Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum te poti proteja de canicula

Cum te poti proteja de canicula

Temperatura corpului combinata cu temperatura ambientala determina temperatura centrala sau interna a corpului tau. Organismul regleaza castigul de caldura (iar iarna, pierderea de caldura) din mediu, astfel incat mentine temperatura centrala la o valoare de aproximativ 37 grade C.

Ce se intampla cand corpul nu poate sa se raceasca singur

Cand afara este prea cald, corpul isi reduce temperatura in principal prin transpiratie care se evapora, reglandu-se astfel temperatura interna a corpului. Totusi, atunci cand facem sport sau vreo alta activitate fizica intensa sau cand suntem expusi la un mediu extrem de cald si cu umiditate crescuta, corpul va fi mai putin capabil sa se raceasca singur.

Indicele de confort termic reprezinta o singura valoare a temperaturii care ia in calcul ce efect au asupra unei persoane atat temperatura ambientala, cat si umiditatea aerului. Cand umiditatea este prea ridicata, transpiratia nu se poate evapora cu usurinta, ceea ce va face dificila racirea corpului. Atunci cand indexul de temperatura depaseste 33°C trebuie sa iei masuri de precautie pentru a-ti mentine scazuta temperatura corpului.

Bolile provocate de caldura

In cele din urma, daca va continua expunerea excesiva la caldura, vor aparea manifestarile supraincalzirii:

  • Crampele musculare reprezinta forma cea mai usoara. Sunt spasme musculare involuntare care apar frecvent ca urmare a efectuarii unor activitati fizice intense intr-un mediu cu temperatura ridicata. Persoanele care transpira intens in timp ce practica sport sunt mai predispuse la crampe musculare. Prin transpiratie se pierde sare care duce la aparitia crampelor. Aportul inadecvat de lichide contribuie frecvent la aparitia acestor crampe. Aceste spasme sunt mult mai intense si mai prelungite decat crampele musculare care apar noaptea. Muschii cei mai afectati sunt cei de la nivelul gambelor, bratelor, peretelui abdominal si spatelui. Tratamentul prompt previne progresia catre epuizarea termica.
  • Epuizarea termica.  Este o forma moderata de supraincalzire care se dezvolta in decurs de cateva zile de expunere la temperatura ridicata combinata cu umiditate crescuta si o activitate fizica intensa, fara o hidratare adecvata. Fara un tratament prompt, epuizarea termica poate evolua catre soc termic, o conditie amenintatoare de viata. Din fericire, epuizarea termica poate fi prevenita.
  • Insolatia sau socul termic. Este forma cea mai grava, o adevarata urgenta medicala. Socul termic reprezinta supraincalzirea corpului la o temperatura de peste 40°C in decurs de 10-15 minute. Netratat, socul termic poate duce la afectarea rapida a creierului, inimii, rinichilor si muschilor, deteriorarea fiind cu atat mai mare cu cat tratamentul este initiat mai tardiv, cu aparitia complicatilor severe si chiar a decesului.

Semnele de avertizare ale bolilor provocate de caldura

Crampele musculare

 

Epuizarea termica

Insolatia sau socul termic

Crampe musculare

Crampe musculare

Temperatura peste 40°C

Transpiratie excesiva

Transpiratie excesiva

Absenta transpiratiei

 

Piele de “gaina”, rece, umeda

Pielea rosie, calda, uscata

Oboseala

Lesin, ameteala, slabiciune, oboseala marcata

Confuzie, agitatie, tulburari de vorbire, iritabilitate, delir, convulsii si coma

Sete

Greata si varsaturi

Greata si varsaturi

 

Durere de cap

Durere de cap pulsatila

 

 

Puls rapid si slab

Puls rapid si puternic

 

Respiratie rapida si superficiala

Respiratie rapida si superficiala

 

Hipotensiune arteriala in pozitia ridicat

 

Ce poti face

Redu temperatura corpului si incearca sa previi ca boala sa progreseze catre socul termic. Daca crezi ca tu sau o alta persoana are insolatie, suna imediat la 112! Tratamentul efectuat acasa nu este suficient in cazul socului termic.

Daca ai crampe musculare, urmatoarele sfaturi te pot ajuta:

  • Opreste-te din activitate si retrage-te intr-un loc racoros
  • Bea apa sau alte lichide reci. Nu consuma alcool, care agraveaza si mai mult deshidratarea
  • Nu relua activitatea intensa decat dupa cateva ore dupa ce crampele musculare au disparut, deoarece continuarea exercitiului fizic poate duce la epuizare sau soc termic
  • Mergi la medic daca crampele nu au cedat dupa o ora

Daca suferi de epuizare termica, urmatoarele actiuni te pot ajuta sa reduci temperatura corpului:

  • Bea apa sau alte lichide reci. Nu consuma alcool, care agraveaza si mai mult deshidratarea
  • Odihneste-te intr-un mediu racoros. Aerul conditionat este cea mai buna alegere, insa daca nu este posibil, retrage-te intr-o zona cu umbra. Stai intins, cu picioarele ridicate deasupra nivelului inimii
  • Fa un dus rece sau infasoara-te intr-un prosop umed. Nu folosi alcool pe piele
  • Poarta haine cat mai lejere. Indeparteaza orice imbracaminte care nu este necesara
  • Daca nu te simti mai bine dupa o ora de la aplicarea acestor masuri de tratament, suna la 112

Daca o alta persoana are insolatie, cere ca ambulanta sa vina de urgenta si incearca sa-i reduci temperatura corpului pana la sosirea echipajului medical:

  • Retrage persoana la umbra sau intr-un mediu cu aer conditionat, daca este posibil
  • Foloseste orice metoda ai la indemana pentru a-i scadea temperatura corpului cat mai rapid. De exemplu, o baie sau un dus cu apa rece pot scadea rapid temperatura corpului; poti sa pulverizezi apa rece folosind un furtun de gradina sau poti s-o stergi cu un burete imbibat in apa rece. Daca umiditatea este scazuta, o poti infasura intr-un prosop umezit in apa rece si s-o expui apoi la un ventilator.
  • Masoara-i temperatura corpului regulat si continua eforturile de racire pana cand temperatura ajunge la 38.3-38.8°C
  • Nu-i da victimei sa bea alcool

Ventilator sau aer conditionat?

Ventilatoarele pot furniza confort, insa daca temperatura ambientala este mai mare de 32°C, ventilatoarele nu vor preveni aparitia bolilor provocate de caldura. Aerul conditionat este cea mai buna masura de protectie impotriva supraincalzirii corpului. Expunerea doar pentru cateva ore pe zi la aer conditionat va reduce riscul de epuizare termica sau insolatie. Ia in calcul sa-ti petreci o parte din zi la mall sau in alte spatii publice care au aer conditionat.

Ce cantitate de lichide ar trebui sa beau cand este cald afara?

Cand afara este cald, ar trebui sa bei mai multe lichide decat iti indica senzatia de sete. Creste cantitatea de lichide pe care o bei, indiferent de nivelul de efort. Daca practici vreo activitate fizica intensa, bea doua  pana la patru pahare de lichide reci la fiecare o ora. Evita bauturile care contin alcool, deoarece acestea vor face sa pierzi si mai multe fluide.

Cum trebuie sa ma imbrac cand este canicula?

Cat stai in casa, poarta cat mai putine haine. Alege imbracaminte usoara, de culoare deschisa, larga.  Afara, poarta o palarie cu boruri largi, de aproximativ cinci pana la sapte centimetri, care sa faca umbra la nivelul gatului, nasului si urechilor (o sapca de baseball nu este de ajuns). Foloseste crema de protectie solara cu generozitate si cat mai frecvent. Indiferent de tipul de ten, foloseste o crema de protectie solara cu SPF de cel putin 15. Academia Americana de Dermatologie recomanda folosirea unei creme de protectie cu o valoare SPF de cel putin 30. Arsura solara afecteaza capacitatea corpului de a se raci singur si cauzeaza pierderea de lichide.

Ce ar trebui sa fac daca trebuie sa lucrez afara cand vremea este extrem de calda?

Fa des pauze. Daca nu esti obisnuit sa lucrezi sau sa faci o activitate fizica intensa intr-un mediu calduros, incepe incet si creste ritmul gradual. Este nevoie de cateva saptamani pana cand corpul tau se va adapta la caldura. Opreste-te daca simti ca inima bate cu putere si nu mai poti respira. Retrage-te intr-o zona racoroasa sau cel putin la umbra si odihneste-te, in special daca ai senzatia de ameteala, te simti obosit sau ai senzatia de lesin.

Anumite medicamente pot creste riscul de aparitie a bolilor provocate de caldura?

Da, anumite medicamente pot afecta abilitatea corpului de a ramane hidratat si de a raspunde la supraincalzire. Fii in special atent daca iei medicamente care contracta vasele de sange (vasoconstrictori), scad tensiunea arteriala (beta blocante), elimina sarea si apa din organism (diuretice) sau trateaza anumite boli psihiatrice (antidepresivele sau antipsihoticele). Medicamentele stimulante pentru tratamentul ADHD sau drogurile ilegale cum ar fi amfetaminele si cocaina te fac mult mai vulnerabil la insolatie.

Anumite persoane sunt mai vulnerabile?

Da, riscul cel mai mare de a face boli provocate de caldura il au sugarii si copiii mici, pana in 4 ani, persoanele peste 65 ani, persoanele obeze sau cele care au anumite boli cronice.  

Surse de informatie:

www.cdc.gov

www.mayoclinic.org