Pe măsura creşterii importanţei aspectului fizic în viaţa socială, obţinerea unei imagini svelte, plină de tinereţe şi energie a devenit scopul multora dintre noi. În lupta cu kilogramele în plus şi cu proeminenţele nedorite, se încearcă multiple metode: diete, sport, masaje, creme anticelulitice, împachetări cu diverse substanţe, tratamente moderne ca radiofrecvenţa sau ultrasunetele, etc. Toate acestea sunt utile în cazurile în care se doreşte doar o ameliorare a problemelor generate de depozitele adipoase localizate sau de un uşor exces ponderal.
Există însă multe femei care au trecut prin chinurile dietelor nesfârşite şi au cheltuit sume importante pe tratamente de remodelare corporală care nu le-au adus rezutatele pe care le doreau. Nu sunt puţine nici acelea care au trecut la metode mai agresive – lipoaspiraţia - pentru a scăpa odată pentru totdeauna de `colăceii` de grăsime de pe talie sau de `aripioarele` inestetice, iar rezultatele au fost sub aşteptari, fie din cauza cantităţii prea mici de grăsime extrasă, fie din cauza aspectului inestetic al pielii după intervenţia chirurgicală.
Ce e de făcut atunci? Ce metode eficiente cu adevărat te pot scuti de cheltuieli inutile şi de timp pierdut?
Vibrolipoaspiraţia
Răspunsul la aceste întrebări este vibrolipoaspiraţia (NIL- nutational infrasonic liposculpture). Este o metodă chirurgicală de îndepărtare a grăsimii în exces, mult mai eficientă şi mai puţin traumatică pentru pacient decât lipoaspiraţia clasică.
Fiind o intervenţie chirurgicală, înainte de aceasta se efectuează diverse investigaţii (analize de sânge, radiografie pulmonară, EKG, etc.) pentru evaluarea stării de sanatate a pacientului. Nu există contraindicaţii legate de vârstă, ci doar determinate de starea generală de sănătate.
Intervenţia se face sub diverse metode de anestezie (locală, peridurala, generală, etc), în funcţie de zonele de tratat sau de cantitatea de grăsime de extras. Extragerea grăsimii se face cu ajutorul unor canule foarte fine, introduse prin incizii de 4-6 mm plasate în zone unde vor fi invizibile dupa vindecare. Eficienţa crescută a metodei este oferită de vibraţiile canulei determinate de un flux de aer comprimat care dislocă şi emulsionează grăsimea care se doreşte a fi extrasă, aceasta fiind în acelaşi timp absorbită printr-un aspirator. Lipoaspiraţia clasică extrage grasimea doar prin vidul format de aspirator, de aici dificultăţile de lucru pe zone fibroase cum ar fi spatele, flancurile sau pieptul la bărbaţi. Vibrolipoaspiraţia poate fi aplicată pe orice zonă, indiferent care ar fi cantitatea sau calitatea grăsimii pe care o posedă pacientul. De asemenea, este o metodă care permite corectarea sechelelor rămase după o altă lipoaspiraţie în antecedente (denivelari, asimetrii, aspect inestetic al pielii). În aceste cazuri, datorită fibrozei rămase după operaţia precedentă, lipoaspiraţia clasică nu are multe şanse de reuşită.
Intervenţia durează 1-3 ore, în funcţie de zonele tratate, cantitatea de grasime extrasă sau suprafaţa corporală totală care se lucrează. Din a doua zi după intervenţie, se pot relua aproape toate activităţile obişnuite: se poate face duş, conduce maşina, se poate relua mersul la serviciu, dacă nu presupune efort fizic de mare intensitate. Activităţile sportive intense sau înotul se reiau la 2 săptămâni postoperator.
Rezultatele sunt vizibile în aproximativ 3 săptămâni, dupa ce majoritatea edemului s-a remis, dar vor continua să se îmbunătăţească pe parcursul urmatoarelor luni, atingând aspectul final la 6-9 luni postoperator.
Depozitele adipoase extrase de pe zonele lucrate nu se mai refac, fiind eliminate celulele care stochează grăsimea. În cazul unui regim de viaţă normal, cu alimentaţie sănătoasa, rezultatele sunt definitive. Nu sunt necesare tratamente speciale de întreţinere, masaje pe perioade nelimitate sau restricţii alimentare- singurul lucru necesar este să trăieşti sănătos.
Utilitatea vibrolipoaspiraţiei la pacienţii obezi
În cazul obezitatii, metoda poate fi de mare ajutor, atât datorită scăderii ponderale obtinuţe prin extragerea grăsimii, scădere care de cele mai multe ori se continua lent postoperator, cât mai ales datorită modificărilor majore de contur corporal pe care le oferă.
Persoana obeză, care înainte de intervenţie avea dificultăţi la efectuarea exerciţiilor fizice din cauza abdomenului care se revărsa sau a coapselor şi genunchilor care se frecau şi creau probleme la nivelul pielii, după intervenţie scapă de povara kilogramelor localizate exact în aceste zone, iar mişcarea şi activităţile zilnice devin mai uşoare. Scăderea cu câteva masuri a dimensiunii hainelor şi mulţumirea că în sfârşit ceva s-a schimbat în bine cu corpul lor cresc respectul de sine şi sunt stimuli importanţi pentru modificarea regimului de viaţă.
Vibrolipoaspiraţia nu ofera soluţia în tratamentul obezităţii, dar poate deschide poarta spre drumul care va duce la o viaţă normală, într-un corp mai bine proporţionat.