Alege sectiunea

Primul ajutor: muscatura de animal

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
Cele mai multe muscaturi de animal provin de la animalele de companie. Muscaturile de caine sunt frecvente si se intampla cel mai adesea copiilor. In comparatie cu adultii, copiii sunt mult mai susceptibili de a fi muscati de fata, cap sau gat.

Muscaturile de pisica sunt mai putin frecvente, dar au un risc mai mare de infectie. Dintii de pisica sunt mai lungi si mai ascutiti si pot provoca rani perforate mai profunde. Boala zgarieturii de pisica, o infectie bacteriana, poate fi transmisa in urma zgarieturii acestui animal, chiar daca locul nu pare infectat. Majoritatea celorlalte muscaturi de animale sunt cauzate de animale fara stapan sau salbatice, cum ar fi vulpile, ursii si liliecii.

Unele animale (liliecii, ratonii si vulpile) sunt infectate cu virusul rabic care poate provoca rabia (turbarea). Rabia este rara, dar poate fi mortala. De asemenea, muscaturile mai profunde (cum este in cazul atacului unui caine sau urs) pot leza vase de sange de calibru mare, precum artera femurala si pot determina hemoragii masive si chiar deces.

Primul ajutor in caz de muscaturi de animale

Muscatura minora de animal

Pentru a ingriji o muscatura minora de animal sau o zgarietura sau rana usoara produsa de ghearele animalului, urmeaza acesti pasi:

  • Spala-ti bine mainile cu apa si sapun inainte de a trata rana. Daca rana sangereaza, pune-ti manusi de latex, daca ai la indemana. Spala-te din nou pe maini dupa ce acorzi primul ajutor.
  • Daca rana sangereaza, aplica presiune directa ferma pe rana cu un pansament steril sau cu o carpa curata. Daca sangerarea nu se opreste in 10 minute suna la 112!
  • Spala bine rana cu apa si sapun. Mentine zona afectata sub apa curgand 3-5 minute. Daca este posibil, foloseste apa calaie.
  • Dupa uscarea plagii prin tamponare cu o carpa curata sau un pansament, aplica o crema sau un unguent cu antibiotic si acopera rana cu pansament steril sau cu o tesatura curata. 
  • Mentine zona cu muscatura ridicata deasupra nivelului inimii, daca este posibil. 
  • In urmatoarele 24-48 de ore, observa rana pentru semne de infectie - daca pielea devine rosie, se umfla, apar scurgeri si durerea se accentueaza. Daca muscatura se infecteaza, mergi de urgenta la spital.
  • Daca muscatura este pe cap, fata, gat, mana, picior sau degete, dupa ce ai acordat primul ajutor, mergi cat mai repede la camera de garda. 

Solicita imediat asistenta medicala sau mergi de urgenta la cea mai apropiata camera de garda daca:

  • Rana este perforata si profunda (ca de exemplu, animalul si-a infipt coltii in piele) sau nu esti sigur cat de adanca este.
  • Rana este pe cap, fata, gat, maini, picioare, degete sau langa o articulatie.
  • Exista obiecte precum dinti, blana sau murdarie in rana.
  • Pielea este rupta sau zdrobita sever. 
  • Rana sangereaza semnificativ. Aplica direct presiune cu ajutorul unei comprese sterile sau al unei tesaturi curate. Daca sangerarea nu se opreste in 10 minute suna la 112.
  • Exista semne de alarma pentru o infectie la nivelul pielii. Zona devine rosie, calda, se umfla si apar scurgeri, iar durerea se accentueaza. Mai ales muscaturile si zgarieturile de pe fata, maini si picioare sunt expuse riscului de infectare, de aceea trebuie sa fie evaluate de medic cat mai repede posibil.
  • In ultimii 10 ani - sau 5 ani daca rana este adanca sau murdara - nu ai facut o doza de rapel impotriva tetanosului. Este posibil sa ai nevoie sa fii vaccinat. Tetanosul este o boala care poate pune viata in pericol, dar care poate fi prevenita prin vaccinare. Este cauzata de bacteria Clostridium tetani (C. tetani) care produce o toxina potenta (tetanospasmina) care afecteaza nervii periferici si creierul si cauzeaza contractura involuntara si rigiditatea muschilor. O persoana se poate infecta cand sporii patrund printr-o rana la nivelul pielii, in special daca rana este profunda si murdara.
  • Exista un risc de transmitere a rabiei si trebuie sa faci vaccinarea. In acest caz este necesar sa mergi la un Spital de Boli Infectioase sau la Spitalul de Urgenta al acelui oras. Rabia sau turbarea este o boala infectioasa virala provocata de virusul rabic care se gaseste in saliva animalelor infectate. Majoritatea cazurilor de rabie la oameni sunt rezultatul muscaturilor de caini. Rabia determina o meningoencefalita difuza. Primele semne si simptome sunt: febra, spasme musculare, stare de confuzie si pierderea constientei. Perioada de timp de la infectare si aparitia simptomelor este, de obicei, de 1-3 luni.
  • Daca muscatura a fost cauzata de o pisica sau un caine cunoscut, incerca sa verifici daca vaccinarea antirabica a animalului este la zi. Daca muscatura a fost cauzata de un animal fara stapan sau salbatic, cere sfatul medicului cu privire la animalele din zona care sunt cele mai predispuse sa fie purtatoare de rabie. Animalele salbatice care pot transmite rabie sunt: vulpile, ratonii si liliecii. Liliecii sunt adesea purtatori de rabie si pot infecta oamenii fara a lasa semne evidente de muscatura. Se recomanda ca persoanele care au intrat in contact cu liliecii sa solicite asistenta medicala cu privire la vaccinarea impotriva rabiei, chiar daca nu cred ca au fost muscati.

Preventie

Este important sa stai departe de animalele straine si sa nu le provoci, lucru valabil si pentru cele de companie. Animalele nu trebuie deranjate cand mananca sau dorm, cand au pui sau cand sunt ranite. La gradina zoologica nu incerca sa mangai animalele sau sa le dai sa manance. Invata-ti copilul sa procedeze in acest fel si nu-l lasa nesupravegheat in preajma animalelor.      

Daca ai un animal de companie, asigura-te ca are facute la zi toate vaccinurile recomandate. 

Surse de informatie:

  • www.mayoclinic.org
  • www.mountsinai.org
  • www.nhs.uk 
  • www.medlineplus.gov