Numita prostatectomie robotica, aceasta procedura chirurgicala minim invaziva prin care se trateaza cancerul de prostata este realizata cu ajutorul unei tehnologii avansate de catre o echipa de medici experimentati in proceduri laparoscopice.
Sistemul de chirurgie robotica
Prostatectomia radicala robotica (ce implica indepartarea prostatei afectate, a veziculelor seminale si a ganglionilor limfatici regionali) se realizeaza cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci, un sistem computerizat sofisticat de chirurgie robotica ce permite medicilor efectuarea unor operatii de mare dificultate, datorita performantelor imbunatatite in ceea ce priveste vizualizarea structurilor si controlul asupra campului operator.
Detaliile operatiei robotice
Folosind sistemul chirurgical avansat, instrumentele robotice miniaturizate se introduc prin cateva incizii milimetrice in abdomenul pacientului si permit chirurgului urolog sa indeparteze prostata si tesuturile inconjuratoare afectate cu mare precizie.
In timpul prostatectomiei radicale asistate de robot se folosesc un endoscop tridimensional si un echipament performant de prelucrare a imaginilor pentru a oferi o vedere mult marita a structurilor delicate care inconjoara prostata (nervi, vase de sange, muschi), permitand conservarea optima a acestor tesuturi vitale. Prostata este apoi indepartata prin una din inciziile de tip „gaura cheii”.
Echipa de medici urologi, supraspecializati in chirurgie robotica, efectueaza prostatectomii radicale minim invaziv, robotic, pentru tratamentul cancerului de prostata in cadrul Centrului de Chirurgie Robotica din Ponderas Academic Hospital. prin aceste interventii medicii reusesc sa indeparteze prostata tumorala cu precizie maxima, astfel incat tesuturile din jur sa nu fie afectate.
Sistemul robotic da Vinci Xi utilizat in Centrul de Chirurgie Robotica este cel mai performant din lume la ora actuala, ceea ce permite medicilor sa obtina rezultate superioare in tratamentul cancerului de prostata in comparatie cu metodele chirurgicale traditionale. Consola robotica asigura un spectru vizual revolutionar, tridimensional si marit, iar bratele robotului permit chirurgului sa faca miscari extrem de precise in timpul interventiei, ceea ce se traduce in performanta in indepartarea tesutului malign si prezervarea tesuturilor sanatoase.
Studiile au demonstrat superioritatea chirurgiei robotice pentru tratamentul cancerului de prostata comparativ cu oricare alta metoda chirurgicala – chirurgia deschisa sau laparoscopica, iar operatia robotica pentru cancerul de prostata este considerata „standardul de aur”.
Rezultatele oncologice (prin excizia in totalitate a tesuturilor canceroase) sunt cel putin la fel de bune dar cu rezultate functionale (continenta urinara, pastrarea erecției) net superioare celor din operatiile clasice sau laparoscopice.
Beneficiile chirurgiei robotice:
- Complicatiile intraoperatorii si postoperatorii sunt mult reduse.
- Hemoragie (pierdere de sange) minima.
- Durerea postoperatorie de intensitate foarte mica.
- Risc de infectii scazut datorita inciziilor milimetrice.
- Recuperarea pacientului este rapida, cu spitalizare de scurta durata si reluarea rapida a activitatii.
- O foarte buna calitate a vietii, cu aspect estetic postoperator si disconfort de intensitate minima.