Mastile de protectie sunt si nu prea sunt folosite in spatiile publice inchise, in mijloacele de transport sau in zonele foarte aglomerate, in ciuda numeroaselor recomandari venite din partea autoritatilor din toata lumea de a purta masca pentru a ne proteja pe noi si pe cei dragi de noul coronavirus. Iar dintre cei care folosesc masca de protectie, un procent destul de mic o folosesc corect. In acest context, un microbiolog american, Rich Davis, care este si directorul regional al departamentului de microbiologie de la Providence Health Care din Spokane, Washington, a decis sa faca un experiment prin care sa arate oamenilor cat de utile pot fi mastile in a limita raspandirea infectiei COVID-19.
Experimentul lui Davis a fost impartit in 2 etape. In prima etapa, microbiologul a tusit, a stranutat, a cantat si a vorbit timp de 15 secunde deasupra unui vas Petri – vas special utilizat pentru cultivarea microorganismelor. A facut acest lucru de mai multe ori. Apoi, in cea de-a doua parte a experimentului a repetat comportamentul, purtand insa si o masca de protectie chirurgicala cu trei straturi. Ulterior, a analizat vasele Petri si a constatat ca vasele Petri deasupra carora a tusit, stranutat, a cantat si vorbit in timp ce avea gura si nasul acoperite cu masca chirurgicala aveau cateva pete de bacterii in ele. Vasele Petri deasupra carora a tusit, stranutat, cantat si vorbit fara masca erau pline de germeni. Concluzia lui Rich Davis, pe care a postat-o pe contul sau de Instagram, alaturi de imaginile cu vasele Petri, este ca masca “blocheaza imprastierea particulelor respiratorii eliminate din gura si gat”.
Microbiologul american si-a desfasurat experimentul de la distante diferite de vasele Petri: 600 de cm, 1,2 metri si 1,8 metri. In acest fel, a vrut sa vada cat de importanta este distanta in imprastierea particulelor respiratorii. Rezultatul a fost ca distanta conteaza: atunci cand a tusit, stranutat, cantat si vorbit spre vasele Petri de o distanta de 1,8 metri, rata de propagare a bacteriilor a fost mai mica, atat atunci cand nu a purtat masca de protectie, cat si atunci cand a purtat masca. Davis a mai remarcat ca indiferent de distanta, purtarea mastii a scazut substantial raspandirea particulelor.
Cum spuneam mai sus, in timpul experimentului s-au folosit bacterii, nu particule virale, insa rezultatele sunt valabile si pentru raspandirea virusurilor. „Chiar daca virusurile sunt mult mai mici decat bacteriile, picaturile respiratorii mari sunt cele care contin majoritatea virusurilor respiratorii si acestea sunt blocate de masti”, a explicat microbiologul Rich Davis pentru Insider.com, adaugand ca recunoaste ca experimentul sau poate fi combatut din cauza limitarii privind dimensiunea esantionului, avand in vedere ca experimentul a implicat o singura persoana, si anume pe el insusi.
Si intr-adevar, criticii demonstratiei nu au ezitat sa scoata in evidenta aceasta limitare, dar si faptul ca experimentul nu este valid din simplul fapt ca Davis a utilizat bacterii si nu un virus, cum este noul coronavirus.
Pe de alta parte, sunt si cercetatori care recunosc valoarea experimentului lui Davis si anume ca acesta reprezinta un argument valabil pentru purtarea mastii ca masura vitala de siguranta publica in timpul pandemiei actuale de COVID-19. William Schaffner, profesor de medicina preventiva si boli infectioase la Centrul Medical al Universitatii Vanderbilt, a declarat ca experimentul lui Davis functioneaza ca un exemplu vizual in privinta importantei purtarii mastii. In plus, acesta sustine ca demonstratia lui Davis imita studii anterioare care au aratat eficacitatea purtarii mastii in a opri raspandirea particulelor infectioase.
Nimeni nu spune ca purtarea mastilor de protectie sunt o solutie 100% eficienta in a limita raspandirea noului coronavirus, ci doar ca mastile reprezinta un instrument care, combinat cu masurile de igiena si distantarea sociala, este eficient in a ne proteja de infectia COVID-19.
"Folosind masti de diferite tipuri, pastrand distanta sociala, evitand spatiile aglomerate multimilor si adoptand regulile de igiena putem reduce substantial riscul de transmitere a noului coronavirus. Este insa extrem de important ca un numar cat mai mare din populatie sa adopte aceste comportamente", a explicat prof. William Schaffner.
Sursa:
www.insider.com