Hemoragiile arteriale sunt cele mai periculoase, deoarece sangele tasneste ritmic si cu forta, ceea ce face ca in scurt timp sa se piarda o cantitate mare de sange. Un adult poate muri din cauza pierderii mari de sange in doar cateva minute daca nu exista nicio interventie. Culoarea sangelui in hemoragia arteriala este rosu aprins (sange oxigenat).
Hemoragiile venoase sunt mai putin grave decat cele arteriale, deoarece sangele venos circula la o presiune mult redusa fata de presiunea din artere. Culoarea sangelui este rosu-inchis, iar curgerea sangelui se face in valuri, inundand plaga.
Daca esti martorul unei persoane care sangereaza in mod necontrolat - fie ca urmare a unui accident de masina, atac violent cu arme, atac de animale salbatice, dezastre naturale sau alte accidente - este important mai intai sa iti asiguri propria siguranta.
Suna imediat la 112! Incearca sa linistesti persoana. Vederea sangelui poate fi foarte inspaimantatoare. Nu muta persoana ranita decat daca este necesar, pentru a evita ranirile suplimentare.
Inainte de a verifica sursa sangerarii, foloseste manusi de unica folosinta, daca ai la indemana. Daca nu exista, pune-ti mainile in pungi de plastic.
- Indeparteaza orice imbracaminte de pe rana.
- Cauta sursa sangerarii. Ar putea fi mai mult decat o singura rana.
- Indeparteaza orice resturi evidente. Nu indeparta obiectele mari sau adanc incorporate, cum ar fi un cutit, o surubelnita sau un bat. Acestea pot actiona ca un „dop” pentru a reduce sangerarea.
Opreste sangerarea - aplica presiune directa pe rana.
- Aplica presiune ferma directa pe rana cu orice este disponibil. Presiunea pe care o aplici va ajuta la coagularea sangelui si va opri sangerarea.
- Acopera rana cu tifon steril sau cu o carpa curata.
- Apasa ferm cu palma direct pe rana pana cand sangerarea se opreste.
- Adauga mai multe pansamente dupa cum este necesar. Daca sangele se scurge prin pansament, pune mai mult tifon sau inca o carpa curata deasupra bandajului existent. Apoi apasa ferm pe zona.
- Nu ridica pansamentul pentru a vedea daca sangerarea s-a oprit.
- Nu apasa daca rana este la nivelul ochilor sau are un obiect incorporat in rana. In schimb, aplicati presiune pe fiecare parte a obiectului.
- Nu apasa pe o rana la nivelul capului daca banuiesti o fractura de craniu.
Cand sa folosesti un garou.
- Aplicarea unui garou este eficienta in controlul sangerarilor care pun viata in pericol. Garoul trebuie folosit doar la nivelul membrelor superioare sau inferioare atunci cand sangerarea nu a putut fi oprita prin aplicarea presiunii directe.
- Garoul este o banda elastica sau un tub, de obicei din cauciuc, care serveste la intreruperea temporara a circulatiei sangelui prin comprimarea vasului care sangereaza.
- Garourile sunt incluse in majoritatea truselor de prim ajutor. In mod ideal, garourile ar trebui sa fie folosite doar de cei care au fost instruiti in acordarea de prim ajutor in situatii de urgenta.
- Inainte de a aplica un garou, este important s-o informezi pe persoana ranita ca o s-o doara.
- Ori de cate ori este disponibil, aplica un garou fabricat comercial.
- Garoul trebuie aplicat pe membru la 5-7.5 cm deasupra plagii care sangereaza, in cazul unei hemoragii arteriale. In hemoragiile venoase, garoul se aplica dedesubtul plagii. Evita aplicarea la nivelul unei articulatii (aplica deasupra articulatiei).
- Daca este posibil, nu aplica garoul direct pe piele. Foloseste o bucata de fasa, carpa sau alt material moale (maneca de la bluza sau cracul de la pantalon).
- Garoul se strange astfel incat sa se opreasca sangerarea, dar culoarea pielii sa se mentina apropiata de cea normala.
- Garoul nu poate fi mentinut strans mai mult de 2 ore, deoarece exista riscul de gangrena (moartea tesuturilor). La fiecare 20 minute, garoul se slabeste pentru 1-2 minute pentru a permite sangelui sa circule. In acest timp, se aplica presiune directa pe rana.
- Daca trebuie sa improvizezi un garou, poti folosi bandaje de tifon late de 5-10 cm, un tub de cauciuc elastic sau orice material flexibil, insa neelastic: cravata, curea, fular, batic rulat pe diagonala, ciorap etc.
- Informeaza echipajul de urgenta de cat timp este pus garoul. Ideal ar fi sa notezi exact ora si minutul.
- Este recomandat ca scoaterea garoului sa fie facuta de catre un medic, deoarece trebuie luate toate masurile necesare pentru a interveni prompt la primele manifestari ale socului produs prin ridicarea garoului.
Cand sangerarea s-a oprit, infasoara rana intr-un bandaj.
- Infasoara rana cu un bandaj gros sau cu o carpa curata pentru a mentine in continuare presiune pe rana.
- Verifica circulatia la nivelul membrului dincolo de bandaj la fiecare 10 minute. Apasa una dintre unghii sau pielea din afara bandajului timp de 5 secunde pana cand devine palida, apoi elibereaza presiunea. Daca culoarea nu revine in 2 secunde, bandajul este prea strans. Daca este necesar, desfa-l si aplica-l din nou mai slab.
Ridica rana deasupra nivelului inimii, daca este posibil.
- Daca rana este la nivelul unui membru inferior, pozitioneaza victima culcat si ridica-i membrul respectiv la 30 cm de sol.
- Daca un brat este ranit, il poti tine ridicat cu ajutorul unei esarfe.
Ajuta persoana ranita sa se intinda pe podea.
- Pierderea de sange ar putea cauza soc care se manifesta cu slabiciune, lesin, piele umeda si puls rapid.
- Aseaza persoana pe un covor sau pe o patura pentru a preveni pierderea caldurii corporale, daca este posibil.
- Ridica-i si sprijina-i picioarele la 30 cm, deasupra nivelului inimii.
- Slabeste orice imbracaminte stransa de la nivelul gatului, pieptului si taliei si acopera victima cu o patura pentru a o mentine calda.
Spala-te pe maini.
- Dupa ce ai ajutat persoana ranita, spala-ti mainile cu apa si sapun, chiar daca nu pare ca sangele a ajuns in contact cu mainile tale.
- Daca esti ingrijorat de un posibil risc de infectie, mergi la un consult la medicul tau cat mai curand posibil. Prin sange se pot transmite infectii cauzate de virusuri, ca de exemplu virusurile hepatice B si C sau virusul HIV.
Surse de informatie:
- www.mayoclinic.org
- www.sja.org.uk
- www.redcross.org
- www.emergency-live.com