Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ghidul alergiilor de primavara

Articol de Cornelia Paraschiv Senior Medical Editor
Ghidul alergiilor de primaravara
Primavara, anotimpul care ne da fiori de bucurie si reinsufleteste totul in jur intr-o simfonie de culori, nu este numai un prilej de incantare, dar poate fi si inceputul unei perioade de supliciu pentru cei care sufera de alergii sezoniere, mai precis de alergia de primavara. Rafale de stranuturi, congestie si secretie nazala, lacrimare sau mancarimea nasului si ochilor sunt doar cateva dintre neplacerile pe care inflorirea feerica a naturii le provoaca persoanelor alergice la polen.

Rinita alergica, conjunctivita alergica si chiar crizele de astm pot exploda in acest anotimp, mai ales daca, fiind susceptibil la alergiile sezoniere, ai lasat garda jos si nu ti-ai facut preventia corespunzator, cu mult inainte ca primii muguri sa plesneasca pe crengile arborilor. Insa nu e totul pierdut, poti prelua controlul crizelor, chiar si dupa ce copacii si-au aprins irezistibil corolele si granulele de polen au apucat sa se lase purtate de vant in toate directiile, dar mai cu seama, intr-a ta.

De fapt, nu esti singurul in aceasta situatie.

Poate nu stii ca la ora actuala, in lume, alergiile afecteaza 25% din populatia globului, adica 1 din 4 persoane. Numai in Statele Unite se estimeaza ca 67 de milioane de americani ar suferi de reactii alergice, iar 81% dintre ei au alergie la polen.

Primavara provoaca cea mai frecventa alergie sezoniera la copii, in timp ce alergiile de vara sunt cele mai frecvente la adulti. Alergiile pot influenta si alte afectiuni. De exemplu, iti pot agrava astmul si pot avea un impact negativ asupra calitatii somnului.

Ce cauzeaza alergiile de primavara?

Principalii alergeni de primavara sunt copacii infloriti, urmati de polenul de iarba si sporii de mucegai.  

Copacii si iarba incep sa se polenizeze inca din luna februarie si ating apogeul acestui proces din martie pana in aprilie. Polenul de copac este vinovat pentru majoritatea alergiilor de primavara - mesteacanul, ulmul, artarul, frasinul alb, plopul, salcia, dudul si nucul fiind cei mai incriminati factori declansatori.

Polenul mai mare, ceros, gasit pe florile colorate si diseminat de albine, nu provoaca de obicei multe simptome de alergie.

In plus, vremea ploioasa poate creste cantitatea de mucegai, un alt factor care inteteste alergiile.

Primavara, sporii de mucegai si mucegaiul pot fi gasiti in locuri umede, cum ar fi pe frunzele cazute, iarba si gramezile de compost, insa se pot ascunde frecvent si in interiorul locuintelor, mai ales in bucatarii sau bai.

Ce este polenul?

Polenul este singura modalitate de reproducere a unei plante si este produs in cantitati de masa, primavara. Odata pulverizat in aer, poate ajunge usor  in contact cu ochii, nasul, plamanii si pielea.

Daca in mod normal polenul este inofensiv si nu starneste nici pe departe vreo reactie in organism, la persoanele alergice sistemul imun trateaza polenul ca pe un element strain, un invadator  periculos care trebuie atacat prin producerea de cantitati mari de anticorpi.

Polenul  declanseaza, asadar, reactia alergica, iar corpul elibereaza o substanta denumita histamina pentru a-l anihila. Histamina este responsabila, in cea mai mare parte, de simptomele alergice neplacute aparute in tentativa organismului de a scapa de factorul alergen si ea constituie, totodata, tinta principala a medicatiei antialergice actuale.

Cand incepe sezonul alergiilor?

Sezonul alergiilor de primavara apare chiar din luna februarie, in zona temperata, depinzand desigur si de temperatura de afara. Specialistii sunt de parere ca „daca este cu adevarat cald, oamenii experimenteaza simptome mai devreme.”

Copiii pot avea inca de la 2 ani alergii sezoniere, insa multi adulti se confrunta cu simptome alergice si mai tarziu in viata.

Simptomele alergice nu ar trebui confundate cu raceala

Usor de confundat cu o raceala, mai ales la copii, alergia se manifesta prin:

  • Infundarea nasului si  prezenta unor secretii nazale, dar care sunt limpezi si apoase
  • Stranuturi in salve
  • Mancarime de nas si gat
  • Mancarime, roseata si lacrimare a ochilor
  • Tuse care se accentueaza noaptea si dimineata
  • Iritabilitate, lipsa de concentrare
  • Respiratie sau mancat cu gura deschisa din cauza obstructiei nazale

Frecarea fetei pare sa fie un semn revelator, mai ales la copii, care pot avea chiar o linie minuscula, tipica, pe nas, care apare din cauza impingerii acestuia frecvent in sus.

Desi cauzele exacte ale alergiilor nu sunt cunoscute, specialistii leaga declansarea acestor manifestari de expresia modificata a unor gene, schimbari ale stilului de viata, rezidenta in mediul urban care obliga la petrecerea timpului liber mai mult in interior, in loc de ferme si spatii deschise,  precum si deplasarile dintr-o zona in alta.

Ce este de facut?

Iata cateva sfaturi oferite de medici pentru gestionarea cat mai adecvata a alergiilor de primavera.

Afla cauza alergiei tale

In timp ce tratamentele fara prescriptie medicala, cum ar fi antihistaminicele si spray-urile nazale pot oferi o ameliorare, cel mai bun mod de a afla exact ce iti provoaca alergia si de a gasi o solutie pe termen lung este efectuarea unui test de alergie si consultarea unui medic. Alergologii vad gestionarea alergiilor in trei moduri: minimizarea sau evitarea alergiei, tratamentul medicamentos si, in final, imunoterapia.

Ia medicamentele antialergice devreme

Medicatia pentru alergii ar trebui initiata cu mult inainte de inceperea sezonului de alergii, cand polenul iti poate provoca simptome severe si greu de controlat,  recomanda medicii.  
De exemplu, imunoterapia orala, numita imunoterapie sublinguala, ar trebui inceputa cu 12 saptamani inainte de sezonul de varf. Acelasi lucru este valabil si pentru antihistaminicele fara prescriptie medicala si spray-urile nazale cu corticosteroizi.

Foloseste aerul conditionat

  • Este o metoda utila sa folosesti aerul conditionat pentru a impiedica polenul  sa iti intre in casa. Purificatoarele de aer sunt, de asemenea, utile.
  • Evita aerisirea directa a camerei, mai ales dimineata, in zilele uscate si cu vant.
  • Schimba filtrele in mod regulat: filtrele de aer din interiorul casei pot adaposti tot felul de praf si particule alergene.
  • Curata in mod regulat orificiile de aer conditionat si utilizeaza un filtru de aer de particule de inalta eficienta (HEPA). Filtrele de aer si conductele de aer ar trebui curatate putin o data pe an.
  • Aerul conditionat si recircularea aerului iti sunt de folos si atunci cand conduci si exista riscul sa patrunda aerul incarcat de polen in interiorul masinii.

Fii atent la  imbracaminte si incaltaminte!

  • In aceasta perioada o idee buna este sa eviti uscatul hainelor in aer liber.
  • Scoate-ti pantofii si schimba hainele de exterior cand intri in casa si schimba imbracamintea inainte de culcare.
  • Nici animalele de companie nu ar trebui sa aiba acces in dormitor, ele pot transporta pe blana particulele de polen din iarba.

Evita polenul!

Deoarece concentratia de polen este cea mai mare intre orele 5 si 10 dimineata ai putea opta sa stai in casa in acest interval de timp.

Verifica prognoza meteo si daca ai posibilitatea, nivelul de polen din zona ta. Cum zilele calde, uscate si cu vant pot aduce cu sine, de asemenea, niveluri ridicate de polen in atmosfera, evita sa iesi din casa in aceste conditii.

Desi este greu sa rezisti, ar fi bine sa te indepartezi de zonele impadurite, sa  admiri natura de la distanta si sa porti o masca, echipament de protectie si o palarie daca trebuie sa tunzi gazonul sau sa ingrijesti gradina.

Foloseste ochelari de soare

Ochelarii de soare te pot ajuta: ochelarii de soare sau orice fel de ochelari de protectie te ajuta sa tii polenul departe de ochi atunci cand desfasori orice activitate in aer liber, asa ca pastreaza cateva perechi la indemana.

Clateste-ti nasul!

Cand ai o congestie nazala din cauza alergiilor, instilarea in nari a unei solutii saline urmata de eliminarea secretiilor nazale poate indeparta multumitor agentii alergizanti si usura simptomele.

Fa dusuri frecvente!

Inainte de culcare sau dupa expunerea la polenul de afara, un dus scurt iti ofera nu numai o portie de energie, dar te ajuta sa indepartezi particulele alergizante de pe piele sau par, cu care ai intrat in contact.

Stabileste un program regulat de curatenie in casa!

Este o buna practica sa cureti podelele saptamanal si sa faci o curatenie generala cel putin o data pe trimestru. De asemenea, nu uita sa verifici periodic daca exista mucegai in bai, o sursa suplimentara de alergeni respiratori.

Planifica-ti vacantele!

Uneori o calatorie se poate dovedi neinspirata daca ai ajuns in vacanta mult visata exact in sezonul de inflorire a copacilor la care ai alergie. Daca nu poti planifica in alta perioada calatoria, poti cel putin sa tii ferestrele inchise si aerul conditionat pornit in camera in care esti cazat.

Doar aceste simple gesturi reduc expunerea la polen in interior cu peste 90%.
Iti este de folos si sa recirculi aerul conditionat in masina timp de 10 minute inainte de a pleca la drum, in timpul primaverii. Recircularea aerului in masina va tine departe polenul din exterior.

O alta idee este sa optezi pentru calatorie la primele ore ale diminetii sau seara tarziu, din cauza reducerii traficului si a poluarii aerului.

Daca ai copii cu alergii sezoniere:

  • Jocul in aer liber ar trebui planificat dupa amiaza, spre seara, atunci cand este posibil.
  • Ochelarii de soare sau mastile cu coeficient crescut de filtrare pot proteja ochii si caile aeriene ale copiilor de polen, dar nu sunt intotdeauna o solutie acceptata de cei mici
  • Creaza conditiile unui dormitor fara polen: ferestrele ar trebui mentinute inchise in aceasta perioada, mai ales in zilele uscate si cu vant.
  • Fa-le dus si spala-le parul dupa joaca in aer liber inainte de a merge la culcare.
  • Clateste-le nasul cu solutii saline si adopta un regim in care copilul sa fie bine hidratat si sa aiba o dieta cu cat mai multe cruditati, legume, zarzavaturi, fructe, cereale integrale si proteine de calitate, evitand dulciurile, bauturile acidulate, mezelurile, fainoasele si alimentele procesate.

Cand sa consulti medicul pentru alergii sezoniere?

Daca nu poti evita contactul cu alergenii, cel mai intelept este sa fii proactiv pentru a-ti gestiona simptomele alergiei.

Ar trebui sa consulti un alergolog daca:

  • Alergiile nu cedeaza la tratamentele uzuale antialergice obtinute din farmacie fara prescriptie.
  • Simptomele dureaza mai mult de sapte pana la 10 zile.
  • Ai tuse, dificultati de respiratie, respiratie suieratoare, senzatie de apasare in piept, durere sau presiune care dureaza mai mult de sapte pana la 10 zile.

Tratamentul alergiilor  de primavara

Pe lânga incercarea de a reduce expunerea la polen, exista anumite medicamente fara prescriptie medicala sau pe baza de reteta care pot ajuta la reducerea simptomelor alergiei la polen.

Antihistaminicele

Se administreaza sub forma de tablete, lichide sau spray nazal. Ele pot ameliora stranutul si mancarimea la nivelul nasului si ochilor. De asemenea, secretia nazala si, intr-o masura mai mica, infundarea nazala. Preferabil este sa iei un antihistaminic cu actiune prelungita, care nu da somnolenta.

Decongestionantele

Sunt disponibile sub forma de pastile, lichide, spray-uri nazale sau picaturi. Ele ajuta la indepartarea senzatiei de infundare nazala. In general, sunt administrate pentru o perioada scurta de timp.

Hipertensiunea arteriala, glaucomul, boala tiroidiana sau problemele la urinare impun consultarea unui medic, in prealabil.

Spray-urile nazale cu corticosteroizi

Reduc inflamatia la nivelul cailor aeriene si blocheaza reactiile alergice. Sunt cel mai eficient tip de medicament pentru rinita alergica, deoarece pot ameliora toate simptomele. Corticosteroizii nazali au putine efecte secundare.

Antagonistii (sau modificatorii) receptorilor de leucotriena  

Blocheaza actiunea unor mesageri chimici importanti (altii decât histamina) care sunt implicati in reactiile alergice.

Cromolyn sodium

Este un spray nazal care blocheaza eliberarea de medicatori ai alergiei, inclusiv histamina si leucotrienele. Acest medicament are putine efecte secundare, dar se ia frecvent in cursul unei zile

Injectiile sau tratamentul oral cu corticosteroizi

Corticosteroizii sunt uneori utilizati pentru a trata formele severe ale alergiilor sau astmului, dar mai putin pe termen lung, deoarece pot provoca complicatii precum un risc crescut de infectie, subtierea oaselor (osteoporoza), slabiciune musculara si crestere in greutate.

Imunoterapia

Lipsa unui raspuns satisfacator la aceste medicamente impune sa discuti cu medicul tau despre oportunitatea apelarii la imunoterapie.

Imunoterapia este un tratament de durata care nu doar amelioreaza simptomatologia, dar si previne reactiile alergice. Influenteaza cursul bolii alergice prin modificarea raspunsului imunitar al organismului la alergeni.

Exista doua tipuri de imunoterapie: injectii alergice si imunoterapie sublinguala.

Injectii pentru alergii – imunoterapia subcutanata (SCIT)

Este practicata de mult timp si poate oferi o ameliorare de lunga durata a simptomelor. Consta intr-o serie de injectii care contin dilutii progresive de alergen la fiecare injectie. Alergenul va fi injectat subcutanat.

In timp, simptomele alergice se reduc si multi oameni obtin o eliberare completa in decurs de unul pana la trei ani de la initierea SCIT.

Imunoterapia sublinguala (SLIT)

Presupune administrarea sublinguala  a unei tablete care contine alergenul la care esti sensibil. Dupa mentinerea ei unul pana la doua minute sub limba, pastila poate fi inghitita.

Exista trei tipuri de tablete sublinguale autorizate pentru a trata alergiile la polenul de iarba. Se administreaza zilnic inainte si in timpul sezonului de iarba sau ambrozie si constituie o alternativa potentiala la vaccinurile impotriva alergiilor.

Surse de informatie:

https://www.aafa.org
https://www.mayoclinic.org
https://www.healthline.com
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.pollen.com
https://www.aaaai.org
https://www.aafa.org
https://health.clevelandclinic.org

Text: Dr. Cornelia Paraschiv, Senior Medical Editor