Povestea lui Bogdan Aron
“De unde ai luat virusul? Cat ai stat in spital? Ai avut o forma grea?” sunt intrebari pe care oricine vrea sa le adreseze unui pacient care a trecut prin infectia cu noul coronavirus.
Experienta celor care au castigat lupta cu noul coronavirus ne poate ajuta sa intelegem mai bine ce implicatii poate avea infectarea cu COVID 19.
Dupa vindecare, pacientii care au fost infectati cu COVID-19 au nevoie de monitorizarea starii de sanatate. Acest lucru este necesar atat pentru evaluarea urmarilor bolii in sine, cat si a tratamentelor primite in perioada spitalizarii. S-a constatat ca, la unii pacienti, desi virusul a fost eliminat din organism, pot sa apara o serie de afectiuni ale functiei pulmonare, insuficienta renala, leziuni ale muschiului inimii, insuficienta multipla de organ sau complicatii legate de tratamentul urmat pentru vindecare. Pentru acesti pacienti, am lansat Clinica POST COVID, programul integrat destinat persoanelor care au nevoie de urmarire medicala, in urma infectarii si vindecarii de COVID 19 (https://www.reginamaria.ro/monitorizare-post-covid-19).
Ii multumim lui Bogdan Aron pentru ca a dat curs invitatiei noastre si a ales sa vorbeasca despre experienta lui.
De unde crezi ca ai contractat noul coronavirus?
Am luat virusul probabil in urma unei calatorii de afaceri pe care am facut-o in Londra, la final de februarie. Spun probabil pentru ca nimeni dintre cei cu care am fost plecat n-a fost confirmat pozitiv si n-a avut simptome specifice. In acea perioada erau extrem de putine cazuri in ambele tari, iar la noi si in Europa abia se vorbea de amenintarea noului coravirus.
Ce simptome ai avut si care au fost pasii urmatori pana la diagnosticare?
Simptomele au fost variate si de la aparitia lor si pana la primul test negativ au trecut mai mult de 2 saptamani.
La cateva zile de la intoarcerea din Londra am inceput sa simt o stare accentuata de oboseala si usoare dureri de cap si de sinusuri. Pentru ca trecusem in urma cu cateva luni printr-un episod de sinuzita, mi-am facut o programare, pe 4 martie, la un medic cu specializarea ORL. In urma consultatiei a reiesit ca este vorba, cel mai probabil, de o raceala comuna. Recomandarea a fost sa urmez un tratament normal in astfel de situatii si sa revin in cazul in care fac febra. In zilele urmatoare am evitat sa merg la birou, desi ma simteam din ce in ce mai bine.
La cateva zile distanta, in weekend, dupa ce simptomele de raceala trecusera, am simtit noaptea crampe la stomac. Am crezut ca sunt datorate a ceva ce mancasem in timpul zilei.
Luni, pe 9 martie, totul era OK si am plecat la birou. Se anunta o zi normala. Dupa-masa, in timpul unei intalniri, am simtit in decursul a cateva minute cum incepe sa creasca temperatura corpului si sa am frisoane. Prin urmare, am plecat spre camera de garda de la Regina Maria.
Dupa 2 sau 3 ore de tratamente temperatura a scazut de la 39.2 spre 38 grade Celsius. Am inceput sa ma simt mai bine. Pentru ca din analize nu reiesea a fi o problema bacteriana, am primit indicatia sa merg la Matei Bals pentru a face un consult de boli infectioase. La Matei Bals am fost directionat catre un pavilion special in care erau consultati pacientii cu simptome de boli infectioase si care fusesera plecati din tara in ultimele 2 saptamani. Iar eu cu 11 zile in urma ma intorsesem de la Londra. Medicii de la Matei Bals mi-au spus ca sansele de a fi infectat cu noul coronavirus sunt extrem de mici, dar ca imi vor face testul conform protocolului. Tot acolo am facut si testul rapid de gripa. In cateva minute acesta a a iesit negativ. Desi eram vaccinat antigripal, iar testul rapid era negativ, medicii au considerat ca cel mai probabil este o gripa si am primit tratament specific.
Recomandarea a fost sa plec acasa in izolare, sa incep tratamentul pentru gripa si sa astept rezulatul testului la coronavirus.
Cum ai primit diagnosticul de COVID-19? Care a fost impactul psihic; te-ai simtit stigmatizat?
A doua zi, la ora 17:00, aveam o conferinta video cu colegii in care stabilisem sa discutam despre cum va impacta coronavirusul economia si activitatea noastra. In timpul discutiei, incepusem sa urmaresc site-urile de stiri pentru ca observasem ca spre seara se anunta cazurile noi. Dupa un refresh, pe la 17:30, pe unul dintre site-uri, a aparut stirea: “Barbat, 34 ani, Bucuresti, care s-a intors in data de 27 februarie 2020 din Londra, Marea Britanie, s-a prezentat cu simptomatologie la INBI Matei Bals.” Tin minte ca le-am spus colegilor: “Va las. Cred ca am fost depistat pozitiv. Ne auzim mai tarziu.”
A mai fost nevoie de vreo 2 ore pana cand sa obtin si o confirmare oficiala. Au fost cele mai grele ore din toata aceasta perioada.
Haosul generalizat din jur ma facea sa ma gandesc: daca sistemul se comporta asa atunci cand sunt cateva cazuri, ce se va intampla cand numarul acestora va creste?
Dupa ce am fost confirmat pozitiv, primele momente au fost unele extrem de grele. Nu stiam cat de grava urma sa fie boala in cazul meu. Si, in plus, ma simteam raspunzator pentru cei din jur - imi era teama sa nu fi contribuit la raspandirea virusului. Din fericire, am aflat in saptamanile care au urmat ca nimeni dintre cei cu care intrasem in contact nu a fost depistat pozitiv.
Ce m-a ajutat mult a fost faptul ca am avut tot timpul sustinerea celor din jurul meu. Cred ca am avut norocul sa ma inconjor de oameni buni de-a lungul timpului.
Ce fel de forma de boala ai avut?
Eu am avut o forma usoara sau moderata, fara o afectare pulmonara serioasa. N-am simtit in niciun moment ca-mi este pusa viata in pericol.
Povesteste-ne despre perioada internarii in spital: unde ai fost internat, cate zile, cum a fost relatia medic-pacient?
Am fost internat la spitalul Victor Babes timp de 8 zile. Am fost externat dupa ce simptomele au disparut complet si am avut doua teste negative in doua zile consecutive.
Le multumesc tuturor celor de acolo pentru felul in care m-au ingrijit. Conditiile au fost foarte bune, din anumite puncte de vedere similare cu cele vazute in sistemul privat.
Ce m-a surprins placut a fost faptul ca medicii au fost receptivi la toate intrebarile mele. Spre exemplu, citeam despre diverse scheme de tratament sau situatii (cum a fost cea cu ibuprofenul) si au avut deschiderea de a discuta despre fiecare aspect pe care l-am semnalat.
Care a fost tratamentul urmat? Au aparut efecte secundare ale terapiei?
Tratamentul a fost unul simptomatic. Singurele efecte secundare au fost modificari ale unor analize ale ficatului.
Care au fost investigatiile medicale pe care le-ai facut in perioada de boala?
Am facut in spital mai multe analize de sange, o radiografie pulmonara si testele COVID-19. Am vrut sa fac si un CT la plamani (am propus si contra-cost), insa, din pacate, mi s-a spus ca nu exista un CT in spitalul Victor Babes din Bucuresti.
Dupa vindecare, ti s-a cerut sa donezi sange in vederea recoltarii plasmei, utilizata ca forma de terapie pentru unii pacienti?
Dupa vindecare m-am interesat si eu daca pot dona plasma si am si fost sunat de Centrul de Transfuzii din Bucuresti. Sunt de parere ca a dona sange (sau plasma in cazul acesta) reprezinta un bine enorm pe care aproape oricine il poate face cu un minim de efort. Din pacate, eu am o boala cronica care nu imi permite sa donez. Inainte de a descoperi aceasta problema am donat sange si, daca pe viitor se va putea, o voi face cu siguranta din nou.
In prezent, esti tinut sub monitorizare, avand in vedere ca pot sa apara efecte post COVID-19 asupra organismului?
Imi voi monitoriza starea de sanatate post COVID-19 la Regina Maria prin programul pe care l-am descoperit aici. Vreau sa fac, in primul rand, CT-ul despre care spuneam ca n-am reusit sa-l fac cat timp am fost internat in spital.
Ce a insemnat experienta COVID-19 pentru tine? Dar pentru familia si prietenii tai?
Pentru mine a fost o experienta traumatizanta din multe puncte de vedere, dar care mi-a aratat inca o data ce e important si care m-a apropiat si mai mult de familie, de prieteni sau de colegi.
Pe de alta parte, nu pot sa nu observ in jurul meu schimbari in bine care se intampla incredibil de repede. Timpul pare ca s-a comprimat si ce evolua alta data in cativa ani acum se intampla in cateva zile. Spre exemplu, am avut parte de prima consulatie online la Regina Maria si nu vad vreun motiv pentru care telemedicina sa nu continue si dupa ce trece COVID-19.