechi timpuri, astăzi celulele stem permiţând înlocuirea celulelor “bolnave sau degradate” cu celule noi regenerative. Celulele stem mezenchimale sunt celule multipotente care au capacitatea de transformare în mai multe linii celulare diferite, cum ar fi: grăsime, muşchi, cartilaj, os, celulă nervoasă.  Capacitatea de a se transforma este determinată de numeroşi factori de creştere precum şi fenomenului de plasticitate locală (copierea caracteristicilor celulelor de vecinătate) care determină la nivelul zonei receptoare o creştere a celulelor deja existente, fapt care produce o regenerare locală.

Fracţia stromală reprezintă cumulul de celule care se regăsesc în precipitat după digestia grăsimii şi conţine: celule endoteliale 7%, celule musculare netede 9%, celule sanguine 22%, macrofage 23%, factori de creştere celulară marcaţi fenotipic CD34 / CD31 / CD45 38%, celule stem CFU-F 1-5%. Fracţia stromală se injectează pe un suport de grăsime prelevat în prealabil, ceea ce reprezintă lipofillingul, care are capacitatea de a crea un mediu de cultură intern pe care celulele stem mezenchimale se vor dezvolta.

O parte din proba pregatită se transmite la laboratorul de biologie celulară pentru a crea o probă martor de verificare a evoluţiei celulare a celulelor stem. Celulele stem mezenchimale sau celulele precursoare adipocitare reprezintă cea mai proliferativă linie celulară de celule stem multipotente fiind soluţia de vindecare pentru numeroase maladii cum ar fi: infarctul miocardic, regenerarea ulcerelor varicoase, regenerarea plăgilor cronice, reconstrucţia osoasă, scleroza multiplă, reconstrucţia mandibulară, diabetul, fistulele cronice, regenerarea nervoasă; există numeroase studii clinice în faza I şi II.
Recomandările actuale pentru chirurgia cu celule stem în spitalul noastru sunt legate de transferul de grăsime îmbogăţit cu celule stem pentru: mărirea sânilor în contur sau post chirurgie oncologică, repararea diformităţilor corporale cu lipsa de substanţă, mărirea de fese, mărirea gambelor, precum şi regenerarea facială.
În cadrul Reţelei private de sănatate REGINA MARIA efectuăm demersuri oficiale importante pentru obţinerea aprobării primei Bănci de Celule Stem ADRC din România în care celule pot fi stocate, astfel încât în cazul unor boli care pot apărea pe parcursul vieţii (de ex. infarct miocardic- boala cu cea mai mare rată de mortalitate- să poate fi folosite pentru regenerarea muşchiului cardiac).  
În cadrul clinicii noastre am pus la punct un procedeu revoluţionar de izolare a celulelor stem din grăsime, prezentat la Congresul de Chirurgie Regenerativă din Roma 2012, în urma căruia mulţi doctori din Argentina, Franţa, Elveţia, Egipt, Anglia, etc. folosesc această metoda de izolare  RADU PROTOCOL.
•    Papa Benedictus XVI, Joseph Ratzinger şi-a dat benedicţiunea pentru membrii Societăţii Internaţionale de Chirurgie Regenerativă, acceptând din partea Bisericii Catolice tratamentele chirurgicale regenerative.
Cu ocazia Congresului Asociaţiei Europene a Societăţilor de Chirurgie Estetică din Istanbul din 20.06.2012, Dr Radu Ionescu a prezentat această lucrare reprezentând România în cadrul concursului "Voice of Europe" şi a primit premiul 'ULRICH HINDERER PRIZE' pentru cea mai bună lucrare. Este pentru prima oară în istoria Societăţii Române de Chirurgie Estetică când un reprezentant al României câştigă acest prestigios premiu.