Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

5 moduri in care retelele de socializare iti afecteaza starea de spirit

5 moduri in care retelele de socializare iti afecteaza starea de spirit

Ti se intampla des sa-ti verifici profilul de pe Facebook sau sa navighezi pe Twitter si Instagram de mai multe ori pe zi, din ora in ora sau chiar mai des? Retelele de socializare te ajuta sa fii conectat si sa comunici cu prietenii din copilarie, cu rudele stabilite la mii de kilometri departare, iti reamintesc evenimente importante din viata ta si a prietenilor tai si te scapa de plictiseala. Cu toate acestea, creeaza dependenta si te pot distrage de la indeplinirea sarcinilor importante sau te pot face sa te simti deprimat.

In fiecare zi, 63% dintre americani se logheaza pe cel putin un site de socializare, adesea, de multe ori pe zi, arata un studiu citat recent de Cleveland Clinic. La nivel mondial, lunar exista peste 1,86 de miliarde de conturi active pe Facebook, iar zilnic 1,23 de miliarde de persoane se logheaza pe reteaua de socializare, conform celor mai recente statistici eliberate de reteaua sociala la inceputul lunii februarie 2017. 

In opinia psihologului clinician Scott Bea din cadrul Cleveland Clinic, retelele de socializare sunt atat de atragatoare pentru ca ofera utilizatorilor un plus de incredere de fiecare data cand primesc un “like” sau un comentariu la o postare sau de fiecare data cand cineva le distribuie pozele, gandurile si video-urile. 

Pe de alta parte, retelele de socializare pot influenta negativ starea de spirit si comportamentul utilizatorilor. 

Care sunt efectele negative ale utilizarii retelelor de socializare?

Reducerea stimei de sine

De obicei, oamenii tind sa scoata in evidenta pe conturile persoanale de pe retelele de socializare numai momentele fericite si partile bune ale vietii lor. Aceasta tendinta ofera persoanelor din lista lor de prieteni o viziune nerealista a vietii persoanei care posteaza, facandu-i sa simta ca viata lor nu este la fel de buna, sustine psihologul Scott Bea. Efectul pe termen lung al acestui tip de comportant de a-ti compara viata cu cea a prietenilor tai este o reducere a stimei de sine.

Frica de a ramane pe dinafara

Actualizarea in timp real a profilelor de pe retelele de socializare determina multi utilizatori sa se logheze in mod continuu, pentru a fi la curent cu tot ce posteaza prietenii lor. Multi fac acest lucru fara sa-si dea seama. Studiile arata ca frica de a ramane pe dinafara, cunoscuta drept fenomenul FOMO (fear of missing out) poate favoriza, uneori, aparitia sentimentelor de nemultumire si anxietate.

"Impulsul de a verifica regulat statusul si noile postari este generat din nevoia de a reduce starea de anxietate, insa in realitate acest comportament nu face altceva decat sa genereze si mai multa anxietate. Oamenii se logheaza pentru a se linisti, fara sa-si dea seama ca aceasta nevoie este ca un drog”, explica Scott Bea.

Perturbarea rutinei de somn

Cercetatorii de la Universitatea din Pittsburgh au studiat obiceiurile a circa 1.700 de adulti cu varste cuprinse intre 19 si 32 cu privire la utilizarea retelelor de socializare. Au descoperit ca persoanele care foloseau des retelele de socializare erau de trei ori mai predispuse la a avea dificultati in a adormi spre deosebire de persoanele care nu stau foarte mult timp pe retelele sociale. Conform specialistilor, lipsa somnului poate conduce la diferite alte probleme, inclusiv capacitate redusa de concentrare, anxietate si chiar depresie.

Declansarea sentimentelor de invidie

Atunci cand oamenii posteaza poze din vacante sau poze cu masinile, casele si animalele de companie declanseaza, uneori, sentimente de invidie in randul prietenilor lor “virtuali”. Aceste sentimente, care pot varia de la furie la umilinta, pot afecta in unele situatii stima de sine.

Incurajarea comportamentelor nesanatoase

Uneori, retelele de socializare pot incuraja diferite comportamente nesanatoase, cum ar fi consumul de droguri si alcool, dar si comportamentul nechibzuit. Conform psihologului Scott Bea, in acest caz, riscul este mai mare in randul tinerilor, deoarece cortexul prefrontal, adica partea din fata a creierului, responsabila pentru luarea deciziilor, nu este complet dezvoltata pana la varsta de 25 de ani. Prin urmare, tinerii sub 25 de ani sunt mult mai predispusi la a imita comportamentele nesanatoase promovate de prietenii lor in mediul online. 

Controleaza timpul petrecut pe retelele de socializare!

Putine persoane constientizeaza cat de mult timp petrec pe retelele de socializare. Si cu atat mai putin impactul acestui timp asupra vietii lor cotidiene. Iata de ce este important sa analizezi cat mai obiectiv numarul de ore petrecute zilnic sau saptamanal pe retelele de socializare, dar si cat de des te loghezi in fiecare zi pentru a verifica noutatile postate de prietenii tai. Daca realizezi ca pierzi prea mult timp conectat si ca acest lucru iti afecteaza activitatile zilnice, trebuie sa te gandesti cum poti prelua controlul si cum poti limita timpul petrecut pe Facebook, Twitter, Instagram etc. 

Psihologul Scott Bea recunoaste ca preluarea controlului poate fi de multe ori anevoioasa. Insa, se poate realiza. Este nevoie de vointa. Uneori, ajuta stabilirea unui program clar privind intervalele de timp din zi la care sa te lochezi pe retelele de socializare. 

"Daca simti ca efectele negative ale utilizarii retelelor sociale sunt mai mari decat avantajele sau constati ca simti nevoia sa te loghezi de mai multe ori pe ora si ca nu te poti opri, este clar ca trebuie sa limitezi timpul petrecut pe retelele de socializare", explica psihologul Scott Bea.

Ai putea opta pentru a petrece mai mult timp cu prietenii si familia, luand masa de pranz impreuna, iesind in parc la o plimbare impreuna sau pur si simplu stand de vorba la o cafea.  

Surse:
www.health.clevelandclinic.org