Inima este cel mai puternic muschi al organismului, dar poate fi afectat de tensiunea arteriala si de tahicardie, precum si de o serie intreaga de boli cardiovasculare. Desi exista persoane care se nasc cu o boala de inima, o mare parte a afectiunilor se datoreaza, pur si simplu, stilului de viata. Inima bate de aproximativ 70 de ori pe minut, iar aceasta valoare se dubleaza pe durata exercitiilor fizice sau a momentelor de solicitare emotionala.
Este important sa combatem sedentarismul prin simplul obicei de a face miscare in mod regulat. Chiar daca nu putem acoperi intreaga arie a celui care face asta de mai multi ani, pe masura ce vom obisnui organismul cu efortul, oboseala se va micsora. Treptat, numarul kilogramelor se va echilibra, insa este foarte important ca, inainte de a trece de la miscare usoara la sport propriu-zis, sa facem o vizita la cardiolog. Este vorba, aici, despre cei interesati de semimaratoane si de sporturi cu arderi intense.
De asemenea, pentru a preintampina bolile cardiovasculare, este important sa evitam, pe cat posibil, alimentele cu un continut ridicat de sare. De exemplu, lactatele de tipul cascaval, branzeturile, toate salamurile, precum si conservele. Mai intra in aceasta categorie chipsurile, pufuletii, alunele, chiar si dulciurile. Este important sa ne formam obiceiul de a citi eticheta fiecarui produs in parte. Pana si condimentele pot fi inlocuite cu alternative mai sanatoase, precum cimbrul sau rozmarinul.
- Ce investigatii impune tahicardia sinusala
- Cum trebuie abordata valva mitrala
- Ce este pericardita
- Cum gestionezi tensiunea arteriala
- Ce masuri impun intepaturile in zona inimii
- Ce ar trebui sa faca un pacient cu bradicardie
- Ce inseamna preventie a bolilor cardiace
Vezi AICI categoria noastra INVESTIGATII.
Ce investigatii impune tahicardia sinusala
Tahicardia sinusala poate reprezenta doar un simptom, care vine si trece, fara a pune probleme serioase. Uneori, aceasta ne poate chiar ajuta in momentul respectiv, prin actiunea de a compensa altceva. Adesea, insa, tahicardia sinusala poate fi si semnul unei boli, iar atunci trebuie facute investigatii mai complexe. Ne referim aici la un holter, adica la o monitorizare pe durata a 24 de ore a intregii activitati electrice a pacientului. Astfel, se va determina momentul exact al aparitiei tahicardiei, prin diferentele dintre zi si noapte. Complementara acestei investigatii este electrocardiograma.
Vezi oferta noastra de CENTRE DE IMAGISTICA.
Cum trebuie abordata valva mitrala
In cazul in care se confrunta cu batai puternice in piept si cu senzatii de sufocare, pacientii ar putea avea de-a face cu insuficienta la nivelul valvei mitrale. Aceasta are rolul de a controla fluxul sanguin, iar in momentul deschiderii ei, fluidul vital ajunge din atriu in ventriculul stang. Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente afectiuni ale valvei mitrale, dar ele nu pot fi puse in legatura cu intepaturile.
Patologia legata de valva mitrala este una destul de frecventa si se leaga de o suspiciune pusa de un medic care a ascultat pacientul: medicul de familie, specialistul in medicina muncii sau cel in medicina interna. Se impune, in acest caz, vizita la cardiolog, ce va recomanda, obligatoriu, o ecocardiografie si un EKG. De altfel, este important ca vizitele la cardiolog si efectuarea ecografiilor sa nu fie efectuate la un interval mai mare de doi ani.
Vezi categoria noastra de MEDICI.
Ce este pericardita
Pericardul este camasa in care inima se simte confortabil. Exista intotdeauna o foarte fina cantitate de lichid, pentru ca, altfel, pericardul nu ar culisa corespunzator la bataile inimii, intre sistola si diastola. Uneori, din cauza unor boli, acest nivel de lichid creste si se poate observa o inflamatie, iar atunci avem de-a face cu pericardita. Pericardita lichidiana are sanse mari de a se resorbi, iar inflamatia isi revine prin tratament. Este important ca medicul sa determine cu exactitate cauza care a declansat raspunsul inflamator, din partea pericardului. Aceasta se poate regasi sub forma unei boli infectioase, a uneia virale sau a unui TBC. Fiecare dintre bolile asociate va necesita un tratament care nu are neaparat legatura cu partea cardiaca.
Cum gestionezi tensiunea arteriala
Cand vine vorba de tensiunea arteriala, este bine de stiut ca valorile excesive ale acesteia se manifesta frecvent. Uneori, hipertensiunea se manifesta ca o reactie, alteori, ramanem cu ea si trebuie sa ne tratam o perioada mai lunga sau toata viata. Hipertensiunea nu se asociaza cu intepaturi, cu dureri in brat sau cu senzatia de gheara. Pentru a monitoriza acest parametru important al functionarii corpului nostru, este important sa ne luam tensiunea dimineata, la pranz si seara, precum si inainte, respectiv dupa tratament. In privinta valorilor tensiunii, acestea nu se vor mentine niciodata la un nivel fix, iar acesta este motivul pentru care nu ne ajuta cu nimic sa dezvoltam o obsesie cu privire la acest capitol.
Preventia este foarte importanta in cazul oricarei boli, dar mai ales in privinta celor cardiace. Aceasta tine, in general, de fiecare persoana in parte. Fiecare pacient are propria patologie, deci nu trebuie sa luam niciodata medicamente la intamplare sau ca recomandare de la ceilalti. Verdictul medicului specialist are o importanta capitala, iar pentru a ajunge la acesta, este important sa ne prezentam regulat la consultatii. Tot ce sta in puterea noastra este doar simpla schimbare a stilului de viata, atunci cand este cazul.
Ce masuri impun intepaturile in zona inimii
Este necesar ca, pana la implinirea varstei de 40 de ani, fiecarei persoane sa-i fie efectuata o ecografie cardiaca, indiferent de sexul sau de particularitatile acesteia. In cazul in care rezultatele comunicate de medicul cardiolog nu sunt ingrijoratoare, aceasta investigatie nu va trebuie repetata in fiecare an. Titusi, este recomandat ca, din cand in cand, sa ne prezentam la medicul cardiolog pentru a verifica daca totul acolo se inchide sau se contracta asa cum trebuie.
Simptomatologia unui pacient cu intepaturi la inima, al carui EKG se incadreaza in limitele normale, nu se leaga, neaparat de inima. Chiar daca acest organ se gaseste in partea stanga a zonei precordiale, dar tot aici se gasesc si alte structuri. Printre acestea putem enumera pielea, muschii, sternul, coastele, iar fiecare dintre ele se leaga cu cartilajele si cu terminatiile nervoase. Intepaturile, asadar, nu au conotatie cardiologica, nu sunt o durere tipic cardiaca. In cazul in care pacientii simt nevoia de a-si risipi ingrijorarile, pot efectua un EKG.
Ce ar trebui sa faca un pacient cu bradicardie
Spre deosebire de tahicardie, aceasta problema medicala se manifesta mai rar. Bradicardia se manifesta prin faptul ca inima bate mai rar, iar atunci cand ea duce la spimtome precum ametelile sau chiar lesinul, vorbim despre cazuri patologice. Bradicardia de tip fiziologic se manifesta in cazul pacientilor sportivi, care depun un efort la un nivel sustinut, de pana la cinci ori pe saptamana.
Indiferent daca avem de-a face cu o bradicardie de tip fiziologic sau patologic, este necesar ca pacientul sa isi faca un EKG. In functie de rezultate, acesta poate fi urmat de tratament specific, iar in cazuri critice, de montarea unui stimulator. In cazul in care brancardia este cunoscuta de medicul cardiolog, pacientul va trebui sa urmeze doar consulturile obisnuite, in functie de varsta si de celelalte patologii.
Ce inseamna preventie a bolilor cardiace
In functie de varsta, intotdeauna avem la dispozitie metode prin care putem evita sau tine sub control metodele de sanatate. Preventia tine, in mare masura, de fiecare dintre noi. Este important sa urmam un tratament individualizat, exclusiv la sfatul medicului. Vom evita sa luam aceleasi medicamente precum vecinul sau sotul, pentru ca fiecare persoana are propria patologie.
Nu in ultimul rand, trebuie sa luam in considerare schimbarea stilului de viata. Putem profita de abundenta surselor de informare pentru a alege in cunostinta de cauza alimentele corecte, ce pot contrabalansa, ca parte a unei diete echilibrate, imbatranirea organismului. Vrem nu vrem, modificarile degenerative vin odata cu varsta li este importanta sa nu-i aducem organismului, ca solicitare suplimentara, balastul unei alimentatii de proasta calitate sau al lipsei de activitate fizica.
Se cunoaste faptul ca este mai simplu sa prevenim, decat sa tratam, asa ca echilibrul este foarte important in mentinerea sanatatii inimii. Chiar daca imbatranirea organismului atrage modificari degenerative, avem datoria de a nu ingreuna functionarea inimii prin vicii sau prin alimentatie de slaba calitate.