Dintotdeauna, parul lung, bogat si stralucitor a reprezentat un semn al frumusetii feminine, in timp ce muschii bine lucrati - un semn al masculinitatii. La fel ca barbatii, femeile sunt predispuse genetic la caderea parului, afectiune cunoscuta ca alopecie androgenica. Iar cand acestea pierd excesiv din podoaba capilara intra in panica, fapt care alimenteaza stresul si conduce la agravarea procesului de pierdere a parului.
Pana la 40% dintre persoanele care sufera din cauza caderii parului sunt femei, insa exista un dublu standard privind modul in care modelul feminim de alopecie este perceput, considera dr. Sandy Tsao, medic dermatolog la Massachusetts General Hospital si formator in Dermatologie la Harvard Medical School.
In opinia dr. Sandy Tsao, caderea parului la femei nu este un concept atat de bine acceptat de acestea, din punct de vedere cultural. Mai mult, tratamentele impotriva caderii parului tind, de asemenea, sa favorizeze barbatii. "Medicamentele si optiunile de tratament disponibile pentru barbati tind sa nu fie la fel accesibile sau la fel de eficiente in cazul femeilor. In plus, la femei, avem mai mult de-a face cu nevoia de a ascunde pierderea parului”, explica Dr. Sandy Tsao.
Caderea parului la femei vs. la barbati
Cand femeile incep sa sufere de alopecie, tind sa-si piarda parul in special pe partea de sus a capului, fruntea ramanand intacta. Per total, in loc sa experimenteze zone mari de chelie, femeile se confrunta mai degraba cu subtierea volumului de par. Potrivit specialistilor de la Cleveland Clinic, pierderea completa a parului, numita alopecie sau chelie, este foarte rar intalnita la femei.
Spre deosebire de femei, barbatii incep sa-si piarda parul de pe partea din fata a capului, din apropierea templelor. Urmeaza apoi parul de pe partea din spate a capului. Cand cele doua zone de chelie se intalnesc, se evidentiaza un inel in forma de potcoava de par in jurul perimetrului scalpului.
Cauze ale caderii parului la femei
In mod normal, pierdem aproximativ 100 de fire de par pe zi. Daca observi ca pierzi mai mult de 150 de fire de par pe zi, ar trebui sa mergi la medic, pentru a afla cauza si a trata problema.
Uneori, pierderea parului este tranzitorie. "Telogen effluvium" este o forma de alopecie usoara, caracterizata prin rarirea parului, ce are loc atunci cand fazele de repaos si de crestere ale parului nu se sincronizeaza. Cel mai bun exemplu de “telogen effluvium” il reprezinta pierderea excesiva a parului declansata la 3-4 luni dupa nastere. Fenomenul afecteaza intre 40% si 50% dintre femei si nu este atat de grav incat sa conduca la aparitia petelor de chelie sau la pierderea permanenta a parului. Cresterea numarului de hormoni in timpul sarcinii impiedica pierderea parului, iar dupa nastere, cum numarul hormonilor revine la valori normale, parul reincepe sa cada, reluandu-si ciclul normal. Iar pentru ca in timpul sarcinii caderea normala a parului a fost stopata, dupa nastere vei pierde foarte mult par deodata. Nu te ingrijora, procesul este temporar.
In ceea ce priveste modelul feminin de cadere a parului, 90% din cazuri au o cauza genetica si doar 10% - o cauza hormonala. La menopauza, nivelul de estrogen scade vertiginos si acest lucru poate ajuta la identificarea cauzei pierderii parului la femei, intrucat hormonii androgeni sunt produsi de organism chiar si atunci cand femeia nu mai ovuleaza. Practic, productia de estrogen se opreste. In functie de caz, se recomanda terapia cu estrogeni postmenopauza, care aduce beneficii pentru piele si par, membranele mucoase, precum vaginul, dar si pentru oase, care sunt foarte sensibile la pierderea de estrogen.
Genele sunt adesea principala cauza a caderii parului. Ele afecteaza modul in care organismul raspunde la hormoni masculini (androgeni), pe care ii au atat barbatii, cat si femeile. O cantitate prea mare de hormoni androgeni in foliculii de par poate incetini atat cresterea firelor noi de par, cat si a parului in general.
Deficientele nutritionale pot cauza si ele caderea parului. Dr. Wilma Bergfeld, un dermatolog recunoscut de la Cleveland Clinic, specializata in caderea parului, a constatat ca aportul scazut de fier contribuie la pierderea parului. Nivelul optim de fier la femei este 50.
Pierderea parului la femei poate fi cauzata si de:
- Boli ale grandei tiroide
- Anemie
- Sarcina ("telogen effluvium")
- Un eveniment stresant (negativ sau pozitiv), cum ar fi o boala sau deces in familie, o mutare sau un divort
- Anumite medicamente, cum sunt citostacicele recomandate in tratamentul cancerului
Trucuri pentru a acoperi caderea parului
Desi genele mostenite de la parinti nu pot fi schimbate, exista o serie de optiuni medicale, hormonale si cosmetice la care poti apela pentru a camufla caderea parului. Acestea te vor ajuta sa te simti si sa arati bine.
Increderea in sine joaca un rol important in imbunatatirea starii de bine. De asemenea, potrivit specialistilor la Cleveland Clinic, controlul stresului si al anxietatii fac parte din planul de tratament pentru femeile care se confrunta cu pierderea in exces a parului.
5 sfaturi cosmetice pentru a masca pierderea parului:
- Poarta o peruca de o nuanta cat mai apropiata de parul tau
- Alege o culoare a parului cat mai apropiata de culoarea scalpului tau
- Foloseste un sampon care contine silicon, pentru a inveli firul de par si a-i da aspectul unui par bogat
- Aplica produse cosmetice special concepute pentru a da impresia unui par des
- Roaga coafeza sa opteze pentru o tunsoare si o coafura care sa ascunda zonele afectate de pierderea parului
Text: Mirabela Viasu, Medical Editor
Surse;
www.health.harvard.edu
www.health.clevelandclinic.org
www.americanpregnancy.org