Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Doua operatii de revizie de genunchi efectuate cu succes la o pacienta in varsta de 72 de ani cu proteze nefunctionale

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
Operatia de revizie a artroplastiei de genunchi este o procedura complexa, care necesita un chirurg ortoped cu experienta in acest tip de interventii, o planificare preoperatorie adecvata, precum si o dotare corespunzatoare a spitalului in care are loc operatia pentru a se obtine cele mai bune rezultate pentru pacient.

Pacienta in varsta de 72 de ani a fost operata cu succes in Ponderas Academic Hospital de Dr. Vlad Predescu, Chirurg de Excelenta in Ortopedie, supraspecializat in protezarea soldului si genunchiului. Pacienta fusese protezata la ambii genunchi intr-un alt spital, insa relativ precoce, dupa doar cativa ani, protezele au devenit nefunctionale, genunchiul devenind instabil, ceea ce facea dificil, si ulterior imposibile activitati uzuale precum urcatul scarilor, ridicarea de pe scaun si chiar deplasarea. Pacienta avea dureri mari si aproape ca isi limitase intreaga activitate zilnica.

„Daca imi ascultam fiica de la inceput, nu mai sufeream atat de mult!”

„Am fost indrumata catre Dr. Vlad Predescu de fiica mea, care a citit foarte mult despre domnul doctor si a cerut pareri de la colegi si cunoscuti si totul conducea catre Dr. Vlad Predescu din Ponderas Academic Hospital! Daca o ascultam de la inceput nu as fi mai suferit atat de mult!

Povestea mea incepe in 2016 cand am fost operata pentru o proteza totala la genunchiul drept intr-un un alt spital. La scurt timp de la aceasta operatie, am fost operata si la celalat genunchi. Insa, la nici macar un an de la operatia de protezare, genunchiul stang, ultimul operat, a inceput sa se deformeze si sa devina instabil. 

Mergeam foarte greu, iar simplul ridicat sau asezat pe scaun erau un chin pentru mine. Activitatile mele au devenit foarte limitate. Iar acest lucru era covarsitor pentru mine, cu atat mai mult cu cat anterior fusesem o persoana foarte activa. Atat profesional, ani de zile fiind asistenta medicala sefa si lucrand mult timp in sala de operatie, dar si in viata de zi cu zi. Practic, sotul meu a preluat aproape toate treburile de zi cu zi! E covarsitor sa nu mai fii persoana care erai candva! Desi sunt o luptatoare, fara sanatate nu mai poti sa faci nimic!

Pe Dr. Vlad Predescu l-am placut de la prima intalnire. Mi-a placut foarte mult atitudinea directa si faptul ca mi-a transmis incredere inca de la inceput, de indata ce a inceput sa vorbeasca si sa ne explice care este solutia in cazul meu. Deoarece proteza la genunchiul stang era practic nefunctionala si asta de mult timp, prima operatie de revizie am facut-o la genunchiul stang. Acum, dupa 1 an de zile, am revenit pentru operatia de revizie la genunchiul celalalt.” - ne-a relatat pacienta calatoria lunga si anevoioasa pana sa ajunga la Dr. Vlad Predescu in Ponderas Academic Hospital.

In Ponderas Academic Hospital, Dr. Vlad Predescu efectueaza in mod regulat artroplastii totale si partiale de sold si genunchi minim-invaziv, precum si artroplastii de revizie (operatia de inlocuire a protezei uzate), inclusiv operatii complexe de tipul reviziei de revizie, adica inlocuirea de doua sau de mai multe ori a protezei articulare. 

„Pacientii nu mai trebuie sa accepte reversibilitatea unor leziuni articulare la nivelul genunchiului ca pe un fapt al vietii. In Ponderas Academic Hospital, putem sa le oferim pacientilor nostri cele mai avansate tehnici operatorii, ale caror rezultate, in termeni de beneficii, sunt impresionante.” - a subliniat Dr. Vlad Predescu beneficiul pentru pacienti de a avea acces la cele mai adecvate solutii in functie de stadiul afectarii articulatiei.  

Dr. Predescu coordoneaza Centrul de Excelenta in Ortopedie si Traumatologie Sportiva din cadrul Ponderas Academic Hospital. Este doctor in stiinte medicale si este recunoscut drept o autoritate la nivel european in domeniul chirurgiei artroscopice si al chirurgiei genunchiului si soldului. Este membru al Societatii Europene de Traumatologie Sportiva, Chirurgie a Genunchiului si Artroscopie, al Academiei Americane de Ortopedie, precum si al Societatii de Artroplastie Personalizata.

In cei 30 de ani de experienta in chirurgia ortopedica, Dr. Predescu a efectuat peste 7500 de interventii de protezare si revizie de sold si de genunchi. Ca o incununare a expertizei si rezultatelor de succes, Dr. Vlad Predescu a primit in anul 2019 recunoasterea de „Chirurg de Excelenta in Chirurgia Ortopedica” acordata de catre Surgical Review Corporation (SRC), o organizatie americana independenta, dedicata sigurantei pacientilor care stabileste standarde de excelenta in ingrijirea medicala. 

Acreditarea SRC s-a facut in urma unui proces complex de evaluare din perspectiva numarului de cazuri tratate, a tehnicilor minim-invazive chirurgicale utilizate - artroscopice si robotice, a numarului mic de complicatii postoperatorii, a perioadei scurte de spitalizare si a rezultatelor de succes obtinute constant. 

In egala masura, Departamentul de Ortopedie si Traumatologie din Ponderas Academic Hospital, coordonat de Dr. Predescu este primul Centru de Excelenta in Chirurgia Ortopedica din Romania acreditat de SRC pe baza calitatii serviciilor, sigurantei actului medical si rezultatelor intregii echipe medicale. 

Artroplastia de genunchi - una dintre cele mai mari realizari ale ortopediei moderne

Introducerea artroplastiei articulare (interventia chirurgicala de protezare articulara) este una dintre cele mai mari realizari ale medicinei moderne. Atunci cand este efectuata la nivelul genunchiului, artroplastia genunchiului este o procedura remarcabila in ceea ce priveste atenuarea durerii si imbunatatirea functiei articulatiei la pacientii cu artroza avansata a genunchiului (gonartroza). 

Gonartroza reprezinta degradarea lenta, progresiva, a cartilajului articular de la nivelul genunchiului. Boala afecteaza mai frecvent femeile, persoanele supraponderale si varstnicii si este frecvent intalnita bilateral, ceea ce inseamna ca afecteaza ambii genunchi.

In numeroase cazuri, aceasta degradare a cartilajului este ireversibila, insa in anumite conditii, prin interventia medicului ortoped, aceasta poate fi incetinita si, uneori, chiar stopata.

Principalele simptome ale gonartrozei sunt: durerea la nivelul articulatiei in timpul mersului, deformarea acesteia si pierderea mobilitatii genunchiului. In cazuri avansate, pacientul observa modificarea formei genunchilor care, intial, au fost drepti si, ulterior, au devenit curbati. 

In prima etapa, durerea este temporara, atenuandu-se in perioadele de repaus, pentru ca ulterior sa devina permanenta si greu de suportat. Pe masura ce gonartroza avanseaza, activitatile zilnice devin din ce in ce mai greoaie obligand pacientii la renuntarea efectuarii acestora sau deplasarea cu pretul durerilor ridicate.

In formele avansate, invalidante, cand o mare parte a cartilajului articular este deja distrusa, unica solutie este interventia chirurgicala de protezare articulara (artroplastia de genunchi). Scopul protezarii genunchiului este acela ca pacientul sa poata sa-si desfasoare activitatile de zi cu zi fara sa se mai gandeasca ca are o proteza de genunchi. 

Chirurgia protetica a genunchiului a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa in ultimii ani. Aceasta dezvoltare permite, pe de o parte, intelegerea mai buna a anatomiei fiecarui pacient si, pe de alta parte, o implantare mai precisa. 

Proteza personalizata de genunchi

Astazi, progresul in tehnologia medicala permite folosirea pe scara larga a protezelor personalizate de genunchi. 

Aceasta tehnica revolutionara de implantare personalizata a fost introdusa inca din anul 2013 in Ponderas Academic Hospital de catre Dr. Vlad Predescu, pentru ca in anul 2023 sa realizeze, de asemenea in premiera in Romania, operatia de implantare a primei proteze de genunchi integral personalizata 3 D. Proteza realizata „pe masura” pacientului a fost turnata in fabrica Symbios din Elvetia, lider european in domeniul implanturilor personalizate, pe modelul genunchiului acestuia, tinand cont de anatomia individuală a pacientului.

Protezarea de genunchi robotica

Ultimul avans tehnologic de care beneficiaza pacientii nostri in Ponders Academic Hospital este robotizarea interventiei chirurgicale de protezare, care a dus la un nivel superior obtinerea preciziei operatorii dorite de orice chirurg. 

La ora actuala, in Ponderas Academic Hospital, pacientii beneficiaza de robotul MAKO cu ajutorul caruia se implanteaza protezele de genunchi si sold. Acesta este singurul robot care realizeaza sectiunile osoase necesare pozitionarii implantulu,i iar modelul virtual al articulatiei este construit folosind imaginile CT alaturi de anumite repere intra-operatorii introduse de chirurg. In felul acesta se obtine precizia maxima. Celelalte sisteme de pe piata nu realizeaza prelucrarea osului, ci doar orienteaza mana chirurgului care face sectiunile osoase.
 
Dr. Vlad Predescu a fost primul chirurg ortoped din Romania care a primit in anul 2019 certificarea pentru a putea realiza interventii chirurgicale cu ajutorul robotului MAKO. 

Cand trebuie inlocuita o proteza de genunchi?

Desi protezarea totala a genunchiului este o operatie de mare succes la majoritatea pacientilor, unele proceduri vor esua. Cele mai multe studii indica faptul ca protezele de genunchi au o durata de viata intre 15-20 de ani. 

La un moment dat, pe masura trecerii anilor, cateodata mai devreme, alteori mai tarziu, pot aparea complicatii precum uzura implantului si slabirea care sa necesite o procedura de revizie pentru a inlocui componentele originale.

Din pacate, uneori prin implantarea imprecisa a protezei aceasta nu functioneaza optim si este nevoie de o operatie de schimbare timpurie, la cativa ani de la implantare. Alteori, poate aparea o infectie la nivelul implantului. Aceasta poate aparea in primul an de la implantare si de cele mai multe ori are legatura cu actul chirurgical sau dupa mai multi ani si atunci contaminarea se poate face printr-un microb care pleaca prin sange de la un alt focar infectios.

Anumite simptome pot indica o insuficienta a protezei articulare, care sa impuna cat mai rapid operatia de revizie a protezei. 

Un semnal de alarma este atunci cand pacientul constata ca, brusc, nu mai poate merge ca inainte. Dupa o perioada de timp, de nivelul anilor, in care genunchiul protezat a functionat normal si fara complicatii, pacientul incepe sa resimta din nou dureri la mers, mersul devine schiopatat si se poate observa inclusiv deformarea genunchiului protezat care a fost drept dupa interventia initiala. Scaderea functiei genunchiului este evidentiata prin schiopatare, rigiditate sau instabilitatea articulatiei.

Este foarte important ca pacientul sa se prezinte cat mai repede la medicul chirurg ortoped daca observa aceste semne si simptome. De asemenea, este bine de stiut ca, frecvent, uzura naturala a protezei poate fi nedureroasa. De aceea, este esential ca pacientul sa mearga regulat la controale, asa cum au fost recomandate de catre medicul ortoped, astfel incat chirurgul ortoped sa poata identifica si urmari acele schimbari si sa poata planifica operatia de revizie inainte de aparitia unor probleme majore.

„Este ca atunci cand ai o carie si mergi din timp la medic. Astfel, caria nu se va mari si dintele va putea fi salvat, fara sa fie nevoie de solutii complexe de tratament. Si in cazul protezelor articulare este foarte important ca pacientul sa vina regulat la controale, in intervalul de timp recomandat de medicul ortoped. Daca la examenul clinic si radiografia de control detectam ca s-a produs degradarea protezei sau ca a aparut pierderea osoasa, vom urmari cu atentie pacientul pentru a stabili momentul optim pentru operatia de revizie de proteza.” – a subliniat Dr. Vlad Predescu importanta supravegherii ortopedice a tuturor pacientilor la care s-a facut o operatie de artroplastie articulara.

Ce este operatia de revizie a protezei de genunchi?

Cand proteza totala a genunchiului esueaza, este necesara o a doua interventie chirurgicala de inlocuire a protezei deteriorate. Operatia de revizie a artroplastiei de genunchi inseamna ca o parte sau toata proteza anterioara a genunchiului trebuie revizuita. Aceasta operatie variaza de la ajustari minore la operatii masive care inlocuiesc cantitati semnificative de os.

Operatia de revizie a protezei de genunchi este o procedura complexa care necesita un chirurg ortoped cu experienta in acest tip de interventii, o planificare preoperatorie adecvata, precum si o dotare corespunzatoare a spitalului in care are loc operatia pentru a se obtine cele mai bune rezultate pentru pacient.

De ce operatia de revizie este mai complicata decat protezarea primara?

In comparatie cu prima interventie chirurgicala, cazurile de revizie sunt mai mari si mai complexe. Odata uzura protezei aparuta, reinterventia chirurgicala devine o urgenta relativa. Motivul este legat de faptul ca particulele de uzura sau micromiscarile pieselor protetice uzate distrug capitalul osos restant, iar aceste pierderi osoase serioase reprezinta una din marile provocari ale operatiei de revizie. 

La asta se adauga si faptul ca proteza initiala trebuie indepartata, ceea ce presupune indepartarea inevitabila a unei cantitati mai mult sau mai putin importanta de os, chirurgul aflandu-se in fata unei provocari legate de stocul osos restant si de defectele osoase, care uneori pot fi considerabile.
 
Pentru ca noul implant sa nu esueze, medicul chirurg ortoped va trebui sa gaseasca cea mai buna solutie de regenerare a osului care sa tina cont de cantitatea de pierdere osoasa si de calitatea osoasa restanta. Daca osul nu creste rapid, implantul poate degenera. De aceea, interventia de revizie este considerata o operatie complicata, care necesita atat supraspecializarea chirurgului ortoped, cat si a serviciului de ortopedie, deoarece nu toate centrele ortopedice au dotarea si tehnologia necesara.

Pierderea osoasa poate fi tratata cu diferite optiuni, cum sunt grefele osoase (transplantul de os). Grefele osoase pot fi autogrefe (propriul tesut osos, luat dintr-o alta parte a corpului), alogrefe (tesut osos de la o alta persoana obtinut dintr-o banca de tesuturi) sau materiale sintetice. In unele cazuri, pene metalice, fire sau suruburi pot fi folosite pentru a intari osul.

Metalul trabecular tantal pentru reconstructia defectelor osoase

Un mare avantaj in revizia genunchiului, precum si a soldului, este folosirea unui metal denumit tantal ale carui structura si porozitate sunt asemenatoare cu cele ale osului. Avand o arhitectura 3D foarte poroasa, tantalul permite cresterea rapida a osului, permitand astfel atasarea puternica a implantului.

Din tantal sunt construite diverse piese de diverse forme care pot inlocui pierderile osoase. Cu ajutorul acestor piese se reface forma osului si astfel este posibil sa fie implantata noua proteza de revizie. 

Proteza de revizie este mult mai complexa din punct de vedere al constructiei si formei si, de asemenea, suplineste si functia ligamentelor care de multe ori sunt distruse sau nefunctionale. In anumite cazuri este nevoie sa se combine metalul trabecular tantal cu grefa de os obtinuta din banca de tesuturi.

Transplantul osos pentru reconstructia defectelor osoase

Ca urmare a determinarii medicilor si specialistilor nostri in introducerea unor solutii moderne de ortopedie reconstructiva, in urma cu 1 an, Ponderas Academic Hospital a devenit primul spital privat acreditat pentru transplant de os

Colaborarea intre Centrul de transplant osteotendinos din cadrul Ponderas Academic Hospital si Banca de tesuturi din cadrul Bancii Centrale de Celule Stem REGINA MARIA a permis accesul medicilor nostri ortopezi la tesut de os inalt calitativ si sigur pentru pacienti.

Avem deja o experienta importanta in acest sens. La un an de la acreditarea Centrului de transplant osteotendinos din cadrul Ponderas Academic Hospital, Dr. Vlad Predescu a efectuat peste 10 interventii de revizie la care s-a folosit transplant de os, iar la un pacient s-a reconstruit ligamentul incrucisat anterior folosindu-se transplant de tendoane din banca de tesuturi. 

Care sunt complicatiile operatiei de revizie a protezei de genunchi?

Complicatiile operatiei de revizie a protezei de genunchi sunt aproximativ aceleasi cu cele ale artroplastiei primare, dar au o frecventa mai mare de aparitie. De aceea, acest tip de operatie trebuie efectuata de chirurgi cu experienta mare, in centre care au dotarea necesara. Interventia este de lunga durata si necesita o buna antrenare a echipei medicale anestezico-chirurgicale.

Posibile complicatii ale operatiei de revizie a protezei de genunchi sunt:

  • Tromboza venoasa profunda
  • Infectia
  • Mobilizarea implantului, risc direct proportional cu greutatea pacientului
  • Luxatia protezei
  • Osteoliza (pierderea stocului osos din vecinatatea protezei)
  • Fracturi periprotetice
  • Leziuni vasculare si nervoase
  • Osificari 
  • Rupturi ale ligamentelor colaterale sau ale tendonului rotulian

„Omul sfinteste locul! As vrea ca aceasta calitate a ingrijirii sa fie in toate spitalele!”

„Domnul doctor Vlad Predescu aproape ca m-a fermecat inca de la prima intalnire, astfel incat 50% din durere nici n-o mai simteam!

Aceasta stare buna mi-au transmis-o si asistentele medicale, dar si toti ceilalti cu care am venit in contact in spitalul Ponderas, de la portar, receptionere sau infirmiere. Iar kinetoterapeutii au fost formidabili! Se vede ca erau o echipa si de aici si calitatea ingrijirii. Omul sfinteste locul si toti au demonstrat asta prin modul in care imi vorbeau, cu multa caldura si intelegere si felul in care erau organizati si isi indeplineau sarcinile. As vrea ca aceasta calitate a ingrijirii sa se intample in toate spitalele!” - a subliniat pacienta felul in care s-a simtit ingrijita de fiecare membru al echipei medicale din Departamentul de Ortopedie din Ponderas Academic Hospital.

Recuperarea postoperatorie dupa operatia de revizie de genunchi este foarte importanta

Recuperarea postoperatorie este la fel de importanta si este asemanatoare cu cea dupa operatia initiala. Totusi, dupa operatia de revizie, perioada de recuperare poate fi mai indelungata decat in cazul artroplastiei primare si cu rezultate mai greu de obtinut. Scopul recuperarii postoperatorii este mobilizarea cat mai rapida, cu incarcarea cu greutate a membrului inferior si obtinerea unei miscari cat mai ample la nivelul noii articulatii.

Recuperarea incepe imediat postoperator. A doua zi dupa operatie pacientul se mobilizeaza cu sprijin partial sau total pe membrul inferior operat, ajutandu-se de un cadru sau de carje pentru a scadea riscul de cadere. Tot de a doua zi, pacientul va incepe sa efectueze sub supravegherea unui  kinetoterapeut exercitiile prin care se recapata mobilitatea articulara si se intareste musculatura care actioneaza la nivelul genunchiului, facandu-l astfel mai stabil. Kinetoterapia va continua si dupa externare, acasa sau intr-un centru specializat.

Primele 2 saptamani sunt mai dificile si mai dureroase, insa pacientul va primi medicatia antialgica necesara. Dupa 2-3 saptamani, pacientul va reveni la control pentru a i se extrage capsele si a se verifica plaga postoperatorie. Ulterior, pacientul va reveni la control la 6 saptamani postoperator, apoi la 3 luni, 1 an si, apoi, la cativa ani, pentru monitorizarea evolutiei protezei de revizie.

Mersul cu sprijin total este permis imediat dupa operatie, pacientul putandu-se intoarce la activitatile cotidiene in general dupa 4-8 saptamani de la operatie.

In cazul pacientei de 72 de ani, ambele operatii de revizie de genunchi au fost o reusita. Pacienta a prezentat durere minima controlata cu medicatie si a reusit sa plece acasa dupa doar 4 zile de spitalizare, cu sprijin in cadru. Recuperarea medicala, care reprezinta o parte esentiala a succesului protezarii articulare, a inceput inca din spital, urmand sa fie continuata in urmatoarele 2-3 luni. 

Nu am fost doar multumita, ci foarte multumita!

„Cel putin trei alte cunostinte au venit direct aici sa se opereze. M-au vazut cum merg si cel putin ele nu au mai ales calea cea lunga. 5 ani din viata m-a costat, si asta cu multa durere! Nu am fost doar multumita, ci foarte multumita!” - a concluzionat pacienta, acum cu multa incredere in viitor. Un viitor activ, fara durere, facand ceea ce isi doreste fara limitari, bucurandu-se alaturi de familia ei.

Consultant: Dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie-traumatologie sportiva, Chirurg de Excelenta in Ortopedie, coordonator Centrul de Excelenta in Ortopedie si Traumatologie Sportiva, Ponderas Academic Hospital

Surse de informatie:

  • www.orthoinfo.aaos.org
  • www.ncbi.nlm.nih.gov
  • www.hss.edu
  • www.josr-online.biomedcentral.com
  • www.arthroplastyjournal.org 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.