Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Vaccinul care reverseaza efectele imbatranirii, in faza experimentala

Articol de Cornelia Paraschiv Senior Medical Editor
Vaccinul_antiimbatranire
Cercetatorii de la Universitatea japoneza Juntendo au anuntat recent rezultatele unui studiu care a dus la crearea unui vaccin care poate elimina celulele senescente asociate imbatranirii, ajutand la incetinirea sau chiar reversarea proceselor de uzura cauzate de inaintarea in varsta, precum si la prelungirea duratei de viata. Rezultatele experimentelor lor au fost publicate in revista Nature Aging.

Vaccinurile au tinut prima pagina a stirilor medicale in ultimii ani, in special in conexiune cu bolile infectioase si, mai precis, cu COVID-19.

Mobilizarea fara precedent a cercetatorilor si industriei in crearea si lansarea rapida a unui vaccin cu o tehnologie genetica avansata, pe scara larga, a fost o demonstratie de clasa care a acaparat platformele media si interesul publicului si profesionistilor.

Cu toate acestea, in acest peisaj jurnalistic saturat oarecum de informatii privind vaccinurile de ultima generatie, stirea privind aparitia unui vaccin insolit impotriva imbatranirii nu a putut trece neobservata, in parte din pricina ingeniozitatii sale dar, cel mai probabil, datorita aplicabilitatii si perspectivelor nebanuite medicale, sociale sau economice pe care le prefigureaza.  

Chiar daca, deocamdata, vaccinul si-a dovedit valentele doar pe modelele de soareci, visul “tineretii fara batranete” continua sa fascineze cercetatorii, cu toata pretinsa sa aparenta de fata morgana. Sunt, insa, de strabatut multe etape pana la adoptarea unui asemenea vaccin in arsenalul terapeutic de prelungire a longevitatii la oameni si poate ca abia generatiile viitoare ar putea sa fructifice rezultatele concrete ale acestor cercetari. Sau, cine stie, ne va ului stiinta si de data aceasta si solutia care reverseaza batranetea va putea fi gata in doar cativa ani.

Profesorul Toru Minamino de la Universitatea Juntendo conduce echipa de cercetatori care sustine ca a dezvoltat vaccinul care poate indeparta din organism celulele senescente care se acumuleaza odata cu varsta.

Celulele zombi – torpilele care amplifica viteza de imbatranire

Senescenta celulara este unul dintre semnele distinctive ale imbatranirii. Celulele senescente sunt celule care au incetat sa se divizeze, dar nu mor.

Refuza, pur si simplu, sa iasa din scena si sa se lase reciclate, in schimb, se acumuleaza intr-un numar tot mai mare in organism pe masura inaintarii in varsta. Celulele senescente au fost denumite si celule zombi, din cauza comportamentului lor, cel mai nociv efect constand in eliberarea unui cocktail de substante chimice toxice care provoaca inflamatia la nivelul celulelor tinere si sanatoase din jurul lor. Senescenta poate fi cauzata de o serie de factori, inclusiv uzura generala a materialului genetic al celulei care are loc la fiecare diviziune succesiva, precum si deteriorarea ampla a lantului de ADN-ului.

Difuzarea moleculelor inflamatorii nocive de catre celulele zombi defineste fenotipul secretor asociat senescentei (sau SASP) cu rol nefast asupra celulelor sanatoase de proximitate, a matricei extracelulare din jur si altor componente structurale, provocand o cascada de efecte negative care pot include inflamatia cronica, artrita si rigidizarea arteriala, precum si declansarea senescentei in celulele sanatoase.

In acest mod, celulele senescente ajung sa provoace mai multe boli legate de varsta, inclusiv rigidizarea arteriala, care a facut parte din experimentul raportat de cercetatorii japonezi in Nature Aging.

Cum functioneaza vaccinul?

Cercetatorii au identificat o proteina (GPNMB) ce se gaseste in celulele senescente prezente la oameni si soareci si au creat un vaccin peptidic bazat pe un aminoacid din compozitia acestei proteine transmembranare de pe celulele zombi.

Vaccinul, odata inoculat in organism, declanseaza producerea de anticorpi specifici care vor recunoaste secventa proteica de la suprafata celulelor senescente si se vor atasa de aceasta. Vor atrage, in felul acesta, celulele albe din sange care vor ataca si elimina, in cele din urma,  celulele senescente.

Cand echipa a administrat vaccinul soarecilor cu rigidizare arteriala (ateroscleroza), multe celule senescente acumulate au fost eliminate si zonele afectate de boala s-au restrans. Administrarea la soareci in varsta, a facut ca progresia leziunilor induse de imbatranire sa fie mai lenta decat cea a soarecilor nevaccinati. Potrivit studiului, soarecii tratati cu vaccin au demonstrat niveluri scazute de celule senescente.

„Multe dintre medicamentele existente pentru indepartarea celulelor senescente (senolitice) sunt utilizate in prezent ca agenti anti-cancer si pot provoca efecte secundare severe. Noul vaccin are, insa, mai putine reactii adverse, iar eficacitatea este de durata.”, mentioneaza autorii studiului.

„Ne putem astepta ca (vaccinul) sa fie aplicat in tratamentul rigidizarii arteriale, diabetului si altor boli legate de imbatranire”, a declarat pentru Japan Times profesorul Toru Minamino, autor al studiului de la Universitatea Juntendo.

Celebrul Dr. David Sinclair, profesor de la Universitatea Harvard si autorul best-seller-ului stiintific „Lifespan”  a concluzionat ulterior publicarii rezultatelor cercetatorilor japonezi: „Aceasta este o problema importanta: vaccinarile impotriva imbatranirii functioneaza. Sigur, este un studiu care dovedeste principiul pe un soarece care imbatraneste rapid, dar nu exista nicio indoiala ca acest lucru va fi posibil intr-o zi.”

Surse de informatie:

www.nature.com
www.japantimes.co.jp
Text: Dr. Cornelia Paraschiv, Senior Medical Editor