Ai nevoie de o opinie secundara?
Intelege ca nu esti un pacient dificil si nici nu esti intr-o stare de negare a situatiei tale atunci cand vrei o noua opinie medicala de la un alt medic. Asta te va ajuta sa intelegi mai bine diagnosticul si optiunile de tratament si astfel sa poti lua o decizie informata in ceea ce priveste boala ta. Este important sa ai un rol activ in ingrijirea sanatatii tale si a cere o opinie secundara este parte a acestui proces. Mai mult, majoritatea medicilor se asteapta si isi incurajeaza pacientii sa ceara o opinie secundara.
Insa inainte de a cere o a doua opinie, merita sa soliciti medicului sau echipei de medici care se ocupa de cazul tau sa revizuiasca impreuna cu tine diagnosticul si tratamentul si sa-ti explice orice aspect pe care nu-l intelegi.
Urmatoarele intrebari te pot ajuta pentru a-ti clarifica daca ai nevoie de o noua opinie medicala:
- Cat de grava este situatia mea?
- Exista vreo sansa sa existe un tratament mai bun pentru mine?
- Cat este de mare impactul asupra vietii mele daca voi accepta varianta propusa de tratament?
- Este ceva din ceea ce medicul mi-a spus despre care am inca rezerve?
- Cum comunic si cum ma simt in interactiunea cu medicul meu?
- Ce am de pierdut daca obtin o a doua opinie medicala?
De ce pacientii nu cer o opinie secundara?
Cele mai frecvente motive pentru care pacientii evita sa ceara o opinie secundara sunt:
- Au un sentiment de urgenta cu privire la inceperea tratamentului, in special atunci cand au fost diagnosticati cu o boala grava, cum ar fi cancerul
- Sunt ingrijorati ca il vor supara pe medicul lor curant
- Sunt ingrijorati privind costurile si faptul ca opinia secundara poate sa nu fie acoperita de asigurarea de sanatate
- Lipsa accesului facil sau incapacitatea de a calatori local sau in strainatate la centrele de excelenta care pot oferi o opinie secundara din partea expertilor intr-un anumit domeniu
Care sunt avantajele si dezavantajele cand obtii o opinie secundara?
Exista atat avantaje, cat si dezavantaje atunci cand obtii o opinie secundara.
Avantaje posibile:
- Daca ambii medici sunt de acord cu privire la diagnosticul si tratamentul tau, acest lucru te va ajuta sa te simti mai increzator si mai linistit privind planul de ingrijire si de tratament propus. Stii ca ai facut tot ce era posibil ca sa te asiguri ca diagnosticul pus este cel corect si ca tratamentul propus este cel mai indicat pentru situatia ta.
- Vei intelege mai bine boala ta, ti se va raspunde la intrebari si ti se vor clarifica temerile.
- S-ar putea sa descoperi ca te intelegi mai bine cu un alt medic si ca ai mai multa incredere in ceea ce spune acesta.
- Vei putea sa cantaresti mai bine beneficiile si riscurile optiunilor de tratament, ceea ce te va ajuta sa iei o decizie informata privind tratamentul.
- Ti se pot oferi optiuni diferite de tratament care nu au fost mentionate initial sau un tratament ca parte a unui studiu clinic.
Dezavantaje posibile:
- Va fi nevoie sa astepti pana cand se finalizeaza consultul pentru opinia secundara, ceea ce poate insemna o intarziere a inceperii tratamentului. Insa cu exceptia situatiilor de urgenta cand tratamentul trebuie aplicat fara intarziere, chiar si in cazul unei operatii elective (care este programata in avans) sau al majoritatii cancerelor, nu este nevoie sa incepi tratamentul imediat.
- S-ar putea sa te deranjeze sa auzi acelasi raspuns sau din contra, o interpretare diferita a diagnosticului sau a variantelor de tratament, daca asta nu era ceea ce tu te asteptai sa obtii.
- Daca ti se va propune un tratament diferit, va trebui sa decizi ce tratament vrei sa faci. Pentru unii oameni aceasta alegere poate fi dificila si isi fac griji daca vor putea lua decizia corecta.
- Foarte probabil ca va fi nevoie sa calatoresti, uneori pe distanta mare sau in alta tara, pentru a ajunge la specialistul respectiv. De asemenea, este posibil sa ai nevoie sa faci tratamentul la acel spital, iar asta poate insemna costuri suplimentare. In plus, poate deveni mai complicat ca cineva apropiat sa te poata insoti.
Ce situatii medicale necesita opinie secundara?
Exista diverse motive pentru a solicita o opinie secundara:
- Vrei sa cunosti toate optiunile posibile de tratament.
- Crezi ca exista un tratament mai potrivit pentru tine.
- Tratamentul recomandat are riscuri pentru sanatate, implica interventie chirurgicala si poate avea consecinte pe termen lung.
- Ti s-a spus ca nu exista tratament pentru afectiunea ta.
- Ti s-a spus ca un anumit tratament nu poate fi folosit in cazul tau.
- Medicul curant nu este sigur ce problema ai. Cauza simptomelor nu a fost descoperita, desi acestea persista sau ai urmat tratamentul recomandat si inca ai simptome.
- Ai fost diagnosticat cu o boala rara si sunt putini medici cu experienta semnificativa in acel domeniu.
- Ai fost diagnosticat cu cancer si vrei sa fii bine informat privind prognosticul si toate optiunile de tratament valabile in cazul tau.
- Medicul curant nu este specializat in afectiunea ta.
- Inca ai o serie de intrebari fara raspuns.
- Vrei ca informatiile despre boala si optiunile de tratament sa fie explicate de alt medic.
- Comunicarea si interactiunea cu medicul curant sunt dificile.
- Instinctul iti spune ca ceva nu este in regula cu diagnosticul sau tratamentul propus.
Ar trebui sa-i ceri medicului tau sa-ti recomande pe altcineva pentru o opinie secundara?
Este o practica medicala standard sa obtii o noua opinie medicala. Medicii fac asta tot timpul, ca parte a propriului proces de diagnosticare a unei probleme medicale, atunci cand iti recomanda sa fii consultat de unul sau mai multi specialisti. Nu ar trebui sa eziti sau sa simti vinovatie atunci cand ii spui medicului tau curant ca ai nevoie de o a doua opinie medicala. De fapt, multi medici le vor recomanda pacientilor lor numele altor specialisti si chirurgi cu care acestia sa discute, fara sa fie intrebati.
Iata cateva modalitati de a incepe o astfel de conversatie:
- „Ma gandesc sa consult un alt specialist pentru o a doua opinie medicala. Imi puteti recomanda pe cineva?”
- „Inainte de a incepe tratamentul, as dori sa obtin o a doua opinie. Ma puteti ajuta in acest sens?”
- „Daca cineva din familia dvs. ar avea tipul meu de cancer, i-ati recomanda un alt medic pentru a doua opinie medicala?”
- „Cred ca as vrea sa vorbesc cu un alt medic pentru a fi sigur ca am toate informatiile pentru a lua decizia cea mai buna pentru mine.”
Cum te pregatesti si ce se intampla in cadrul consultului pentru opinia secundara?
Este recomandat sa te pregatesti pentru consultul cu noul medic pentru a obtine a doua opinie. Gandeste-te ce informatii vrei sa afli. Este indicat sa iti notezi toate aceste intrebari si sa iei cu tine aceasta lista pentru a te asigura ca toate neclaritatile si temerile tale au fost acoperite in cadrul consultatiei:
- Daca a doua opinie difera de prima, care este motivul pentru asta?
- Am nevoie de vreun tratament?
- Exista si alte optiuni de tratament?
- Care sunt efectele secundare ale acestor tratamente?
- Ce impact ar putea avea tratamentul asupra vietii mele?
- Cat timp va trebui sa fac acest tratament?
- Va trebui sa fac tratamentul la acest spital?
Fii pregatit sa-i pui la dispozitie celui de-al doilea medic toate documentele medicale. Uneori, va trebui sa i le trimiti in avans:
- Rezultatul raportului examenului anatomopatologic efectuat ca urmare a unei biopsii sau in urma unei interventii chirurgicale. Este posibil ca medicul sa solicite piesele de tesut recoltate pentru retestare sau pentru a efectua teste suplimentare.
- Rezultatul tuturor investigatiilor si in mod special al testelor imagistice (CT, IRM, etc.).
- Daca ati fost operat, biletul de externare.
- Daca ati fost internat, rezumatul spitalizarii.
- Planul actual de tratament recomandat de medicul curant.
- Lista cu toate medicamentele pe care le iei, inclusiv in ce doze.
Medicul va face propriul consult si propria interpretare a rezultatului investigatiilor deja efectuate si este posibil sa recomande efectuarea unor teste suplimenare.
Cum sa discut cu medicul care ofera opinia secundara?
Fii cat mai direct, sincer si cat mai putin emotiv posibil. Spune-i celui de-al doilea medic ca vrei o evaluare a diagnosticului care ti s-a pus si a tratamentului care a fost propus. Pune-i acestuia la dispozitie toate rezultatele, inclusiv investigatiile efectuate in cadrul consultatiei initiale. Dupa care ii poti spune: "Iata ce mi-a spus medicul despre starea mea. Acesta mi-a recomandat aceasta interventie chirurgicala. Ce parere aveti?" Incerca sa nu ii transmiti celui de-al doilea medic propria ta parere privind opinia primul medic. Vrei ca raspunsul sau sa fie obiectiv si nu o reactie la propriile tale emotii, cu atat mai mult cu cat acestea sunt eventual negative.
Ce se intampla dupa ce ai obtinut o opinie secundara?
Depinde daca a doua opinie difera sau nu de prima. Daca ambele opinii sunt asemanatoare, vei avea cu atat mai multa incredere ca diagnosticul este corect si ca acesta este cel mai bun tratament in cazul tau.
Daca a doua opinie difera de prima, va trebui in continuare sa faci cateva lucruri pentru a intelege motivele care au dus la diferenta in opinie:
- Fa-ti o programare la primul medic pentru a discuta despre noua opinie.
- Cere-le ambilor medici sa iti explice cum au ajuns la formularea diagnosticului si stabilirea planului de tratament propus.
- Intreaba-i cum au interpretat rezultatul investigatiilor.
- Intreaba-i ce au recomandat altor pacienti cu aceeasi situatie medicala ca a ta.
- Intreaba-i daca este posibil sa discute impreuna cazul tau.
- Analizeaza argumentele pro si contra ale fiecarui medic. Retine ca este un fenomen obisnuit sa consideri a doua opinie ca fiind mai buna decat prima, cand in realitate poate sa nu fie asa.
- Discuta cu cineva din familia ta sau cu un prieten de incredere care sa te poata ajuta sa vezi mai clar.
- In final, tine cont si de ce iti spune instinctul. In ce doctor ai mai multa incredere? Care a fost cea mai completa evaluare? Ce modalitate de tratament pare mai potrivita in cazul tau - este mai clara, coerenta si acceptabila; implica cel mai mic risc; se adreseaza problemelor care sunt cele mai importante pentru tine? Daca aceste raspunsuri te indreapta catre un anumit medic, inseamna ca acela este cel mai potrivit pentru tine.
Cand este nevoie de o a treia opinie medicala?
Atunci cand ai doua opinii foarte diferite, exista o multime de informatii pe care trebuie sa le analizezi. Daca in continuare simti ca inca nu ai suficiente informatii pentru a lua o decizie in cunostinta de cauza, atunci poate fi nevoie de o a treia opinie. Discuta cu sinceritate toate ingrijorarile pe care le ai cu cel de-al treilea medic.
Surse de informatie:
www.webmd.com
www.cancer.org
www.heart.org
www.yalemedicine.org
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Editor