Alege sectiunea

O echipă multidisciplinară a salvat o tânără aflată în trimestrul II de sarcină, cu un diagnostic rar: cancer de colon

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Un diagnostic de cancer este, pentru oricine, un șoc emoțional. Dar atunci când ai doar 30 de ani și trăiești din plin fericirea unei sarcini dorite, devine o provocare care depășește limita suportabilului. Statistic, cazurile de cancer identificate concomitent cu sarcina sunt de 1 la 1000, cele mai multe fiind din sfera ginecologică. Identificarea unei patologii maligne intestinale, concomitent cu o sarcină în evoluție este o situația rară care poate să apară o dată la 13.000 de sarcini. Andra Rădulescu, în vârstă de 30 de ani, a tras biletul necâștigător.

O echipă multidisciplinară formată din medici din Ponderas Academic Hospital și din Spitalul Băneasa au luptat alături de Andra și, în final, după ce au trecut printr-o operație, terapie cu citostatice și cezariană, au reușit să învingă boala și să aducă pe lume, la termen, o fetiță de nota 10.

Un diagnostic cutremurător

5 octombrie 2023 este pentru Andra și soțul ei o dată memorabilă. A fost ziua în care au avut confirmarea că dorința de a fi părinți se va împlini. Toate investigațiile necesare primului trimestru de sarcină au confirmat o evoluție perfect normală, fără nicio suspiciune. Pe parcursul celei de a 10-a săptămâni de sarcină, Andra s-a confruntat cu dureri de burtă, a căror intensitate a crescut de la o zi la alta, până ce au devenit insuportabile. Speriată, tânăra s-a dus la camera de gardă a Spitalului Băneasa. „Eram speriată și conștientă că durerile acelea nu sunt normale. Medicul care m-a preluat, în camera de gardă, în sâmbăta aceea, l-a chemat pe dl. dr. Mihai Zaporojan, doctorul care-mi urmărea sarcina. A fost primul moment straniu, din toate cele care au urmat. Durerile nu aveau cauză ginecologică”, își amintește Andra. 

Pentru a identifica ce anume provoca abdomenul acut și durerile intense, s-a practicat, în urgență, o laparoscopie de diagnostic, o procedură minim invazivă care permite medicului să examineze direct organele abdominale, atunci când alte teste nu oferă suficiente informații sau nu pot fi realizate.

„Investigația laparoscopică a arătat clar că problema nu era ginecologică, ci de ordin gastrointestinal. În cursul intervenției am eliberat o ansă intestinală de peretele abdominal, ca să diminuam simptomele intense. Era absolut necesar un control gastroenterologic, ecografie abdominală și tot ce ține de partea aceasta pentru a identifica problema”, spune dr. Mihai Zaporojan, medic primar obstetrică-ginecologie, la Spitalul Regina Maria Băneasa.

Andra a fost ținută sub observație, sarcina atent monitorizată, iar după două zile s-a externat.  O săptămână mai târziu, parcursese toate investigațiile necesare și aflase incredibilul diagnostic: cancer de colon
 

„Sarcina a fost salvarea mea!”

Evoluția sarcinii a contribuit la accentuarea și acutizarea simptomelor provocate de tumora intestinală, iar acesta a fost unul dintre factorii care au contribuit la identificarea patologiei maligne în stadiile precoce, atunci când boala putea fi vindecată. 

„Am avut un gând care m-a susținut, tot timpul, din prima clipă, când am aflat diagnosticul. Mi-am spus că Dumnezeu mi-a trimis sarcina asta, ca să mă ajute să descopăr boala mai repede, dar că nu se poate să-mi ia copilul, pentru că, în acele zile, teama mea cea mai mare, care le depășea pe toate celelalte, era să nu-mi pierd fetița” spune Andra. 

Diagnosticul a fost stabilit pe baza investigațiilor imagistice, neiradiante și a colonoscopiei, pentru că s-a urmărit permanent protejarea sarcinii și abordarea patologiei intestinale cu maximă atenție pentru ca evoluția fătului să nu fie afectată. 

„Era greu de crezut și pentru medici, că la 30 de ani poate fi vorba despre cancer la colon. Nici eu nu mi-am imaginat că este atât de grav și atât de complicat, dar toți medicii, și după evaluarea imagistică, și dl dr. Florin Turcu, care mi-a făcut colonoscopia, toți mi-au spus că mă pot opera și că, în final, va fi bine. Și toate investigațiile le-am făcut foarte repede și, de fiecare dată, cu foarte multă grijă pentru mine și bebelușul meu”, spune Andra. 

Încurajările pe care le-a primit, fără excepție de la toți medicii, au fost suportul care a ajutat-o să lupte, atât pentru viața ei cât și pentru a copilului pe care-l purta. 

„Ce mi-a dat încredere a fost că niciunul dintre medici, dar absolut niciunul, nu doar că nu mi-au propus, dar nici măcar nu mi-au sugerat sau insinuat să renunț la sarcină. Toți mi-au spus că pot beneficia de tratamentul de care am nevoie, fără ca evoluția sarcinii să fie pusă în pericol, iar asta a fost cu adevărat cel mai puternic suport. Așa că m-am concentrat doar pe ceea ce era bun și pe sarcina care evolua bine și normal. Așteptam să mă operez odată și să-mi scoată tumora de acolo, și să mă bucur, eliberată de coșmarul asta, de sarcină”, spune Andra.
 

Operația și tratamentul 

Cu toate datele rezultate din investigație, cazul Andrei a fost discutat în Tumor Board. Scopul terapiei era acela de a elimina formațiunea tumorală și, în funcție de rezultatele analizelor de anatomie patologică, stabilirea următorilor pașii. 

„Cancerul colorectal, diagnosticat concomitent cu sarcina, este o situație rară, dar se poate întâmpla. În acest caz terapia era obligatorie, așteptarea finalului sarcinii nu era o opțiune de luat în calcul. Managementul cancerului colorectal în sarcină depinde de stadiul bolii și de vârsta sarcinii. Opțiunile terapeutice au inclus în prima secvență terapeutică intervenția chirurgicală” precizează dr. Amalia Roșu, medic specialist oncologie medicală, la Ponderas Academic Hospital.

Cancerul de colon drept afectează de obicei cecul, colonul ascendent și colonul hepatic (porțiunea inițială a colonului transvers). Tratamentul standard este rezecția chirurgicală a segmentului afectat, împreună cu ganglionii limfatici din zonă, pentru a reduce riscul de recidivă.

Intervalul cel mai sigur pentru realizarea intervenției chirurgicale este al doilea trimestru de sarcină, perioada cuprinsă între a 14-a și a 28-a săptămână, pentru că riscul de avort spontan este mai redus, volumul uterului este relativ mic, ceea ce permite un acces chirurgical mai ușor, organele abdominale fiind doar ușor deplasate, iar Andra era exact în această perioadă optimă pentru realizarea intervenției, care în opina dr. Amalia Roșu nu putea fi amânată. 

Intervenția a fost realizată de conf. univ. dr. Valentin Calu, doctor în știinte medicale, medic chirurg cu vastă experiență. Pentru a proteja sarcina, s-a optat pentru o intervenție deschisă, clasică, în locul celei laparoscopice, pentru a evita insuflarea peritoneală cu CO₂, obligatorie pentru o procedură laparoscopică sau robotică, care deși ar fi fost minim invazivă putea afecta circulația uteroplacentară. Pe parcursul intervenției, semnele vitale ale fătului au fost continuu monitorizate, fiind acordată o atenție excepțională menținerii în parametri normali a fluxului sanguin fetal. 

S-a acordat o atenție specială și anesteziei, care a fost realizată astfel încât să fie menținută oxigenarea optimă a fătului. Pentru a reduce la minimum durata intervenției, dar și riscurile postoperatorii, s-a utilizat tehnica de anastomoză mecanică, care este mai rapidă și mai sigură decât cea manuală, și s-a realizat în așa fel încât să fie eliminat riscul de îngustare ca urmare a rezecției unei porțiuni din colon. 

Recuperarea 

Tinerețea, dorința de a se face bine, dar și impulsul de energie pe care-l primea de la sarcină au ajutat-o pe Andra să se recupereze foarte repede după operație. Monitorizată și atent îngrijită, toate testele au arătat că fătul evolua normal, iar intervenția care i-a salvat mama nu l-a afectat. 

Pentru că se simțea bine, iar binele fizic a alimentat și binele psihic, îndrăznise chiar să-și rezerve o mică vacanță pe care să o petreacă alături de soțul ei. Decizia unei mici ieșiri a coincis cu rezultatele de la analizele examenului anatomopatologic.

„Luând în calcul factorii de risc asociați, rezultatele analizelor celulare, am decis și inițierea tratamentului citostatic adjuvant, care era necesar pentru a finaliza tratamentul. După primul trimestru de sarcină, riscul de malformații congenitale scade și poate fi luat în calcul administrarea tratamentului citostatic, adecvat și cu precauție. Există unele medicamente care sunt mai sigure în sarcină. Trebuie luată în calcul nevoia, oportunitatea și urgența administrării tratamentului citostatic. Dacă avem de-a face cu o formă agresivă de cancer, cu o rată de multiplicare celulară mare, cu un grad de diferențiere celulară mare și cu factori de risc înalți asociați pentru recurență, atunci trebuie puse în balanță riscurile pe care le aduce tratamentul citostatic asupra mamei și asupra fătului și beneficiile”, spune dr. Amalia Roșu.

Instituirea terapiei cu citostatice a fost dificilă pentru Andra. Trecuse prin șocul diagnosticului, prin spaima majoră legată de siguranța viitorului copil, prin stresul și suferința operației. Și, pentru se simțea bine a crezut că-și poate relua viața și sperase că totul intrase în normal. Toate acestea au făcut foarte greu de suportat, mai ales din punct de vedere psihic, ideea că boala nu fusese încă învinsă și mai avea încă o luptă de dus. 
 

O fotografie de familie

„Mă gândeam la copil și la siguranța lui, mă gândeam și la mine. În tot contextul poate părea o banalitate, dar mă îngrozea gândul că mi-aș putea pierde părul. Nu a fost însă așa, iar terapia cu citostatice a fost blândă și am dus totul cu multă putere. Am reușit să-mi împlinesc dorința de a face o ședință foto, eu însărcinată, alături de soțul meu. Mi-am dorit asta. Erau lucrurile de care mă agățam ca să rezist”, mărturisește încă emoționată, Andra. 

Dr. Alexandru Melinte, medic chirurg specialist în chirurgie toracică, i-a montat dispozitivul pentru administrarea tratamentului citostatic, sub anestezie locală, cu toată atenția posibilă, încurajând-o și îndemnând-o să fie optimistă și veselă și să aibă încredere în tratament și în succesul terapiei. Pentru a proteja sarcina, care pentru Andra era o condiție fundamentală pentru a accepta tratamentul, nu a mai făcut radiografia de control. Sistemul port, conectat cu  un cateter venos central, la o venă mare, a funcționat perfect și a ajutat la administrarea confortabilă a terapiei. 

„Cea mai mare provocare, într-un astfel de caz, complex, unde este nevoie să îngrijim concomitent și mama și fătul, este necesar să găsim un echilibru între tratamentul oncologic și monitorizarea sarcinii și a mamei. O cronologie a terapiei. În cazul Andrei, aceste lucruri s-au potrivit perfect. Nu poate fi neglijat nici impactul psihologic foarte mare. Pe noi ne-a interesat să fie cât mai liniștită și să știe că este pe mâini bune, pentru că astfel șansele sunt mai mari și pentru mamă, și pentru bebeluș, dar în același timp și pentru boala pe care o are de depășit”, spune dr. Mihai Zaporojan.
 

O familie împlinită

Andra a parcurs cu bine prima sesiune de citostatice. Totul a fost atent planificat pentru a încadra momentul nașterii. Dr. Mihai Zaporojan, împreună cu dr. Cristian Palade, medic primar neonatologie, au stabilit data nașterii, prin operație cezariană. Au fost luate în calcul și dezvoltarea intrauterină a copilului, dar și terapia cu citostatice a mamei, pentru a se sincroniza tratamentul cu nașterea. „Este necesară o pauză de cel puțin 3-4 săptămâni de la ultima sesiune de citostatice, la data stabilită pentru cezariană”, explica dr. Mihai Zaporojan. Nașterea a fost fără probleme, iar micuța fetiță a primit notă maximă. 

Mama i-a ales numele. „Mi-a plăcut foarte tare Zoe. Nu-i știam semnificația, dar am aflat că înseamnă viață, vitalitate. Exact ce a însemnat ea pentru mine: ea mi-a dat mie viață, ca mai apoi să-i dau și eu ei”, spune Andra. 

„Acasă, toți trei, a fost monumentul victoriei noatre. Am plâns de multe ori de fericire. Plângeam și mă uitam la Zoe și mă gândeam la experiența teribilă prin care am trecut amândouă. Ce lecție de viață teribilă! Am uitat deja o mare parte din lucrurile rele. Nu mai țin minte cât de tare m-a durut. Am uitat nopțile nedormite, am uitat de câte ori am plâns”

Ședințele de chimioterapie au fost reluate după nașterea fetiței și s-au finalizat cu bine. Controlul minuțios la care a fost supusă a confirmat că este „cancer free”. Dr. Amalia Roșu: „Din punct de vedere oncologic are un status de performanță excepțional. Este foarte bine, dovadă fiind și bilanțul imagistic de etapă, care arată că nu sunt leziuni metastatice la distanță, nu sunt semne de recidivă loco-regională. Este liberă de boală în acest moment”.

Monitorizarea atentă va continua, la intervalele precise stabilite de medic, dar perspectivele tinerei mame sunt dintre cele mai bune. 

Consultanți: