Insa unele capuse pot sa transmita bacterii care pot cauza boala Lyme. Boala Lyme este o infectie cauzata de bacteria Borrelia burgdorferi. Semnele si simptomele includ o eruptie caracteristica - eritemul migrator, febra, durere de cap si oboseala (ca o raceala), care pot fi urmate saptamani sau luni mai tarziu de manifestari neurologice, cardiace sau articulare, daca boala nu este tratata. Cele mai multe cazuri de boala Lyme pot fi tratate cu succes cu antibiotice administrate cateva saptamani.
In general, pentru a transmite boala Lyme, capusa trebuie sa fie atasata de pielea unei persoane timp de cel putin 36 de ore. Acest timp este necesar migrarii bacteriilor din intestinul capusei catre glandele salivare, de aici fiind inoculate odata cu saliva la locul muscaturii. Ca urmare, cautarea cu atentie a capuselor imediat dupa o eventuala expunere si indepartarea lor pot preveni infectia.
Primul ajutor in cazul unei muscaturi de capusa
Indeparteaza capusa cu promptitudine si cu grija
- Daca ai fost intr-o zona cu padure, tufisuri, iarba inalta sau multe frunze este important sa cauti activ capusele, mai ales in zonele de piele cu par. Capusele sunt initial mici si dificil de observat. Odata atasate de piele, ele se hranesc cu sange timp de mai multe zile si devin mai usor vizibile.
- Capusele voluminoase trebuie indepartate cu grija si nu strivite intre degete.
- Spala-te pe maini cu apa si sapun.
- Foloseste o penseta mica cu varful fin pentru a prinde capusa cat mai aproape de piele, ceea ce inseamna ca o prinzi de cap, si nu de corp. In acest fel, riscul de a elimina mai multe bacterii in organism este mult mai mic.
- Scoate usor capusa folosind o miscare lenta si constanta in sus. Evita sa rasucesti sau sa strangi capusa.
- Corpul capusei nu trebuie luat cu mana sau strivit.
- Vaselina, alcoolul, oja de unghii si alte substante iritante nu sunt eficiente pentru a indeparta capusa si nu trebuie folosite. De asemenea, nu este recomandat sa folosesti caldura sau flacara de la o bricheta pentru a scoate capusa.
- Locul de unde a fost indepartata capusa trebuie spalat cu apa calda si sapun, alcool medicinal sau iod.
Izoleaza capusa si fa-i o poza
- Fotografierea capusei il poate ajuta pe medic sa identificece tipul de capusa si daca esti expus riscului unei boli infectioase.
- Prinde capusa intr-o bucata de scotch si arunc-o la gunoi.
Suna la 112 daca apar:
- Durere de cap severa
- Respiratie dificila
- Paralizie
- Palpitatii cardiace (batai rapide ale inimii)
Mergi cat mai repede la medic
Mergi cat mai repede la medic in urmatoarele situatii:
- Nu poti elimina complet capusa. Cu cat capusa ramane mai mult atasata de piele, cu atat este mai mare riscul de a transmite bacteriile.
- Eruptia cutanata devine mai mare. O mica umflatura poate sa apara la locul muscaturii capusei, ceea ce reprezinta o manifestare tipica. Insa daca apare o leziune mare, rotunda, deseori cu decolorare centrala partiala (eritem in „ochi de bou”) poate indica boala Lyme. Eritemul migrator este markerul clinic de diagnostic al bolii Lyme si apare dupa 3-30 (in medie, ziua 7) de zile de la muscatura de capusa si dureaza 3-4 saptamani. Frecvent, eritemul migrator este localizat a nivelul zonei proximale a unui membru (coapsa, fesa sau axila) sau pe trunchi.
- Dezvolti semne si simptome asemanatoare gripei. La majoritatea pacientilor, eritemul migrator este acompaniat de alte manifestari acute, de tip pseudo-gripal. Febra, frisoanele, oboseala, durerile musculare si articulare si o durere de cap pot insoti eruptia cutanata.
- Crezi ca locul muscaturii este infectat. Semnele si simptomele infectiei la nivelul pielii sunt: durere, roseata si scurgeri.
Daca este posibil, adu capusa sau o fotografie a capusei.
Preventie
Pentru a preveni accesul capusei la piele, urmatoarele masuri ar putea fi utile:
Inainte de a iesi in aer liber
- Cunoaste unde traiesc capusele - in zone cu iarba, tufaris sau impadurite, sau chiar pe animale. Petrecerea timpului in aer liber, ca de exemplu cand iti plimbi cainele, drumetiile pe munte, camparea, gradinaritul sau vanatoarea te poate aduce in contact strans cu capusele. Capusele exista in propria curte sau in spatiile libere din vecinatate.
- Mergi in drumetie pe drumuri si poteci batatorite si evita zonele cu ierburi inalte si frunze cazute.
- Poarta pantaloni lungi introdusi in sosete si ghete care acopera glezna.
- Poarta camasi cu maneca lunga.
- Aplica pe piele anti-insecticide cu DEET (dietiltoluamida).
- Trateaza imbracamintea, cizmele si echipamentul de camping cu permetrin 0.5%. Permetinul distruge capusele. Aplicat pe haine ramane protector mai multe spalari.
Dupa ce te intorci de afara
Verifica-ti imbracamintea pentru capuse
Capusele pot fi transportate in casa pe haine. Orice capuse gasite trebuie indepartate. Usuca rufele intr-un uscator la temperatura mare timp de 10 minute pentru a ucide capusele de pe hainele uscate dupa ce intri in casa. Daca hainele sunt umede, poate fi nevoie de un timp suplimentar. Daca hainele necesita spalare mai intai, se recomanda apa fierbinte. Apa rece sau la temperatura medie nu va ucide capusele.
Examineaza echipamentul si animalele de companie
Capusele pot ajunge acasa pe haine, echipament si animalele de companie dupa care se pot atasa de o persoana, asa incat este important sa examinezi cu atentie animalele de companie, hainele si rucsacul.
Fa dus la scurt timp dupa ce ai fost in aer liber
S-a demonstrat ca efectuarea unui dus in decurs de 2 ore de la intrarea in interior reduce riscul de a face boala Lyme. Dusul poate ajuta la spalarea capuselor neatasate si este o buna oportunitate de a verifica daca exista capuse.
Verifica-ti corpul daca ai fost in aer liber
Efectueaza o verificare completa a corpului la intoarcerea din zonele potential cu capuse, inclusiv din propria curte. Foloseste o oglinda de mana si o oglinda de dimensiunea corpului pentru a vedea toate partile corpului. Verifica aceste parti ale corpului tau si ale corpului copilului tau:
- Subrat (axila)
- In interiorul si in jurul urechilor
- In interiorul buricului
- In spatele genunchilor
- La nivelul parului
- Intre picioare
- In jurul taliei
Surse de informatie:
- www.mayoclinic.org
- www.cdc.gov
- www.emedicine.medscape.com