Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tehnica AutoCart - procedura inovatoare de regenerare a leziunilor de cartilaj cu celule proprii, intr-o singura operatie, efectuata in Ponderas Academic Hospital

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
Medicina evolueaza constant, iar medicii ortopezi cauta in permanenta noi solutii de tratament, sigure si eficiente, pentru pacientii lor. Cu atat mai mult cu cat acestea nu numai ca amelioreaza simptomele pacientilor, dar previn evolutia catre agravarea bolii.

Un chirurg care priveste mereu spre viitor si face posibil viitorul azi pentru pacientii din Romania este Dr. Vlad Predescu, Chirurg de Excelenta in Ortopedie, care a folosit in premiera in Ponderas Academic Hospital o metoda inovatoare de medicina regenerativa pentru tratamentul leziunilor de cartilaj.

Tehnica AutoCart™ este un exemplu de evolutie a tehnicilor existente de regenerare biologica a cartilajului articular, cu avantaje superioare pentru pacient. Inovatia acestei tehnologii consta in folosirea propriului cartilaj al pacientului pentru a repara zonele deteriorate intr-o singura interventie chirurgicala efectuata minim-invaziv artroscopic. 

Leziunile de cartilaj reprezinta, la ora actuala, o provocare in chirurgia ortopedica. In mod natural, leziunile de cartilaj nu se pot vindeca singure si devin permanente, iar in timp vor duce la frecarea „os pe os” cu durere importanta si limitarea miscarii in articulatie. Daca nu sunt diagnosticate la timp si nu sunt tratate la momentul optim pot sa apara modificari artrozice, care invariabil vor necesita protezare articulara.

„Inovatia in tehnologiile si procedurile ortopedice permite astazi reconstructia cartilajului in mod natural, utilizand resursele proprii ale organismului. Procedura AutoCart este o solutie de ultima ora, minim-invaziva, pentru pacientii care sufera de defecte ale cartilajului, traumatice sau degenerative, la nivelul articulatiei genunchiului. Folosind propriul cartilaj al pacientului se obtine regenerarea naturala cu umplerea defectelor de cartilaj. Metoda AutoCart nu numai ca abordeaza durerea si problemele de mobilitate cauzate de deteriorarea cartilajului, dar si pastreaza articulatia pentru viitor. Acesta este un avantaj semnificativ pntru pacientii tineri si activi, la care o proteza articulara nu este o optiune de dorit.” - a subliniat Dr. Vlad Predescu avantajele acestei metode de regenerare biologica a cartilajului articular.

Dr. Vlad Predescu coordoneaza Centrul de Excelenta in Ortopedie si Traumatologie Sportiva din cadrul Ponderas Academic Hospital. Este doctor in stiinte medicale si este recunoscut drept o autoritate la nivel european in domeniul chirurgiei artroscopice si al chirurgiei genunchiului si soldului. Este membru al Societatii Europene de Traumatologie Sportiva, Chirurgie a Genunchiului si Artroscopie, al Academiei Americane de Ortopedie si al Societatii de Artroplastie Personalizata.

In urma cu 10 ani, Dr. Vlad Predescu efectua in premiera tehnica artroscopica AMIC (Autologous Matrix-Induced Chondrogenesis) de refacere biologica a cartilajului utilizand celulele stem pluripotente proprii ale pacientului. Aceasta procedura este indicata in cazul pacientilor tineri, cu varsta sub 55 de ani.

Ca o incununare a expertizei si rezultatelor de succes, in anul 2019, Dr. Vlad Predescu a devenit primul medic ortoped din Romania care a primit recunoasterea si acreditarea de „Chirurg de Excelenta in Chirurgia Ortopedica” acordate de catre Surgical Review Corporation (SRC), o organizatie independenta, dedicata sigurantei pacientilor care stabileste standarde de excelenta in ingrijirea medicala. 

Ce este cartilajul articular?

Cartilajul articular reprezinta tesutul neted, flexibil si protector, care acopera capetele oaselor dintr-o articulatie. Cartilajul are doua roluri esentiale: de a absorbi socul, disipand fortele care actioneaza la nivel articular si de a asigura miscarea fara frecare. 

Cartilajul articular sanatos – cartilajul hialin – are in compozitie apa si proteine, cum ar fi colagenul. In comparatie cu alt tesut cartilaginous, cartilajul articular este sarac in celule si nu este irigat cu sange. Din cauza ca nu este vascularizat, in mod natural, cartilajul nu se poate regenera singur.

Ce sunt leziunile de cartilaj articular

Leziunile de cartilaj reprezinta zone bine definite in care cartilajul articular este lezat.

Odata cu inaintarea in varsta sau ca urmare a traumatismelor, acest cartilaj hialin se poate uza sau deteriora. Cauzele principale ale leziunilor de cartilaj sunt:

  • Traumatisme articulare - in special la persoanele tinere, active, sportive.
  • Condromalacia - reprezinta subtierea sau fisurarea cartilajului articular de obicei in urma unor traumatisme cumulate sau ca urmare a bolii degenerative articulare.
  • Osteocondrita disecanta - reprezinta separarea unei portiuni de cartilaj impreuna cu osul subiacent. Se poate produce ca urmare a unui traumatism puternic, dar poate avea si cauze ischemice.

De ce este important ca leziunile de cartilaj sa fie tratate cat mai precoce? 

Deoarece cartilajul articular nu este vascularizat, odata ce suprafata neteda a cartilajului se deterioreaza nu se poate regenera singura. Leziunea de cartilaj devine permanenta si in timp va progresa in diametru si adancime si va duce in final la frecarea “os pe os” in momentul miscarii (artroza). Ca urmare, calitatea vietii pacientului se va inrautati: apar durerea, mersul schiopatat, tumefierea articulatiei si reducerea mobilitatii. 

Este important ca leziunile de cartilaj sa fie diagnosticate cat mai timpuriu posibil si sa fie corectate, ceea va stopa evolutia catre distrugerea articulatiei si in consecinta, nevoia ulterioara de protezare articulara.

Ce tehnici de reparare a leziunilor de cartilaj sunt disponibile in prezent?

Sunt disponibile mai multe tehnici pentru repararea leziunilor de cartilaj, insa doar cateva au un istoric lung, sustinut de studii clinice in ceea ce priveste rezultatele privind imbunatatirea starii pacientului. Acestea includ tehnici de stimulare a maduvei osoase (microfracturare si mozaic-plastie), implantarea de condrocite autologe (ACI - Autologous Chondrocyte Implantation), transplantul de autogrefa osteocondrala si transplantul de alogrefa osteocondrala. 

Desi aceste metode sunt eficiente, au limitari. De exemplu, tehnica de implantare de condrocite autologe (ACI) necesita 2 operatii. Intr-o prima etapa, se colecteaza cartilajul articular, care este trimis la laborator pentru izolarea condrocitelor (celule producatoare de cartilaj). Ulterior, aceste condrocite sunt implantate la nivelul defectului printr-o noua interventie chirurgicala.  

Aceata tehnica este extrem de scumpa si necesita un laborator separat pentru cresterea condrocitelor. De asemenea, calitatea celulara finala in ceea ce priveste diferentierea celulara si regenerarea cartilajului hialin a fost o chestiune frecventa de dezbatere.

Simultan cu aceasta tehnica au aparut tehnici care constau in acoperirea defectelor cartilaginoase cu diferite membrane de colagen care fac oficiul de suport.  Aceste membrane se colonizeaza cu celulele stem care se transforma in condrocite si incep sa sintetizeze cartilajul hialin. Un exemplu tipic este membrana Mayoregen pe care este folosita in Ponderas Academic Hospital atunci cand defectele cartilaginoase sunt mari si au o adancime crescuta. 

Un lucru foarte important de stiut este ca tratarea defectelor cartilaginoase fara a trata leziunile asociate duce la un rezultat limitat pe termen lung. Un exemplu este instabilitatea genunchiului. In astfel de cazuri, de multe ori este necesara reconstructia ligamentului incrucisat anterior si mai ales corectia axului piciorului care se face prin interventia chirurgicala cunoscuta sub numele de osteotomie.

In Ponderas Academic Hospital s-au realizat in anul 2018, de asemenea in premiera nationala, primele interventii de osteotomie personalizata de genunchi in care s-a efectuat corectia deformarilor genunchiului folosind simularea computerizata si printarea 3D a unor ghiduri care contin informatiile de taiere.

Variabilitatea defectelor de cartilaj si pozitionarea acestora determina ca in prezent sa nu existe inca o tehnica perfecta care sa duca la formarea integrala de cartilaj hialin si ale carei costuri sa fie acceptabile. De asemenea, foarte importanta este si rezistenta noului cartilaj si pastrarea rezultatului bun pe timp indelungat. In lumina limitarilor tehnicilor de refacere a cartilajului disponibile, continua sa fie dezvoltate noi metode. 

Ce este tehnica de regenerare a cartilajului articular AutoCart?

Tehnica AutoCart™ este noua si castiga mult interes in randul chirurgilor ortopezi din intreaga lume datorita mai multor atribute. 

Este o procedura intr-o singura etapa (o singura operatie) care a fost dezvoltata avand la baza conceptul de regenerare integral biologic si in mod autolog, ceea ce inseamna ca se folosesc doar componentele proprii ale pacientului pentru a trata defectele de cartilaj. AutoCart inseamna pe scurt „cartilaj autolog”. Termenul complet al tehnicii este „All Autologus Cartilage Regeneration”.

Tehnica a fost descrisa pentru prima data in anul 1983, cand a fost studiata pe modele de animale, iar procedura a fost folosita la pacienti incepand cu anul 2006. Un studiu publicat in anul 2019 a aratat rezultate foarte bune la 2 ani dupa operatie, sugerand ca tehnica AutoCart ar putea fi o alternativa la procedura standard de implantare de condrocite autologe. 

In videoclipurile de mai jos vei vedea tratarea defectului cartilaginos femuro tibial prin tehnica Autocart si tratarea defectului cartilaginos femuro patelar prin tehnica Autocart.

Cum se efectueaza procedura AutoCart de regenerare a cartilajului articular 

Procedura AutoCart de regenerare a cartilajului articular necesita doar o singura operatie care se efectueaza minim-invaziv artroscopic, folosind mici incizii si instrumente specializate. Pentru regenerarea cartilajului, in tehnica AutoCart se foloseste doar cartilaj autolog, recoltat de la pacient.  
 
Initial, medicul ortoped va indeparta cartilajul deteriorat. Cu ajutorul unei „masini de ras” speciale, chirurgul va colecta intr-un dispozitiv bucati foarte fine, de aproximativ 1 mm, ca niste aschii, de cartilaj sanatos. S-a demostrat ca aceasta fragmentare fina activeaza condrocitele. Recoltarea se poate efectua din cartilajul din jurul leziunii traumatice care isi pastreaza viabilitatea si potentialul proliferativ. De asemenea, fragmentele pot fi obtinute si dintr-o zona de cartilaj sanatos, care nu sustine greutatea. 
 
Aceste particule de cartilaj sunt amestecate apoi cu fibrina si plasma imbogatita cu trombocite (PRP - Platelet-Rich Plasma), ambele obtinute, de asemenea, de la pacient prin recoltarea unei cantitati mici de sange (15 ml). 

Se obtine, astfel, o „pasta” de cartilaj care este apoi inserata artroscopic cu ajutorul unei canule pentru a astupa in totalitate defectul articular. Plasma imbogatita cu trombocite contine o concentratie foarte mare de factori de crestere care vor promova cresterea noilor condrocite, iar fibrina va functiona ca un „lipici” propriu care va fixa pur autolog particulele de cartilaj la nivelul defectului.

Cartilajul este initial moale, insa dupa aproximativ 4-8 saptamani dupa implantare devine un cartilaj hialin de inalta calitate, cu proprietati foarte apropiate de cele ale cartilajului original. Studiile imagistice RMN au aratat ca defectele de cartilaj se pot vindeca prin metoda AutoCart in aproximativ 6 luni.

Care sunt avantajele tehnicii AutoCart de regenerare a cartilajului articular?

Utilizeaza tesut propriu al organismului (autolog)

Un avantaj semnificativ al metodei AutoCart este folosirea de tesut autolog - propriul cartilaj al pacientului. Deoarece organismul accepta in mod natural propriul tesut, vindecarea este mai previzibila, iar riscul de complicatii precum inflamatia este minimizat.

Promoveaza regenerarea naturala a cartilajului

AutoCart este conceput pentru a stimula procesul natural de vindecare prin introducerea cartilajului sanatos in zonele deteriorate. Particulele de cartilaj implantate se integreaza cu tesutul din jur, favorizand regenerarea suprafetei cartilajului. 

Conserva articulatia cu beneficii pe termen lung pentru pacientii tineri

Pentru pacientii mai tineri sau activi cu defecte de cartilaj, AutoCart ofera o solutie de conservare a articulatiilor. Acest lucru poate ajuta la mentinerea unui stil de viata activ pentru o perioada mai lunga si intarzie necesitatea unor interventii chirurgicale mai invazive, cum ar fi protezarea totala a articulatiei.

Este o procedura minim-invaziva

AutoCart este o procedura artroscopica. Utilizarea inciziilor mici reduce traumatismul asupra tesuturilor din jurul articulatiei, ceea ce inseamna o durere postoperatorie redusa, recuperare mai rapida si un risc mai mic de complicatii. 

Recuperarea este mai rapida si reabilitarea mai scurta

Pacientii revin in general la activitati cu impact redus in cateva saptamani (6 saptamani) si la activitate completa in cateva luni. Revenirea la activitati sportive de impact ridicat se face la 6-9 luni, indiferent de tehnica folosita pentru regenerarea cartilajului articular.  

Combinatia dintre o vindecare mai rapida si mai putin timp de nefunctionare este deosebit de valoroasa pentru sportivi si pentru persoanele cu un stil de viata activ.

Cine este un bun candidat pentru regenerarea cartilajului articular prin tehnica AutoCart?

Procedura AutoCart este ideala pentru pacientii cu defecte focale (zone localizate de deteriorare) ale cartilajului de la nivelul genunchiului. Daca sunt lasate netratate, aceste defecte pot progresa in zone mai mari de deteriorare si pot duce la probleme articulare mai severe. Metoda AutoCart permite repararea tintita a acestor mici defecte inainte ca acestea sa se agraveze.

Important de stiut este si faptul ca tratarea chirurgicala a defectelor cartilaginoase se face atunci cand defectele sunt complete, adica au ajuns pana la nivelul osului subcondral si au o dimensiune mai mare de 6-8 mm. Nu orice defect al cartilajului trebuie tratat chirurgical. Sunt inclusiv pacienti care prezinta defecte partiale si sunt complet asimptomatici si care descopera acest lucru cu ocazia unui examen RMN efectuat pentru alta patologie.

Metoda AutoCart este benefica in special pentru pacientii tineri si activi, cu defecte articulare post-traumatice.

Pacientii mai in varsta cu artroza in stadiile incipiente (I-II) sau alte afectiuni care provoaca leziuni localizate ale cartilajului pot beneficia, de asemenea, de aceasta tehnica. Totusi, pacientii cu artroza avansata sau defecte mari ale cartilajului pot sa nu fie candidati potriviti pentru metoda AutoCart si pot necesita optiuni chirurgicale mai extinse.

Ce urmeaza dupa operatie?

Vei fi sfatuit sa limitezi punerea de greutate pe picior timp de pana la 6 saptamani. In aceeasi zi dupa operatie, vei incepe exercitiile de recuperare cu un kinetoterapeut, care te va invata cum sa folosesti carjele sau cadrul de sustinere si cum sa te deplasezi in siguranta. Vei continua in ambulatoriu si acasa pentru o perioada de cateva saptamani exercitiile de kinetoterapie care pun accentul pe amplitudinea de miscare a articulatiei si pe intarirea muschilor din jurul acesteia.

Nu va fi nevoie de imobilizare in gips. Vei purta o orteza timp de 6 saptamani, dupa care articulatia poate fi mobilizata complet, iar sprijinul pe picior va putea fi total dupa o anumita perioada.

In functie de localizarea defectului condral, marimea lui si complianta la programul de kinetoterapie, pacientii pot relua practicarea activitatilor sportive in medie dupa 6 -9 luni de la operatie, dar acest lucru depinde si de tipul de activitate sportiva.

Primul consult de control va fi dupa aproximativ 2 saptamani. Dupa aceea, vei fi vazut la 6-8 saptamani post-operator pentru ca medicul sa verifice cum te descurci. In acest moment ar trebui sa poti reincepe activitatile de zi cu zi. Urmatoarele controale vor fi la 6 luni si apoi anual timp de cel putin 2 ani.

Consultant: Dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie-traumatologie sportiva, Chirurg de Excelenta in Ortopedie, coordonator Centrul de Excelenta in Ortopedie si Traumatologie Sportiva, Ponderas Academic Hospital

Surse de informatie:

  • www.arthrex.com 
  • www.pmc.ncbi.nlm.nih.gov
  • www.londonhipknee.co.uk
  • www.revistagalenus.ro

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.