Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Primul ajutor: defibrilatare externa automata (DEA)

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
Un defibrilator extern automat (DEA) poate salva viata in cazul unei persoane aflate in stop cardiac (cand inima inceteaza sa-i mai bata). Defibrilatorul extern automat este un dispozitiv computerizat care analizeaza ritmul cardiac al victimei. Pe baza analizei, defibrilatorul decide daca este necesara administrarea unui soc electric. Aparatele DEA sunt extrem de precise si vor declansa un soc electric doar daca este necesar.

Defibrilatorul extern automat poate fi folosit acasa si in scoli si se gasesc si intr-o serie de locuri publice. Aceste dispozitive usoare si portabile pot fi cumparate fara prescriptie medicala.

Daca persoana este in stop cardiac (este inconstienta, fara puls, fara respiratie) si este disponibil imediat un defibrilator extern automat (DEA) suna la 112 pentru a cere ajutor medical de urgenta si urmeaza instructiunile dispozitivului pentru utilizarea acestuia. 

Invata cum sa folosesti defibrilatorul extern automat!

Nu trebuie sa fii instruit pentru a utiliza un defibrilator extern automat (DEA), deoarece aparatul te va ghida cu instructiuni vocale si vizuale despre cum sa-l folosesti in siguranta. Iti va spune cum sa verifici respiratia si pulsul si cum sa pui electrozii pe pieptul persoanei.

Urmeaza acest pasi:

  1. Porneste defibrilatorul. 
  2. Ataseaza electrozii direct pe pielea toracelui victimei, conform ilustratiei de pe aparat. Sterge pieptul daca este ud. Electrozii nu trebuie sa se atinga. 
  3. Defibrilatorul va face o analiza automata a ritmului cardiac al victimei.  
  4. Urmeaza instructiunile vocale si vizuale date de aparat.
  5. Daca aparatul indica socul, asigura-te ca nimeni nu atinge persoana in timp ce socul este aplicat. Aparatul este programat sa nu elibereze un soc daca acesta nu este necesar.
  6. Apoi apasa butonul „soc” dupa cum este indicat.
  7. Dupa administrarea socului (sau daca defibrilatorul anunta ca un soc nu este recomandat) incepe imediat compresiunile toracice (si respiratiile) din cadrul resuscitarii cardiopulmonare (RCP).

Dupa aproximativ 5 cicluri de 30 compresii toracice si 2 respiratii gura la gura (2 minute de RCP), defibrilatorul te va atentiona sa repeti pasii 3-6.

Poti folosi un defibrilator standard si electrozi pentru adulti pentru copiii cu varsta > 8 ani. In mod ideal, pentru copiii < 8 ani ar trebui sa folosesti electrozi pediatrici si un defibrilator cu energie de defibrilare pediatrica. Daca acestea nu sunt disponibile, atunci foloseste defibrilatorul pentru adulti. Nu folosi un defibrilator automat la copiii < 1 an.

Pentru a invata corect cum se face resuscitarea cardiopulmonara (RCP), urmeaza un curs acreditat de prim ajutor, care include atat efectuarea RCP, cat si cum sa folosesti un defibrilator extern automat (DEA).

Surse de informatie:

  • www.mayoclinic.org
  • www.crucearosie.ro
  • www.cprguidelines.eu
  • www.cpr.heart.org
  • www.nhs.uk