Anemia este definita de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind scaderea numarului de globule rosii (hematii) din sange sau a concentratiei de hemoglobina. Tot statisticile OMS arata ca unul din patru oameni (aproximativ 26% din populatie) are anemie. Cauzele acestei suferinte sunt multiple. Afla ceea ce este important sa stii despre anemie, in cele ce urmeaza.
Ce este anemia si de cate tipuri poate fi
Anemia este o suferinta frecventa. In esenta, este vorba despre scaderea sau modificarea dimensiunii globulelor rosii din sange sau de scaderea hemoglobinei, proteina care contine atomi de fier si care se afla in compozitia globulelor rosii. Hemoglobina este cea care permite realizarea schimburilor de gaze la nivel celular.
Valoarea normala a hemoglobinei este cuprinsa intre 12 si 14 g/dl, iar cea a globulelor rosii, intre 4–5 milioane/milimetru cub de sange, dar exista unele variatii normale, determinate de sex si varsta.
In functie de tipul ei, anemia poate sa fie:
- acuta, de exemplu, atunci cand apare ca urmare a unei hemoragii;
- cronica, atunci cand este efectul unei boli sistemice.
O alta clasificare a anemiei se face in functie de forma si numarul globulelor rosii din sange si de concentratia de hemoglobina continuta de acestea. Astfel, anemia este:
- microcitara - cand volumul globulelor rosii este sub cel normal;
- normocitara - cand globulele rosii au un volum normal, dar numarul lor este mai mic decat cel din limitele normale;
- macrocitara - cand globulele rosii au un volum peste normal.
Alaturi de aceste aspecte, este necesara stabilirea valorii exacte a hemoglobinei, care trebuie corelata cu numarul si dimensiunea globulelor rosii din sange, precum si cu alte constante biologice (nivelul de fier, concentratia de vitamina B12 si altele).
Care sunt cauzele care duc la anemie
Cauzele care duc la anemie sunt multiple, iar acestea influenteaza in mod direct tipul de anemie identificata prin analizele de laborator. Pentru identificarea corecta a motivelor care genereaza anemia, se stabilesc tipul acesteia (fiind luate in calcul numarul si forma hematiilor), concentratia de fier, hemoglobina si vitamina B12 din organism, dar si alti parametri, inclusiv patologiile preexistente, varsta si sexul pacientului.
Principalele patologii care pot duce la anemie sunt:
- Deficitul nutritional - este considerat una dintre principalele cauze si produce anemie normocitara. Absenta de fier si vitamine, urmare tot a unei alimentatii dezechilibrate, duce la anemie prin carenta de fier (anemie feripriva), absorbtia acestui mineral esential avand de suferit in absenta vitaminei C sau in cazul unor afectiuni intestinale care fac dificila absorbtia. Este relativ frecventa situatia in care anemia apare la finalul sezonului rece, ca urmare a unei alimentatii din care lipsesc legumele verzi si fructele proaspete. Este important de mentionat ca deficitul nutritional se poate asocia si cu alte patologii.
- Carenta de vitamina B12 - este specifica vegetarienilor si duce la anemie macrocitara.
- Hemoragiile - produc o anemie normocitara care poate fi post operator sau ca urmare a menstrelor foarte abundente ori a altor cauze asociate cu hemoragii interne mici si repetate, cand poate aparea o anemie cronica. Sunt specifice neoplaziilor, afectiunilor digestive cronice sau infectiei cu bacilul Helicobacter, dar pot avea si alte cauze.
- Deficitul de sinteza de globule rosii ascunde o afectare medulara - globulele rosii fiind sintetizate in maduva osoasa - de tipul mielodisplaziilor sau este cauzat de tratamentele care impiedica formarea de hematii.
- Afectiunile neoplazice in evolutie, precum si terapia specifica bolilor canceroase duc la anemie.
- Bolile hepatice si renale genereaza anemie macrocitara, ambele organe avand functii specifice in procesele de sinteza a hematiilor si hemoliza.
- Hiperfunctia splinei - duce la hemoliza accelerata a globulelor rosii, peste capacitatea maduvei de a le sintetiza.
- Bolile hemolitice - identificate prin investigatii specifice in copilarie, sunt urmarea unor modificari ale proceselor de sinteza a globulelor rosii si genereaza forme cronice de anemie, talasemia fiind una dintre acestea.
Vezi AICI oferta noastra de INVESTIGATII HEMATOLOGICE.
Analize pentru anemie
Anemia este identificata prin analiza, in laborator, a unei probe de sange. Analizele ulterioare de laborator urmaresc identificarea concentratiei de hemoglobina, forma globulelor rosii, dar si concentratia de fier din sange (sideremie) si rezerva de fier a organismului (feritina), pentru ca exista o legatura directa intre fierul circulant, depozitul de fier si sinteza de globule rosii, dar si concentratia de vitamina B12.
Fiecare informatie in parte furnizeaza date specifice pe care medicul le interpreteaza, identificand cauzele ce au dus la aparitia anemiei. Pentru precizie, se pot realiza si alte analize (hepatice, renale) sau investigatii suplimentare, daca exista indicii ca anemia este cauza unor hemoragii (digestive, genitale).
Investigatiile sunt corelate cu nivelul hemoglobinei, o concentratie scazuta fiind semnul unor afectiuni, de la cele genetice la bolile renale si hepatice, pana la HIV si cancer, de la disfunctia tiroidei pana la intoxicatia cu metale grele si artrita reumatoida.
Descopera AICI echipa noastra de MEDICI HEMATOLOGI.
Simptomele anemiei
Simptomele anemiei variaza si depind, in cea mai mare masura, de cauzele care au declasat-o. Daca anemia este determinata de o boala cronica, simptomatologia acesteia poate ascunde semnele anemiei. Nu este deloc neobisnuit ca unele forme de anemie sa nu aiba simptome evidente. Dar, daca anemia si cauzele care o produc se agraveaza, pot sa apara si simptome care pot fi:
- dureri de cap asociate cu oboseala si ameteli;
- paliditate si slabiciune;
- aritmie (palpitatii) si durere in piept;
- dificultati in respiratie;
- senzatie acuta de frig, maini si picioare reci;
- lipotimie, in cazurile de anemie severa.
Este important de spus ca simptomele sunt mai prezente in cazul formelor acute de anemie sau in cele de anemie severa, atunci cand aceasta apare in intervale scurte de timp sau brusc. In anemia cronica, atunci cand aceasta se intaleaza si evolueaza lent, organismul reuseste sa se adapteze, iar simptomele vor fi difuze (oboseala si senzatia de usoara sufocare la efort).
Anemia in sarcina si alaptare
Aceasta este o situatie specifica, tranzitorie, provocata de cresterea volumului sangvin in cursul sarcinii. Anemia din timpul sarcinii este urmarea unui deficit de fier, deseori medicii recomandand femeilor insarcinate suplimente de fier. Este important de mentionat ca aportul de suplimente cu fier se administreaza numai la indicatia medicului, cu monitorizarea nivelul de fier prin analize, excesul fiind daunator si mamei, si fatului.
Un aport crescut de fier este necesar si femeilor care alapteaza. Secretia lactata ofera copilului alaptat exclusiv la san tot necesarul de fier de care are nevoie, dar aceasta poate provoca anemie feripriva (prin carenta de fier) mamei, motiv pentru care alimentatia corecta a acesteia este esentiala.
Tratamentul anemiei si preventia
Tratamentul depinde de cauze, iar identificarea si tratarea sau ameliorarea acestora concomitent cu sustinerea proceselor fiziologice de sinteza de hematii si hemoglobina reprezinta solutia terapeutica pentru anemie. De cele mai multe ori, in momentul in care patologia de baza este echilibrata, anemia se trateaza usor.
Suplimentele de fier sunt cea mai utilizata terapie, dar acestea se administreaza alaturi de catalizatori - mai ales vitamine pentru anemie, respectiv vitamina C si B12, sub control medical.
Cea mai simpla si eficienta cale de preventie este alimentatia corecta, diversificata, bogata mai ales in legume si fructe, din care nu trebuie sa lipseasca legumele verzi si carnea, aceasta fiind singura sursa de vitamina B12.
Concluzionand, se poate afirma ca anemia este in egala masura afectiune si simptom important al unor boli acute sau cronice. Dat fiind faptul ca identificarea la timp a unor afectiuni face calea spre vindecare mai simpla, se dovedeste din nou necesitatea investigatiilor preventive periodice. Dintre acestea, analizele de sange se remarca prin simplitatea si informatiile complexe pe care le ofera despre stare generala de sanatate.