Ce este spirulina
Spirulina (Arthrospira platensis) este o microalga, incadrata in clasa algelor albastre-verzi (cianobacterii), care are in compozitia sa o concentratie ridicata de proteine si nutrienti. Ea este, adesea, consumata sub forma de supliment alimentar sau ca ingredient in unele alimente, cum ar fi smoothie-uri, batoane proteice sau bauturi energizante. Spirulina este considerata un superaliment, fiind folosita inclusiv de catre echipele de astronauti din cadrul NASA, in timpul misiunilor in spatiu.
Spirulina este utilizata in scopuri terapeutice, inca din secolul al XIII-lea, cand populatia azteca o consuma pentru proprietatile sale deosebit de hranitoare. Ea este cultivata, in prezent, in Africa, America Centrala, America de Sud, Asia, precum si in Europa.
Ce contine spirulina
Spirulina este bogata in vitamine, minerale si antioxidanti, fiind o sursa proteica deosebit de utila, avand in vedere ca aproximativ 60-70% din greutatea sa uscata este reprezentata de proteine. De asemenea, este o buna sursa de aminoacizi (contine toti cei 20 de aminoacizi esentiali), care sunt, practic, fragmente ale proteinelor, de care organismul are nevoie pentru a functiona corespunzator.
In afara de aminoacizi si proteine, spirulina mai contine o serie de compusi nutritivi, deosebit de folositori organismului:
- vitamine liposolubile (vitamina K, vitamina E);
- vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9, B12);
- minerale (fier, calciu, magneziu, zinc, mangan, potasiu, sodiu);
- polizaharide (utile in mentinerea unui echilibrul la nivelul metabolismului glucidic);
- clorofila.
Beneficii spirulina
- Unele dintre beneficiile posibile ale consumului de spirulina pot include:
- cresterea energiei si imbunatatirea starii generale - deoarece spirulina este bogata in proteine, care sunt esentiale pentru functionarea optima a organismului, aceasta poate contribui la cresterea nivelului de energie;
- reducerea colesterolului - anumite cercetari au sugerat ca spirulina poate ajuta la scaderea nivelului de LDL-colesterol (cunoscut si sub denumirea de "colesterol rau" din sange);
- imbunatatirea sanatatii inimii - spirulina poate fi un bun adjuvant in controlarea tensiunii arteriale si in reducerea riscului de boli cardiovasculare, prin scaderea nivelului de colesterol, dar si datorita efectelor sale antiinflamatorii;
- ameliorarea simptomelor alergiilor - spirulina dispune si de proprietati antihistaminice, putand ajuta la reducerea reactiilor alergice;
- sustinerea sistemului imunitar - spirulina poate sprijini intarirea sistemului imunitar, gratie continutului sau crescut de vitamine, minerale si aminoacizi;
- sprijinirea organismului in procesul de scadere in greutate - avand o valoare nutritionala crescuta, spirulina poate fi un supliment util pentru persoanele care vor sa slabeasca, astfel incat acestea sa nu se confrunte cu deficit de minerale, vitamine sau alti nutrienti;
- echilibrarea nivelului de glucoza serica - potrivit unor studii recente, spirulina ar putea avea efecte benefice inclusiv asupra glicemiei;
- imbunatatirea functiilor cognitive - gratie continutului de triptofan, un aminoacid esential, precursor al serotoninei, cu rol in sustinerea activitatii cerebrale, spirulina poate fi de ajutor in mentinerea in parametri normali a unor functii ale creierului.
Unele persoane iau spirulina ca supliment nutritiv, pentru a imbunatati aportul de proteine, vitamine si minerale, in timp ce altii o folosesc pentru beneficiile sale potentiale pentru sanatate, cum ar fi reducerea inflamatiei, scaderea colesterolului si ameliorarea simptomelor unor probleme de sanatate. Totusi, este important de retinut ca, desi unele studii au sugerat beneficii importante ale spirulinei pentru sanatate, este necesara efectuarea de cercetari suplimentare, pentru a intelege in totalitate efectele acesteia asupra organismului, precum si potentialele riscuri. La fel ca in cazul oricarui supliment alimentar, este important sa discuti cu medicul tau, inainte de a incepe un tratament pe baza de spirulina.
Spirulina- reactii adverse si contraindicatii
Spirulina este considerata, in general, sigura, atunci cand este administrata pe cale orala si in dozele recomandate. Cu toate acestea, pot exista efecte secundare si contraindicatii cu privire la utilizarea spirulinei. Unele posibile efecte secundare ale spirulinei pot include greata, dureri de cap, balonare, flatulenta sau diaree. De asemenea, spirulina poate provoca reactii alergice la unii pacienti.
Spirulina poate interactiona cu anumite medicamente, cum ar fi medicamentele anticoagulante, medicamentele antihipertensive sau produsele pentru slabit. De aceea, este important sa consulti medicul, inainte de a lua spirulina, daca urmezi orice tip de tratament sau daca te confrunti cu anumite probleme de sanatate.
De asemenea, persoanele cu fenilcetonurie, o afectiune metabolica rara, care afecteaza metabolismul proteinelor, trebuie sa evite spirulina.
Fenilcetonuria este cauzata de un deficit al enzimei fenilalanin-hidroxilaza, iar, in cazul administrarii de spirulina (care contine aminoacizi esentiali, inclusiv fenilalanina), pot aparea probleme grave de sanatate.
Cat dureaza cura cu spirulina
Suplimentele alimentare care contin spirulina se gasesc pe piata sub forma de capsule sau tablete, destinate administrarii orale. Dozele recomandate sunt stabilite in functie de varsta fiecarui pacient, dar si in raport cu necesarul nutritional. Capsulele sau tabletele cu spirulina se administreaza de doua sau chiar de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de mese, cu o cantitate suficienta de apa.
Spirulina mai este disponibila si sub forma de pulbere, ce poate fi consumata in combinatie cu diferite alimente, precum supe, iaurturi, smoothie-uri, shake-uri sau sucuri de fructe ori legume.
Nu există o durata specifica pentru o cura cu spirulina, deoarece acest lucru poate varia in functie de scopul pentru care este utilizata si de doza zilnica recomandata. De obicei, o cura cu spirulina poate dura de la cateva saptamani la cateva luni, in functie de nevoile individuale. Este important sa respecti intotdeauna dozele si durata tratamentului recomandate de medicul specialist, pentru a evita aparitia unor posibile efecte secundare si pentru a obtine beneficiile dorite.
Importanta pe care o acorzi sanatatii tale se va oglindi in starea ta generala si, de cele mai multe ori, remediile naturiste, asa cum este spirulina, pot fi un ajutor de nadejde in acest sens. Este esential, insa, sa retii ca suplimentele alimentare nu pot inlocui tratamentele medicamentoase si nici un regim alimentar echilibrat.
Autor: Roxana Balintoni, Senior Editor