Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pielea si procesul de imbatranire

Pielea si procesul de imbatranire

Pare un paradox: daca stratul superior al pielii se schimba aproximativ o data pe luna, atunci de ce imbatraneste pielea? Exista mai multe motive.

Imbatranirea cronologica

Scurgerea timpului distruge pielea. Pe masura ce anii trec, pielea  sufera o serie de modificari biochimice. In primul rand, celulele epidermei nu se mai elimina la fel de usor, iar fibrele de sustinere de colagen si elastina se degradeaza. Deteriorarea fibrelor de colagen si elastina alaturi de forta gravitationala care trage pielea in jos determina unele din semnele clasice ale imbatranirii pielii: liniile fine in jurul ochilor, liniile de expresie  adancite la colturile gurii si peste frunte si pielea lasata. Unghiile devin de obicei mai fragile, iar parul poate incepe sa se subtieze.

Pierderea de masa osoasa la nivelul craniului pe masura inaintarii in varsta, afecteaza de asemenea aspectul tau. La multi oameni apar faldurile nasolabiale, acele linii intre narine si colturile gurii, ca rezultat al schimbarilor produse in oasele faciale, si nu la nivelul pielii ca atare. Acelasi lucru este valabil si pentru ridurile de marioneta, care se intind de la colturile gurii pana la barbie.

De asemenea, apar si alte modificari la nivelul pielii. Odata cu inaintarea in varsta, pielea nu mai este la fel de hidratata ca inainte. In plus, capacitatea sa de a lupta impotriva infectiilor, de a percepe senzatiile si de a regla temperatura corpului scade de asemenea. Si, dupa cateva decenii de transmitere de instructiuni pentru producerea de noi celule, ADN-ul din celulele pielii poate sa se deterioreze permitand cresterea necontrolata a acestora, avand drept rezultat cancerul de piele.

Parte a procesului de imbatranire este determinat genetic. Asa cum mostenirea genetica determina culoarea ochilor si daca parul tau este cret sau drept, genele au de asemenea un rol in a determina daca pielea ta isi va pastra o textura ferma pana la 60-70 de ani sau va incepe sa faca riduri si sa se lase dupa 40 de ani. Degradarea stucturilor de colagen si elastina, care are ca efect o piele laxa, lasata,  se produce intr-un ritm diferit la fiecare persoana in parte.

Fotoimbatranirea

Pe masura ce inaintezi in varsta, unica si cea mai importanta cauza a deteriorarii pielii nu este batranetea – ci expunerea la soare. Aceasta deteriorare poarta numele de fotoimbatranire. De-a lungul anilor, expunerea la soare cauzeaza ridurile fine si grosiere, pielea lasata cu un aspect galben, tare sau pielea solzoasa, uscata. De asemenea, expunerea la soare creste riscul de cancer de piele. Deoarece expunerea la soare scade cantitatea de colagen care sustine reteaua vaselor de sange, fotoimbatranirea poate duce de asemenea la invinetirea mai usoara a pielii.

Poti distinge cu usurinta efectele fotoimbatranirii de cele ale imbatranirii cronologice prin efectuarea acestui simplu test. Uita-te la ridurile si pigmentarea pielii de pe fata si de pe partea de sus a mainilor tale; simte textura pielii. Acum fa acelasi lucru cu o parte a corpului care nu a fost expusa foarte mult la soare de-a lungul anilor, cum ar fi partea inferioara a abdomenului sau fesele. Diferenta poate fi dramatica, mai ales daca ai fost un iubitor de soare de-a lungul vietii. Oamenii cheltuiesc miliarde de dolari anual incercand sa contracareze efectele fotoimbatranirii.

Rolul luminii ultraviolete

Deteriorarea pielii datorita expunerii la soare este cauzata de radiatiile ultraviolete (UV). Nu toate razele soarelui au acelasi efect. Unele radiatii UV cu anumite lungimi de unda penetreaza pielea mai adanc decat altele. Constientizarea acestei diferente i-a determinat pe cercetatori sa se intrebe daca nu cumva unele tipuri de raze UV provoaca indeosebi ridurile si petele maronii (uneori numite „pete de batranete" sau „pete hepatice” ), in timp ce altele grabesc procesul de dezvoltare al cancerului de piele.

Lungimile de unda ale radiatiei UV se intind intre undele de lumina vizibila si razele X . Radiatia UV a soarelui ajunge pe pamant avand trei lungimi de unda principale.

UVC. Aceasta lungime de unda este cea mai scurta dintre cele trei. Are de asemenea cel mai inalt nivel de energie si este cea mai daunatoare. Razele UVC pot distruge pielea, dar acestea sunt de obicei absorbite in atmosfera de catre stratul de ozon inainte de a ajunge pe suprafata pamantului. In anii 1970 , ingrijorarea fata de gaurile din stratul de ozon a dus la interzicerea la nivel mondial a produselor chimice care afectau stratul de ozon; stratul de ozon pare acum sa se refaca singur.

UVB. Aceste raze sunt putin mai lungi si au mai putina energie decat razele UVC, prin urmare, sunt mai putin daunatoare pentru piele. Ele reprezinta in jur de 5% din radiatiile ultraviolete care ating suprafata pamantului. Razele UVB patrund in epiderm iar rezultatul lor vizibil in ceea ce priveste deteriorarea il reprezinta arsurile de soare. Specialistii considera ca in general, riscul de a face melanom este cu atat mai mare, cu cat ai avut mai multe arsuri solare. Cercetarile arata ca razele UVB cauzeaza o mutatie genetica distincta care permite cresterea necontrolata a celulelor, cu aparitia cancerului. De fapt, mai mult de 90% din cazurile de cancer de piele cu celule scuamoase prezinta aceasta mutatie specifica.

UVA. Razele cu cea mai lunga gama de lungimi de unda, numite UVA, joaca de asemenea un rol in fotoimbatranire si in dezvoltarea cancerului de piele. Aproximativ 95% din radiatiile UV care ajung pe suprafata pamantului sunt UVA. Datorita lungimii lor de unda mai mare, aceste raze patrund mai adanc in derm. Desi doar aproximativ 10% din razele UVB ajung in derm, cercetatorii considera ca 50% din razele UVA fac acest lucru. 

Text: www.health.harvard.edu